Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- mikser
- sitko o drobnych oczkach
- papier do pieczenia
- okrągłą formę do ciasta o średnicy 20 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PODGRZEWAMY SKŁADNIKI NA BISZKOPT
W garnku na małym ogniu podgrzewamy masło, miód (do całkowitego rozpuszczenia), 2 laski cynamonu i 2 gwiazdki anyżu. Dodajemy przyprawę do piernika oraz kuwerturę czekoladową. Całość podgrzewamy (cały czas mieszając) do 60-70°C, nie doprowadzamy do wrzenia. Studzimy. Wyciągamy anyż i laski cynamonu.
KROK 2: UBIJAMY JAJKA
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę przy pomocy miksera. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy do ubitych jaj i łączymy z masą czekoladową.
KROK 3: PIECZEMY BISZKOPT
Ciasto wlewamy do okrągłej formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C (termoobieg) przez ok. 35-40 minut.
Biszkopt studzimy i odkrawamy przypieczoną skórkę z wierzchu. Dzielimy na 3 równe blaty.
KROK 4: PRZYGOTOWUJMEY KONFITURĘ Z SUSZONYCH ŚLIWEK
Sok z pomarańczy i wino zagotowujemy na małym ogniu. Dodajemy suszone śliwki, doprowadzamy do ponownego zagotowania. Zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż śliwki się rozpadną. Studzimy.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY NAKROPKĘ (SYROP DO NASĄCZANIA BISZKOPTU)
Sok z pomarańczy, wodę i cukier gotujemy przez 2-3 min. Studzimy.
KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ
Śmietankę z miodem zagotowujemy w garnku. Zalewamy nią czekoladę połamaną na mniejsze kawałki. Żelatynę rozpuszczamy w mikrofali i dodajemy do śmietanki z czekoladą. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Studzimy.
KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY MUS CYNAMONOWY
Ubijamy śmietankę i wstawiamy ją do lodówki.
Przygotowujemy syrop cukrowy: wodę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy do niej cukier i chwilę gotujemy.
Ubijamy żółtka na puszystą masę. Cały czas mieszając, sparzamy żółtka syropem cukrowym.
Namoczoną w wodzie żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej.
Pokruszoną czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy niewielką ilość ubitych żółtek, delikatnie mieszamy, dodajemy część ubitej śmietanki. Mieszamy. Dodajemy namoczoną żelatynę i łączymy z pozostałą częścią ubitych żółtek oraz ze śmietanką. Na sam koniec dodajemy cynamon.
KROK 8: SKŁADAMY TORT
Do formy, w której piekliśmy ciasto wkładamy spód biszkoptu, nasączamy delikatnie nakropką, smarujemy konfiturą z suszonych śliwek oraz warstwą musu. Układamy drugą część biszkoptu, mocno go nasączamy nakropką i smarujemy musem. Czynność powtarzamy z trzecią częścią biszkoptu. Tort mrozimy 2-3 godziny.
KROK 9: DEKORUJEMY TORT
Za pomocą ostrego noża wyrównujemy brzegi zmrożonego tortu. Polewamy go schłodzoną polewą. Dekorujemy kostkami czekolady, suszonymi śliwkami, laskami cynamonu i gwiazdkami anyżu.
Zobacz podobne
przepisy
Tort owocowy z bitą śmietaną
Świeże owoce, biszkopt i śmietanowy krem – prosty sposób na pyszny, efektowny i bardzo orzeźwiający deser. Spróbuj!
Minitorcik migdałowy "Paris"
Cukiernicza inspiracja prosto z Francji! Torcik na bazie migdałów, pistacji i czekolady to deser, który pokochasz!
Tort czekoladowo-miętowy
Wyśmienite połączenie słodkiej oraz gorzkiej czekolady i orzeźwiającej mięty. Taki deser uświetni niejedną okazję.
Ciastka cynamonowe
Kruche, chrupiące, pachnące cynamonem smakołyki z dodatkiem orzechów. Tak kuszące, że znikają od razu po upieczeniu!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Mus czekoladowy
- Ciasto cynamonowe z jabłkami
- Aromatyczna konfitura pomarańczowa
- Czekoladowy sen
- Kruche rogaliki waniliowo-cynamonowe
- Syrop piernikowy
- Gwiazdki Czar
- Rolada pomarańczowa
- Tort naleśnikowy XXL
- Deser gruszkowo-cynamonowy z maślanką
- Tort makowy z musem z czarnych porzeczek
- Tort piernikowy z kremem z owoców lasu
- Ciasto Góra Lodowa – przepis
- Jesienna owsianka
- Sernik dyniowy
- Jagielnik czekoladowy z jeżynami i czereśniami
- Ciasto kogel-mogel
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Krwawe muffinki
- Baba drożdżowa
- Babka mocno cytrynowa
- Słodko-słony bezowiec
- Szwarcwaldzki tort z wiśniami
- Babka na parze
- Sans rival, czyli przekładaniec królewski z pistacjami
- Zupa gyros
- Tort dyniowo-pomarańczowy
- Wegański pad thai z tofu
- Grillowany łosoś z miodem, musztardą i imbirem
- Wafle przekładane pianką i galaretką z truskawek
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (79)
1367 dni temu
Dzień dobry proszę o szybka odpowiedź :) jakie proporcje na blaszkę 16 cm
odpowiedz
1367 dni temu
Podawanie zmienionych proporcji składników przy tak złożonym przepisie to dość karkołomne zadanie, a podane wartości będą siłą rzeczy dość orientacyjne, ale postaramy się pomóc w kluczowych kwestiach. Jeśli chodzi o biszkopt: będziesz potrzebować ok. 65 g masła, 2 jajka, 55 g mąki pszennej, 10 g mąki ziemniaczanej, 20 g cukru trzcinowego, 1 (niecałą) łyżeczkę proszku do pieczenia i 65 g kuwertury czekoladowej. Co do musu, sugerujemy: 170 ml śmietanki, 4 żółtka, 65 g czekolady deserowej, 35 g czekolady mlecznej i 3 g żelatyny.
2194 dni temu
Chętnie bym zrobiła ten tort, ale wydaje mi się wybitnie skomplikowany...
odpowiedz
2193 dni temu
Magdo, rzeczywiście prace są wieloetapowe, ale dla tego efektu - warto! :)
2531 dni temu
Dzień dobry, tort wyszedł pyszny ale niestety krem zmieszał sie z biszkoptem, mimo że wyszedł gęsty. Co mogło pójść nie tak?
odpowiedz
2530 dni temu
Basiu, być może za bardzo nasączyłaś biszkopty nakropką?
2597 dni temu
Dzień dobry, czy mogę dzień wcześniej upiec biszkopt? (chce to zrobić wieczorem i rano dokończyć tort)
odpowiedz
2597 dni temu
Basiu, oczywiście - biszkopt możesz przygotować wcześniej :)
2822 dni temu
Zrobiłem ten tort w Hotelu - i bardzo dobry, aromatyczny i wizualnie się prezentuje bez zarzutów. Czy można śledzić Pana na bieżąco? Jeśli tak, to gdzie? Czy prowadzi Pan jakieś szkolenia? Proszę o informację na mojego e-maila [email protected] Dziękuje i Pozdrawiam Stańczyk Łukasz
odpowiedz
2822 dni temu
Przepisy Pawła pojawiają się regularnie na Kuchni Lidla i na naszym kanale na YouTube: https://www.youtube.com/user/LidlPolskaPL/videos Zachęcamy do śledzenia :)
2889 dni temu
Witam, mus wyszedl mi dosyc zadki czy tak powiino byc? czy jesli postoi chwile w lodowce to zgestnieje, czy da sie to naprawic w jakis inny sposob? Z gory dziekuje za pomoc.
odpowiedz
2889 dni temu
Użyta w musie żelatyna powinna związać składniki i sprawić, że mus będzie miał odpowiednią konsystencję. Pamiętaj, że w przepisie przewidziane jest mrożenie tortu!
2822 dni temu
Tak, robiłem ten mus - trzeba go wstawić na chwilkę do lodówki aby "zesztywniał" i nabierze zamierzoną konsystencję. Pozdrawiam Łukasz
2890 dni temu
Czym zastąpić kuwerturę, nigdzie nie mogę jej kupić, u Was w sklepie to nawet nie wiedzieli co to jest, może czekoladą??
odpowiedz
2890 dni temu
Tak, czekolada również się sprawdzi. Kuwertura występuje w naszej ofercie akcyjnie.
3261 dni temu
Ten tort dosłownie wymiata! Wbrew pozorom nie jest aż taki trudny do zrobienia. Jednak nie może zbyt długo stać poza lodówką, bo mięknie tracąc pierwotny kształt. Bardzo efektowny. Połączenie jego delikatnej i puszystej konsystencji z bardzo wyrazistym i mocnym smakiem jest niesamowite. pięknie przełamuje słodycz tortu. Można by tak długo. Po prostu bajka...
odpowiedz
3272 dni temu
Panie Pawle, czym właściwie w takich musach są surowe żółtka? Co one dają i czy są niezastąpione?
odpowiedz
3270 dni temu
???
3270 dni temu
Ubite żółtka w musach wpływają ich smak, jeszcze bardziej puszystą konsystencję oraz dodatkowo zwiększają objętość samego musu. Możesz też poszukać alternatywnych przepisów na mus bez żółtek na Kuchni Lidla, np.: https://kuchnialidla.pl/czekoladowa-tecza-ze-swiezymi-owocami.
3272 dni temu
Witam, a czym różni się czekolada mleczna od kuwertury
odpowiedz
3272 dni temu
Anno, kuwerturę wykorzystujemy tylko i wyłącznie w celach kulinarnych. Ma ona wyższą zawartość masła kakaowego od zwykłej czekolady mlecznej.
3275 dni temu
NIEZŁA BOMBA ! PRAWIE 5 CZEKOLAD, 0,5 LITRA SMIETANKI 30%, ODŻYWIAJMY SIĘ ZDROWO RAZEM Z KUCHNIĄ LIDLA
odpowiedz
2194 dni temu
Nikt nie mówi, żeby od razu samemu zjeść cały tort... Trzba zachować umiar we wszystkim, także w komentarzach.
2171 dni temu
Nie zapominajcie o 200g cukru do nakropki!!!! Do bezy z 6 białek- 3 blaty daje się 300 h. To sobie wyobraźcie jaka to ilość!!! Skoro o bezie mówi się że to sam cukier!
3278 dni temu
JAKI JEST INNY SPOSÓB ROZPUSZCZANIA ŻELATYNY BEZ MIKROFALI?
odpowiedz
3278 dni temu
Możesz ją rozpuścić w gorącej wodzie.
3405 dni temu
Ania29247, czekoladę mleczną zastąpić czekoladą białą :) Reszta jak w przepisie powyżej.
odpowiedz
3405 dni temu
Witam. Jak uzyskać taką polewę w wersji białej, z białej czekolady, aby błyszczała i była równie efektowna?
odpowiedz
3538 dni temu
Kto tam, tort wystarczy na 12 osób. Jeśli upieczesz 3 takie torty, będziesz mieć łącznie 36 kawałków, jeśli 4 - 48. Wybierz jaka ilość Ci najbardziej odpowiada. Gościu, 1 g to 1 ml wody.
odpowiedz
3538 dni temu
gramów wody?
odpowiedz
3538 dni temu
wszystko muszę zrobić na 40 osób! jak zwiększyć skladniki
odpowiedz
3546 dni temu
Pomimo iż tort jest czasochłonny to i tak go zrobię kolejny raz. Za każdym razem wychodzi lepiej co mnie bardzo Cieszy! Wiem czego ile i robie jak mi pasuje a wszystkie produktu kupuje na RYNECZKU LIDLA☺
odpowiedz
3577 dni temu
Gościu, 150 gramów :)
odpowiedz
3577 dni temu
Ile śliwek?!
odpowiedz
3585 dni temu
Dominiko, Anko - niestety w tym przepisie żółtka są koniecznym składnikiem.
odpowiedz
3585 dni temu
zgadzam się z dominiką. nie można tych żółtek czymś zastąpić?
odpowiedz
3260 dni temu
ubitą kremówką. Zawsze daje ją np w tiramisu. Nie przejdą u mnie ciasta z surowymi jajami
3615 dni temu
Czy można zrobić mus bez dodatku żółtek, ew. czymś je zastąpić? Boję się surowych jaj, sparzanie mnie nie przekonuje.
odpowiedz
3173 dni temu
Zawsze można je poddać naświetlaniu promieniowaniem UV za pomocą naświetlacza do jaj. To sterylizuje powierzchnie jaj i zabija formy przetrwalnikowe salmonelli w 100%.
3616 dni temu
torcik wyszedł przepyszny, polewa cudowna, i w ogóle całą rodzinką jesteśmy zachwyceni :) jedyne co bym zmieniła to dodała więcej cynamonu. Mój co prawda nie wyszedł taki równy jak ten w filmie ale co tam, smak to wynagrodził.
odpowiedz
3620 dni temu
Oj jak jeszcze raz zobaczę na oczy śmietankę "niby-kremówkę" z Lidla, to przegryzę komuś krtań. Zużyłam trzy porcje - każda się zważyła. Dopiero jak kupiłam normalną 36, to się ubiła. Jednak w tym czasie zastygła mi już polewa. Robię ten ###@!!@!##@! tort od ok 3 godzin, a doszłam do etapu włożenia kremu do zamrażarki, żeby w ogóle dało się nim posmarować cokolwiek. Jak przyjdą sąsiedzi z "Wesołych Świąt" to dostaną chyba nim w twarz..... Grrrr!
odpowiedz
3621 dni temu
Drogi Gościu, tort może stać nieco dłużej w zamrażalniku, jednak nie należy przesadzać z przetrzymywaniem go w chłodzie :)
odpowiedz
3621 dni temu
Panie Pawle-czy tort przed polaniem polewa, moze stac w zamrazalniku dluzej niz 3 h?
odpowiedz
3622 dni temu
Olu, w musie cynamonowym są śmietana oraz jajka. Takie musy niestety nie mają długiego terminu przydatności do spożycia Nie zalecamy tak długiego terminu przechowywania tortu, gdyż wiąże się to z ryzykiem.
odpowiedz
3622 dni temu
a nie można go przechowywać 4 dni ? nie mam innego wyjścia...
odpowiedz
3623 dni temu
Kasiu, tort należy podawać świeży, dlatego należy go wykonać maksymalnie dzień przed podaniem :)
odpowiedz
3624 dni temu
Panie Pawle-a ile dni przed Świętami mozna zrobic ten tort?
odpowiedz
3625 dni temu
Torcik jest przepyszny choć bardziej czuć smak piernika niż cynamonu... ale to nie zmienia postaci rzeczy że mój mąż zamówił go z opcją - must have - na święta :D
odpowiedz
3628 dni temu
Tort jest rewelacyjny!!!
odpowiedz
3628 dni temu
Drogi Gościu, tak, zalecane jest przechowywanie tortu w lodówce.
odpowiedz
3628 dni temu
czy gdy tort sie rozmrozi nalezy go pozniej trzymac w lodowce??
odpowiedz
3629 dni temu
Drogi Gościu, jeśli mus wyszedł zbyt rzadki możesz dodać do niego więcej żelatyny. Należy ją wcześniej namoczyć, rozpuścić, a następnie do żelatyny dodać odrobinę musu i dokładnie wymieszać przed dodaniem jej do pozostałej części kremu.
odpowiedz
3631 dni temu
Mus cynamonowy wyszedł za rzadki... Co robić ? :(
odpowiedz
3636 dni temu
Cukierniku, tortownica może być większa, jednak pamiętaj, że biszkopt nie urośnie na taką wysokość, jak w węższej formie. Tort może wyjść bardziej płaski i mniej efektowny!
odpowiedz
3638 dni temu
A czy może być większa średnica tortownicy niż 20cm?
odpowiedz
3638 dni temu
Emilio ciepła polewa niestety niekorzystnie wpłynęłaby na konsystencję kremu z samej bitej śmietany. Takiego kremu nie należy również mrozić, gdyż ubita śmietana może się po rozmrożeniu rozwarstwiać.
odpowiedz
3638 dni temu
Czy taką polewą można potraktować każdy tort np. na bazie bitej śmietany? (zastanawiam się czy można taki tort zamrozić, no i jak później będzie się zachowywał jak będzie się odmrażał?).
odpowiedz
3648 dni temu
Kalypso1, biszkopt mógł nie wyrosnąć jak należy z wielu powodów. Być może jaja były za słabo ubite, albo mąka zbyt ciężko wrzucona na ubite jajka. Czasami również zdarza się, że biszkopt nie wyrasta z powodu użycia starego proszku do pieczenia.
odpowiedz
3649 dni temu
Witam!Tort smakuje wspaniale-pachnie Świętami i przyprawami korzennymi. Mam jedno zastrzeżenie i pytanie: z podanej ilości składników na biszkopt wyszło mi bardzo płaskie, zbite ciasto.Nie było szansy,że przekroję je na dwie połówki a co dopiero mówić o 3 poziomach.Czy Mistrz ma podejrzenia co do tego gdzie tkwi mój błąd, czy może jest pomyłka w rozpisce składników?
odpowiedz
3650 dni temu
Wykorzystałem do swojego tortu przepis na polewę, fajna rzecz, polecam gorąco :)
odpowiedz
3652 dni temu
Drogi Gościu, można, lecz wtedy trudniej będzie wygładzić brzegi tortu. Proponujemy jednak schłodzić tort w lodówce, przez nieco dłuższy czas niż zalecane jest to w zamrażalniku.
odpowiedz
3653 dni temu
Czy można pominąć etap mrożenia tortu? Mam zamrażarkę w wersji mikro i nie ma opcji, aby zmieścił się tam tort....
odpowiedz
3661 dni temu
Wygląda smakowicie ...
odpowiedz
3662 dni temu
Drogi Gościu, nie zalecamy rezygnowania z konfitury, gdyż nadaje ona charakteru. Zamrożenie tortu służy temu, by polewa dobrze się rozprowadziła. Po wyciągnięciu tortu z zamrażalnika nic się z nim nie stanie - nie zwilgotnieje, ani nie podejdzie wodą. Tort proponujemy również przechowywać w lodówce :)
odpowiedz
3664 dni temu
Czy tort podaje się mrożony, czy już po rozmrożeniu? Czy pod wpływem temperatury (rozmrażania) konsystencja się nie zepsuje (podejdzie wodą, spłynie)?
odpowiedz
3665 dni temu
Te wszystkie produkty są od poniedziałku 10.11.2014 :)
odpowiedz
3666 dni temu
Czy konfitura jest konieczna, czy można się obyć bez niej? I do kiedy w Lidlu będą dostępne produkty potrzebne do tego ciasta, m.in. gwiazdki anyżu czy laski cynamonu?
odpowiedz
3666 dni temu
Nie posiadam mikrofali, czy żelatynę można rozpuścić tradycyjnie?
odpowiedz
3666 dni temu
Trudne ale musi być dobre
odpowiedz
3668 dni temu
makowiec, tak jak wspomniane zostało w przepisie, najlepsza będzie okrągła forma o średnicy około 20 cm.
odpowiedz
3668 dni temu
Jaką formę należy użyć?
odpowiedz
3669 dni temu
mała, możesz zamiast polecanego przez nas biszkoptu przygotować ciasto na bazie np. mąki migdałowej.
odpowiedz
3669 dni temu
Czy można przygotować tort, ale bez użycia mąki pszennej- w wersji dla bezglutenowców ? :-)
odpowiedz
3670 dni temu
Kociaro, możesz zastąpić wino np. sokiem. Jeśli chcesz, możesz zastąpić konfiturę z przepisu, konfiturą własnego wyrobu.
odpowiedz
3670 dni temu
Nie używam w kuchni i nie piję żadnego alkoholu, jak mogłabym przygotować "konfiturę" bez dodatku wina? Czy mogłabym czymś je zastąpić? Może mogłabym dodać zwykłą konfiturę z własnej spiżarni? Dziękuję za inspirujący przepis.
odpowiedz
3670 dni temu
Jednak chciałbym wiedzieć czy efekt jest podobny, gdyż na podstawie przepisów p. Pawła planuje zrobić tort kawowy i zastanawiam się jaką techniką wykonać krem. Swoją drogą czy będzie w tym roku konkurs świąteczny?
odpowiedz
3671 dni temu
Drogi gościu, dzięki temu łatwiej będzie wyrównać brzegi tortu, przed polaniem go polewą. Mik, są to dwie różne techniki, wykorzystywane w różnych przepisach.
odpowiedz
3671 dni temu
Dlaczego trzeba włożyć tort do zamrażalnika?
odpowiedz
3672 dni temu
Wygląda smakowicie. To już drugi tort cynamonowy. Z pewnością dopiszę do świątecznej listy wypieków. Mam też małe pytanko techniczne: kiedyś p. Paweł do swoich kremów ubijał żółtka na parze, teraz zaparza je gorącym syropem, czy ma to wpływ na konsystencję uzyskanego musu?
odpowiedz
zobacz wszystkie