zobacz film Wieniec drożdżowy z powidłami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Powidła

Suszone śliwki, powidła i pomarańcze gotujemy do odparowania soku. Dodajemy cynamon, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.

Kruszonka orzechowa

Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy kruszonkę. Odstawiamy do lodówki.

Przygotowanie

Drożdże z cukrem mieszamy, aż zmienią konsystencję na płynną. Łączymy z ciepłym mlekiem. Do miski przesiewamy mąkę. Robimy zagłębienie i wlewamy drożdże z mlekiem. Delikatnie mieszamy z częścią mąki tworząc rozczyn. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na bok do wyrośnięcia na 15-20 minut.

Obejrzyj trik, jak prawidłowo przygotować rozczyn.

Do rozczynu dodajemy resztę cukru, cukier wanilinowy, jajka i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto (ręcznie bądź mikserem). Dodajemy rozpuszczone masło oraz otartą skórkę z pomarańczy. Ciasto posypujemy odrobiną mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Po wyrośnięciu posypujemy ciasto mąką, układamy, na blacie i rozwałkowujemy cienko do uzyskania dużego prostokąta. Rozsmarowujemy powidła na całej powierzchni ciasta, zwijamy w rulon zaczynając od dłuższej strony (powidła muszą być zakryte).

Krążek lub okrągłe naczynie smarujemy roztopionym masłem, układamy na środku blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Dookoła krążka układamy ciasto tworząc wieniec. Za pomocą ostrego noża nacinamy ciasto co 2-3 cm z zewnętrznej strony. Nacięte końce delikatnie przekręcamy. Wierzch powstałego wieńca smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką.

Ciasto ostawiamy do wyrośnięcie na 10-15 minut. Pieczemy ok. 50 minut w temp. 160-165 °C (termoobieg). Upieczony wieniec przekładamy na talerz, dekorujemy cukrem pudrem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (26)

Avatar
  • Gość Gość
    443 dni temu
    Czy do ciasta można dodać cukier trzcinowy zamiast zwykłego białego ? Pozdrawiam :) Ania

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    442 dni temu
    Aniu, możesz dokonać takiej zamiany :) Pozdrawiamy!
  • Gość Gość
    900 dni temu
    pienknie

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1213 dni temu
    Gościu , jak najbardziej można! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1214 dni temu
    Czy z podanego przepisu można zrobić coś ala strucle?

    odpowiedz

  • erre erre
    1216 dni temu
    Właśnie zrobiłam to ciasto po raz drugi. Tym razem bez cynamonu. Generalnie ciasto wychodzi ogromne ;) Polecam!

    odpowiedz

  • Syla Syla
    1224 dni temu
    Dziękuje Martyna. W takim razie zagości na moim świątecznym stole! ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1224 dni temu
    kasiu, jeśli chcesz zastąpić gotowe powidła śliwkami, dobrze będzie je wcześniej przesmażyć i odparować nadmiar soku. Jeśli Twoje śliwki są kwaśne, warto też dodać do nich nieco cukru.

    odpowiedz

  • kasia kasia
    1224 dni temu
    Witam, czy zamiast powideł można dodać śliwek węgierek? (specjalnie zamroziłam na święta) Może lepiej byłoby je wtedy podsmażyć w garnku?

    odpowiedz

  • martyna martyna
    1228 dni temu
    Ja pieklam i jest pyszne!! osobiscie dodalabym wiecej mleka ale przeciez nie bede poprawiac mistrza:-)

    odpowiedz

  • Syla Syla
    1229 dni temu
    Witam, czy ktoś piekł może ciacho i może podzielić się wrażeniami? Chcę upiec na Wigilię a niestety nie będę miała czasu wcześniej "wypróbować" :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1235 dni temu
    Drogi erre, najpierw dodajemy 60 g mąki, a potem stopniowo pozostałe 40 g, tak, jak robi to Paweł na filmie. Akurat, niestety nie potrafimy podpowiedzieć, gdzie kupić taki wałek. Nasz Cukiernik miał akurat taki w swojej kuchni :)

    odpowiedz

  • Akurat Akurat
    1236 dni temu
    Mam pytanie odnośnie wałka. Co to za wielki wałek i gdzie można taki dostać? :)

    odpowiedz

  • erre erre
    1237 dni temu
    Powidła śliwkowe ze śliwkami suszonymi + sok z pomarańczy = fantastyczne połączenie, niebo w buzi. Żałuję, że dodałam cynamonu, absolutnie zabił smak całych powideł. Wielka szkoda, wielki minus.

    odpowiedz

  • erre erre
    1237 dni temu
    To w końcu ile mąki idzie do kruszonki? 100g czy 60g?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1238 dni temu
    Jeśli pieczesz bez termoobiegu, zwiększ temperaturę o 10 stopni :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1238 dni temu
    mam wielką ochotę upiec ten wieniec na święta ale jeżeli nie mam termoobiegu to w jakiej temperaturze piec?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1240 dni temu
    Drogi Gościu, jeśli obejrzysz filmik, zobaczysz pod jego koniec, jak Paweł nacina ciasto i w jaki sposób je wywija by widać było właśnie ślimaczki z powideł.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1240 dni temu
    to znaczy przed upieczeniem zostało pokrojone - widać zwinięcie ciasta

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1240 dni temu
    A ja mam pewną uwagę co do wyglądu upieczonego ciasta. Wynika ze zdjęcia, że zwinięte już ciasto zostało pokrojone na kawałki i dopiero włożone do okrągłej formy "otwarciem" do góry - widać przekrój z powidłami.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1240 dni temu
    Drogi Gościu, możesz skorzystać z przepisu na placek z poniższego linka. Zamiast rabarbaru możesz użyć powideł, które przykryjesz orzechową kruszonką :) https://kuchnialidla.pl/product/Drozdzowy-placek-z-rabarbarem-i-truskawkami

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1240 dni temu
    Mam pytanie odnośnie ciasta drożdżowego. Czy można z tego przepisu wykonać tradycyjny placek drożdżowy? Posmarować go powidłami i na końcu posypać kruszonką?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1241 dni temu
    Drogi Gościu, aby wykonać takie dwukolorowe dekoracje potrzebujesz trzech woreczków do dekorowania. Nie muszą to być trzy rękawy cukiernicze, możesz użyć trzech jednorazowych woreczków do dekorowania. Dwa z nich napełniasz kremami w odmiennych kolorach. Odcinasz końcówki w woreczkach i oba wykładasz (jeden przy drugim) do trzeciego woreczka, który zakończony jest tylką. Tak przygotowanymi kremami możesz zacząć dwukolorową dekorację :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1242 dni temu
    Można mieć do pana Pawła pytanie "techniczne" dotyczące dekorowania ciast, babeczek, itp... Czy jest sposób, żeby z rękawa cukierniczego otrzymać wzory dwukolorowe? Chodzi mi o coś takiego, jak są takie dwukolorowe polewy do rozgrzewania w gorącej wodzie. Dziękuję :-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1242 dni temu
    Matyldo, oczywiście :) Też sprawdzą się dobrze w pierniku!

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    1243 dni temu
    Czy przygotowane w ten sposób powidła śliwkowe nadadzą się do przełożenia piernika?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram