
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- okrągłe naczynie, dno formy do pieczenia lub wycinak
- paterę
- długie wykałaczki
Krok 1: KROIMY ARBUZ W PLASTRY
Arbuz kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm, tak by uzyskać w sumie 4 plastry o zbliżonej grubości. Zaokrąglone końcówki arbuza odkładamy i wykorzystujemy do czegoś innego.
Krok 2: ODCINAMY MIĄŻSZ ARBUZA OD SKÓRY
Okrągłe naczynie lub dno formy do pieczenia przykładamy kolejno do każdego plastra, by równo odciąć miąższ od skóry za pomocą noża.
Jeśli na miąższu pozostaną fragmenty białej, wewnętrznej części arbuza, również je odcinamy.
Krok 3: KROIMY TRUSKAWKI I MANGO
Truskawki kroimy w plastry. Mango obieramy i obkrawamy z każdej strony dookoła pestki, odcinając cienkie plastry owocu.
Krok 4: SKŁADAMY TORT
Na paterze układamy pierwszy plaster miąższu arbuza. Na jego powierzchni układamy plastry truskawek i mango – tak, by delikatnie wystawały poza obręb plastra. Warstwę owoców przykrywamy kolejnym plastrem arbuza.
Czynność powtarzamy aż do wykorzystania wszystkich plastrów arbuza i owoców. Staramy się uzyskać prosty tort – jeśli konstrukcja przechyla się w jedną stronę, stabilizujemy ją, podkładając plastry truskawek i mango w odpowiednie miejsca.
Wskazówka: jeśli tort zacznie tracić stabilność w trakcie składania, stabilizujemy go za pomocą długich wykałaczek.
Krok 5: DEKORUJEMY TORT
Na czwartej, wierzchniej warstwie tortu układamy pozostałą część pokrojonych w plastry truskawek oraz plastry mango. Kilka całych truskawek przekrawamy na pół, wycinając z nich ozdobne kwiatki.
Jeśli wcześniej nie wykorzystaliśmy wykałaczek, spinamy nimi wszystkie warstwy tortu. Odcinamy zbyt długie, wystające części wykałaczek, a na ich końce nadziewamy ozdobnie wykrojone truskawki.
Jabłko przekrawamy na pół i kroimy w plastry, które następnie układamy na wierzchu tortu, formując z nich ozdobny wachlarz. Tort dekorujemy malinami i listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Sałatka gyros
- Zalewajka
- Gnocchi własnej roboty
- Grochówka wojskowa
- Pieczona owsianka na 3 sposoby
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Spaghetti carbonara
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Corn dog
- Butter chicken
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Klasyczna sałatka grecka
- Zupa pho z wołowiną
- Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
- Jak robić ozdoby z masy cukrowej?
- Jak zrobić idealny bekon?
- Jak myć warzywa i owoce?
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
1869 dni temu
kroimy arbuza a nie kroimy arbuz....
odpowiedz
1866 dni temu
Nie masz racji. Kroimy kogo? co? Arbuz. A nie kogo czego? Arbuza ;) Sprawdź słownik!
1866 dni temu
Po konsultacji Pan Biernik stwierdził, że kroimy arbuz:) Ps. I tak najważniejszy jest smak:)