Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- okrągłe naczynie, dno formy do pieczenia lub wycinak
- paterę
- długie wykałaczki
Krok 1: KROIMY ARBUZ W PLASTRY
Arbuz kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm, tak by uzyskać w sumie 4 plastry o zbliżonej grubości. Zaokrąglone końcówki arbuza odkładamy i wykorzystujemy do czegoś innego.
Krok 2: ODCINAMY MIĄŻSZ ARBUZA OD SKÓRY
Okrągłe naczynie lub dno formy do pieczenia przykładamy kolejno do każdego plastra, by równo odciąć miąższ od skóry za pomocą noża.
Jeśli na miąższu pozostaną fragmenty białej, wewnętrznej części arbuza, również je odcinamy.
Krok 3: KROIMY TRUSKAWKI I MANGO
Truskawki kroimy w plastry. Mango obieramy i obkrawamy z każdej strony dookoła pestki, odcinając cienkie plastry owocu.
Krok 4: SKŁADAMY TORT
Na paterze układamy pierwszy plaster miąższu arbuza. Na jego powierzchni układamy plastry truskawek i mango – tak, by delikatnie wystawały poza obręb plastra. Warstwę owoców przykrywamy kolejnym plastrem arbuza.
Czynność powtarzamy aż do wykorzystania wszystkich plastrów arbuza i owoców. Staramy się uzyskać prosty tort – jeśli konstrukcja przechyla się w jedną stronę, stabilizujemy ją, podkładając plastry truskawek i mango w odpowiednie miejsca.
Wskazówka: jeśli tort zacznie tracić stabilność w trakcie składania, stabilizujemy go za pomocą długich wykałaczek.
Krok 5: DEKORUJEMY TORT
Na czwartej, wierzchniej warstwie tortu układamy pozostałą część pokrojonych w plastry truskawek oraz plastry mango. Kilka całych truskawek przekrawamy na pół, wycinając z nich ozdobne kwiatki.
Jeśli wcześniej nie wykorzystaliśmy wykałaczek, spinamy nimi wszystkie warstwy tortu. Odcinamy zbyt długie, wystające części wykałaczek, a na ich końce nadziewamy ozdobnie wykrojone truskawki.
Jabłko przekrawamy na pół i kroimy w plastry, które następnie układamy na wierzchu tortu, formując z nich ozdobny wachlarz. Tort dekorujemy malinami i listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Wegański tort marchewkowy
Spróbuj wegańskiej wersji tortu marchewkowego z kremem na bazie tofu i masła orzechowego!
Tort red velvet
Klasyczny tort red velvet w wersji Pawła – zabarwiony burakiem! To deser idealny na wszystkie ważne okazje!
Tęczowy tort
Rainbow cake to tęczowy tort na wyjątkowe okazje. Wygląda spektakularnie! Przepis Pawła będzie doskonały na specjalną okazję!
Tort lodowy
Idealny na letnią imprezę urodzinową! Wypróbuj przepis Pawła na wspaniały tort lodowy z warstwami w dwóch smakach. To idealne ciasto dla fanów biszkoptu, czekolady, truskawek i… słodkości na chłodno!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zupa grzybowa z makaronem
- Przekąski sylwestrowe
- Sałatka gyros
- Piernik staropolski
- Ryba po japońsku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Golonka pieczona po bawarsku
- Błyskawiczne pierniczki
- Ciasto marchewkowe
- Wigilijny makowiec
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ciasto na pierogi
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Wegańska ryba po grecku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
1620 dni temu
kroimy arbuza a nie kroimy arbuz....
odpowiedz
1617 dni temu
Nie masz racji. Kroimy kogo? co? Arbuz. A nie kogo czego? Arbuza ;) Sprawdź słownik!
1617 dni temu
Po konsultacji Pan Biernik stwierdził, że kroimy arbuz:) Ps. I tak najważniejszy jest smak:)