Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tortownicę o średnicy 26 cm
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do 200°C
Krok 1: Przygotowujemy biszkopt
Do wykonania tortu potrzebujesz przepisu na biszkopt: biszkopt - przepis podstawowy.
Dno tortownicy (o średnicy 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przygotowujemy wg przepisu podstawowego i rozsmarowujemy na dnie formy na gładko. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 25 minut na złotożółty kolor. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Krok 2: Krem twarogowy łączymy z żelatyną
Ostudzony biszkopt przecinamy na 3 części za pomocą długiego, ostrego noża. Najniższy spód układamy na paterze, zapinamy wokół niego czystą obręcz tortownicy.
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Mieszamy 25 ml syropu z 25 ml wody, najniższy spód nasączamy połową. 400 g truskawek myjemy i kroimy w drobną kostkę.
Twaróg, jogurt, pozostały syrop i cukier puder mieszamy na gładką masę. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej bądź w kuchence mikrofalowej. Dodajemy 2 łyżki kremu twarogowego, a następnie tak powstałą masę szybko łączymy z pozostałym kremem twarogowym. Wstawiamy na krótko do lodówki, aż krem zacznie tężeć.
Krok 3: Biszkopty przekładamy kremem
200 g śmietany ubijamy na sztywno i dodajemy do kremu. Dodajemy pokrojone w kostkę truskawki. Połowę kremu rozsmarowujemy na spodzie. Przykrywamy drugim biszkoptem, nasączamy resztą syropu. Rozkładamy krem i przykrywamy trzecim spodem. Wkładamy co najmniej na 3 godziny lub na noc do lodówki do stężenia.
Krok 4: Dekorujemy tort
Przed podaniem pozostałe truskawki oczyszczamy, kroimy wzdłuż na pół lub na ćwiartki. Pozostałą śmietanę ubijamy ze śmietan-fixem i cukrem waniliowym na sztywno. Tort wyjmujemy z obręczy i smarujemy wokół śmietaną. Dekorujemy truskawkami i kwiatami czarnego bzu według uznania.
Zobacz podobne
przepisy
Rolada bezowa z musem truskawkowym
Najlepszy deser na lato! Puszysty owocowo-śmietankowy mus owinięty w lekką bezę stanie się hitem Twojego domu!
Dacquoise orzechowo-truskawkowy
Przepyszny torcik z orzechów laskowych z kremem o delikatnym smaku cytryny i wanilii i ze świeżymi truskawkami.
Ciasto z truskawkami i galaretką
Truskawki, galaretka, chrupiące wafelki – to ulubione smakołyki dzieci. Co z nich można zrobić? Pyszne ciasto truskawkowe według przepisu Pawła Małeckiego!
Ciasto chałwowe Elida
Na taki wypiek skusi się nie tylko Grek! Puszysty biszkopt z masą chałwową i truskawkową konfiturą to sama słodycz!
Tort to smakołyk, który kojarzy się z najbardziej oficjalnymi okazjami, takimi jak urodziny, rocznice, wesela i wiele innych. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by tort stworzyć również dla domowników z okazji wolnej niedzieli czy przed wizytą gości. Istnieje wiele przepisów na pyszne torty - warto korzystać z praktycznych wskazówek dotyczących ich wykonania, aby wydobyć głębię smaku. Jednym z popularnych wariantów jest tort z dodatkiem truskawek. Będzie jeszcze smaczniejszy, jeśli dodasz do niego… kwiaty czarnego bzu! Przygotowanie zajmie Ci dwie godziny, lecz poświęcenie czasu i uwagi z pewnością się opłaci. To propozycja, która zachwyci każdego, niezależnie od wieku.
Tort z truskawkami – świeży i delikatny
Truskawki to symbol nadchodzących cieplejszych dni, dlatego w sezonie warto wykorzystywać je do stworzenia rozmaitych potraw, deserów czy przetworów, które zostaną z nami na dłużej. Truskawki charakteryzują się naturalną słodkością, dzięki czemu naszych smakołyków nie trzeba będzie mocno dosładzać. Tort truskawkowy występuje w wielu wariantach, składniki możesz modyfikować w zależności od swoich potrzeb i upodobań. W zależności od wariantu, sprawdzi się podczas kinderparty, urodzin, spotkania rodzinnego, rocznicy ślubu, komunii czy innej okazji. W każdym przypadku będzie jednak tak samo pyszny, rozpływający się w ustach, delikatny - po prostu obłędny! Tak naprawdę jest to deser, który przygotujesz podczas każdej pory roku, nie tylko w sezonie na świeże truskawki - jako alternatywę wykorzystasz owoce mrożone. Stosuj się też do najważniejszych wskazówek, aby Twój tort z truskawkami smakował i prezentował się doskonale.
Najlepiej, gdy biszkopt przygotujesz i upieczesz dzień wcześniej, by spokojnie wystygł. Nie musisz obawiać się o to, że ciasto nie będzie świeże - tak naprawdę będzie wówczas miało czas, by nabrać smaku. Torcik truskawkowy sprawdza się doskonale szczególnie podczas lekkich przyjęć i jest świetną opcją dla osób początkujących, które chcą rozpocząć swoją przygodę z tego typu wypiekami. By nadać mu wyrazistego smaku, możesz zdecydować się na nasączenie biszkoptu alkoholem, pod warunkiem, że deser nie będzie serwowany dzieciom czy kobietom w ciąży.
Kuchnia Lidla proponuje Ci wyjątkowy tort z bzem i truskawkami. Będzie on miał niepowtarzalny, kwiatowy aromat i wyróżni się na tle klasycznych tortów.
Przepis na tort truskawkowy z aromatem bzu
Jaki jest najlepszy przepis na tort truskawkowy? Odpowiedź będzie inna w przypadku każdej osoby, jednak jeśli znudziły Ci się klasyczne smaki, możesz wzbogacić smakołyk o aromat czarnego bzu. Nasz przepis umożliwi Ci przyrządzenie 12 porcji tego pysznego wypieku.
W pierwszej kolejności musisz zaopatrzyć się w niezbędne sprzęty kuchenne i składniki. Potrzebujesz przede wszystkim tortownicy, papieru do pieczenia i piekarnika rozgrzanego do 200°C. Wykorzystaj cukier, cukier puder i cukier wanilinowy, jajko, jogurt grecki, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sól, truskawki, żelatynę, mąkę pszenną, śmietan fix, śmietanę 30%, chudy twaróg i syrop z czarnego bzu.
Torcik z truskawkami zrobisz, używając najlepszego przepisu na biszkopt. Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia. Ciasto przyrządź według przepis podstawowego, piecz w rozgrzanym do 200°C piekarniku przez około 25 minut na złotożółty kolor. Biszkopt musisz podzielić następnie na trzy części. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, wymieszaj syrop z wodą, najniższy spód nasącz połową mikstury, truskawki umyj i pokrój w drobną kostkę.
Twaróg, jogurt, pozostały syrop i cukier puder wymieszaj na gładką masę, rozpuść żelatynę, dodaj dwie łyżki kremu twarogowego, a następnie tak powstałą masę szybko połącz z pozostałym kremem twarogowym. Wstaw do lodówki do stężenia.
Ubij śmietanę na sztywno i dodaj do kremu razem z truskawkami. Połowę kremu rozsmaruj na spodzie, przykryj drugim biszkoptem, nasącz resztą syropu. Rozłóż krem i przykryj trzecim spodem. Całość musi spędzić w lodówce minimum trzy godziny, a najlepiej całą noc.
Przed podaniem przygotuj świeże truskawki, ubij śmietanę ze śmietan-fixem i cukrem waniliowym na sztywno. Wyjęty z obręczy tort posmaruj dokoła śmietaną, udekoruj truskawkami i kwiatami czarnego bzu według uznania.
To wszystko, co musisz zrobić, aby przyrządzić pyszny tort truskawkowy! Przepis wymaga poświęcenia nieco czasu, jednak naprawdę warto. Z pewnością oczarujesz wszystkie osoby, które go skosztują.
Jeśli szukasz najlepszego przepisu na tort weselny z truskawkami, skorzystaj też z innego przepisu od Kuchni Lidla. Wykorzystasz tu budyń waniliowy, aromat migdałowy, płatki migdałów i marcepan. Dla uzyskania lepszego efektu, udekoruj tort jadalnymi kwiatami. To piętrowe ciasto prezentuje się niezwykle efektownie i nadaje się doskonale do podania podczas tak ważnej okazji. Pamiętaj, że do jego wykonania potrzebujesz więcej czasu - około 6 godzin.
Szukasz czegoś lżejszego i odpowiedniego na każdą porę? Sprawdź przepis na tort jogurtowo-owocowy od Pawła Małeckiego. Ma on chrupiący spód z musli strawberry crunch i jest udekorowany owocami takimi jak jabłka, kiwi czy banany, a dodatkowo podłużnymi biszkoptami. Nie jest to typowy tort, sprawdzi się świetnie szczególnie podczas upałów. Dodatkowo wygląda po prostu imponująco!
Jeśli szukasz przepisu na szybką, lecz wyjątkową przekąskę na imprezę, przyrządź minitorciki czekoladowe z owocami. Puszyste połówki muffinek z ciasta czekoladowego przełożone kremowym nadzieniem mają niepowtarzalny smak, a ich słodkość jest przełamywana soczystymi owocami. Nadzienie składa się ze śmietany i sera mascarpone o charakterystycznym aromacie.
Prosty tort truskawkowy
Obawiasz się, że nie poradzisz sobie z wykonaniem tortu, gdyż cały proces wydaje Ci się skomplikowany? Co prawda przygotowanie tortu wymaga poświęcenia nieco czasu w kuchni, jednak przepis Kuchni Lidla jest na tyle przejrzysty, że możemy śmiało określić go mianem prostego tortu truskawkowego. Dodatkowo wykorzystasz sprzęty, które standardowo znajdują się na wyposażeniu każdej kuchni.
Jeśli chcesz przygotować nieco bardziej oryginalny tort truskawkowy, możesz zdecydować się na dacquoise orzechowo-truskawkowy. Całość zajmie Ci około godzinę. Wyróżnia się delikatnym smakiem cytryny i wanilii ze świeżymi truskawkami. Dacquoise to nazwa niezwykle lekkiego tortu bezowego. Pamiętaj, by przed jego wykonaniem wyjąć wcześniej jajka z lodówki, a śmietankę mocno schłodzić. Charakterystyczny dla tego wypieku jest orzechowy smak, który nie będzie jednak zbyt przytłaczający dzięki obecności cytryny i soczystych truskawek.
Inna propozycja to beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną. Aromatu nadadzą jej prażone migdały. Całość będzie prezentowała się efektownie, jeśli udekorujesz deser dodatkowo listkami mięty.
Miłośnikom bez przypadnie z pewnością do gustu również torcik bezowy z owocami. Krem przyrządzisz z użyciem limonki, cukru pudru, śmietany 30%, żelatyny, wody i pełnego smaku sera ricotta. Zwieńczeniem deseru będzie polewa czekoladowa, którą przygotujesz z połączenia czekolady mlecznej i deserowej.
Jeśli lubisz egzotyczne smaki i kulinarne eksperymenty, wypróbuj przepis na tort z arbuza - idealny na lato! Do jego wykonania wykorzystasz różne soczyste owoce, w tym właśnie truskawki, jabłka, maliny, mango, a do tego miętę. Orzeźwienie gwarantowane!
Jak widzisz, propozycji jest wiele - nie musisz ograniczać się do jednej. Próbuj różnych przepisów i znajdź swój ulubiony, a gdy nabierzesz wprawy, możesz modyfikować dowolnie składniki i proporcje wedle własnych upodobań. Pamiętaj też, że wygląd deseru jest równie ważny, co jego smak. Estetyczne podanie wzmaga apetyt i zachęca do degustacji!
Tort truskawkowy z mascarpone
Zależy Ci na torcie o najbardziej wykwintnym smaku? Wypróbuj przepis na tort truskawkowy z mascarpone! Mascarpone to ser śmietankowy w kolorze złamanej bieli, bardzo gładki, gęsty (wręcz sztywny), ale przy tym łatwo się rozsmarowuje. Ma pełny, mleczny i lekko słodki smak, którego nie da się pomylić z żadnym innym. To sprawia, że idealnie łączy się właśnie z truskawkami w różnego rodzaju deserach. Wypróbuj nie tylko tort z truskawkami i mascarpone, ale również mus, lody, krem, budyń czy deser w pucharku z tymi składnikami. Stawiaj śmiało na mascarpone marki Pilos!
Tort z mascarpone i truskawkami będzie smakował najlepiej w połączeniu z czekoladą. Możesz przygotować go także w formie mniejszych muffinek. Ciasto czekoladowe stworzysz z proszku do pieczenia, jajek, cukru, cukru wanilinowego, czekolady deserowej, kakao, masła, mąki pszennej i wody. Do nadzienia potrzebujesz cukru pudru, cukru wanilinowego, sera mascarpone i śmietany 30%. Przygotuj też dodatki do dekoracji - świeżą miętę, maliny i truskawki.
Wodę, masło pokrojone na mniejsze kawałki, kakao, pokruszoną czekoladę i cukier podgrzej i rozpuść w garnku, odlej nieco masy, by wykorzystać ją na polewę, mąkę przesiej przez sitko, białka ubij na sztywną pianę, dodawaj stopniowo żółtka i 3/4 masy czekoladowej. Przekładaj masę do miski z mąką, wymieszaj. Upiecz i przetnij tort na pół.
Zajmij się stworzeniem nadzienia. Mascarpone wymieszaj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, połącz z ubitą śmietanką. Gotową masę przełóż do worka cukierniczego. Wyciśnij szprycą nadzienie na upieczony spód, przykryj wierzchem i polej wcześniej pozostawioną polewą czekoladową. Na koniec udekoruj tort świeżymi owocami i miętą.
Torcik truskawkowy z mascarpone jest obłędny, jednak z tych składników możesz przygotować też klasyczne bezy. Inna propozycja to millefeuille z kremem jogurtowym mascarpone i truskawkami. Millefeuille (ciasto tysiąca listków), to dekadencki francuski deser składający się z trzech płatów ciasta francuskiego przełożonych kremem cukierniczym (crème pâtissière). Jeśli masz ochotę na coś lekkiego, zdecyduj się na pyszną tartę. Inna opcja to rolada bezowa, którą możesz wzbogacić smakiem wiśni.
Jak widzisz, truskawki to owoce, które wykorzystasz w bardzo dużej liczbie deserów. Doskonale łączą się też z innymi smakami. Wykorzystaj sezon na nie, by stworzyć jak najwięcej smakołyków i przetworów, które zostaną w Twojej spiżarni również na chłodniejsze dni. W wiosennych miesiącach szukaj ich na Ryneczku Lidla. W zimie przysmaki możesz przyrządzić, korzystając z mrożonych truskawek.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Róże karnawałowe
- Dorsz w razowej panierce z sałatką z brokułów i paprykową salsą
- Łosoś z salsą z truskawek
- Szaszłyki z krewetek po azjatycku
- Kompot z suszu z cytryną
- Amur – przepis na pikantne frytki rybne
- Syrop czekoladowo-kawowy
- Papilotki z kurczakiem z zielonymi szparagami i sosem musztardowo-pieczarkowym
- Mazurek królewski
- Zupa miso z warzywami i tofu
- Herbata myśliwska
- Marmolada cytrynowa z imbirem
- Dwa sposoby na ciasto milionera
- Biszkoptowa rolada z kremem kawowym i mandarynkami
- Migdałowy tort weselny z truskawkami
- Biszkopt z brzoskwiniami i limonkowym skyrem
- Smażony makaron stir fry
- Jabłkowe tacos
- Tort marchewkowo-dyniowy
- Domowe ogórki małosolne
- Surówka z kalarepy
- Wegańska pizza z ziemniakami, białym sosem i pesto
- Wegański lunchbox: kanapki z sałatką z ciecierzycy
- Tort arbuzowy
- Sylwestrowe jajka faszerowane
- Makaron razowy z pesto z suszonych pomidorów
- Regionalna kartoflanka
- Wytrawny pudding chlebowy
- Domowy zakwas na żurek
- Marynowane ogórki w stylu koreańskim
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)