zobacz film Tort red velvet

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • tortownicę o wymiarach 20-22 cm
  • mikser
  • blender
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C

Przygotuj wcześniej

  • Ugotuj, przestudź i obierz buraka. Następnie zblenduj go na gładką masę.

Krok 1: Przygotowujemy biszkopt

Białka oddzielamy od żółtek. Białka z cukrem ubijamy, a następnie łączymy je z żółtkami i jeszcze chwilę ubijamy. W osobnej misce łączymy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i nasionka wydrążone z lasek wanilii. Mieszaninę suchych składników dodajemy stopniowo do ubitych białek i żółtek. Następnie dodajemy zmiksowanego buraka, kilka kropli barwnika spożywczego, łyżkę kakao i olej. Jeśli ciasto będzie miało zbyt zwartą konsystencję, możemy dodać kilka łyżek soku z buraka.

Krok 2: Pieczemy biszkopt

Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką, dno formy dodatkowo wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez około 45-50 minut. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy się upiekło. Ciasto pozostawiamy do wystudzenia w formie.

Krok 3: Gotujemy syrop

Żelatynę namaczamy w wodzie. W rondelku zagotowujemy wodę z cukrem i skórką otartą z cytryny. Gdy syrop się zagotuje, dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy aż do rozpuszczenia. Następnie syrop odstawiamy do wystudzenia.

Krok 4: Przygotowujemy krem

Z biszkoptu odcinamy wierzch i odkładamy. Biszkopt dzielimy na 3 części. Pierwszą część wkładamy z powrotem do formy i przygotowujemy krem. Do wystudzonego syropu dodajemy serek homogenizowany, a następnie ubitą śmietankę (krem przygotowujemy dopiero wtedy, gdy mamy już pokrojony biszkopt).

Krok 5: Łączymy części tortu

Na pierwszą część biszkoptu wykładamy krem, przykrywamy drugą częścią biszkoptu, ponownie wykładamy krem. Całość przykrywamy trzecią częścią biszkoptu, a na wierzch wykładamy resztę kremu. Tort wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.

Krok 6: Dekorujemy tort

Odkrojony wcześniej wierzch biszkoptu miksujemy bardzo drobno, aż uzyskamy proszek. Tort wyciągamy z formy. Rozdrobnionym biszkoptem obsypujemy boki i wierzch tortu. Tort układamy na paterze, dekorujemy pokrojonymi truskawkami i opcjonalnie różami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • Gość Gość
    1033 dni temu
    Przepis jest wspaniały i pyszny

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1857 dni temu
    Witam, Niestety nie wiem ile dokładnie ma być tego serka homogenizowanego. Nie znalazłam takiego serka jak na filmiku i mam opakowania o mniejszej pojemności. 150g. Proszę o info ile ma być tego serka w sumie

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1855 dni temu
    To były duże opakowania po 400 g, czywli w sumie potrzebujemy 800 g :)
  • Gość Gość
    1033 dni temu
    homogenizowany serek naturalny – 800 g
  • Gość Gość
    1968 dni temu
    czy moge zastapic cukier ksylitolem i w jakich proporcjach

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1967 dni temu
    Ksylitol można stosować wymiennie z cukrem. Więcej informacji znajdziesz tutaj: https://kuchnialidla.pl/jak-zastapic-cukier-w-wypiekach
  • Gość Gość
    2048 dni temu
    Czy śmietanę 30 % mogę zastąpić np jogurtem typ grecki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2048 dni temu
    Drogi Gościu, w tym przepisie śmietankę należy ubić, więc niestety jogurt typu greckiego w tym przypadku się nie sprawdzi.
  • Gość Gość
    2082 dni temu
    Mogę zastąpić serek homogenizowany serem mascarpone?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2079 dni temu
    Drogi Gościu-jak najbardziej, mascarpone sprawdzi się w tym przepisie :)
  • Zzzz Zzzz
    2110 dni temu
    Krem jest genialny 😉 tylko wyszedł mi ciut z rzadki, może to była kwestia czasu spędzonego w lodówce, albo ilości żelatyny 😐

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!