Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- patelnię
- blender z funkcją mielenia
- wałek
- formę do ciasta o wymiarach ok. 31x21
- 2 miski
- folię spożywczą
- mikrofalówkę
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Nasmaruj masłem i obsyp mąka formę, aby ciasto nie przywierało.
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO:
KROK 1:MIESZAMY MĄKĘ Z PROSZKIEM I SOLĄ
W dużej misce połącz ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
KROK 2: MIESZAMY MOKRE SKŁADNIKI I DODAJEMY DO SUCHYCH
W drugiej misce połącz ze sobą wszystkie mokre składniki, a następnie dodaj je do suchych i wymieszaj.
KROK 3: ZAGNIATAMY CIASTO
Zagniataj ciasto, aż stanie się jednolite. Owiń je folią.
KROK 4: SCHŁADZAMY CIASTO
Schowaj ciasto do lodówki na 30 minut, aby mogło się schłodzić.
KROK 5: ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO
Wyciągnij ciasto z lodówki . Podziel ciasto na dwie części – spód i dekorację. Rozwałkuj większą część na grubość ok. 1,5 cm. Przenieś ciasto do formy i rozłóż je na niej, dociskając boki. Drugą część zroluj i rozłóż po bokach, aby utworzyć ramkę. Możesz delikatnie przycisnąć ją widelcem.
KROK 6: PIECZEMY CIASTO NA MAZURKA
Wstaw formę z ciastem do piekarnika na ok. 30 minut.
KROK 7: WYCIĄGAMY CIASTO
Wyciągnij ciasto z piekarnika i pozwól mu wystygnąć.
NADZIENIE GIANDUIA:
KROK 8: PRAŻYMY ORZECHY
Na suchej patelni upraż orzechy, aż zaczną intensywnie pachnieć. Gdy nabiorą rumianego koloru, ściągnij patelnię z kuchenki i ostudź je.
KROK 9: MIELIMY ORZECHY
Umieść orzechy laskowe w blenderze. Zmiel orzechy na gładką pastę.
KROK 10: ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ
Czekoladę posiekaj, a następnie rozpuść w mikrofalówce.
KROK 11: DODAJEMY SKŁADNIKI DO CZEKOLADY
Do rozpuszczonej czekolady, dodaj cukier puder, olej oraz masę orzechową. Zblenduj, by uzyskać jednolitą masę.
MAZUREK:
KROK 12: SMARUJEMY CIASTO
Gotowym, domowym kremem Gianduia wysmaruj środek mazurka.
KROK 13: OZDABIAMY MAZURKA
Ozdób mazurka, układając na wierzchu drzewko z kandyzowanej skórki pomarańczowej i blanszowanych migdałów. Trawę pod drzewkiem ułóż z kandyzowanej skórki cytrynowej, wolne przestrzenie wokół dekoracji ozdób cukrową posypką. Opcjonalnie możesz wsadzić mazurka do lodówki na 30 minut, aby lekko utwardzić krem z wierzchu.
Zobacz podobne
przepisy
Dacquoise orzechowo-truskawkowy
Przepyszny torcik z orzechów laskowych z kremem o delikatnym smaku cytryny i wanilii i ze świeżymi truskawkami.
Mazurek królewski
Mazurek królewski to klasyk polskich wypieków. Tradycyjną recepturę zdradza babcia Lucyna!
Tort orzechowy
Tort orzechowy z kremem śmietankowym i polewą czekoladowo-orzechową zachwyci smakiem!
Ciasto z orzechami pekan
Wejdź na Kuchnię Lidla i wypróbuj przepis na pyszne ciasto z orzechami pekan. To pyszny pomysł na popołudniowy deser.
Najlepszy mazurek z orzechami laskowymi i czekoladą
Mazurek Gianduia, czyli mazurek z czekoladowo-orzechowy, to doskonała propozycja dla miłośników czekoladowych, intensywnych kremów. Nazwa „Gianduia” pochodzi z języka włoskiego i ściśle nawiązuje do połączenia orzechów laskowych z czekoladą. To właśnie we włoskim Piemoncie w XIX wieku zaczęto przygotowywać pyszną pastę, która dziś jest jednym z najbardziej znanych towarów eksportowych tego regionu. Krem Gianduia zyskał międzynarodową sławę za sprawą popularnych słodkich kremów, których skład bazuje na orzechowo-czekoladowym kremie z Piemontu.
Nasz przepis na mazurek z czekoladą i orzechami to nietypowe połączenie, które z pewnością zachwyci wszystkich uczestników świątecznego uczty. Smak kremu Gianduia doskonale komponuje się z chrupiącym ciastem mazurka, tworząc prawdziwą poezję smaków. Mazurek z orzechami laskowymi i czekoladą to nie tylko pyszny wypiek na świątecznym stole, ale również hołd dla historii i tradycji, którą nieco udoskonaliliśmy, by odpowiadała współczesnym upodobaniom smakowym.
Mazurek Gianduia — pyszne połączenie czekolady i orzecha laskowego
Mazurek Gianduia — jak zrobić go po mistrzowsku? Podczas przygotowywania tego pysznego wypieku, warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych kwestii. Pierwszą z nich jest jakość używanych produktów — postaw na wysokiej jakości łuskane orzechy laskowe, czekoladę z wysoką zawartością kakao, ekologiczną mąkę czy jajka od kur z wolnego wybiegu. Uwierz nam lub nie, ale jakość tych produktów wpłynie na ostateczny smak wypieku.
Aby zrobić pyszny krem Gianduia, potrzebujesz zmielonych orzechów laskowych, dobrej czekolady, cukru, masła i ewentualnie mleka. Miksuj wszystkie składniki, aż uzyskasz jednolitą masę. W razie potrzeby dodaj mleko, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Krem Gianduia jest doskonałym dodatkiem do mazurka, nadając mu wyjątkowy smak orzechowo-czekoladowy.
Chociaż gotowe kremy orzechowo-czekoladowe mogą być podobne w smaku do kremu Gianduia, czasem warto pokusić się o ten zrobiony własnoręcznie. Jeśli jednak nie masz czasu na przyrządzenie kremu z orzechów i czekolady, możesz pokusić się o ich użycie. Baw się i eksperymentuj ze smakami, a na pewno stworzysz coś smacznego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pieczona ryba po grecku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto na pierogi
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ryba po japońsku
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Świąteczne pierniczki
- Sernik piernikowy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Uszka z grzybami
- Wegańska ryba po grecku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)