zobacz film Ciasto jogurtowe z miodem i orzechami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • formę o średnicy 28-30 cm

KROK 1: Przygotowujemy spód orzechowo-sezamkowy

Przygotowujemy spód orzechowo-sezamkowy

Orzechy i sezamki mielemy. Miód podgrzewamy do temperatury około 60°C. Jajka wbijamy do dużej miski i ubijamy na puszystą masę, stopniowo dolewając miód. Dodajemy roztopione masło, cały czas mieszając. Dosypujemy zmiksowane orzechy z sezamkami oraz przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy.

Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem oraz oprószonej mąką. Pieczemy 12-15 minut w temperaturze 160°C. Biszkopt odstawiamy do wystudzenia.

KROK 2: Prażymy orzechy

Prażymy orzechy

Orzechy włoskie i orzechy pekan wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Prażymy w piekarniku w temperaturze 160°C około 10-12 minut. Orzechy studzimy.

 

 

KROK 3: Przygotowujemy masę jogurtową

Przygotowujemy masę jogurtową

Żelatynę namaczamy w wodzie. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, dolewamy miód i chwilę podgrzewamy razem.

Do śmietanki dodajemy jogurt, dokładnie mieszamy. Część masy przekładamy do żelatyny, intensywnie mieszamy, a następnie łączymy całość. Spód delikatnie nacinamy nożem. Masę wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki na około 1,5-2 godziny do zestalenia.

KROK 4: Zdobimy ciasto orzechami

Zestalone ciasto wyjmujemy z lodówki. Uprażone orzechy siekamy. Wierzch ciasta polewamy delikatnie miodem, a następnie posypujemy orzechami i raz jeszcze polewamy miodem.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (24)

Avatar
  • Gość Gość
    1200 dni temu
    "Miód podgrzewamy do temperatury około 60°C." - tracąc przy tym wszystkie prozdrowotne właściwości miodu, pozostawiając sam cukier, więc równie dobrze można użyć sztucznego :/

    odpowiedz

  • Dzidek Dzidek
    1966 dni temu
    Łatwe, pyszne i nie za słodkie. Największa forma jaką mam to 25cm, ale ciasto jest po prostu wyższe. Super przepis. Dziękuję :D

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1965 dni temu
    Dziękujemy! Mamy nadzieję, że skusisz się też na inne nasze przepisy! :)
  • Gość Gość
    2463 dni temu
    Czy mogę zrobić bez kremu,Czy nie będzie za suche?Nie mogę stosować zelatyny

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2462 dni temu
    Możesz wykorzystać krem z przepisu Kingi Paruzel, bez żelatyny :) https://kuchnialidla.pl/product/tort-jogurtowy-z-owocami-lesnymi
  • mm mm
    2707 dni temu
    Pyszne ciasto, bardzo lekkie;)

    odpowiedz

  • Magdalena Magdalena
    2725 dni temu
    Łatwe i szybkie do przygotowania, do tego przepyszne. Nie za słodkie, znika od razu. Polecam każdemu :D

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2723 dni temu
    Bardzo nam miło to słyszeć :)
  • Gość Gość
    2885 dni temu
    Great!!!

    odpowiedz

  • Koziarka Koziarka
    2890 dni temu
    Upiekłam w piątek, ciasto pyszne, lekkie, szybko znika, nie za słodkie. Pozdrawiam cukiernię Lidla

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2890 dni temu
    My również pozdrawiamy! :)
  • Gość Gość
    2897 dni temu
    Przepis godny wypróbowania. Piekę z przepisów pana Pawła i wszystko zawsze się udaje. Pozdrawiam i dziękuję .

    odpowiedz

  • Magdalena Magdalena
    2898 dni temu
    super przepis :)

    odpowiedz

  • Jola t Jola t
    2898 dni temu
    super na pewno zrobie.dodalabym jeszcze prazonych jabłek na maśle z laską wanilii , cynamonem i sokiem z cytryny nadałoby głebi masie jogurtowej i pasuje do orzechów. podałabym w takiej kolejności: biszkopt orzrechowy, jabłka na to ręcznie robiony karmel i jogurt. Pycha!!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2898 dni temu
    Jolu, brzmi przepysznie!
  • Gość Gość
    2900 dni temu
    Fajny przepis

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2901 dni temu
    sorki, już wszystko wiem

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2901 dni temu
    pkt pierwszy mielimy orzechy, a pkt 2 prażymy je w całości???

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2895 dni temu
    W punkcie 1) mielimy (a nie "mielemy" jak zostało napisane!!!) te orzechy, których użyjemy do spodu :) W punkcie 2) prażymy orzechy, z kolejnej "zakładki" składników :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2895 dni temu
    Drogi Gościu, formy "mielić, mielimy" to regionalizmy, które należą do mowy potocznej, a nie wzorcowej. W tekstach pisanych używamy form tradycyjnych: "mleć, mielemy". Pozdrawiamy! :)
  • Gość Gość
    2901 dni temu
    Jakiego rozmiaru jest to forma?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2901 dni temu
    28 - 30 centymetrów
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2901 dni temu
    28-30 cm :)
  • FAN LIDLA FAN LIDLA
    2901 dni temu
    Świetny filmik, fajnie że Paweł Małecki powrócił! Jeśli czyta komentarze to go pozdrawiam ;) i czekam na kolejne filmy z jego udziałem

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!