
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- papier do pieczenia
- suszone ziarna grochu/fasoli
- folia aluminiowa
- tortownica o średnicy 24 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
KROK 1: WYRABIAMY CIASTO
120 g masła kroimy w kostkę i zagniatamy z 1 żółtkiem, solą, cukrem pudrem, szczyptą miąższu laski wanilii i mąką, dodając przy tym, w razie potrzeby, 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto wstawiamy co najmniej na 1 godzinę do lodówki, a następnie rozwałkowujemy na odrobinie mąki, nadając mu okrągły kształt.
KROK 2: PIECZEMY SPÓD CIASTA
Natłuszczoną tortownicę, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia, wykładamy ciastem, formując przy tym krawędź (ok. 3 cm). Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy suszonymi ziarnami grochu lub fasoli i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 10 minut. Po tym czasie papier do pieczenia i ziarna suszonej fasoli lub grochu usuwamy, a ciasto pieczemy przez kolejne 3 minuty, aż będzie chrupiące.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY KREMOWĄ MASĘ
W międzyczasie orzechy pekan lekko prażymy na patelni bez dodatku tłuszczu. Pozostałe masło stapiamy i lekko przyrumieniamy, a następnie studzimy. Nasiona kardamonu wyjmujemy z ziarna. Miksujemy na kremową masę wraz z żółtkiem, jajkiem, syropem, brązowym cukrem i śmietaną. Stopniowo dodajemy masło, mieszając.
KROK 4: PIECZEMY CIASTO
Orzechy przekładamy na spód ciasta, zalewamy glazurą i pieczemy w tej samej temperaturze przez 30-35 minut na złotobrązowy kolor. Po około 20 minutach przykrywamy folią aluminiową.
Ciasto studzimy. Podajemy z bitą śmietaną.
Zobacz podobne
przepisy
Bożonarodzeniowe ciasto miodowe
Blaty słodkiego ciasta z chrupiącymi orzechami przełożone kremem z kaszy manny. Efektowny deser nie tylko na święta!

Ciasto jogurtowe z miodem i orzechami
Jogurt, miód i orzechy – oto podstawa greckich smakołyków. Zobacz, jak wykorzystać je w cieście!

Keks żurawinowy z orzechami włoskimi
Keks to ciasto wypełnione bakaliami, w tym przypadku żurawiną i orzechami włoskimi. Doskonałe na każdy świąteczny dzień.

Ciasto miodowe z orzechami pekan
Ciasto pełne orzechów z mocno miodowym aromatem! Paweł Małecki nie zwalnia tempa i zachwyca kolejnym przepisem!

Komentarze (0)
zobacz wszystkie