zobacz film Tort piernikowy z konfiturą pomarańczową

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • mikser
  • sito
  • kuchenkę mikrofalową lub kąpiel wodną
  • formę do pieczenia o średnicy 24 cm
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • worek cukierniczy lub łopatkę
  • wałek

KROK 1

Żółtka oddzielamy od białek. Masę marcepanową kroimy w drobną kostkę i ucieramy z miękkim masłem na puszystą masę. Cały czas mieszając, stopniowo dodajemy żółtka. Połamaną na mniejsze kawałki czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Przesianą przez sito mąkę dokładnie mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą oraz przyprawą do piernika (możemy wykorzystać gotową mieszankę lub przygotować w moździerzu własną kompozycję z cynamonu, kardamonu, goździków i anyżu). Masę marcepanową łączymy z lekko przestudzoną czekoladą i całość stopniowo mieszamy z suchymi składnikami. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec miksowania stopniowo dodajemy cukier. Ubite białka delikatnie łączymy z masą czekoladowo-piernikową i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30-35 minut. Studzimy i ścinamy cienko górną warstwę biszkoptu (wyrównujemy go). Biszkopt przecinamy na dwa blaty jednakowej grubości, dolną część ponownie wkładamy do formy.

W niewielkim rondelku zagotowujemy wodę z cukrem. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół i tępą stroną noża wyciągamy nasionka. Nasionka i puste laski wanilii gotujemy w syropie cukrowym przez kilka minut. Poncz studzimy i nasączamy nim ciasto w formie.

KROK 2

Śmietankę zagotowujemy z miodem. Zdejmujemy z palnika i dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Chwilę czekamy, aż czekolada zacznie się rozpuszczać, i mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy miękkie masło, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ganasz odstawiamy do wystudzenia (po schłodzeniu powinien mieć konsystencję miękkiego masła).

 

KROK 3

Konfiturę pomarańczową (np. wg tego przepisu smażymy przez 2-3 minuty razem z nasionkami wanilii. Gorącą masę równomiernie rozprowadzamy na nasączonym ponczem biszkopcie. Studzimy i schładzamy w lodówce około 20-30 minut.

Na wystudzoną konfiturę pomarańczową nakładamy około 1/3 ganaszu czekoladowego (najlepiej użyć worka cukierniczego). Przykrywamy drugim biszkoptem. Ciasto dociskamy i nasączamy pozostałą ilością ponczu. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.

Śmietankę, wodę, miód oraz cukier zagotowujemy. Dodajemy przesiane kakao i całość dokładnie mieszamy. Łączymy z namoczoną wcześniej w wodzie żelatyną. Polewę czekoladową przecedzamy i schładzamy do temperatury około 30°C.

Tort wyjmujemy z formy. Wierzch i brzegi dokładnie pokrywamy pozostałą częścią ganaszu. Ponownie wstawiamy do lodówki. Schłodzony tort równomiernie polewamy zimną polewą. Masę cukrową zagniatamy i cienko rozwałkowujemy na pasek długości około 40-50 cm. W razie potrzeby podsypujemy niewielką ilością cukru pudru. Wycinamy dwie wstążki i kokardkę. Tort przekładamy na paterę. Dekorujemy przygotowaną masą cukrową oraz gwiazdkami anyżu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Konrad Konrad
    462 dni temu
    Piekę ciasta sporadycznie, ale dzięki temu przepisowo wygrałem konkurs na świąteczne wypieki. Udało się fantastycznie już za pierwszym razem. Polecam.

    odpowiedz

  • Monika Monika
    474 dni temu
    Czy można czymś zastąpić masę marcepańowa lub ją pominąć?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    474 dni temu
    Moniko, masę możesz pominąć :)
  • Monika Monika
    471 dni temu
    Dziękuje. Wykorzystałam batony marcepanowe a tort wyszedł piękny i pyszny:)
  • MonikaB MonikaB
    493 dni temu
    REALNY czas przygotowania - 5 - 5.5hgodzin. Trzeba przygotować i zważyć wszystkie składniki + czas chłodzenia, pieczenia itp - skąd 1.5h w opisie - nie wiem. To już któryś z kolei przepis gdzie czas przygotowania jest mocno zaniżony. Na filmiku też warto by było dodać informację co i ile trzeba chłodzić, gdyż taka się nie pojawia.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram