
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
Krok 1: Przygotowujemy ciasto
150 g żurawin namaczamy w wiśniówce. Miękkie masło ucieramy z cukrem trzcinowym i nasionkami lasek wanilii. Stopniowo dodajemy jajka (o temperaturze pokojowej). Dwa rodzaje mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do masy na przemian z kwaśną śmietaną.
Krok 2: Dodajemy żurawiny do ciasta
Następnie dodajemy namoczone żurawiny wraz z wiśniówką. Orzechy włoskie siekamy i 150 g dodajemy do ciasta. Masę przekładamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wyrównujemy i posypujemy pozostałą ilością orzechów włoskich.
Krok 3: Dekorujemy upieczone ciasto
Pieczemy około 60-65 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C. Gorące ciasto, po wyjęciu z piekarnika, smarujemy roztopionym miodem i posypujemy pozostałą ilością żurawin.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Makowiec japoński
- Pieczona ryba po grecku
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto na pierogi
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Makówki śląskie
- Pistacjowy sernik baskijski
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ryba z piekarnika
- Uszka z grzybami
- Boczek pieczony
- Przekąski sylwestrowe
- Klasyczna sałatka grecka
- Burek ze szpinakiem
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (5)
2125 dni temu
Dzień dobry, jakiej wielkości forma? Dziękuję!
Odpowiedz
2123 dni temu
Forma o średnicy ok. 22-23 cm :)
2778 dni temu
Upiekłam wczoraj, wyszedl bardzo dobry, a dzisiaj smakuje jeszcze lepiej :)
Odpowiedz
3227 dni temu
Pan P. Małecki jest nieodłącznym gościem w moim domu, a w okresie świątecznym staje się nieodzowny jak sól w kuchni. Panie Pawle dziękuję za wszystko, bez Pana ani rusz. Z Panem nie tylko się upiecze,z Panem się dekoruje i delektuje.
Odpowiedz
3226 dni temu
Dziękujemy za miłe słowa! Pozdrawiamy! :)