Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Powidła
Suszone śliwki pokrojone na mniejsze kawałki, powidła i pomarańcze gotujemy do odparowania soku. Dodajemy cynamon, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.
Kruszonka orzechowa
Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy kruszonkę. Odstawiamy do lodówki.
Przygotowanie
Drożdże z cukrem mieszamy, aż zmienią konsystencję na płynną. Łączymy z ciepłym mlekiem (podgrzanym do temperatury ok. 40°C). Do miski przesiewamy mąkę. Robimy zagłębienie i wlewamy drożdże z mlekiem. Delikatnie mieszamy z częścią mąki tworząc rozczyn. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na bok do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Obejrzyj trik, jak prawidłowo przygotować rozczyn.
Do rozczynu dodajemy resztę cukru, cukier wanilinowy, jajka i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto (ręcznie bądź mikserem). Dodajemy rozpuszczone masło oraz otartą skórkę z pomarańczy. Ciasto posypujemy odrobiną mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Po wyrośnięciu posypujemy ciasto mąką, układamy, na blacie i rozwałkowujemy cienko do uzyskania dużego prostokąta. Rozsmarowujemy powidła na całej powierzchni ciasta, zwijamy w rulon zaczynając od dłuższej strony (powidła muszą być zakryte).
Masło rozpuszczamy w rondelku. Krążek lub okrągłe naczynie smarujemy roztopionym masłem, układamy na środku blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Dookoła krążka układamy ciasto tworząc wieniec. Za pomocą ostrego noża nacinamy ciasto co 2-3 cm z zewnętrznej strony. Nacięte końce delikatnie przekręcamy. Wierzch powstałego wieńca smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką.
Ciasto ostawiamy do wyrośnięcie na 10-15 minut. Pieczemy ok. 50 minut w temp. 160-165 °C (termoobieg). Upieczony wieniec przekładamy na talerz, dekorujemy cukrem pudrem.
Zobacz podobne
przepisy
Keks z dodatkiem chałwy, orzechów i śliwek suszonych
Klasyczne, ciemne ciasto biszkoptowe z bakaliami wzbogacone słodką chałwą i polewą czekoladową. Rozpływa się w ustach!
Rolada pomarańczowa
Pulchny biszkopt z nutą przypraw korzennych, sprężysta cytrusowo-śmietanowa masa i słodka polewa – połączenie doskonałe.
Pierniki
Tradycyjne ciasteczka o korzennym aromacie udekorowane słodką polewą i kolorową posypką. Cieszą i oko, i podniebienie!
Czekoladowy tort "Nicolas"
Intensywnie czekoladowy biszkopt z powidłami śliwkowymi i marcepanem wykończony gęstą polewą. Fenomenalne połączenie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Grillowane piersi kurczaka w marynacie jogurtowej
- Duszona sałata lodowa z wędzonym łososiem i z kremem z groszku
- Migdałowe ciasto z jabłkami i konfiturą truskawkową
- Mazurek pomarańczowy
- Sernik cytrynowy na zimno
- Quiche ze szparagami
- Kaszaloty, czyli papryki faszerowane mięsem i kaszą
- Tarta z masą krówkową i figami
- Stateczki z cukinii z nadzieniem z kurczaka i ryżu
- Ciasto drożdżowe ze śliwkami
- Tarta z pomarańczami i kumkwatami
- Risotto czekoladowo-jabłkowe
- Pstrąg pieczony na ognisku na salsie z papryki i suszonych śliwek
- NALEWKA ŚLIWKOWA
- Racuchy bez drożdży ze śliwkami
- Sernik limonkowo-miętowy
- Ekspresowa szarlotka w szklankach
- Zapiekanka z batatów
- Zraz wieprzowy na dziko z młodą kapustą i ziemniakami purée
- Lody w miseczce z churros
- Czekoladowy makaron z owocami
- Ciasto ze śliwkami i kruszonką
- Domowe precle z czarnuszką
- Kurczak w ziołach z pieczonymi słodkimi warzywami
- Ciasto Góra Lodowa – przepis
- Sorbet z zielonej herbaty i limonki
- Aromatyczna strucla serowa
- Sernik krakowski
- Trufle z wróżbą
- Minieklery z kremem malinowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (28)
1447 dni temu
Witam, czy mogę użyć suchych drożdży? Jeśli tak to jaką ilość?
odpowiedz
1445 dni temu
Możesz użyć suchych drożdży. W tym przepisie potrzebujesz ich ok. 14 g.
2850 dni temu
Czy do ciasta można dodać cukier trzcinowy zamiast zwykłego białego ? Pozdrawiam :) Ania
odpowiedz
2850 dni temu
Aniu, możesz dokonać takiej zamiany :) Pozdrawiamy!
3307 dni temu
pienknie
odpowiedz
3621 dni temu
Gościu , jak najbardziej można! :)
odpowiedz
3621 dni temu
Czy z podanego przepisu można zrobić coś ala strucle?
odpowiedz
3623 dni temu
Właśnie zrobiłam to ciasto po raz drugi. Tym razem bez cynamonu. Generalnie ciasto wychodzi ogromne ;) Polecam!
odpowiedz
3631 dni temu
Dziękuje Martyna. W takim razie zagości na moim świątecznym stole! ;)
odpowiedz
3631 dni temu
kasiu, jeśli chcesz zastąpić gotowe powidła śliwkami, dobrze będzie je wcześniej przesmażyć i odparować nadmiar soku. Jeśli Twoje śliwki są kwaśne, warto też dodać do nich nieco cukru.
odpowiedz
3631 dni temu
Witam, czy zamiast powideł można dodać śliwek węgierek? (specjalnie zamroziłam na święta) Może lepiej byłoby je wtedy podsmażyć w garnku?
odpowiedz
3636 dni temu
Ja pieklam i jest pyszne!! osobiscie dodalabym wiecej mleka ale przeciez nie bede poprawiac mistrza:-)
odpowiedz
3636 dni temu
Witam, czy ktoś piekł może ciacho i może podzielić się wrażeniami? Chcę upiec na Wigilię a niestety nie będę miała czasu wcześniej "wypróbować" :)
odpowiedz
3643 dni temu
Drogi erre, najpierw dodajemy 60 g mąki, a potem stopniowo pozostałe 40 g, tak, jak robi to Paweł na filmie. Akurat, niestety nie potrafimy podpowiedzieć, gdzie kupić taki wałek. Nasz Cukiernik miał akurat taki w swojej kuchni :)
odpowiedz
3644 dni temu
Mam pytanie odnośnie wałka. Co to za wielki wałek i gdzie można taki dostać? :)
odpowiedz
3644 dni temu
Powidła śliwkowe ze śliwkami suszonymi + sok z pomarańczy = fantastyczne połączenie, niebo w buzi. Żałuję, że dodałam cynamonu, absolutnie zabił smak całych powideł. Wielka szkoda, wielki minus.
odpowiedz
3645 dni temu
To w końcu ile mąki idzie do kruszonki? 100g czy 60g?
odpowiedz
3645 dni temu
Jeśli pieczesz bez termoobiegu, zwiększ temperaturę o 10 stopni :)
odpowiedz
3645 dni temu
mam wielką ochotę upiec ten wieniec na święta ale jeżeli nie mam termoobiegu to w jakiej temperaturze piec?
odpowiedz
3647 dni temu
Drogi Gościu, jeśli obejrzysz filmik, zobaczysz pod jego koniec, jak Paweł nacina ciasto i w jaki sposób je wywija by widać było właśnie ślimaczki z powideł.
odpowiedz
3647 dni temu
to znaczy przed upieczeniem zostało pokrojone - widać zwinięcie ciasta
odpowiedz
3647 dni temu
A ja mam pewną uwagę co do wyglądu upieczonego ciasta. Wynika ze zdjęcia, że zwinięte już ciasto zostało pokrojone na kawałki i dopiero włożone do okrągłej formy "otwarciem" do góry - widać przekrój z powidłami.
odpowiedz
3648 dni temu
Drogi Gościu, możesz skorzystać z przepisu na placek z poniższego linka. Zamiast rabarbaru możesz użyć powideł, które przykryjesz orzechową kruszonką :) https://kuchnialidla.pl/Drozdzowy-placek-z-rabarbarem-i-truskawkami
odpowiedz
3648 dni temu
Mam pytanie odnośnie ciasta drożdżowego. Czy można z tego przepisu wykonać tradycyjny placek drożdżowy? Posmarować go powidłami i na końcu posypać kruszonką?
odpowiedz
3648 dni temu
Drogi Gościu, aby wykonać takie dwukolorowe dekoracje potrzebujesz trzech woreczków do dekorowania. Nie muszą to być trzy rękawy cukiernicze, możesz użyć trzech jednorazowych woreczków do dekorowania. Dwa z nich napełniasz kremami w odmiennych kolorach. Odcinasz końcówki w woreczkach i oba wykładasz (jeden przy drugim) do trzeciego woreczka, który zakończony jest tylką. Tak przygotowanymi kremami możesz zacząć dwukolorową dekorację :)
odpowiedz
3649 dni temu
Można mieć do pana Pawła pytanie "techniczne" dotyczące dekorowania ciast, babeczek, itp... Czy jest sposób, żeby z rękawa cukierniczego otrzymać wzory dwukolorowe? Chodzi mi o coś takiego, jak są takie dwukolorowe polewy do rozgrzewania w gorącej wodzie. Dziękuję :-)
odpowiedz
3650 dni temu
Matyldo, oczywiście :) Też sprawdzą się dobrze w pierniku!
odpowiedz
3650 dni temu
Czy przygotowane w ten sposób powidła śliwkowe nadadzą się do przełożenia piernika?
odpowiedz
zobacz wszystkie