
Powidła
Suszone śliwki, powidła i pomarańcze gotujemy do odparowania soku. Dodajemy cynamon, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.
Kruszonka orzechowa
Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy kruszonkę. Odstawiamy do lodówki.
Przygotowanie
Drożdże z cukrem mieszamy, aż zmienią konsystencję na płynną. Łączymy z ciepłym mlekiem. Do miski przesiewamy mąkę. Robimy zagłębienie i wlewamy drożdże z mlekiem. Delikatnie mieszamy z częścią mąki tworząc rozczyn. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na bok do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Obejrzyj trik, jak prawidłowo przygotować rozczyn.
Do rozczynu dodajemy resztę cukru, cukier wanilinowy, jajka i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto (ręcznie bądź mikserem). Dodajemy rozpuszczone masło oraz otartą skórkę z pomarańczy. Ciasto posypujemy odrobiną mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Po wyrośnięciu posypujemy ciasto mąką, układamy, na blacie i rozwałkowujemy cienko do uzyskania dużego prostokąta. Rozsmarowujemy powidła na całej powierzchni ciasta, zwijamy w rulon zaczynając od dłuższej strony (powidła muszą być zakryte).
Krążek lub okrągłe naczynie smarujemy roztopionym masłem, układamy na środku blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Dookoła krążka układamy ciasto tworząc wieniec. Za pomocą ostrego noża nacinamy ciasto co 2-3 cm z zewnętrznej strony. Nacięte końce delikatnie przekręcamy. Wierzch powstałego wieńca smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką.
Ciasto ostawiamy do wyrośnięcie na 10-15 minut. Pieczemy ok. 50 minut w temp. 160-165 °C (termoobieg). Upieczony wieniec przekładamy na talerz, dekorujemy cukrem pudrem.
Zobacz podobne
przepisy
Czekoladowy tort "Nicolas"
Intensywnie czekoladowy biszkopt z powidłami śliwkowymi i marcepanem wykończony gęstą polewą. Fenomenalne połączenie!

Pierniki
Tradycyjne ciasteczka o korzennym aromacie udekorowane słodką polewą i kolorową posypką. Cieszą i oko, i podniebienie!

Rolada pomarańczowa
Pulchny biszkopt z nutą przypraw korzennych, sprężysta cytrusowo-śmietanowa masa i słodka polewa – połączenie doskonałe.

Keks z dodatkiem chałwy, orzechów i śliwek suszonych
Klasyczne, ciemne ciasto biszkoptowe z bakaliami wzbogacone słodką chałwą i polewą czekoladową. Rozpływa się w ustach!

Komentarze (28)
44 dni temu
Witam, czy mogę użyć suchych drożdży? Jeśli tak to jaką ilość?
odpowiedz
42 dni temu
Możesz użyć suchych drożdży. W tym przepisie potrzebujesz ich ok. 14 g.
1447 dni temu
Czy do ciasta można dodać cukier trzcinowy zamiast zwykłego białego ? Pozdrawiam :) Ania
odpowiedz
1446 dni temu
Aniu, możesz dokonać takiej zamiany :) Pozdrawiamy!
1904 dni temu
pienknie
odpowiedz
2217 dni temu
Gościu , jak najbardziej można! :)
odpowiedz
2218 dni temu
Czy z podanego przepisu można zrobić coś ala strucle?
odpowiedz
2220 dni temu
Właśnie zrobiłam to ciasto po raz drugi. Tym razem bez cynamonu. Generalnie ciasto wychodzi ogromne ;) Polecam!
odpowiedz
2228 dni temu
Dziękuje Martyna. W takim razie zagości na moim świątecznym stole! ;)
odpowiedz
2228 dni temu
kasiu, jeśli chcesz zastąpić gotowe powidła śliwkami, dobrze będzie je wcześniej przesmażyć i odparować nadmiar soku. Jeśli Twoje śliwki są kwaśne, warto też dodać do nich nieco cukru.
odpowiedz
2228 dni temu
Witam, czy zamiast powideł można dodać śliwek węgierek? (specjalnie zamroziłam na święta) Może lepiej byłoby je wtedy podsmażyć w garnku?
odpowiedz
2232 dni temu
Ja pieklam i jest pyszne!! osobiscie dodalabym wiecej mleka ale przeciez nie bede poprawiac mistrza:-)
odpowiedz
2233 dni temu
Witam, czy ktoś piekł może ciacho i może podzielić się wrażeniami? Chcę upiec na Wigilię a niestety nie będę miała czasu wcześniej "wypróbować" :)
odpowiedz
2239 dni temu
Drogi erre, najpierw dodajemy 60 g mąki, a potem stopniowo pozostałe 40 g, tak, jak robi to Paweł na filmie. Akurat, niestety nie potrafimy podpowiedzieć, gdzie kupić taki wałek. Nasz Cukiernik miał akurat taki w swojej kuchni :)
odpowiedz
2241 dni temu
Mam pytanie odnośnie wałka. Co to za wielki wałek i gdzie można taki dostać? :)
odpowiedz
2241 dni temu
Powidła śliwkowe ze śliwkami suszonymi + sok z pomarańczy = fantastyczne połączenie, niebo w buzi. Żałuję, że dodałam cynamonu, absolutnie zabił smak całych powideł. Wielka szkoda, wielki minus.
odpowiedz
2241 dni temu
To w końcu ile mąki idzie do kruszonki? 100g czy 60g?
odpowiedz
2242 dni temu
Jeśli pieczesz bez termoobiegu, zwiększ temperaturę o 10 stopni :)
odpowiedz
2242 dni temu
mam wielką ochotę upiec ten wieniec na święta ale jeżeli nie mam termoobiegu to w jakiej temperaturze piec?
odpowiedz
2244 dni temu
Drogi Gościu, jeśli obejrzysz filmik, zobaczysz pod jego koniec, jak Paweł nacina ciasto i w jaki sposób je wywija by widać było właśnie ślimaczki z powideł.
odpowiedz
2244 dni temu
to znaczy przed upieczeniem zostało pokrojone - widać zwinięcie ciasta
odpowiedz
2244 dni temu
A ja mam pewną uwagę co do wyglądu upieczonego ciasta. Wynika ze zdjęcia, że zwinięte już ciasto zostało pokrojone na kawałki i dopiero włożone do okrągłej formy "otwarciem" do góry - widać przekrój z powidłami.
odpowiedz
2244 dni temu
Drogi Gościu, możesz skorzystać z przepisu na placek z poniższego linka. Zamiast rabarbaru możesz użyć powideł, które przykryjesz orzechową kruszonką :) https://kuchnialidla.pl/product/Drozdzowy-placek-z-rabarbarem-i-truskawkami
odpowiedz
2244 dni temu
Mam pytanie odnośnie ciasta drożdżowego. Czy można z tego przepisu wykonać tradycyjny placek drożdżowy? Posmarować go powidłami i na końcu posypać kruszonką?
odpowiedz
2245 dni temu
Drogi Gościu, aby wykonać takie dwukolorowe dekoracje potrzebujesz trzech woreczków do dekorowania. Nie muszą to być trzy rękawy cukiernicze, możesz użyć trzech jednorazowych woreczków do dekorowania. Dwa z nich napełniasz kremami w odmiennych kolorach. Odcinasz końcówki w woreczkach i oba wykładasz (jeden przy drugim) do trzeciego woreczka, który zakończony jest tylką. Tak przygotowanymi kremami możesz zacząć dwukolorową dekorację :)
odpowiedz
2246 dni temu
Można mieć do pana Pawła pytanie "techniczne" dotyczące dekorowania ciast, babeczek, itp... Czy jest sposób, żeby z rękawa cukierniczego otrzymać wzory dwukolorowe? Chodzi mi o coś takiego, jak są takie dwukolorowe polewy do rozgrzewania w gorącej wodzie. Dziękuję :-)
odpowiedz
2246 dni temu
Matyldo, oczywiście :) Też sprawdzą się dobrze w pierniku!
odpowiedz
2247 dni temu
Czy przygotowane w ten sposób powidła śliwkowe nadadzą się do przełożenia piernika?
odpowiedz
zobacz wszystkie