Tort z kwiatami czarnego bzu i truskawkami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • tortownicę o średnicy 26 cm
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do 200°C

Krok 1: Przygotowujemy biszkopt

Do wykonania tortu potrzebujesz przepisu na biszkopt: biszkopt - przepis podstawowy.

Dno tortownicy (o średnicy 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przygotowujemy wg przepisu podstawowego i rozsmarowujemy na dnie formy na gładko. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 25 minut na złotożółty kolor. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Krok 2: Krem twarogowy łączymy z żelatyną

Ostudzony biszkopt przecinamy na 3 części za pomocą długiego, ostrego noża. Najniższy spód układamy na paterze, zapinamy wokół niego czystą obręcz tortownicy.

Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Mieszamy 25 ml syropu z 25 ml wody, najniższy spód nasączamy połową. 400 g truskawek myjemy i kroimy w drobną kostkę.

Twaróg, jogurt, pozostały syrop i cukier puder mieszamy na gładką masę. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej bądź w kuchence mikrofalowej. Dodajemy 2 łyżki kremu twarogowego, a następnie tak powstałą masę szybko łączymy z pozostałym kremem twarogowym. Wstawiamy na krótko do lodówki, aż krem zacznie tężeć.

Krok 3: Biszkopty przekładamy kremem

200 g śmietany ubijamy na sztywno i dodajemy do kremu. Dodajemy pokrojone w kostkę truskawki. Połowę kremu rozsmarowujemy na spodzie. Przykrywamy drugim biszkoptem, nasączamy resztą syropu. Rozkładamy krem i przykrywamy trzecim spodem. Wkładamy co najmniej na 3 godziny lub na noc do lodówki do stężenia.

Krok 4: Dekorujemy tort

Przed podaniem pozostałe truskawki oczyszczamy, kroimy wzdłuż na pół lub na ćwiartki. Pozostałą śmietanę ubijamy ze śmietan-fixem i cukrem waniliowym na sztywno. Tort wyjmujemy z obręczy i smarujemy wokół śmietaną. Dekorujemy truskawkami i kwiatami czarnego bzu według uznania.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!