Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
Krok 1: Przygotowujemy ciasto
150 g żurawin namaczamy w wiśniówce. Miękkie masło ucieramy z cukrem trzcinowym i nasionkami lasek wanilii. Stopniowo dodajemy jajka (o temperaturze pokojowej). Dwa rodzaje mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do masy na przemian z kwaśną śmietaną.
Krok 2: Dodajemy żurawiny do ciasta
Następnie dodajemy namoczone żurawiny wraz z wiśniówką. Orzechy włoskie siekamy i 150 g dodajemy do ciasta. Masę przekładamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wyrównujemy i posypujemy pozostałą ilością orzechów włoskich.
Krok 3: Dekorujemy upieczone ciasto
Pieczemy około 60-65 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C. Gorące ciasto, po wyjęciu z piekarnika, smarujemy roztopionym miodem i posypujemy pozostałą ilością żurawin.
Zobacz podobne
przepisy
Keks z dodatkiem chałwy, orzechów i śliwek suszonych
Klasyczne, ciemne ciasto biszkoptowe z bakaliami wzbogacone słodką chałwą i polewą czekoladową. Rozpływa się w ustach!
Warkocz cynamonowo - marcepanowy
Smakowite połączenie pachnącego ciasta drożdżowego z wyrazistym smakiem migdałów, cynamonu i marcepanu. Bardzo kuszące!
Keks świąteczny
Rumiane ciasto pełne migdałów i kandyzowanych owoców z dodatkiem amaretto. Klasyczny wypiek w świątecznej odsłonie.
Przysmak czekoladowy
Słodka przekąska pełna czekolady i mnóstwa chrupiących orzechów. Bardzo smaczna i sycąca. Przygotujesz ją bez pieczenia!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Błyskawiczne pierniczki
- Ryba po japońsku
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Śledzie po kaszubsku
- Przekąski sylwestrowe
- Domek z piernika
- Ciasto na pierogi
- Uszka z grzybami
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto marchewkowe
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
1809 dni temu
Dzień dobry, jakiej wielkości forma? Dziękuję!
odpowiedz
1807 dni temu
Forma o średnicy ok. 22-23 cm :)
2462 dni temu
Upiekłam wczoraj, wyszedl bardzo dobry, a dzisiaj smakuje jeszcze lepiej :)
odpowiedz
2910 dni temu
Pan P. Małecki jest nieodłącznym gościem w moim domu, a w okresie świątecznym staje się nieodzowny jak sól w kuchni. Panie Pawle dziękuję za wszystko, bez Pana ani rusz. Z Panem nie tylko się upiecze,z Panem się dekoruje i delektuje.
odpowiedz
2910 dni temu
Dziękujemy za miłe słowa! Pozdrawiamy! :)