Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tortownicę o średnicy 26 cm
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do 200°C
Krok 1: Przygotowujemy biszkopt
Do wykonania tortu potrzebujesz przepisu na biszkopt: biszkopt - przepis podstawowy.
Dno tortownicy (o średnicy 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przygotowujemy wg przepisu podstawowego i rozsmarowujemy na dnie formy na gładko. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 25 minut na złotożółty kolor. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Krok 2: Krem twarogowy łączymy z żelatyną
Ostudzony biszkopt przecinamy na 3 części za pomocą długiego, ostrego noża. Najniższy spód układamy na paterze, zapinamy wokół niego czystą obręcz tortownicy.
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Mieszamy 25 ml syropu z 25 ml wody, najniższy spód nasączamy połową. 400 g truskawek myjemy i kroimy w drobną kostkę.
Twaróg, jogurt, pozostały syrop i cukier puder mieszamy na gładką masę. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej bądź w kuchence mikrofalowej. Dodajemy 2 łyżki kremu twarogowego, a następnie tak powstałą masę szybko łączymy z pozostałym kremem twarogowym. Wstawiamy na krótko do lodówki, aż krem zacznie tężeć.
Krok 3: Biszkopty przekładamy kremem
200 g śmietany ubijamy na sztywno i dodajemy do kremu. Dodajemy pokrojone w kostkę truskawki. Połowę kremu rozsmarowujemy na spodzie. Przykrywamy drugim biszkoptem, nasączamy resztą syropu. Rozkładamy krem i przykrywamy trzecim spodem. Wkładamy co najmniej na 3 godziny lub na noc do lodówki do stężenia.
Krok 4: Dekorujemy tort
Przed podaniem pozostałe truskawki oczyszczamy, kroimy wzdłuż na pół lub na ćwiartki. Pozostałą śmietanę ubijamy ze śmietan-fixem i cukrem waniliowym na sztywno. Tort wyjmujemy z obręczy i smarujemy wokół śmietaną. Dekorujemy truskawkami i kwiatami czarnego bzu według uznania.
Zobacz podobne
przepisy
Rolada bezowa z musem truskawkowym
Najlepszy deser na lato! Puszysty owocowo-śmietankowy mus owinięty w lekką bezę stanie się hitem Twojego domu!
Dacquoise orzechowo-truskawkowy
Przepyszny torcik z orzechów laskowych z kremem o delikatnym smaku cytryny i wanilii i ze świeżymi truskawkami.
Ciasto z truskawkami i galaretką
Truskawki, galaretka, chrupiące wafelki – to ulubione smakołyki dzieci. Co z nich można zrobić? Pyszne ciasto truskawkowe według przepisu Pawła Małeckiego!
Ciasto chałwowe Elida
Na taki wypiek skusi się nie tylko Grek! Puszysty biszkopt z masą chałwową i truskawkową konfiturą to sama słodycz!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Róże karnawałowe
- Dorsz w razowej panierce z sałatką z brokułów i paprykową salsą
- Kompot z suszu z cytryną
- Syrop czekoladowo-kawowy
- Papilotki z kurczakiem z zielonymi szparagami i sosem musztardowo-pieczarkowym
- Zupa miso z warzywami i tofu
- Marmolada cytrynowa z imbirem
- Smażony makaron stir fry
- Tort marchewkowo-dyniowy
- Tort arbuzowy
- Sylwestrowe jajka faszerowane
- Makaron razowy z pesto z suszonych pomidorów
- Wytrawny pudding chlebowy
- Domowy zakwas na żurek
- Marynowane ogórki w stylu koreańskim
Komentarze (0)