Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- okrągłe naczynie, dno formy do pieczenia lub wycinak
- paterę
- długie wykałaczki
Krok 1: KROIMY ARBUZ W PLASTRY
Arbuz kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm, tak by uzyskać w sumie 4 plastry o zbliżonej grubości. Zaokrąglone końcówki arbuza odkładamy i wykorzystujemy do czegoś innego.
Krok 2: ODCINAMY MIĄŻSZ ARBUZA OD SKÓRY
Okrągłe naczynie lub dno formy do pieczenia przykładamy kolejno do każdego plastra, by równo odciąć miąższ od skóry za pomocą noża.
Jeśli na miąższu pozostaną fragmenty białej, wewnętrznej części arbuza, również je odcinamy.
Krok 3: KROIMY TRUSKAWKI I MANGO
Truskawki kroimy w plastry. Mango obieramy i obkrawamy z każdej strony dookoła pestki, odcinając cienkie plastry owocu.
Krok 4: SKŁADAMY TORT
Na paterze układamy pierwszy plaster miąższu arbuza. Na jego powierzchni układamy plastry truskawek i mango – tak, by delikatnie wystawały poza obręb plastra. Warstwę owoców przykrywamy kolejnym plastrem arbuza.
Czynność powtarzamy aż do wykorzystania wszystkich plastrów arbuza i owoców. Staramy się uzyskać prosty tort – jeśli konstrukcja przechyla się w jedną stronę, stabilizujemy ją, podkładając plastry truskawek i mango w odpowiednie miejsca.
Wskazówka: jeśli tort zacznie tracić stabilność w trakcie składania, stabilizujemy go za pomocą długich wykałaczek.
Krok 5: DEKORUJEMY TORT
Na czwartej, wierzchniej warstwie tortu układamy pozostałą część pokrojonych w plastry truskawek oraz plastry mango. Kilka całych truskawek przekrawamy na pół, wycinając z nich ozdobne kwiatki.
Jeśli wcześniej nie wykorzystaliśmy wykałaczek, spinamy nimi wszystkie warstwy tortu. Odcinamy zbyt długie, wystające części wykałaczek, a na ich końce nadziewamy ozdobnie wykrojone truskawki.
Jabłko przekrawamy na pół i kroimy w plastry, które następnie układamy na wierzchu tortu, formując z nich ozdobny wachlarz. Tort dekorujemy malinami i listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Wegański tort marchewkowy
Spróbuj wegańskiej wersji tortu marchewkowego z kremem na bazie tofu i masła orzechowego!
Tort red velvet
Klasyczny tort red velvet w wersji Pawła – zabarwiony burakiem! To deser idealny na wszystkie ważne okazje!
Tęczowy tort
Rainbow cake to tęczowy tort na wyjątkowe okazje. Wygląda spektakularnie! Przepis Pawła będzie doskonały na specjalną okazję!
Tort lodowy
Idealny na letnią imprezę urodzinową! Wypróbuj przepis Pawła na wspaniały tort lodowy z warstwami w dwóch smakach. To idealne ciasto dla fanów biszkoptu, czekolady, truskawek i… słodkości na chłodno!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Torcik bezowy z owocami
- Arbuzowe szaleństwo
- Tort bezowy z likierem jajecznym
- Tort czekoladowo-kawowy
- Kolorowa sałatka owocowa z dressingiem z arbuza
- Tort orzechowy
- Ajerkoniakowy tort wielkanocny
- Naked cake z gofrów orzechowych
- Tort Bellini
- Tort cytrynowy na specjalne okazje
- 5 sposobów na koktajle
- Tort marchewkowo-dyniowy
- Łosoś w sosie teriyaki z warzywami na parze
- Tort arbuzowy
- Grillowany ananas z jogurtem mojito
- Shake z gruszką i marcepanem
- Tosty z kremem piankowym i orzechowym
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- Minieklery z kremem malinowym
- Pasta z awokado
- Terrina serowa
- Torcik Saksoński
- Burgery z karpia z konfiturą z czerwonej cebuli
- Ciasto z orzechami pekan
- Ziemniaczana zapiekanka z dorszem, kapustą i marynowanymi karczochami
- Paprykarz szczeciński
- Granita herbaciana z marakują
- Minitarty ze śliwkami, figami i serem pleśniowym
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
1599 dni temu
kroimy arbuza a nie kroimy arbuz....
odpowiedz
1596 dni temu
Nie masz racji. Kroimy kogo? co? Arbuz. A nie kogo czego? Arbuza ;) Sprawdź słownik!
1596 dni temu
Po konsultacji Pan Biernik stwierdził, że kroimy arbuz:) Ps. I tak najważniejszy jest smak:)