Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tortownicę o wymiarach 20-22 cm
- mikser
- blender
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
Przygotuj wcześniej
- Ugotuj, przestudź i obierz buraka. Następnie zblenduj go na gładką masę.
Krok 1: Przygotowujemy biszkopt
Białka oddzielamy od żółtek. Białka z cukrem ubijamy, a następnie łączymy je z żółtkami i jeszcze chwilę ubijamy. W osobnej misce łączymy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i nasionka wydrążone z lasek wanilii. Mieszaninę suchych składników dodajemy stopniowo do ubitych białek i żółtek. Następnie dodajemy zmiksowanego buraka, kilka kropli barwnika spożywczego, łyżkę kakao i olej. Jeśli ciasto będzie miało zbyt zwartą konsystencję, możemy dodać kilka łyżek soku z buraka.
Krok 2: Pieczemy biszkopt
Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką, dno formy dodatkowo wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez około 45-50 minut. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy się upiekło. Ciasto pozostawiamy do wystudzenia w formie.
Krok 3: Gotujemy syrop
Żelatynę namaczamy w wodzie. W rondelku zagotowujemy wodę z cukrem i skórką otartą z cytryny. Gdy syrop się zagotuje, dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy aż do rozpuszczenia. Następnie syrop odstawiamy do wystudzenia.
Krok 4: Przygotowujemy krem
Z biszkoptu odcinamy wierzch i odkładamy. Biszkopt dzielimy na 3 części. Pierwszą część wkładamy z powrotem do formy i przygotowujemy krem. Do wystudzonego syropu dodajemy serek homogenizowany, a następnie ubitą śmietankę (krem przygotowujemy dopiero wtedy, gdy mamy już pokrojony biszkopt).
Krok 5: Łączymy części tortu
Na pierwszą część biszkoptu wykładamy krem, przykrywamy drugą częścią biszkoptu, ponownie wykładamy krem. Całość przykrywamy trzecią częścią biszkoptu, a na wierzch wykładamy resztę kremu. Tort wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Krok 6: Dekorujemy tort
Odkrojony wcześniej wierzch biszkoptu miksujemy bardzo drobno, aż uzyskamy proszek. Tort wyciągamy z formy. Rozdrobnionym biszkoptem obsypujemy boki i wierzch tortu. Tort układamy na paterze, dekorujemy pokrojonymi truskawkami i opcjonalnie różami.
Zobacz podobne
przepisy
Czekoladowy tort wegański z domowym kremem orzechowym
Czekoladowe ciasto i dwa rodzaje kremów: wegański z orzechów i daktyli oraz malinowy na bazie mleczka kokosowego – zobacz, jak przygotować idealne ciasto wegańskie!
Migdałowy tort weselny z truskawkami
Szukasz pomysłu na tort weselny? Spróbuj migdałowego z kremem maślanym i mnóstwem świeżych truskawek!
Tort piernikowy z kremem z owoców lasu
Czekoladowo-piernikowy biszkopt, krem z owoców lasu i polewa czekoladowa – takie smakowite połączenie znajdziesz w świątecznym torcie Pawła Małeckiego! Spróbuj!
Bezglutenowy tort „Czarny Las”
Wypróbuj przepis na tort bezglutenowy – połączenie kakaowego biszkoptu, wiśni i kremu jogurtowego. Na pewno Ci zasmakuje!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Szwarcwaldzki tort z wiśniami
- Tort czekoladowo-kawowy
- Naked cake z gofrów orzechowych
- Babeczki red velvet
- Tort cytrynowy na specjalne okazje
- Tort „Pavlova”
- Tęczowy tort
- Tort lodowy
- Wegańskie kiełbaski z sałatką
- Tort z arbuza
- Indyk caprese
- Tort czekoladowy z kremem maślanym i konfiturą
- Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną
- Roślinny tort marchewkowy
- Goxua, czyli deser w stylu hiszpańskim na bogato
- Wafle przekładane pianką i galaretką z truskawek
- Muffiny marchewkowe
- Babka mocno cytrynowa
- Jagielnik czekoladowy z jeżynami i czereśniami
- Ciasto kogel-mogel
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Babka na parze
- Sans rival, czyli przekładaniec królewski z pistacjami
- Gnocchi zapiekane w sosie serowym
- Smoothie jagodowe z lodami waniliowymi
- Schab faszerowany pesto z suszonych pomidorów z clafoutis z pomidorkami, oliwkami i fetą
- Piegowaty omlet z borówkami i czekoladowym mlekiem
- Śledzie pod pierzynką
- 3 sposoby na kalafior
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (11)
1233 dni temu
Przepis jest wspaniały i pyszny
odpowiedz
2057 dni temu
Witam, Niestety nie wiem ile dokładnie ma być tego serka homogenizowanego. Nie znalazłam takiego serka jak na filmiku i mam opakowania o mniejszej pojemności. 150g. Proszę o info ile ma być tego serka w sumie
odpowiedz
2055 dni temu
To były duże opakowania po 400 g, czywli w sumie potrzebujemy 800 g :)
1233 dni temu
homogenizowany serek naturalny – 800 g
2168 dni temu
czy moge zastapic cukier ksylitolem i w jakich proporcjach
odpowiedz
2167 dni temu
Ksylitol można stosować wymiennie z cukrem. Więcej informacji znajdziesz tutaj: https://kuchnialidla.pl/jak-zastapic-cukier-w-wypiekach
2248 dni temu
Czy śmietanę 30 % mogę zastąpić np jogurtem typ grecki?
odpowiedz
2248 dni temu
Drogi Gościu, w tym przepisie śmietankę należy ubić, więc niestety jogurt typu greckiego w tym przypadku się nie sprawdzi.
2282 dni temu
Mogę zastąpić serek homogenizowany serem mascarpone?
odpowiedz
2279 dni temu
Drogi Gościu-jak najbardziej, mascarpone sprawdzi się w tym przepisie :)
2310 dni temu
Krem jest genialny 😉 tylko wyszedł mi ciut z rzadki, może to była kwestia czasu spędzonego w lodówce, albo ilości żelatyny 😐
odpowiedz
zobacz wszystkie