Zupa grzybowa z lubczykiem i prażonymi ziarnami dyni

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej

Podgrzybki wyjmij z zamrażalnika z wyprzedzeniem i odłóż na sito do całkowitego rozmrożenia.

Przygotowanie

Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, smażymy aż do zeszklenia 1 cebulę pokrojoną w drobną kostkę i 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki. Następnie dodajemy pokrojone grzyby, całość doprawiamy solą i białym pieprzem. Dodajemy ok. 15 g masła, czekamy, aż masło się rozpuści, a grzyby podduszą.

W dość dużym garnku rozgrzewamy olej rzepakowy, dodajemy 1 cebulę pokrojoną w grubą kostkę i drugi ząbek czosnku pokrojony w plasterki, następnie pokrojony w kostkę seler i ziemniaki pokrojone w kostkę. Mieszamy i dodajemy ok. 10 g masła. Dodajemy 2-3 liście laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego. Warzywa dusimy około 3-5 minut na wolnym ogniu.

Do grzybów na patelni dodajemy ok. 20 g masła i podlewamy niewielką ilością wody. Całość dusimy.

Do garnka z ziemniakami, selerem i cebulą dodajemy ok. 2,5 l wody, czekamy, aż warzywa się zagotują.

Pestki dyni kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, prażymy je na jasnobrązowy kolor w temperaturze 180-190°C (termoobieg) przez mniej więcej 5 minut.

Gdy warzywa w garnku są lekko podgotowane, dodajemy do garnka zawartość patelni. Delikatnie mieszamy, doprawiamy białym pieprzem i solą. Następnie dodajemy ok. 125 ml śmietanki 30% i majeranek. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez mniej więcej 20 minut do momentu zagotowania.

Gdy zupa jest gotowa (możemy ją jeszcze doprawić do smaku solą i pieprzem), przelewamy ją do talerzy, dekorujemy pestkami dyni i kilkoma gałązkami lubczyku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (9)

Avatar
  • Gość Gość
    89 dni temu
    ten przepis jest beznadziejny, nie polecam; wyszła woda o smaku śmietany i majeranku. Wszystko odmierzone jak podane w przepisie :/

    odpowiedz

  • Gość Gość
    808 dni temu
    To naprawdę przepis Pana Okrasy? A gdzie "grzybki", "masełko", "ziemniaczki", "selerek", "patelenka", "papierek", "warzywka" i takie tam...? O ile jego przepisy są ciekawe, o tyle jak oglądam i słucham te programy, czuję się jakbym wrócił do grupy "krasnalków" w przedszkolu;)

    odpowiedz

  • tequiero tequiero
    2653 dni temu
    Witam serdecznie, czy mogę użyć grzybów suszonych i wywaru powstałego w wyniku ich całonocnego moczenia?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2652 dni temu
    TEQUIERO, oczywiście :)
  • Gość Gość
    1203 dni temu
    no pewnie!
  • Gość Gość
    2657 dni temu
    super przepis dziękuję

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2767 dni temu
    Gościu, oczywiście pestki dyni można uprażyć na patelni :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2767 dni temu
    czy pestki dyni można prażyć na suchej patelni?

    odpowiedz

  • Alicja Alicja
    3014 dni temu
    od zeszłego roku to moja ulubiona zupa grzybowa na święta - pycha!

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!