zobacz film Tort z arbuza

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • okrągłe naczynie, dno formy do pieczenia lub wycinak
  • paterę
  • długie wykałaczki

Krok 1: KROIMY ARBUZ W PLASTRY

Arbuz kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm, tak by uzyskać w sumie 4 plastry o zbliżonej grubości. Zaokrąglone końcówki arbuza odkładamy i wykorzystujemy do czegoś innego.

Krok 2: ODCINAMY MIĄŻSZ ARBUZA OD SKÓRY

Okrągłe naczynie lub dno formy do pieczenia przykładamy kolejno do każdego plastra, by równo odciąć miąższ od skóry za pomocą noża.

Jeśli na miąższu pozostaną fragmenty białej, wewnętrznej części arbuza, również je odcinamy.

Krok 3: KROIMY TRUSKAWKI I MANGO

Truskawki kroimy w plastry. Mango obieramy i obkrawamy z każdej strony dookoła pestki, odcinając cienkie plastry owocu.

Krok 4: SKŁADAMY TORT

Na paterze układamy pierwszy plaster miąższu arbuza. Na jego powierzchni układamy plastry truskawek i mango – tak, by delikatnie wystawały poza obręb plastra. Warstwę owoców przykrywamy kolejnym plastrem arbuza.

Czynność powtarzamy aż do wykorzystania wszystkich plastrów arbuza i owoców. Staramy się uzyskać prosty tort – jeśli konstrukcja przechyla się w jedną stronę, stabilizujemy ją, podkładając plastry truskawek i mango w odpowiednie miejsca.

Wskazówka: jeśli tort zacznie tracić stabilność w trakcie składania, stabilizujemy go za pomocą długich wykałaczek.

Krok 5: DEKORUJEMY TORT

Na czwartej, wierzchniej warstwie tortu układamy pozostałą część pokrojonych w plastry truskawek oraz plastry mango. Kilka całych truskawek przekrawamy na pół, wycinając z nich ozdobne kwiatki.

Jeśli wcześniej nie wykorzystaliśmy wykałaczek, spinamy nimi wszystkie warstwy tortu. Odcinamy zbyt długie, wystające części wykałaczek, a na ich końce nadziewamy ozdobnie wykrojone truskawki.

Jabłko przekrawamy na pół i kroimy w plastry, które następnie układamy na wierzchu tortu, formując z nich ozdobny wachlarz. Tort dekorujemy malinami i listkami mięty.  

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    1620 dni temu
    kroimy arbuza a nie kroimy arbuz....

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1617 dni temu
    Nie masz racji. Kroimy kogo? co? Arbuz. A nie kogo czego? Arbuza ;) Sprawdź słownik!
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1617 dni temu
    Po konsultacji Pan Biernik stwierdził, że kroimy arbuz:) Ps. I tak najważniejszy jest smak:)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!