Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Biszkopt czekoladowy
Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Roztapiamy masło, czekoladę i łączymy je z powidłami. Mieszamy całość z ubitymi jajami. Do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w tortownicy o średnicy 24 cm przez 40-45 minut w temp. 180°C (z termoobiegiem).
Poncz do nasączenia
Składniki zagotowujemy. Opcjonalnie na samym końcu dodajemy whisky.
Polewa czekoladowa
Śmietankę zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy miękkie masło. Mieszamy, odstawiamy do przestudzenia.
Wystudzony biszkopt wyrównujemy poprzez ścięcie górnej warstwy. Następnie przekrawamy go na dwie równe części i nasączamy ponczem. Powidła smażymy na patelni przez kilka minut. Na pierwszym krążku biszkoptu rozsmarowujemy gorące powidła, kładziemy na nie drugi biszkopt. Cały tort ze wszystkich stron smarujemy gorącymi powidłami. Marcepan rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm, obkładamy nim górę tortu. Oblewamy tort czekoladową polewą.
Zobacz podobne
przepisy
Wieniec drożdżowy z powidłami
Pachnące, złociste ciasto z dodatkiem powideł i suszonych śliwek. Wygląda naprawdę imponująca, a smakuje doskonale!
Pierniki
Tradycyjne ciasteczka o korzennym aromacie udekorowane słodką polewą i kolorową posypką. Cieszą i oko, i podniebienie!
Rolada pomarańczowa
Pulchny biszkopt z nutą przypraw korzennych, sprężysta cytrusowo-śmietanowa masa i słodka polewa – połączenie doskonałe.
Tort cynamonowy
Puszysty biszkopt, słodki mus, pyszna konfitura, gęsta polewa i aromat cynamonu – wszystko w jednym, wyjątkowym deserze!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Serowe placuszki z sosem malinowym
- Czekoladowe ciasto meksykańskie
- Koktajl waniliowo-malinowy z bazylią
- Pajęczynka (ciasto dyniowo-marchewkowe)
- Gorąca czekolada do picia
- Piernik świąteczny
- Bożonarodzeniowa babka piernikowa
- Gwiazdki Czar
- Szwarcwaldzki tort z wiśniami
- Masło żurawinowo-marcepanowe
- Czekoladowy tort z bitą śmietaną i owocami
- Piernik staropolski
- Shake z gruszką i marcepanem
- Tort jeżynowy z czerwoną porzeczką
- Pampuchy z masłem makowym i sosem waniliowym
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Babka z niespodzianką
- Tartaletki z waniliowym twarożkiem i jabłkami
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Kurczak z farszem z żytniego chleba i rozmarynem
- Pizza rzymska
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- Śródziemnomorska babka ziemniaczana
- Wegańskie ciasto Leśny Mech
- DESER SZAMPAŃSKI
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (54)
2210 dni temu
To jest najleprzy tort czekoladowy
odpowiedz
2209 dni temu
Bardzo się cieszymy :)
2571 dni temu
Czy dżem malinowy (mrożone maliny podduszone z niewielką ilością cukru) sprawdzi się zamiast powideł śliwkowych?
odpowiedz
2571 dni temu
Sprawdzi się, ale musisz bardzo dobrze odparować maliny :)
3196 dni temu
Tort przepyszny zresztą jak wszystkie przepisy Lidia. Szkoda tylko że do sklepu Lidl mam tak daleko. Mogłoby być więcej w mniejszych miejscowościach. Polecam przepis!
odpowiedz
3199 dni temu
Czy tort się nie zeschnie stojąc w lodówce bez przykrycia? Ps wyszedł przepiękny!
odpowiedz
3196 dni temu
Przed włożeniem do lodówki najlepiej jest zabezpieczyć tort :)
3200 dni temu
Czy mogę biszkopt zrobić 2 dni wcześniej czy to zbyt szybko? Pozdrawiam
odpowiedz
3200 dni temu
Aśka, możesz zrobić biszkopt wcześniej, jednak pamiętaj, by przechowywać go w szczelnym opakowaniu, by za bardzo nie wysechł.
3209 dni temu
Chciałbym użyć do przepisu powideł które sama zrobiłam. Są one bez cukru. Czy dodać do nich cukier? Jeśli tak to ile? Pozdrawiam
odpowiedz
3209 dni temu
Aśka, nie musisz dodawać cukru. Ciasto jest słodkie samo w sobie :)
3249 dni temu
Dzień dobry! Tort wyszedł pyszny, ale miałam problem z polewa czekoladową, po dodaniu masła czekolada się rozwarstwiła. Dodałam śmietankę i podgrzewałam jeszcze przez chwilę, polewa się ujednoliciła , ale po wystygnięciu na torcie było widać plamy masła. Co zrobiłam nie tak?
odpowiedz
3245 dni temu
Kasiu, ważne jest postępowanie dokładnie według instrukcji w przepisie. Najpierw podgrzewamy śmietankę, dodajemy do niej czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia, a na koniec dodajemy ciepłe masło w kawałkach. Jeśli dokładnie wszystko wymieszasz, polewa na pewno wyjdzie (plamy powstają przy niedokładnym połączeniu składników).
3268 dni temu
Dzień Dobry, mnie wyszło w smaku bardzo dobre - tylko ciasto po wystygnięciu zrobiło się zbyt twarde. Czytałam, że to może być wina twardniejącej pod wpływem zastygania -czekolady. Stąd pytanie - co zrobić lepiej?
odpowiedz
3266 dni temu
Poncz i powidła sprawiają, że biszkopt jest wilgotny i nie powinien twardnieć. Może tort był zbyt mocno schłodzony i potrzebował chwili w temperaturze pokojowej?
3300 dni temu
można ominąć część z masa marcepanową? bo nigdzie nie mogłam dostać zwykłego marcepanu wszystkie z jakimiś dodatkami
odpowiedz
3298 dni temu
Warstwa marcepanu utrzymuje powidła na cieście. Jednak możesz spróbować ją pominąć. Udanych wypieków!
3305 dni temu
Czy zamiast czekolady deserowej może być mleczna?
odpowiedz
3304 dni temu
Jak najbardziej :) Taka czekolada również się sprawdzi :)
3539 dni temu
Martyno, cieszymy się, że torcik wyszedł :) Zachęcamy do dalszych wypieków!
odpowiedz
3540 dni temu
Torcik wyszedł świetny. Nie użyłam marcepanu, ale i tak torcik smakował wspaniale. Już planuje następne desery z przepisów pana Małeckiego. W nowej książce Lidla jest wiele przepisów, z których na pewno skorzystam. Pozdrawiam
odpowiedz
3622 dni temu
U mnie polewa się dziwnie rozwarstwiła, nie jest jednolita jak w polewie z toru Cynamonowego. Przez to nie jest równiutka, nie wiem czy to wina masła czy może to, że dodałem dwie różne ciemne czekolady - różnych marek. Na cynamonowym wyszło mi pięknie :) Tylko mam nadzieję, że mus po wyjęciu z zamrażarki nie wypłynie mi z ciasta :) Wesołych Świąt
odpowiedz
3622 dni temu
Drogi Gościu, nic nie spłynie :) Możesz śmiało przygotowywać tort! Wesołych Świąt i smacznego!
odpowiedz
3622 dni temu
Zabieram się za robienie tortu, ale martwi mnie polewa...Czy jak obłożę tort masą marcepanową to tak po prostu mam wylać polewę na tort?:) Nie spłynie? Przepraszam ale nigdy takiego dzieła nie robiłam:) Pozdrawiam!!!
odpowiedz
3622 dni temu
Krzysiu, możesz włożyć ciasto do zamrażalki - z pewnością nie zaszkodzi :)
odpowiedz
3623 dni temu
Droga Kuchnio Lidla, czy w tym przypadku również warto włożyć ciasto na zamrażarki, aby po polaniu polewą szybciej ona gęstniała - tak jak w przepisie tortu cynamonowego. Biszkopty dla tego tortu oraz cynamonowego już gotowe - niestety nie wyszły tak wysokie jak na zdjęciu :) Wesołych Świąt
odpowiedz
3623 dni temu
Violu, czekoladę możesz rozpuścić w kąpieli wodnej, a forma może być 2 cm większa. Również brandy będzie pasowało do ciasta. Gościu, zalecamy przechowywanie ciasta w lodówce!
odpowiedz
3624 dni temu
Czy ciasto ma być przechowywane w lodówce?
odpowiedz
3624 dni temu
Czy zamiast whisky może być brandy?
odpowiedz
3624 dni temu
Czy czekoladę można rozpuścić w kąpieli wodnej, czy forma może mieć 26 cm?.
odpowiedz
3624 dni temu
ikaa, dokładnie tak, jak mówisz - gwiazdki są wycięte z rozwałkowanego ciasta piernikowego :)
odpowiedz
3626 dni temu
mam jeszcze pytanie odnośnie ozdobnych gwiazdek na torcie, z czego są zrobione? to ciasto piernikowe (tj to z tortu), wyciete i upieczone jakos gwiazdki?
odpowiedz
3626 dni temu
Tort wyszedł przepyszny. Bardzo dziękuję za przepis. Moja rodzina jest zachwycona.
odpowiedz
3626 dni temu
Iwono, sugerujemy jednak, by zostać przy masie marcepanowej, która jest wyważona w smaku i daje migdałowy posmak, który tutaj bardzo pasuje. Masa cukrowa będzie zbyt słodka i dominująca.
odpowiedz
3626 dni temu
Czy zamiast masy marcepanowej może być masa cukrowa? Nie zmieni to smaku ciasta?
odpowiedz
3626 dni temu
ikaa, grubą warstwę powideł nakładamy pomiędzy dwa krążki. Cały tort pokrywamy cieniutką warstwą powideł. Marcepanem obkładamy również boki ciasta. Pozdrawiamy!
odpowiedz
3627 dni temu
Czy masę z powidłami dajemy tylko między warstwy ciasta czy również na górna warstwa ciasta? W przepisie jest napisanę, że na obie warstwy, jednakże na zdjęciu wygląda tak jakby powidła był tylko jedną warstwą. Mam pytanie też w kwesti marcepanu, dajemy go na góre ciasta czy również na boki? Z góry dziękuję. Brak filmu jest dużym utrudnieniem, ale chcę spróbować je zrobić, bo wygląda przepysznie.
odpowiedz
3627 dni temu
Tak, masa marcepanowa jest w świątecznej ofercie Lidla.
odpowiedz
3628 dni temu
Czy kupię masę marcepanową w Lidlu?
odpowiedz
3636 dni temu
Drogi Gościu, rozpuszczone składniki warto delikatnie przestudzić przed dodaniem. Być może na wysokość ciasta wpłynęła zbyt mała ilość proszku do pieczenia. Jeśli chodzi o ilość ponczu i powideł to wszystko jest kwestią gustu - można nieco zmniejszyć ich ilość.
odpowiedz
3636 dni temu
Ciasto wyrosło jakieś 2,5 cm, wyszło zbite, ciężkie w smaku. Mam pytanie, czy skłądniki typu rozpuszczona czekolada i masło mają być przestudzone przed dodaniem? Inne uwagi - poncz wg mnie można zrobić z połowy składników, połowa została wylana mimo że ciasto zostało nie tyle pokropione, co zalanie ponczem :)Powidła - wg mnie wystarczy słoik 410 g z Lidla .Polewa czekoladowa po wystygnięciu była bardzo rzadka. Droga KuchnioLidla, może jakieś podpowiedzi, żeby następnym razem było lepiej?
odpowiedz
3643 dni temu
Drogi Gościu, w piekarniku bez termoobiegu podwyższamy temperaturę o 10 stopni. Czas pieczenia pozostaje bez zmian.
odpowiedz
3643 dni temu
Jak długo i w jakiej temperaturze piec biszkopt w piekarniku bez termoobiegu?
odpowiedz
3647 dni temu
Drogi Gościu, by ciasto dobrze wyrosło upewnij się, że jaja zostały dobrze ubite, a mąka nie wrzucona ciężko do reszty składników, lecz delikatnie przesiana. Po upieczeniu, wyciągamy biszkopt z piekarnika i w foremce z niewielkiej wysokości upuszczamy go na podłogę lub blat. Do całkowitego ostygnięcia biszkopt trzymaj w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach :) Powinno pomóc!
odpowiedz
3648 dni temu
Prosze o rady: co zrobić, aby po upieczeniu biszkopt nie opadł...:(
odpowiedz
3648 dni temu
O matko, nieprzytomna jestem. Tu wszystko jest. Przepraszam za kłopot. Zabieram się do pracy.
odpowiedz
3648 dni temu
Na ulotce ze sklepu opis był trochę dokładniejszy. Opisane było m. in. co robimy z powidłami, masą marcepanową i może coś jeszcze, ale ulotka mi zginęła niestety i miałam nadzieję, że tu znajdę cały opis przygotowania ;-(
odpowiedz
3648 dni temu
Czy można zrobić masę marcepanową samemu, bo kupna ma za dużo cukru. Jeśli tak, to jak ją zrobić? Chciałabym połączyć mielone migdały z miodem i odrobiną gorącej wody, czy tak wyjdzie?
odpowiedz
3648 dni temu
Cook, gwarantujemy, że w polewie czekoladowej zawarliśmy wszystkie użyte składniki :)
odpowiedz
3648 dni temu
czy w składnikach na polewę są wszystkie składniki? Polewa na zdjęciu wygląda tak pięknie, jak polewa z dodatkiem żelatyny... :)
odpowiedz
3649 dni temu
Joanno, w tym tygodniu filmik instruktażowy jest przy przepisie na wieniec drożdżowy :)
odpowiedz
3650 dni temu
Kuchnia Lidla czy jest szansa na filmik :)
odpowiedz
3651 dni temu
Matyldo, dziękujemy za zwrócenie uwagi. Rzeczywiście wkradło się nam kilka chochlików. Już poprawiamy :)
odpowiedz
3652 dni temu
KuchnioLidla, piszcie proszę Wasze przepisy poprawnie po polsku. Mam na myśli znaki diakrytyczne, a raczej... ich brak. W części pt. biszkopt czekoladowy. "Jaja ubijamy z cukrem na puszysta mase" dlaczego nie na puszystą masę? Rozpuszczamy czekoladę, nie "czekolade" itp... Niby niewielka różnica w zapisie, a od razu lepiej się to czyta :-)
odpowiedz
zobacz wszystkie