![Tort piernikowy z kremem z owoców lasu Tort piernikowy z kremem z owoców lasu](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/a0d172326e75-1e8101d39e13-ONLINE_PAWEL_MALECKI_KW51_24741_TORT_PIERNIKOWY_5686_RGB_OK_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- mikser
- formę o średnicy 18-20 cm
- papier do pieczenia
- rondelki
- rękaw cukierniczy
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
Krok 1: Przygotowujemy biszkopt
Ubijamy jajka na puszystą masę, stopniowo dosypując do nich cukier. Czekoladę rozpuszczamy z masłem, dodajemy konfiturę z owoców lasu i odstawiamy do wystygnięcia. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika, a następnie dodajemy do ubitych jajek. Delikatnie mieszamy. Gotową masę łączymy z roztopioną czekoladą. Całość przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez 45-50 minut.
Krok 2: Łączymy składniki ponczu
Zagotowujemy wodę z cukrem. Czekamy chwilę, aż syrop przestygnie i dodajemy likier waniliowy. Mieszamy.
Krok 3: Przygotowujemy krem z owoców lasu
Wodę zagotowujemy z cukrem. Laski wanilii przecinamy wzdłuż, za pomocą noża wyjmujemy nasionka i dodajemy je do miękkiego masła (o temperaturze pokojowej), całość ucieramy. W międzyczasie ubijamy żółtko z jajkiem, stopniowo zalewając je przygotowanym wcześniej syropem z cukru i wody. Kiedy masa będzie już mocno napowietrzona, dodajemy ją do masła i całość dalej ucieramy. Do gotowej masy dodajemy konfiturę z owoców lasu (konfitura musi być o temperaturze pokojowej) i całość mieszamy.
Krok 4: Składamy tort
Wystudzony biszkopt dzielimy na cztery równe części. Składamy tort, rozpoczynając od dolnej części biszkoptu – każdą warstwę skrapiamy ponczem i smarujemy kremem z owoców lasu. Na ostatnim biszkopcie krem rozsmarowujemy bardzo cienko. Tort wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Krok 5: Dekorujemy tort polewą i ozdobami
Śmietankę zagotowujemy z przyprawą do piernika. Dodajemy pokruszoną czekoladę i miękkie masło. Całość mieszamy. Wystudzoną polewę przekładamy do worka cukierniczego i nakładamy na schłodzony tort w taki sposób, aby spływała po jego bokach. Całą górną powierzchnię tortu pokrywamy polewą i ozdabiamy dekoracjami z czekolady oraz gwiazdkami piernikowymi. Delikatnie posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz podobne
przepisy
Bożonarodzeniowa babka piernikowa
Puszyste ciasto pachnące przyprawami korzennymi i polane gęstą czekoladą. Pyszny sposób na babkę – nie tylko na święta!
![Bożonarodzeniowa babka piernikowa](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/bff3fbc51452-44932db94f-Babka_PL_KW_52_13456_S_41216_960x540.webp)
Tort cynamonowy
Puszysty biszkopt, słodki mus, pyszna konfitura, gęsta polewa i aromat cynamonu – wszystko w jednym, wyjątkowym deserze!
![Tort cynamonowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/af74e6cfbc42-35b40d1476-tort_cynamonowy.webp)
Sernik piernikowy
Sernik czy piernik? Najlepiej… jedno i drugie! Pyszne ciasto łączące w sobie smaki obu wypieków zrobisz w kilka chwil!
![Sernik piernikowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/48ed1efe47b5-38dc2145e7-KW_51_sernik_piernikowy_61934339_pion_RGB_GOT_960x540.webp)
Tort piernikowy z konfiturą pomarańczową
Na wigilijnym stole panuje elegancka atmosfera - świetnie się w nią wpisze doskonały w smaku tort piernikowy przełożony konfiturą z pomarańczy!
![Tort piernikowy z konfiturą pomarańczową](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/e8da5d004385-0cdf095c65-KW52_tort_piernikowy_z_konfitura_pomaranczowa_1899324799_RGB_OK_1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Czekoladowy sen
- Bułeczki angielskie z konfiturą
- Tort owocowy z bitą śmietaną
- Grzybki
- Tort cynamonowy
- Rolada pomarańczowa
- Pizza z gruszką i serem roquefort podawana z rukolą
- Tort chałwowo-orzechowy
- Tort bezowy z poziomkami
- Zapiekanka z tuńczykiem w panierce z nachosów
- Biszkopciki z galaretką malinową
- Baton à la twix
- Seromakowiec
- Tort mimoza
- Ciasto Góra Lodowa – przepis
- Sernik cytrynowo-limonkowy z bezą
- Owocowe szaszłyki
- Podlaskie całuski z jabłkami
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Miodowe sezamki ze słonecznikiem
- Naleśniki po austriacku z morelami i lodami waniliowymi
- Roladki z wędzonego łososia z jabłkiem
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Deser śliwkowo-czekoladowy
- Grillowane meksykańskie szaszłyki z łososia
- Łososiowe fajitas
- Cytrusowo-korzenna herbatka całodzienna
- Śledzie w śmietanie
- Pieczony kurczak chermoula z warzywami
- Kołacz z białym serem
Komentarze (2)
607 dni temu
Dzień dobry, co można dodać zamiast likieru waniliowego? Chcę upiec tort dla dzieci:-) Dziękuję i pozdrawiam:-)
odpowiedz
606 dni temu
Dzień dobry Ewo! Zamiast likieru waniliowego polecamy dodać sok z czarnej porzeczki, poncz będzie wtedy idealnie pasował do kremu. Również pozdrawiamy :)