Mazurek orzech laskowy (Gianduia)
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • patelnię
  • blender z funkcją mielenia
  • wałek
  • formę do ciasta o wymiarach ok. 31x21
  • 2 miski
  • folię spożywczą
  • mikrofalówkę

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Nasmaruj masłem i obsyp mąka formę, aby ciasto nie przywierało.

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO:

KROK 1:MIESZAMY MĄKĘ Z PROSZKIEM I SOLĄ

W dużej misce połącz ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.

KROK 2: MIESZAMY MOKRE SKŁADNIKI I DODAJEMY DO SUCHYCH

W drugiej misce połącz ze sobą wszystkie mokre składniki, a następnie dodaj je do suchych i wymieszaj.

KROK 3: ZAGNIATAMY CIASTO

Zagniataj ciasto, aż stanie się jednolite. Owiń je folią.

KROK 4: SCHŁADZAMY CIASTO

Schowaj ciasto do lodówki na 30 minut, aby mogło się schłodzić.

KROK 5: ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO

Wyciągnij ciasto z lodówki . Podziel ciasto na dwie części – spód i dekorację. Rozwałkuj większą część na grubość ok. 1,5 cm. Przenieś ciasto do formy i rozłóż je na niej, dociskając boki. Drugą część zroluj i rozłóż po bokach, aby utworzyć ramkę. Możesz delikatnie przycisnąć ją widelcem.

KROK 6: PIECZEMY CIASTO NA MAZURKA

Wstaw formę z ciastem do piekarnika na ok. 30 minut.

KROK 7: WYCIĄGAMY CIASTO

Wyciągnij ciasto z piekarnika i pozwól mu wystygnąć.

NADZIENIE GIANDUIA:

KROK 8: PRAŻYMY ORZECHY

Na suchej patelni upraż orzechy, aż zaczną intensywnie pachnieć. Gdy nabiorą rumianego koloru, ściągnij patelnię z kuchenki i ostudź je.

KROK 9: MIELIMY ORZECHY

Umieść orzechy laskowe w blenderze. Zmiel orzechy na gładką pastę.

KROK 10: ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ

Czekoladę posiekaj, a następnie rozpuść w mikrofalówce.

KROK 11: DODAJEMY SKŁADNIKI DO CZEKOLADY

Do rozpuszczonej czekolady, dodaj cukier puder, olej oraz masę orzechową. Zblenduj, by uzyskać jednolitą masę.

MAZUREK:

KROK 12: SMARUJEMY CIASTO

Gotowym, domowym kremem Gianduia wysmaruj środek mazurka.

KROK 13: OZDABIAMY MAZURKA

Ozdób mazurka, układając na wierzchu drzewko z kandyzowanej skórki pomarańczowej i blanszowanych migdałów. Trawę pod drzewkiem ułóż z kandyzowanej skórki cytrynowej, wolne przestrzenie wokół dekoracji ozdób cukrową posypką. Opcjonalnie możesz wsadzić mazurka do lodówki na 30 minut, aby lekko utwardzić krem z wierzchu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Najlepszy mazurek z orzechami laskowymi i czekoladą

Mazurek Gianduia, czyli mazurek z czekoladowo-orzechowy, to doskonała propozycja dla miłośników czekoladowych, intensywnych kremów. Nazwa „Gianduia” pochodzi z języka włoskiego i ściśle nawiązuje do połączenia orzechów laskowych z czekoladą. To właśnie we włoskim Piemoncie w XIX wieku zaczęto przygotowywać pyszną pastę, która dziś jest jednym z najbardziej znanych towarów eksportowych tego regionu. Krem Gianduia zyskał międzynarodową sławę za sprawą popularnych słodkich kremów, których skład bazuje na orzechowo-czekoladowym kremie z Piemontu.

Nasz przepis na mazurek z czekoladą i orzechami to nietypowe połączenie, które z pewnością zachwyci wszystkich uczestników świątecznego uczty. Smak kremu Gianduia doskonale komponuje się z chrupiącym ciastem mazurka, tworząc prawdziwą poezję smaków. Mazurek z orzechami laskowymi i czekoladą to nie tylko pyszny wypiek na świątecznym stole, ale również hołd dla historii i tradycji, którą nieco udoskonaliliśmy, by odpowiadała współczesnym upodobaniom smakowym.

Mazurek Gianduia — pyszne połączenie czekolady i orzecha laskowego

Mazurek Gianduia — jak zrobić go po mistrzowsku? Podczas przygotowywania tego pysznego wypieku, warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych kwestii. Pierwszą z nich jest jakość używanych produktów — postaw na wysokiej jakości łuskane orzechy laskowe, czekoladę z wysoką zawartością kakao, ekologiczną mąkę czy jajka od kur z wolnego wybiegu. Uwierz nam lub nie, ale jakość tych produktów wpłynie na ostateczny smak wypieku.

Aby zrobić pyszny krem Gianduia, potrzebujesz zmielonych orzechów laskowych, dobrej czekolady, cukru, masła i ewentualnie mleka. Miksuj wszystkie składniki, aż uzyskasz jednolitą masę. W razie potrzeby dodaj mleko, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Krem Gianduia jest doskonałym dodatkiem do mazurka, nadając mu wyjątkowy smak orzechowo-czekoladowy.

Chociaż gotowe kremy orzechowo-czekoladowe mogą być podobne w smaku do kremu Gianduia, czasem warto pokusić się o ten zrobiony własnoręcznie. Jeśli jednak nie masz czasu na przyrządzenie kremu z orzechów i czekolady, możesz pokusić się o ich użycie. Baw się i eksperymentuj ze smakami, a na pewno stworzysz coś smacznego!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!