Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę o średnicy 28-30 cm
KROK 1: Przygotowujemy spód orzechowo-sezamkowy
Orzechy i sezamki mielemy. Miód podgrzewamy do temperatury około 60°C. Jajka wbijamy do dużej miski i ubijamy na puszystą masę, stopniowo dolewając miód. Dodajemy roztopione masło, cały czas mieszając. Dosypujemy zmiksowane orzechy z sezamkami oraz przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem oraz oprószonej mąką. Pieczemy 12-15 minut w temperaturze 160°C. Biszkopt odstawiamy do wystudzenia.
KROK 2: Prażymy orzechy
Orzechy włoskie i orzechy pekan wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Prażymy w piekarniku w temperaturze 160°C około 10-12 minut. Orzechy studzimy.
KROK 3: Przygotowujemy masę jogurtową
Żelatynę namaczamy w wodzie. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, dolewamy miód i chwilę podgrzewamy razem.
Do śmietanki dodajemy jogurt, dokładnie mieszamy. Część masy przekładamy do żelatyny, intensywnie mieszamy, a następnie łączymy całość. Spód delikatnie nacinamy nożem. Masę wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki na około 1,5-2 godziny do zestalenia.
KROK 4: Zdobimy ciasto orzechami
Zestalone ciasto wyjmujemy z lodówki. Uprażone orzechy siekamy. Wierzch ciasta polewamy delikatnie miodem, a następnie posypujemy orzechami i raz jeszcze polewamy miodem.
Zobacz podobne
przepisy
Baklawa grecka
Bardzo słodkie ciasto wypełnione mnóstwem bakalii i orzechów. Tradycyjny grecki smak, który jest w zasięgu Twojej ręki!
Greckie ciasteczka orzechowe
Czas na deser rodem z Grecji! Chrupiące ciasteczka z orzechami nerkowca i pistacjami są idealne do kawy lub herbaty.
Ciasto chałwowe Elida
Na taki wypiek skusi się nie tylko Grek! Puszysty biszkopt z masą chałwową i truskawkową konfiturą to sama słodycz!
Karidopita, czyli greckie ciasto orzechowe z kremem jogurtowym
Pełne korzennych aromatów i cytrusowych nut - prawdziwie greckie ciasto!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sernik krakowski
- Ciasto marchewkowe
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Wigilijny makowiec
- Ciasto na pierogi
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pieczona ryba po grecku
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Sernik piernikowy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Przekąski sylwestrowe
- Błyskawiczne pierniczki
- Kapusta z grochem
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (24)
1471 dni temu
"Miód podgrzewamy do temperatury około 60°C." - tracąc przy tym wszystkie prozdrowotne właściwości miodu, pozostawiając sam cukier, więc równie dobrze można użyć sztucznego :/
odpowiedz
2237 dni temu
Łatwe, pyszne i nie za słodkie. Największa forma jaką mam to 25cm, ale ciasto jest po prostu wyższe. Super przepis. Dziękuję :D
odpowiedz
2236 dni temu
Dziękujemy! Mamy nadzieję, że skusisz się też na inne nasze przepisy! :)
2734 dni temu
Czy mogę zrobić bez kremu,Czy nie będzie za suche?Nie mogę stosować zelatyny
odpowiedz
2733 dni temu
Możesz wykorzystać krem z przepisu Kingi Paruzel, bez żelatyny :) https://kuchnialidla.pl/tort-jogurtowy-z-owocami-lesnymi
2978 dni temu
Pyszne ciasto, bardzo lekkie;)
odpowiedz
2996 dni temu
Łatwe i szybkie do przygotowania, do tego przepyszne. Nie za słodkie, znika od razu. Polecam każdemu :D
odpowiedz
2994 dni temu
Bardzo nam miło to słyszeć :)
3156 dni temu
Great!!!
odpowiedz
3161 dni temu
Upiekłam w piątek, ciasto pyszne, lekkie, szybko znika, nie za słodkie. Pozdrawiam cukiernię Lidla
odpowiedz
3161 dni temu
My również pozdrawiamy! :)
3168 dni temu
Przepis godny wypróbowania. Piekę z przepisów pana Pawła i wszystko zawsze się udaje. Pozdrawiam i dziękuję .
odpowiedz
3169 dni temu
super przepis :)
odpowiedz
3169 dni temu
super na pewno zrobie.dodalabym jeszcze prazonych jabłek na maśle z laską wanilii , cynamonem i sokiem z cytryny nadałoby głebi masie jogurtowej i pasuje do orzechów. podałabym w takiej kolejności: biszkopt orzrechowy, jabłka na to ręcznie robiony karmel i jogurt. Pycha!!!!
odpowiedz
3169 dni temu
Jolu, brzmi przepysznie!
3171 dni temu
Fajny przepis
odpowiedz
3172 dni temu
sorki, już wszystko wiem
odpowiedz
3172 dni temu
pkt pierwszy mielimy orzechy, a pkt 2 prażymy je w całości???
odpowiedz
3166 dni temu
W punkcie 1) mielimy (a nie "mielemy" jak zostało napisane!!!) te orzechy, których użyjemy do spodu :) W punkcie 2) prażymy orzechy, z kolejnej "zakładki" składników :)
3166 dni temu
Drogi Gościu, formy "mielić, mielimy" to regionalizmy, które należą do mowy potocznej, a nie wzorcowej. W tekstach pisanych używamy form tradycyjnych: "mleć, mielemy". Pozdrawiamy! :)
3172 dni temu
Jakiego rozmiaru jest to forma?
odpowiedz
3172 dni temu
28 - 30 centymetrów
3172 dni temu
28-30 cm :)
3172 dni temu
Świetny filmik, fajnie że Paweł Małecki powrócił! Jeśli czyta komentarze to go pozdrawiam ;) i czekam na kolejne filmy z jego udziałem
odpowiedz
zobacz wszystkie