
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tortownicę o wymiarach 20-22 cm
- mikser
- blender
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
Przygotuj wcześniej
- Ugotuj, przestudź i obierz buraka. Następnie zblenduj go na gładką masę.
Krok 1: Przygotowujemy biszkopt
Białka oddzielamy od żółtek. Białka z cukrem ubijamy, a następnie łączymy je z żółtkami i jeszcze chwilę ubijamy. W osobnej misce łączymy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i nasionka wydrążone z lasek wanilii. Mieszaninę suchych składników dodajemy stopniowo do ubitych białek i żółtek. Następnie dodajemy zmiksowanego buraka, kilka kropli barwnika spożywczego, łyżkę kakao i olej. Jeśli ciasto będzie miało zbyt zwartą konsystencję, możemy dodać kilka łyżek soku z buraka.
Krok 2: Pieczemy biszkopt
Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką, dno formy dodatkowo wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez około 45-50 minut. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy się upiekło. Ciasto pozostawiamy do wystudzenia w formie.
Krok 3: Gotujemy syrop
Żelatynę namaczamy w wodzie. W rondelku zagotowujemy wodę z cukrem i skórką otartą z cytryny. Gdy syrop się zagotuje, dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy aż do rozpuszczenia. Następnie syrop odstawiamy do wystudzenia.
Krok 4: Przygotowujemy krem
Z biszkoptu odcinamy wierzch i odkładamy. Biszkopt dzielimy na 3 części. Pierwszą część wkładamy z powrotem do formy i przygotowujemy krem. Do wystudzonego syropu dodajemy serek homogenizowany, a następnie ubitą śmietankę (krem przygotowujemy dopiero wtedy, gdy mamy już pokrojony biszkopt).
Krok 5: Łączymy części tortu
Na pierwszą część biszkoptu wykładamy krem, przykrywamy drugą częścią biszkoptu, ponownie wykładamy krem. Całość przykrywamy trzecią częścią biszkoptu, a na wierzch wykładamy resztę kremu. Tort wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Krok 6: Dekorujemy tort
Odkrojony wcześniej wierzch biszkoptu miksujemy bardzo drobno, aż uzyskamy proszek. Tort wyciągamy z formy. Rozdrobnionym biszkoptem obsypujemy boki i wierzch tortu. Tort układamy na paterze, dekorujemy pokrojonymi truskawkami i opcjonalnie różami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Guacamole
- Łazanki
- Domek z piernika
- Zupa grzybowa z makaronem
- Śledź w oleju
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Piernik świąteczny
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Jajka na miękko
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Sałatka gyros
- Pieczona ryba po grecku
- Klasyczna sałatka grecka
- Burek ze szpinakiem
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Mini burgery
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Sernik pistacjowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (11)
1614 dni temu
Przepis jest wspaniały i pyszny
Odpowiedz
2438 dni temu
Witam, Niestety nie wiem ile dokładnie ma być tego serka homogenizowanego. Nie znalazłam takiego serka jak na filmiku i mam opakowania o mniejszej pojemności. 150g. Proszę o info ile ma być tego serka w sumie
Odpowiedz
2436 dni temu
To były duże opakowania po 400 g, czywli w sumie potrzebujemy 800 g :)
1614 dni temu
homogenizowany serek naturalny – 800 g
2549 dni temu
czy moge zastapic cukier ksylitolem i w jakich proporcjach
Odpowiedz
2548 dni temu
Ksylitol można stosować wymiennie z cukrem. Więcej informacji znajdziesz tutaj: https://kuchnialidla.pl/jak-zastapic-cukier-w-wypiekach
2629 dni temu
Czy śmietanę 30 % mogę zastąpić np jogurtem typ grecki?
Odpowiedz
2629 dni temu
Drogi Gościu, w tym przepisie śmietankę należy ubić, więc niestety jogurt typu greckiego w tym przypadku się nie sprawdzi.
2663 dni temu
Mogę zastąpić serek homogenizowany serem mascarpone?
Odpowiedz
2660 dni temu
Drogi Gościu-jak najbardziej, mascarpone sprawdzi się w tym przepisie :)
2691 dni temu
Krem jest genialny 😉 tylko wyszedł mi ciut z rzadki, może to była kwestia czasu spędzonego w lodówce, albo ilości żelatyny 😐
Odpowiedz
zobacz wszystkie