
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- sito
- mikser lub robot kuchenny
- 2 formy o średnicy 18 cm
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu)
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Do mąki dodajemy cukier i mieszamy delikatnie. Następnie dodajemy 2 jajka, olej oraz jogurt i mieszamy do momentu, aż ciasto będzie gładkie (ważne, aby nie mieszać za długo).
KROK 2: PIECZEMY BLATY CIASTA
Przekładamy ciasto do dwóch form wyłożonych papierem do pieczenia, wierzch posypujemy owocami leśnymi. Umieszczamy ciasto na 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu) – pieczemy do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy i studzimy.
KROK 3: SKŁADAMY TORT
Śmietankę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietanki dodajemy serek mascarpone, cukier, nasionka z laski wanilii, 1 łyżkę soku z cytryny oraz maliny. Całość dobrze mieszamy.
Wystudzony blat ciasta wykładamy na paterę, smarujemy go połową kremu, przykrywamy drugim blatem. Wierzch tortu dekorujemy pozostałym kremem, owocami leśnymi i listkami tymianku.
Zobacz podobne
przepisy
Szwarcwaldzki shake mleczny z wiśniami
Uwielbiasz tort szwarcwaldzki? Spróbuj jego szybszej i prostszej wersji w postaci shake’a z wiśniami i czekoladą.

Tort z kwiatami czarnego bzu i truskawkami
Tort pełen aromatu kwiatów? Tak! Wykorzystaj syrop z czarnego bzu, żeby stworzyć wyjątkowy deser.

Tort jogurtowo-owocowy
Puszysty mus z jogurtu i truskawek, spód z chrupiącego musli i owocowa dekoracja to słodka przyjemność w lekkim wydaniu.

Cassata alla Siciliana
Deser inspirowany słynnym torcikiem sycylijskim. Biszkopt z ricottą, jogurtem, śmietanką i bakaliami smakuje wybornie.

Komentarze (12)
766 dni temu
Dzień dobry, czy ktoś robił to ciasto i się udało ?
odpowiedz
1276 dni temu
Czym i jak ubić śmietanę??
odpowiedz
1276 dni temu
Śmietankę możesz ubić na 2 sposoby: za pomocą miksera ze standardowymi końcówkami lub za pomocą rózgi kuchennej (tzw. trzepaczki). Bardzo ważne, by przed ubijaniem śmietankę mocno schłodzić w lodówce (niektórzy polecają również chłodzenie końcówek miksera i trzepaczek, by bita śmietana wyszła idealnie). W przypadku metody z mikserem zacznij od ubijania na najniższych obrotach (przez ok. pół minuty), a następnie zwiększ je maksymalnie i ubijaj aż do uzyskania sztywnej piany (czyli takiej, która nie wypadnie z miski po odwróceniu).
1276 dni temu
Czy jogurt dowolny to może być np. jogobella??
odpowiedz
1276 dni temu
Dowolny jogurt to taki, który masz ochotę dodać do ciasta :)
2318 dni temu
Zapomnieliście o oleju w "przygotowaniu".
odpowiedz
2316 dni temu
Olej dodajemy w pierwszym kroku :)
2352 dni temu
Moje ciasto wygląda jak chleb. Niczym nie przypomina tego ze zdjęcia. Co mogło pójść nie tak??
odpowiedz
2350 dni temu
Prosimy o więcej informacji - wtedy może uda nam się odkryć przyczynę niepowodzenia :)
2237 dni temu
moje też wygląda jak chleb, miało nielejącą konsystencję i rzeczywiście przełożyłam je do blachy a nie przelałam, bo konsystencja na to nie pozwalała- w smaku blaty ok. Po ubiciu śmietanki i dodaniu mascarpone, całość stała się lejąca, idę ratować żelatyną, może się uda.........
2365 dni temu
Czy można upiec najpierw jedną blachę ciasta, a później drugą? Czy jedno ciasto może czekać na drugą część? Brak drugiej blachy...
odpowiedz
2365 dni temu
Oczywiście, że można :)
zobacz wszystkie