zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • mikser
  • formę o średnicy 18-20 cm
  • papier do pieczenia
  • rondelki
  • rękaw cukierniczy
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C

Krok 1: Przygotowujemy biszkopt

Ubijamy jajka na puszystą masę, stopniowo dosypując do nich cukier. Czekoladę rozpuszczamy z masłem, dodajemy konfiturę z owoców lasu i odstawiamy do wystygnięcia. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika, a następnie dodajemy do ubitych jajek. Delikatnie mieszamy. Gotową masę łączymy z roztopioną czekoladą. Całość przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez 45-50 minut.

Krok 2: Łączymy składniki ponczu

Zagotowujemy wodę z cukrem. Czekamy chwilę, aż syrop przestygnie i dodajemy likier waniliowy. Mieszamy.

Krok 3: Przygotowujemy krem z owoców lasu

Wodę zagotowujemy z cukrem. Laski wanilii przecinamy wzdłuż, za pomocą noża wyjmujemy nasionka i dodajemy je do miękkiego masła (o temperaturze pokojowej), całość ucieramy. W międzyczasie ubijamy żółtko z jajkiem, stopniowo zalewając je przygotowanym wcześniej syropem z cukru i wody. Kiedy masa będzie już mocno napowietrzona, dodajemy ją do masła i całość dalej ucieramy. Do gotowej masy dodajemy konfiturę z owoców lasu (konfitura musi być o temperaturze pokojowej) i całość mieszamy.

Krok 4: Składamy tort

Wystudzony biszkopt dzielimy na cztery równe części. Składamy tort, rozpoczynając od dolnej części biszkoptu – każdą warstwę skrapiamy ponczem i smarujemy kremem z owoców lasu. Na ostatnim biszkopcie krem rozsmarowujemy bardzo cienko. Tort wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

Krok 5: Dekorujemy tort polewą i ozdobami

Śmietankę zagotowujemy z przyprawą do piernika. Dodajemy pokruszoną czekoladę i miękkie masło. Całość mieszamy. Wystudzoną polewę przekładamy do worka cukierniczego i nakładamy na schłodzony tort w taki sposób, aby spływała po jego bokach. Całą górną powierzchnię tortu pokrywamy polewą i ozdabiamy dekoracjami z czekolady oraz gwiazdkami piernikowymi. Delikatnie posypujemy cukrem pudrem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram