Czekoladowy tort "Nicolas"
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Biszkopt czekoladowy

Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Roztapiamy masło, czekoladę i łączymy je z powidłami. Mieszamy całość z ubitymi jajami. Do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w tortownicy o średnicy 24 cm przez 40-45 minut w temp. 180°C (z termoobiegiem).

Poncz do nasączenia

Składniki zagotowujemy. Opcjonalnie na samym końcu dodajemy whisky.

Polewa czekoladowa

Śmietankę zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy miękkie masło. Mieszamy, odstawiamy do przestudzenia.

Wystudzony biszkopt wyrównujemy poprzez ścięcie górnej warstwy. Następnie przekrawamy go na dwie równe części i nasączamy ponczem. Powidła smażymy na patelni przez kilka minut. Na pierwszym krążku biszkoptu rozsmarowujemy gorące powidła, kładziemy na nie drugi biszkopt. Cały tort ze wszystkich stron smarujemy gorącymi powidłami. Marcepan rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm, obkładamy nim górę tortu. Oblewamy tort czekoladową polewą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (52)

Avatar
  • Gość Gość
    165 dni temu
    Czy dżem malinowy (mrożone maliny podduszone z niewielką ilością cukru) sprawdzi się zamiast powideł śliwkowych?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    165 dni temu
    Sprawdzi się, ale musisz bardzo dobrze odparować maliny :)
  • Aśka Aśka
    790 dni temu
    Tort przepyszny zresztą jak wszystkie przepisy Lidia. Szkoda tylko że do sklepu Lidl mam tak daleko. Mogłoby być więcej w mniejszych miejscowościach. Polecam przepis!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    793 dni temu
    Czy tort się nie zeschnie stojąc w lodówce bez przykrycia? Ps wyszedł przepiękny!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    790 dni temu
    Przed włożeniem do lodówki najlepiej jest zabezpieczyć tort :)
  • Aśka Aśka
    794 dni temu
    Czy mogę biszkopt zrobić 2 dni wcześniej czy to zbyt szybko? Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    794 dni temu
    Aśka, możesz zrobić biszkopt wcześniej, jednak pamiętaj, by przechowywać go w szczelnym opakowaniu, by za bardzo nie wysechł.
  • Aśka Aśka
    803 dni temu
    Chciałbym użyć do przepisu powideł które sama zrobiłam. Są one bez cukru. Czy dodać do nich cukier? Jeśli tak to ile? Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    803 dni temu
    Aśka, nie musisz dodawać cukru. Ciasto jest słodkie samo w sobie :)
  • Kasia Kasia
    843 dni temu
    Dzień dobry! Tort wyszedł pyszny, ale miałam problem z polewa czekoladową, po dodaniu masła czekolada się rozwarstwiła. Dodałam śmietankę i podgrzewałam jeszcze przez chwilę, polewa się ujednoliciła , ale po wystygnięciu na torcie było widać plamy masła. Co zrobiłam nie tak?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    839 dni temu
    Kasiu, ważne jest postępowanie dokładnie według instrukcji w przepisie. Najpierw podgrzewamy śmietankę, dodajemy do niej czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia, a na koniec dodajemy ciepłe masło w kawałkach. Jeśli dokładnie wszystko wymieszasz, polewa na pewno wyjdzie (plamy powstają przy niedokładnym połączeniu składników).
  • Gość Gość
    862 dni temu
    Dzień Dobry, mnie wyszło w smaku bardzo dobre - tylko ciasto po wystygnięciu zrobiło się zbyt twarde. Czytałam, że to może być wina twardniejącej pod wpływem zastygania -czekolady. Stąd pytanie - co zrobić lepiej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    860 dni temu
    Poncz i powidła sprawiają, że biszkopt jest wilgotny i nie powinien twardnieć. Może tort był zbyt mocno schłodzony i potrzebował chwili w temperaturze pokojowej?
  • Gość Gość
    894 dni temu
    można ominąć część z masa marcepanową? bo nigdzie nie mogłam dostać zwykłego marcepanu wszystkie z jakimiś dodatkami

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    892 dni temu
    Warstwa marcepanu utrzymuje powidła na cieście. Jednak możesz spróbować ją pominąć. Udanych wypieków!
  • Gość Gość
    899 dni temu
    Czy zamiast czekolady deserowej może być mleczna?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    898 dni temu
    Jak najbardziej :) Taka czekolada również się sprawdzi :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1133 dni temu
    Martyno, cieszymy się, że torcik wyszedł :) Zachęcamy do dalszych wypieków!

    odpowiedz

  • Martyna Martyna
    1134 dni temu
    Torcik wyszedł świetny. Nie użyłam marcepanu, ale i tak torcik smakował wspaniale. Już planuje następne desery z przepisów pana Małeckiego. W nowej książce Lidla jest wiele przepisów, z których na pewno skorzystam. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Krzys Krzys
    1216 dni temu
    U mnie polewa się dziwnie rozwarstwiła, nie jest jednolita jak w polewie z toru Cynamonowego. Przez to nie jest równiutka, nie wiem czy to wina masła czy może to, że dodałem dwie różne ciemne czekolady - różnych marek. Na cynamonowym wyszło mi pięknie :) Tylko mam nadzieję, że mus po wyjęciu z zamrażarki nie wypłynie mi z ciasta :) Wesołych Świąt

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1216 dni temu
    Drogi Gościu, nic nie spłynie :) Możesz śmiało przygotowywać tort! Wesołych Świąt i smacznego!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1216 dni temu
    Zabieram się za robienie tortu, ale martwi mnie polewa...Czy jak obłożę tort masą marcepanową to tak po prostu mam wylać polewę na tort?:) Nie spłynie? Przepraszam ale nigdy takiego dzieła nie robiłam:) Pozdrawiam!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1216 dni temu
    Krzysiu, możesz włożyć ciasto do zamrażalki - z pewnością nie zaszkodzi :)

    odpowiedz

  • Krzys Krzys
    1216 dni temu
    Droga Kuchnio Lidla, czy w tym przypadku również warto włożyć ciasto na zamrażarki, aby po polaniu polewą szybciej ona gęstniała - tak jak w przepisie tortu cynamonowego. Biszkopty dla tego tortu oraz cynamonowego już gotowe - niestety nie wyszły tak wysokie jak na zdjęciu :) Wesołych Świąt

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1217 dni temu
    Violu, czekoladę możesz rozpuścić w kąpieli wodnej, a forma może być 2 cm większa. Również brandy będzie pasowało do ciasta. Gościu, zalecamy przechowywanie ciasta w lodówce!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1218 dni temu
    Czy ciasto ma być przechowywane w lodówce?

    odpowiedz

  • Viola Viola
    1218 dni temu
    Czy zamiast whisky może być brandy?

    odpowiedz

  • Viola Viola
    1218 dni temu
    Czy czekoladę można rozpuścić w kąpieli wodnej, czy forma może mieć 26 cm?.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1218 dni temu
    ikaa, dokładnie tak, jak mówisz - gwiazdki są wycięte z rozwałkowanego ciasta piernikowego :)

    odpowiedz

  • ikaa ikaa
    1220 dni temu
    mam jeszcze pytanie odnośnie ozdobnych gwiazdek na torcie, z czego są zrobione? to ciasto piernikowe (tj to z tortu), wyciete i upieczone jakos gwiazdki?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1220 dni temu
    Tort wyszedł przepyszny. Bardzo dziękuję za przepis. Moja rodzina jest zachwycona.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1220 dni temu
    Iwono, sugerujemy jednak, by zostać przy masie marcepanowej, która jest wyważona w smaku i daje migdałowy posmak, który tutaj bardzo pasuje. Masa cukrowa będzie zbyt słodka i dominująca.

    odpowiedz

  • iwona iwona
    1220 dni temu
    Czy zamiast masy marcepanowej może być masa cukrowa? Nie zmieni to smaku ciasta?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1220 dni temu
    ikaa, grubą warstwę powideł nakładamy pomiędzy dwa krążki. Cały tort pokrywamy cieniutką warstwą powideł. Marcepanem obkładamy również boki ciasta. Pozdrawiamy!

    odpowiedz

  • ikaa ikaa
    1221 dni temu
    Czy masę z powidłami dajemy tylko między warstwy ciasta czy również na górna warstwa ciasta? W przepisie jest napisanę, że na obie warstwy, jednakże na zdjęciu wygląda tak jakby powidła był tylko jedną warstwą. Mam pytanie też w kwesti marcepanu, dajemy go na góre ciasta czy również na boki? Z góry dziękuję. Brak filmu jest dużym utrudnieniem, ale chcę spróbować je zrobić, bo wygląda przepysznie.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1221 dni temu
    Tak, masa marcepanowa jest w świątecznej ofercie Lidla.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1221 dni temu
    Czy kupię masę marcepanową w Lidlu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1230 dni temu
    Drogi Gościu, rozpuszczone składniki warto delikatnie przestudzić przed dodaniem. Być może na wysokość ciasta wpłynęła zbyt mała ilość proszku do pieczenia. Jeśli chodzi o ilość ponczu i powideł to wszystko jest kwestią gustu - można nieco zmniejszyć ich ilość.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1230 dni temu
    Ciasto wyrosło jakieś 2,5 cm, wyszło zbite, ciężkie w smaku. Mam pytanie, czy skłądniki typu rozpuszczona czekolada i masło mają być przestudzone przed dodaniem? Inne uwagi - poncz wg mnie można zrobić z połowy składników, połowa została wylana mimo że ciasto zostało nie tyle pokropione, co zalanie ponczem :)Powidła - wg mnie wystarczy słoik 410 g z Lidla .Polewa czekoladowa po wystygnięciu była bardzo rzadka. Droga KuchnioLidla, może jakieś podpowiedzi, żeby następnym razem było lepiej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1237 dni temu
    Drogi Gościu, w piekarniku bez termoobiegu podwyższamy temperaturę o 10 stopni. Czas pieczenia pozostaje bez zmian.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1237 dni temu
    Jak długo i w jakiej temperaturze piec biszkopt w piekarniku bez termoobiegu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1241 dni temu
    Drogi Gościu, by ciasto dobrze wyrosło upewnij się, że jaja zostały dobrze ubite, a mąka nie wrzucona ciężko do reszty składników, lecz delikatnie przesiana. Po upieczeniu, wyciągamy biszkopt z piekarnika i w foremce z niewielkiej wysokości upuszczamy go na podłogę lub blat. Do całkowitego ostygnięcia biszkopt trzymaj w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach :) Powinno pomóc!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1242 dni temu
    Prosze o rady: co zrobić, aby po upieczeniu biszkopt nie opadł...:(

    odpowiedz

  • Magda Magda
    1242 dni temu
    O matko, nieprzytomna jestem. Tu wszystko jest. Przepraszam za kłopot. Zabieram się do pracy.

    odpowiedz

  • Magda Magda
    1242 dni temu
    Na ulotce ze sklepu opis był trochę dokładniejszy. Opisane było m. in. co robimy z powidłami, masą marcepanową i może coś jeszcze, ale ulotka mi zginęła niestety i miałam nadzieję, że tu znajdę cały opis przygotowania ;-(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1242 dni temu
    Czy można zrobić masę marcepanową samemu, bo kupna ma za dużo cukru. Jeśli tak, to jak ją zrobić? Chciałabym połączyć mielone migdały z miodem i odrobiną gorącej wody, czy tak wyjdzie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1242 dni temu
    Cook, gwarantujemy, że w polewie czekoladowej zawarliśmy wszystkie użyte składniki :)

    odpowiedz

  • Cook Cook
    1242 dni temu
    czy w składnikach na polewę są wszystkie składniki? Polewa na zdjęciu wygląda tak pięknie, jak polewa z dodatkiem żelatyny... :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1243 dni temu
    Joanno, w tym tygodniu filmik instruktażowy jest przy przepisie na wieniec drożdżowy :)

    odpowiedz

  • Joanna Joanna
    1243 dni temu
    Kuchnia Lidla czy jest szansa na filmik :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1245 dni temu
    Matyldo, dziękujemy za zwrócenie uwagi. Rzeczywiście wkradło się nam kilka chochlików. Już poprawiamy :)

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    1246 dni temu
    KuchnioLidla, piszcie proszę Wasze przepisy poprawnie po polsku. Mam na myśli znaki diakrytyczne, a raczej... ich brak. W części pt. biszkopt czekoladowy. "Jaja ubijamy z cukrem na puszysta mase" dlaczego nie na puszystą masę? Rozpuszczamy czekoladę, nie "czekolade" itp... Niby niewielka różnica w zapisie, a od razu lepiej się to czyta :-)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram