Tort jogurtowy z owocami leśnymi

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • sito
  • mikser lub robot kuchenny
  • 2 formy o średnicy 18 cm
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu)

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Do mąki dodajemy cukier i mieszamy delikatnie. Następnie dodajemy 2 jajka, olej oraz jogurt i mieszamy do momentu, aż ciasto będzie gładkie (ważne, aby nie mieszać za długo).

KROK 2: PIECZEMY BLATY CIASTA

Przekładamy ciasto do dwóch form wyłożonych papierem do pieczenia, wierzch posypujemy owocami leśnymi. Umieszczamy ciasto na 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu) – pieczemy do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy i studzimy.

KROK 3: SKŁADAMY TORT

Śmietankę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietanki dodajemy serek mascarpone, cukier, nasionka z laski wanilii, 1 łyżkę soku z cytryny oraz maliny. Całość dobrze mieszamy.

Wystudzony blat ciasta wykładamy na paterę, smarujemy go połową kremu, przykrywamy drugim blatem. Wierzch tortu dekorujemy pozostałym kremem, owocami leśnymi i listkami tymianku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • Gość Gość
    1189 dni temu
    Dzień dobry, czy ktoś robił to ciasto i się udało ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1699 dni temu
    Czym i jak ubić śmietanę??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1699 dni temu
    Śmietankę możesz ubić na 2 sposoby: za pomocą miksera ze standardowymi końcówkami lub za pomocą rózgi kuchennej (tzw. trzepaczki). Bardzo ważne, by przed ubijaniem śmietankę mocno schłodzić w lodówce (niektórzy polecają również chłodzenie końcówek miksera i trzepaczek, by bita śmietana wyszła idealnie). W przypadku metody z mikserem zacznij od ubijania na najniższych obrotach (przez ok. pół minuty), a następnie zwiększ je maksymalnie i ubijaj aż do uzyskania sztywnej piany (czyli takiej, która nie wypadnie z miski po odwróceniu).
  • Gość Gość
    1699 dni temu
    Czy jogurt dowolny to może być np. jogobella??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1699 dni temu
    Dowolny jogurt to taki, który masz ochotę dodać do ciasta :)
  • Gość Gość
    2741 dni temu
    Zapomnieliście o oleju w "przygotowaniu".

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2740 dni temu
    Olej dodajemy w pierwszym kroku :)
  • Gość Gość
    2776 dni temu
    Moje ciasto wygląda jak chleb. Niczym nie przypomina tego ze zdjęcia. Co mogło pójść nie tak??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2773 dni temu
    Prosimy o więcej informacji - wtedy może uda nam się odkryć przyczynę niepowodzenia :)
  • Gość Gość
    2661 dni temu
    moje też wygląda jak chleb, miało nielejącą konsystencję i rzeczywiście przełożyłam je do blachy a nie przelałam, bo konsystencja na to nie pozwalała- w smaku blaty ok. Po ubiciu śmietanki i dodaniu mascarpone, całość stała się lejąca, idę ratować żelatyną, może się uda.........
  • Gość Gość
    2789 dni temu
    Czy można upiec najpierw jedną blachę ciasta, a później drugą? Czy jedno ciasto może czekać na drugą część? Brak drugiej blachy...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2789 dni temu
    Oczywiście, że można :)

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!