Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C

Krok 1: Przygotowujemy ciasto

Podsmażamy warzywa

150 g żurawin namaczamy w wiśniówce. Miękkie masło ucieramy z cukrem trzcinowym i nasionkami lasek wanilii. Stopniowo dodajemy jajka (o temperaturze pokojowej). Dwa rodzaje mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do masy na przemian z kwaśną śmietaną.


 

Krok 2: Dodajemy żurawiny do ciasta

Przygotowujemy paprykową salsę

Następnie dodajemy namoczone żurawiny wraz z wiśniówką. Orzechy włoskie siekamy i 150 g dodajemy do ciasta. Masę przekładamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wyrównujemy i posypujemy pozostałą ilością orzechów włoskich. 


 

Krok 3: Dekorujemy upieczone ciasto

Zupę doprawiamy skórką z limonki

Pieczemy około 60-65 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C. Gorące ciasto, po wyjęciu z piekarnika, smarujemy roztopionym miodem i posypujemy pozostałą ilością żurawin.

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Maria Maria
    433 dni temu
    Pan P. Małecki jest nieodłącznym gościem w moim domu, a w okresie świątecznym staje się nieodzowny jak sól w kuchni. Panie Pawle dziękuję za wszystko, bez Pana ani rusz. Z Panem nie tylko się upiecze,z Panem się dekoruje i delektuje.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    432 dni temu
    Dziękujemy za miłe słowa! Pozdrawiamy! :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram