Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- papier do pieczenia
- suszone ziarna grochu/fasoli
- folia aluminiowa
- tortownica o średnicy 24 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
KROK 1: WYRABIAMY CIASTO
120 g masła kroimy w kostkę i zagniatamy z 1 żółtkiem, solą, cukrem pudrem, szczyptą miąższu laski wanilii i mąką, dodając przy tym, w razie potrzeby, 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto wstawiamy co najmniej na 1 godzinę do lodówki, a następnie rozwałkowujemy na odrobinie mąki, nadając mu okrągły kształt.
KROK 2: PIECZEMY SPÓD CIASTA
Natłuszczoną tortownicę, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia, wykładamy ciastem, formując przy tym krawędź (ok. 3 cm). Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy suszonymi ziarnami grochu lub fasoli i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 10 minut. Po tym czasie papier do pieczenia i ziarna suszonej fasoli lub grochu usuwamy, a ciasto pieczemy przez kolejne 3 minuty, aż będzie chrupiące.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY KREMOWĄ MASĘ
W międzyczasie orzechy pekan lekko prażymy na patelni bez dodatku tłuszczu. Pozostałe masło stapiamy i lekko przyrumieniamy, a następnie studzimy. Nasiona kardamonu wyjmujemy z ziarna. Miksujemy na kremową masę wraz z żółtkiem, jajkiem, syropem, brązowym cukrem i śmietaną. Stopniowo dodajemy masło, mieszając.
KROK 4: PIECZEMY CIASTO
Orzechy przekładamy na spód ciasta, zalewamy glazurą i pieczemy w tej samej temperaturze przez 30-35 minut na złotobrązowy kolor. Po około 20 minutach przykrywamy folią aluminiową.
Ciasto studzimy. Podajemy z bitą śmietaną.
Zobacz podobne
przepisy
Bożonarodzeniowe ciasto miodowe
Blaty słodkiego ciasta z chrupiącymi orzechami przełożone kremem z kaszy manny. Efektowny deser nie tylko na święta!
Ciasto jogurtowe z miodem i orzechami
Jogurt, miód i orzechy – oto podstawa greckich smakołyków. Zobacz, jak wykorzystać je w cieście!
Keks żurawinowy z orzechami włoskimi
Keks to ciasto wypełnione bakaliami, w tym przypadku żurawiną i orzechami włoskimi. Doskonałe na każdy świąteczny dzień.
Ciasto miodowe z orzechami pekan
Ciasto pełne orzechów z mocno miodowym aromatem! Paweł Małecki nie zwalnia tempa i zachwyca kolejnym przepisem!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Krem z borowików
- Pyszne ciasto gryczane
- Owocowo-czekoladowe Lizaki-Cudaki
- Sałatka z grillowanych owoców
- Sałatka z łososia z jabłkiem i tatarem z buraka
- Rolada cytrynowa
- Bezglutenowe ciasto śliwkowe
- Racuchy z jabłkami
- Tort jogurtowy z owocami leśnymi
- Samosy z nadzieniem kokosowym z soczewicą
- Stripsy z kurczaka
- Masło z miechunką i orzechami pekan
- Piernik z marchwi
- Batony z orzechami pekan
- Wegańska pieczona owsianka z orzechami
- Udziec z sarny pieczony w rękawie
- Pieczony udziec z jelenia w marynacie winno-musztardowej
- Pasta z awokado
- Ziemniaczana zapiekanka z dorszem, kapustą i marynowanymi karczochami
- Tosty z kremem piankowym i orzechowym
- Sałatka z rukolą i gruszką
- Pasztet z mięsa mielonego z chutneyem ze świeżych pomidorów
- Terrina serowa
- Torcik Saksoński
- Paprykarz szczeciński
- Granita herbaciana z marakują
- Minitarty ze śliwkami, figami i serem pleśniowym
- Burgery z karpia z konfiturą z czerwonej cebuli
- Tort z arbuza
- Shake z gruszką i marcepanem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
734 dni temu
jeśli nie mamy ziarna kardamonu to jaka ilość mielonego "gotowca" będzie odpowiednia? Dzięki za odpowiedz
odpowiedz
734 dni temu
Jedno ziarno kardamonu to ok. ¼ łyżeczki mielonej przyprawy.