Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- sito
- mikser lub robot kuchenny
- 2 formy o średnicy 18 cm
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu)
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Do mąki dodajemy cukier i mieszamy delikatnie. Następnie dodajemy 2 jajka, olej oraz jogurt i mieszamy do momentu, aż ciasto będzie gładkie (ważne, aby nie mieszać za długo).
KROK 2: PIECZEMY BLATY CIASTA
Przekładamy ciasto do dwóch form wyłożonych papierem do pieczenia, wierzch posypujemy owocami leśnymi. Umieszczamy ciasto na 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu) – pieczemy do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy i studzimy.
KROK 3: SKŁADAMY TORT
Śmietankę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietanki dodajemy serek mascarpone, cukier, nasionka z laski wanilii, 1 łyżkę soku z cytryny oraz maliny. Całość dobrze mieszamy.
Wystudzony blat ciasta wykładamy na paterę, smarujemy go połową kremu, przykrywamy drugim blatem. Wierzch tortu dekorujemy pozostałym kremem, owocami leśnymi i listkami tymianku.
Zobacz podobne
przepisy
Cassata alla Siciliana
Deser inspirowany słynnym torcikiem sycylijskim. Biszkopt z ricottą, jogurtem, śmietanką i bakaliami smakuje wybornie.
Tort jogurtowo-owocowy
Puszysty mus z jogurtu i truskawek, spód z chrupiącego musli i owocowa dekoracja to słodka przyjemność w lekkim wydaniu.
Tort z kwiatami czarnego bzu i truskawkami
Tort pełen aromatu kwiatów? Tak! Wykorzystaj syrop z czarnego bzu, żeby stworzyć wyjątkowy deser.
Szwarcwaldzki shake mleczny z wiśniami
Uwielbiasz tort szwarcwaldzki? Spróbuj jego szybszej i prostszej wersji w postaci shake’a z wiśniami i czekoladą.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Indyjskie szaszłyki z indyka z jogurtem z curry
- Tort owocowy z bitą śmietaną
- Deser owocowy z płatkami owsianymi
- Grillowane banany z miodem i orzechami włoskimi
- Sałatka z łososia z jabłkiem i tatarem z buraka
- Ciasto gryczano-jogurtowe
- Mrożony jogurt czekoladowy z ciastkami
- Ciasto z orzechami pekan
- Granola
- Owoce pod chrupiącą kruszonką
- Mrożony jogurt z owocami leśnymi
- Owoce z kruszonką owsianą
- Ciasteczka z ciecierzycy
- Jogurt
- Omlet ze szparagami i z fasolką edamame
- Nalewka z głogu
- Hummus grzybowy
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Smażona okra z cebulą i suszonymi morelami
- Crumble bars z rabarbarem i wiśniami
- Borówkowe semifreddo
- Muffiny jaglane na dwa sposoby
- Śmietankowe ciasto z owocami
- Zupa pomidorowa z ryżem i klopsikami jagnięcymi
- Makaroniki nadziewane czekoladą
- Eskalopki z indyka w cieście francuskim z fetą i pieczoną papryką ze smażonymi brzoskwiniami
- Śledź w jabłkach
- Migdałowe ciasto z jabłkami i konfiturą truskawkową
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Łosoś w maku z sosem szmaragdowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (12)
1189 dni temu
Dzień dobry, czy ktoś robił to ciasto i się udało ?
odpowiedz
1699 dni temu
Czym i jak ubić śmietanę??
odpowiedz
1699 dni temu
Śmietankę możesz ubić na 2 sposoby: za pomocą miksera ze standardowymi końcówkami lub za pomocą rózgi kuchennej (tzw. trzepaczki). Bardzo ważne, by przed ubijaniem śmietankę mocno schłodzić w lodówce (niektórzy polecają również chłodzenie końcówek miksera i trzepaczek, by bita śmietana wyszła idealnie). W przypadku metody z mikserem zacznij od ubijania na najniższych obrotach (przez ok. pół minuty), a następnie zwiększ je maksymalnie i ubijaj aż do uzyskania sztywnej piany (czyli takiej, która nie wypadnie z miski po odwróceniu).
1699 dni temu
Czy jogurt dowolny to może być np. jogobella??
odpowiedz
1699 dni temu
Dowolny jogurt to taki, który masz ochotę dodać do ciasta :)
2741 dni temu
Zapomnieliście o oleju w "przygotowaniu".
odpowiedz
2740 dni temu
Olej dodajemy w pierwszym kroku :)
2776 dni temu
Moje ciasto wygląda jak chleb. Niczym nie przypomina tego ze zdjęcia. Co mogło pójść nie tak??
odpowiedz
2773 dni temu
Prosimy o więcej informacji - wtedy może uda nam się odkryć przyczynę niepowodzenia :)
2661 dni temu
moje też wygląda jak chleb, miało nielejącą konsystencję i rzeczywiście przełożyłam je do blachy a nie przelałam, bo konsystencja na to nie pozwalała- w smaku blaty ok. Po ubiciu śmietanki i dodaniu mascarpone, całość stała się lejąca, idę ratować żelatyną, może się uda.........
2789 dni temu
Czy można upiec najpierw jedną blachę ciasta, a później drugą? Czy jedno ciasto może czekać na drugą część? Brak drugiej blachy...
odpowiedz
2789 dni temu
Oczywiście, że można :)
zobacz wszystkie