Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- mikser
- sito
- kuchenkę mikrofalową lub kąpiel wodną
- formę do pieczenia o średnicy 24 cm
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- worek cukierniczy lub łopatkę
- wałek
KROK 1
Żółtka oddzielamy od białek. Masę marcepanową kroimy w drobną kostkę i ucieramy z miękkim masłem na puszystą masę. Cały czas mieszając, stopniowo dodajemy żółtka. Połamaną na mniejsze kawałki czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Przesianą przez sito mąkę dokładnie mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą oraz przyprawą do piernika (możemy wykorzystać gotową mieszankę lub przygotować w moździerzu własną kompozycję z cynamonu, kardamonu, goździków i anyżu). Masę marcepanową łączymy z lekko przestudzoną czekoladą i całość stopniowo mieszamy z suchymi składnikami. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec miksowania stopniowo dodajemy cukier. Ubite białka delikatnie łączymy z masą czekoladowo-piernikową i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30-35 minut. Studzimy i ścinamy cienko górną warstwę biszkoptu (wyrównujemy go). Biszkopt przecinamy na dwa blaty jednakowej grubości, dolną część ponownie wkładamy do formy.
W niewielkim rondelku zagotowujemy wodę z cukrem. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół i tępą stroną noża wyciągamy nasionka. Nasionka i puste laski wanilii gotujemy w syropie cukrowym przez kilka minut. Poncz studzimy i nasączamy nim ciasto w formie.
KROK 2
Śmietankę zagotowujemy z miodem. Zdejmujemy z palnika i dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Chwilę czekamy, aż czekolada zacznie się rozpuszczać, i mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy miękkie masło, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ganasz odstawiamy do wystudzenia (po schłodzeniu powinien mieć konsystencję miękkiego masła).
KROK 3
Konfiturę pomarańczową (np. wg tego przepisu smażymy przez 2-3 minuty razem z nasionkami wanilii. Gorącą masę równomiernie rozprowadzamy na nasączonym ponczem biszkopcie. Studzimy i schładzamy w lodówce około 20-30 minut.
Na wystudzoną konfiturę pomarańczową nakładamy około 1/3 ganaszu czekoladowego (najlepiej użyć worka cukierniczego). Przykrywamy drugim biszkoptem. Ciasto dociskamy i nasączamy pozostałą ilością ponczu. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
Śmietankę, wodę, miód oraz cukier zagotowujemy. Dodajemy przesiane kakao i całość dokładnie mieszamy. Łączymy z namoczoną wcześniej w wodzie żelatyną. Polewę czekoladową przecedzamy i schładzamy do temperatury około 30°C.
Tort wyjmujemy z formy. Wierzch i brzegi dokładnie pokrywamy pozostałą częścią ganaszu. Ponownie wstawiamy do lodówki. Schłodzony tort równomiernie polewamy zimną polewą. Masę cukrową zagniatamy i cienko rozwałkowujemy na pasek długości około 40-50 cm. W razie potrzeby podsypujemy niewielką ilością cukru pudru. Wycinamy dwie wstążki i kokardkę. Tort przekładamy na paterę. Dekorujemy przygotowaną masą cukrową oraz gwiazdkami anyżu.
Zobacz podobne
przepisy
Sernik piernikowy
Sernik czy piernik? Najlepiej… jedno i drugie! Pyszne ciasto łączące w sobie smaki obu wypieków zrobisz w kilka chwil!
Czekoladowy tort "Nicolas"
Intensywnie czekoladowy biszkopt z powidłami śliwkowymi i marcepanem wykończony gęstą polewą. Fenomenalne połączenie!
Pierniki
Tradycyjne ciasteczka o korzennym aromacie udekorowane słodką polewą i kolorową posypką. Cieszą i oko, i podniebienie!
Tort cynamonowy
Puszysty biszkopt, słodki mus, pyszna konfitura, gęsta polewa i aromat cynamonu – wszystko w jednym, wyjątkowym deserze!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Uszka z grzybami
- Wigilijny makowiec
- Śledzie po kaszubsku
- Ryba po japońsku
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pistacjowy sernik baskijski
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Domek z piernika
- Sernik krakowski
- Ciasto na pierogi
- Piernik staropolski
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pieczona ryba po grecku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
710 dni temu
Genialny przepis! Zrobiłam tort na Wigilię Świąt Bożego Narodzenia - wszyscy byli zachwyceni. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
odpowiedz
1449 dni temu
Mega!
odpowiedz
1822 dni temu
Tort wyszedł piękny i pyszny, chociaż zdecydowanie za słodki. Następnym razem pominę miód przy ganaszu. Miałem wątpliwości przy polewie, tzn. czy tak łatwo uda się ją rozprowadzić, ale poszło jak na filmie, a po zastygnięciu w kontakcie z zimnym ciastem zmieniła się w czekoladową żelkę. Przepis wart polecenia!
odpowiedz
2880 dni temu
Piekę ciasta sporadycznie, ale dzięki temu przepisowo wygrałem konkurs na świąteczne wypieki. Udało się fantastycznie już za pierwszym razem. Polecam.
odpowiedz
2892 dni temu
Czy można czymś zastąpić masę marcepańowa lub ją pominąć?
odpowiedz
2892 dni temu
Moniko, masę możesz pominąć :)
2889 dni temu
Dziękuje. Wykorzystałam batony marcepanowe a tort wyszedł piękny i pyszny:)
2911 dni temu
REALNY czas przygotowania - 5 - 5.5hgodzin. Trzeba przygotować i zważyć wszystkie składniki + czas chłodzenia, pieczenia itp - skąd 1.5h w opisie - nie wiem. To już któryś z kolei przepis gdzie czas przygotowania jest mocno zaniżony. Na filmiku też warto by było dodać informację co i ile trzeba chłodzić, gdyż taka się nie pojawia.
odpowiedz