Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę o średnicy 28-30 cm
KROK 1: Przygotowujemy spód orzechowo-sezamkowy
Orzechy i sezamki mielemy. Miód podgrzewamy do temperatury około 60°C. Jajka wbijamy do dużej miski i ubijamy na puszystą masę, stopniowo dolewając miód. Dodajemy roztopione masło, cały czas mieszając. Dosypujemy zmiksowane orzechy z sezamkami oraz przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem oraz oprószonej mąką. Pieczemy 12-15 minut w temperaturze 160°C. Biszkopt odstawiamy do wystudzenia.
KROK 2: Prażymy orzechy
Orzechy włoskie i orzechy pekan wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Prażymy w piekarniku w temperaturze 160°C około 10-12 minut. Orzechy studzimy.
KROK 3: Przygotowujemy masę jogurtową
Żelatynę namaczamy w wodzie. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, dolewamy miód i chwilę podgrzewamy razem.
Do śmietanki dodajemy jogurt, dokładnie mieszamy. Część masy przekładamy do żelatyny, intensywnie mieszamy, a następnie łączymy całość. Spód delikatnie nacinamy nożem. Masę wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki na około 1,5-2 godziny do zestalenia.
KROK 4: Zdobimy ciasto orzechami
Zestalone ciasto wyjmujemy z lodówki. Uprażone orzechy siekamy. Wierzch ciasta polewamy delikatnie miodem, a następnie posypujemy orzechami i raz jeszcze polewamy miodem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pierniki
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Makówki śląskie
- Burek ze szpinakiem
- Krokiety z mięsem
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Śledź w oleju
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Kutia
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Mini burgery
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Pieczona ryba po grecku
- Boczek pieczony
- Piernik świąteczny
- Domek z piernika
- Świąteczne pierniczki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania




Komentarze (24)
1790 dni temu
"Miód podgrzewamy do temperatury około 60°C." - tracąc przy tym wszystkie prozdrowotne właściwości miodu, pozostawiając sam cukier, więc równie dobrze można użyć sztucznego :/
Odpowiedz
2556 dni temu
Łatwe, pyszne i nie za słodkie. Największa forma jaką mam to 25cm, ale ciasto jest po prostu wyższe. Super przepis. Dziękuję :D
Odpowiedz
2556 dni temu
Dziękujemy! Mamy nadzieję, że skusisz się też na inne nasze przepisy! :)
3053 dni temu
Czy mogę zrobić bez kremu,Czy nie będzie za suche?Nie mogę stosować zelatyny
Odpowiedz
3053 dni temu
Możesz wykorzystać krem z przepisu Kingi Paruzel, bez żelatyny :) https://kuchnialidla.pl/tort-jogurtowy-z-owocami-lesnymi
3298 dni temu
Pyszne ciasto, bardzo lekkie;)
Odpowiedz
3315 dni temu
Łatwe i szybkie do przygotowania, do tego przepyszne. Nie za słodkie, znika od razu. Polecam każdemu :D
Odpowiedz
3314 dni temu
Bardzo nam miło to słyszeć :)
3475 dni temu
Great!!!
Odpowiedz
3481 dni temu
Upiekłam w piątek, ciasto pyszne, lekkie, szybko znika, nie za słodkie. Pozdrawiam cukiernię Lidla
Odpowiedz
3481 dni temu
My również pozdrawiamy! :)
3488 dni temu
Przepis godny wypróbowania. Piekę z przepisów pana Pawła i wszystko zawsze się udaje. Pozdrawiam i dziękuję .
Odpowiedz
3489 dni temu
super przepis :)
Odpowiedz
3489 dni temu
super na pewno zrobie.dodalabym jeszcze prazonych jabłek na maśle z laską wanilii , cynamonem i sokiem z cytryny nadałoby głebi masie jogurtowej i pasuje do orzechów. podałabym w takiej kolejności: biszkopt orzrechowy, jabłka na to ręcznie robiony karmel i jogurt. Pycha!!!!
Odpowiedz
3489 dni temu
Jolu, brzmi przepysznie!
3491 dni temu
Fajny przepis
Odpowiedz
3492 dni temu
sorki, już wszystko wiem
Odpowiedz
3492 dni temu
pkt pierwszy mielimy orzechy, a pkt 2 prażymy je w całości???
Odpowiedz
3486 dni temu
W punkcie 1) mielimy (a nie "mielemy" jak zostało napisane!!!) te orzechy, których użyjemy do spodu :) W punkcie 2) prażymy orzechy, z kolejnej "zakładki" składników :)
3486 dni temu
Drogi Gościu, formy "mielić, mielimy" to regionalizmy, które należą do mowy potocznej, a nie wzorcowej. W tekstach pisanych używamy form tradycyjnych: "mleć, mielemy". Pozdrawiamy! :)
3492 dni temu
Jakiego rozmiaru jest to forma?
Odpowiedz
3492 dni temu
28 - 30 centymetrów
3492 dni temu
28-30 cm :)
3492 dni temu
Świetny filmik, fajnie że Paweł Małecki powrócił! Jeśli czyta komentarze to go pozdrawiam ;) i czekam na kolejne filmy z jego udziałem
Odpowiedz
zobacz wszystkie