
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Podgrzybki wyjmij z zamrażalnika z wyprzedzeniem i odłóż na sito do całkowitego rozmrożenia.
Przygotowanie
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, smażymy aż do zeszklenia 1 cebulę pokrojoną w drobną kostkę i 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki. Następnie dodajemy pokrojone grzyby, całość doprawiamy solą i białym pieprzem. Dodajemy ok. 15 g masła, czekamy, aż masło się rozpuści, a grzyby podduszą.
W dość dużym garnku rozgrzewamy olej rzepakowy, dodajemy 1 cebulę pokrojoną w grubą kostkę i drugi ząbek czosnku pokrojony w plasterki, następnie pokrojony w kostkę seler i ziemniaki pokrojone w kostkę. Mieszamy i dodajemy ok. 10 g masła. Dodajemy 2-3 liście laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego. Warzywa dusimy około 3-5 minut na wolnym ogniu.
Do grzybów na patelni dodajemy ok. 20 g masła i podlewamy niewielką ilością wody. Całość dusimy.
Do garnka z ziemniakami, selerem i cebulą dodajemy ok. 2,5 l wody, czekamy, aż warzywa się zagotują.
Pestki dyni kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, prażymy je na jasnobrązowy kolor w temperaturze 180-190°C (termoobieg) przez mniej więcej 5 minut.
Gdy warzywa w garnku są lekko podgotowane, dodajemy do garnka zawartość patelni. Delikatnie mieszamy, doprawiamy białym pieprzem i solą. Następnie dodajemy ok. 125 ml śmietanki 30% i majeranek. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez mniej więcej 20 minut do momentu zagotowania.
Gdy zupa jest gotowa (możemy ją jeszcze doprawić do smaku solą i pieprzem), przelewamy ją do talerzy, dekorujemy pestkami dyni i kilkoma gałązkami lubczyku.
Komentarze (9)
89 dni temu
ten przepis jest beznadziejny, nie polecam; wyszła woda o smaku śmietany i majeranku. Wszystko odmierzone jak podane w przepisie :/
odpowiedz
808 dni temu
To naprawdę przepis Pana Okrasy? A gdzie "grzybki", "masełko", "ziemniaczki", "selerek", "patelenka", "papierek", "warzywka" i takie tam...? O ile jego przepisy są ciekawe, o tyle jak oglądam i słucham te programy, czuję się jakbym wrócił do grupy "krasnalków" w przedszkolu;)
odpowiedz
2653 dni temu
Witam serdecznie, czy mogę użyć grzybów suszonych i wywaru powstałego w wyniku ich całonocnego moczenia?
odpowiedz
2652 dni temu
TEQUIERO, oczywiście :)
1203 dni temu
no pewnie!
2657 dni temu
super przepis dziękuję
odpowiedz
2767 dni temu
Gościu, oczywiście pestki dyni można uprażyć na patelni :)
odpowiedz
2767 dni temu
czy pestki dyni można prażyć na suchej patelni?
odpowiedz
3014 dni temu
od zeszłego roku to moja ulubiona zupa grzybowa na święta - pycha!
odpowiedz
zobacz wszystkie