zobacz film Tort cynamonowy

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • mikser
  • sitko o drobnych oczkach
  • papier do pieczenia
  • okrągłą formę do ciasta o średnicy 20 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PODGRZEWAMY SKŁADNIKI NA BISZKOPT

W garnku na małym ogniu podgrzewamy masło, miód (do całkowitego rozpuszczenia), 2 laski cynamonu i 2 gwiazdki anyżu. Dodajemy przyprawę do piernika oraz kuwerturę czekoladową. Całość podgrzewamy (cały czas mieszając) do 60-70°C, nie doprowadzamy do wrzenia. Studzimy. Wyciągamy anyż i laski cynamonu.

KROK 2: UBIJAMY JAJKA

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę przy pomocy miksera. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy do ubitych jaj i łączymy z masą czekoladową.

KROK 3: PIECZEMY BISZKOPT

Ciasto wlewamy do okrągłej formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C (termoobieg) przez ok. 35-40 minut.

Biszkopt studzimy i odkrawamy przypieczoną skórkę z wierzchu. Dzielimy na 3 równe blaty.

KROK 4: PRZYGOTOWUJMEY KONFITURĘ Z SUSZONYCH ŚLIWEK

Sok z pomarańczy i wino zagotowujemy na małym ogniu. Dodajemy suszone śliwki, doprowadzamy do ponownego zagotowania. Zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż śliwki się rozpadną. Studzimy.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY NAKROPKĘ (SYROP DO NASĄCZANIA BISZKOPTU)

Sok z pomarańczy, wodę i cukier gotujemy przez 2-3 min. Studzimy.

KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ

Śmietankę z miodem zagotowujemy w garnku. Zalewamy nią czekoladę połamaną na mniejsze kawałki. Żelatynę rozpuszczamy w mikrofali i dodajemy do śmietanki z czekoladą. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Studzimy.

KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY MUS CYNAMONOWY

Ubijamy śmietankę i wstawiamy ją do lodówki.

Przygotowujemy syrop cukrowy: wodę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy do niej cukier i chwilę gotujemy.

Ubijamy żółtka na puszystą masę. Cały czas mieszając, sparzamy żółtka syropem cukrowym.

Namoczoną w wodzie żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej.

Pokruszoną czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy niewielką ilość ubitych żółtek, delikatnie mieszamy, dodajemy część ubitej śmietanki. Mieszamy. Dodajemy namoczoną żelatynę i łączymy z pozostałą częścią ubitych żółtek oraz ze śmietanką. Na sam koniec dodajemy cynamon.

KROK 8: SKŁADAMY TORT

Do formy, w której piekliśmy ciasto wkładamy spód biszkoptu, nasączamy delikatnie nakropką, smarujemy konfiturą z suszonych śliwek oraz warstwą musu. Układamy drugą część biszkoptu, mocno go nasączamy nakropką i smarujemy musem. Czynność powtarzamy z trzecią częścią biszkoptu. Tort mrozimy 2-3 godziny.

KROK 9: DEKORUJEMY TORT

Za pomocą ostrego noża wyrównujemy brzegi zmrożonego tortu. Polewamy go schłodzoną polewą. Dekorujemy kostkami czekolady, suszonymi śliwkami, laskami cynamonu i gwiazdkami anyżu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (79)

Avatar
  • Gość Gość
    1367 dni temu
    Dzień dobry proszę o szybka odpowiedź :) jakie proporcje na blaszkę 16 cm

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1367 dni temu
    Podawanie zmienionych proporcji składników przy tak złożonym przepisie to dość karkołomne zadanie, a podane wartości będą siłą rzeczy dość orientacyjne, ale postaramy się pomóc w kluczowych kwestiach. Jeśli chodzi o biszkopt: będziesz potrzebować ok. 65 g masła, 2 jajka, 55 g mąki pszennej, 10 g mąki ziemniaczanej, 20 g cukru trzcinowego, 1 (niecałą) łyżeczkę proszku do pieczenia i 65 g kuwertury czekoladowej. Co do musu, sugerujemy: 170 ml śmietanki, 4 żółtka, 65 g czekolady deserowej, 35 g czekolady mlecznej i 3 g żelatyny.
  • Magda Magda
    2194 dni temu
    Chętnie bym zrobiła ten tort, ale wydaje mi się wybitnie skomplikowany...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2193 dni temu
    Magdo, rzeczywiście prace są wieloetapowe, ale dla tego efektu - warto! :)
  • Basia Basia
    2531 dni temu
    Dzień dobry, tort wyszedł pyszny ale niestety krem zmieszał sie z biszkoptem, mimo że wyszedł gęsty. Co mogło pójść nie tak?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2530 dni temu
    Basiu, być może za bardzo nasączyłaś biszkopty nakropką?
  • Basia Basia
    2597 dni temu
    Dzień dobry, czy mogę dzień wcześniej upiec biszkopt? (chce to zrobić wieczorem i rano dokończyć tort)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2597 dni temu
    Basiu, oczywiście - biszkopt możesz przygotować wcześniej :)
  • Mozart Mozart
    2822 dni temu
    Zrobiłem ten tort w Hotelu - i bardzo dobry, aromatyczny i wizualnie się prezentuje bez zarzutów. Czy można śledzić Pana na bieżąco? Jeśli tak, to gdzie? Czy prowadzi Pan jakieś szkolenia? Proszę o informację na mojego e-maila [email protected] Dziękuje i Pozdrawiam Stańczyk Łukasz

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2822 dni temu
    Przepisy Pawła pojawiają się regularnie na Kuchni Lidla i na naszym kanale na YouTube: https://www.youtube.com/user/LidlPolskaPL/videos Zachęcamy do śledzenia :)
  • Gość Gość
    2889 dni temu
    Witam, mus wyszedl mi dosyc zadki czy tak powiino byc? czy jesli postoi chwile w lodowce to zgestnieje, czy da sie to naprawic w jakis inny sposob? Z gory dziekuje za pomoc.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2889 dni temu
    Użyta w musie żelatyna powinna związać składniki i sprawić, że mus będzie miał odpowiednią konsystencję. Pamiętaj, że w przepisie przewidziane jest mrożenie tortu!
  • Mozart Mozart
    2822 dni temu
    Tak, robiłem ten mus - trzeba go wstawić na chwilkę do lodówki aby "zesztywniał" i nabierze zamierzoną konsystencję. Pozdrawiam Łukasz
  • Gość Gość
    2890 dni temu
    Czym zastąpić kuwerturę, nigdzie nie mogę jej kupić, u Was w sklepie to nawet nie wiedzieli co to jest, może czekoladą??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2890 dni temu
    Tak, czekolada również się sprawdzi. Kuwertura występuje w naszej ofercie akcyjnie.
  • Justyna Justyna
    3261 dni temu
    Ten tort dosłownie wymiata! Wbrew pozorom nie jest aż taki trudny do zrobienia. Jednak nie może zbyt długo stać poza lodówką, bo mięknie tracąc pierwotny kształt. Bardzo efektowny. Połączenie jego delikatnej i puszystej konsystencji z bardzo wyrazistym i mocnym smakiem jest niesamowite. pięknie przełamuje słodycz tortu. Można by tak długo. Po prostu bajka...

    odpowiedz

  • C C
    3272 dni temu
    Panie Pawle, czym właściwie w takich musach są surowe żółtka? Co one dają i czy są niezastąpione?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3270 dni temu
    ???
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3270 dni temu
    Ubite żółtka w musach wpływają ich smak, jeszcze bardziej puszystą konsystencję oraz dodatkowo zwiększają objętość samego musu. Możesz też poszukać alternatywnych przepisów na mus bez żółtek na Kuchni Lidla, np.: https://kuchnialidla.pl/czekoladowa-tecza-ze-swiezymi-owocami.
  • Anna Anna
    3272 dni temu
    Witam, a czym różni się czekolada mleczna od kuwertury

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3272 dni temu
    Anno, kuwerturę wykorzystujemy tylko i wyłącznie w celach kulinarnych. Ma ona wyższą zawartość masła kakaowego od zwykłej czekolady mlecznej.
  • Gość Gość
    3275 dni temu
    NIEZŁA BOMBA ! PRAWIE 5 CZEKOLAD, 0,5 LITRA SMIETANKI 30%, ODŻYWIAJMY SIĘ ZDROWO RAZEM Z KUCHNIĄ LIDLA

    odpowiedz

  • Magda Magda
    2194 dni temu
    Nikt nie mówi, żeby od razu samemu zjeść cały tort... Trzba zachować umiar we wszystkim, także w komentarzach.
  • Gość Gość
    2171 dni temu
    Nie zapominajcie o 200g cukru do nakropki!!!! Do bezy z 6 białek- 3 blaty daje się 300 h. To sobie wyobraźcie jaka to ilość!!! Skoro o bezie mówi się że to sam cukier!
  • Gość Gość
    3278 dni temu
    JAKI JEST INNY SPOSÓB ROZPUSZCZANIA ŻELATYNY BEZ MIKROFALI?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3278 dni temu
    Możesz ją rozpuścić w gorącej wodzie.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3405 dni temu
    Ania29247, czekoladę mleczną zastąpić czekoladą białą :) Reszta jak w przepisie powyżej.

    odpowiedz

  • ania29247 ania29247
    3405 dni temu
    Witam. Jak uzyskać taką polewę w wersji białej, z białej czekolady, aby błyszczała i była równie efektowna?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3538 dni temu
    Kto tam, tort wystarczy na 12 osób. Jeśli upieczesz 3 takie torty, będziesz mieć łącznie 36 kawałków, jeśli 4 - 48. Wybierz jaka ilość Ci najbardziej odpowiada. Gościu, 1 g to 1 ml wody.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3538 dni temu
    gramów wody?

    odpowiedz

  • kto tam kto tam
    3538 dni temu
    wszystko muszę zrobić na 40 osób! jak zwiększyć skladniki

    odpowiedz

  • gunia gunia
    3546 dni temu
    Pomimo iż tort jest czasochłonny to i tak go zrobię kolejny raz. Za każdym razem wychodzi lepiej co mnie bardzo Cieszy! Wiem czego ile i robie jak mi pasuje a wszystkie produktu kupuje na RYNECZKU LIDLA☺

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3577 dni temu
    Gościu, 150 gramów :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3577 dni temu
    Ile śliwek?!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3585 dni temu
    Dominiko, Anko - niestety w tym przepisie żółtka są koniecznym składnikiem.

    odpowiedz

  • Anka Anka
    3585 dni temu
    zgadzam się z dominiką. nie można tych żółtek czymś zastąpić?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3260 dni temu
    ubitą kremówką. Zawsze daje ją np w tiramisu. Nie przejdą u mnie ciasta z surowymi jajami
  • dominka dominka
    3615 dni temu
    Czy można zrobić mus bez dodatku żółtek, ew. czymś je zastąpić? Boję się surowych jaj, sparzanie mnie nie przekonuje.

    odpowiedz

  • Technik żywienia Technik żywienia
    3173 dni temu
    Zawsze można je poddać naświetlaniu promieniowaniem UV za pomocą naświetlacza do jaj. To sterylizuje powierzchnie jaj i zabija formy przetrwalnikowe salmonelli w 100%.
  • meg meg
    3616 dni temu
    torcik wyszedł przepyszny, polewa cudowna, i w ogóle całą rodzinką jesteśmy zachwyceni :) jedyne co bym zmieniła to dodała więcej cynamonu. Mój co prawda nie wyszedł taki równy jak ten w filmie ale co tam, smak to wynagrodził.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3620 dni temu
    Oj jak jeszcze raz zobaczę na oczy śmietankę "niby-kremówkę" z Lidla, to przegryzę komuś krtań. Zużyłam trzy porcje - każda się zważyła. Dopiero jak kupiłam normalną 36, to się ubiła. Jednak w tym czasie zastygła mi już polewa. Robię ten ###@!!@!##@! tort od ok 3 godzin, a doszłam do etapu włożenia kremu do zamrażarki, żeby w ogóle dało się nim posmarować cokolwiek. Jak przyjdą sąsiedzi z "Wesołych Świąt" to dostaną chyba nim w twarz..... Grrrr!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3621 dni temu
    Drogi Gościu, tort może stać nieco dłużej w zamrażalniku, jednak nie należy przesadzać z przetrzymywaniem go w chłodzie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3621 dni temu
    Panie Pawle-czy tort przed polaniem polewa, moze stac w zamrazalniku dluzej niz 3 h?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3622 dni temu
    Olu, w musie cynamonowym są śmietana oraz jajka. Takie musy niestety nie mają długiego terminu przydatności do spożycia Nie zalecamy tak długiego terminu przechowywania tortu, gdyż wiąże się to z ryzykiem.

    odpowiedz

  • ola ola
    3622 dni temu
    a nie można go przechowywać 4 dni ? nie mam innego wyjścia...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3623 dni temu
    Kasiu, tort należy podawać świeży, dlatego należy go wykonać maksymalnie dzień przed podaniem :)

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    3624 dni temu
    Panie Pawle-a ile dni przed Świętami mozna zrobic ten tort?

    odpowiedz

  • MoKA MoKA
    3625 dni temu
    Torcik jest przepyszny choć bardziej czuć smak piernika niż cynamonu... ale to nie zmienia postaci rzeczy że mój mąż zamówił go z opcją - must have - na święta :D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3628 dni temu
    Tort jest rewelacyjny!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3628 dni temu
    Drogi Gościu, tak, zalecane jest przechowywanie tortu w lodówce.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3628 dni temu
    czy gdy tort sie rozmrozi nalezy go pozniej trzymac w lodowce??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3629 dni temu
    Drogi Gościu, jeśli mus wyszedł zbyt rzadki możesz dodać do niego więcej żelatyny. Należy ją wcześniej namoczyć, rozpuścić, a następnie do żelatyny dodać odrobinę musu i dokładnie wymieszać przed dodaniem jej do pozostałej części kremu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3631 dni temu
    Mus cynamonowy wyszedł za rzadki... Co robić ? :(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3636 dni temu
    Cukierniku, tortownica może być większa, jednak pamiętaj, że biszkopt nie urośnie na taką wysokość, jak w węższej formie. Tort może wyjść bardziej płaski i mniej efektowny!

    odpowiedz

  • cukiernik cukiernik
    3638 dni temu
    A czy może być większa średnica tortownicy niż 20cm?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3638 dni temu
    Emilio ciepła polewa niestety niekorzystnie wpłynęłaby na konsystencję kremu z samej bitej śmietany. Takiego kremu nie należy również mrozić, gdyż ubita śmietana może się po rozmrożeniu rozwarstwiać.

    odpowiedz

  • Emilia Emilia
    3638 dni temu
    Czy taką polewą można potraktować każdy tort np. na bazie bitej śmietany? (zastanawiam się czy można taki tort zamrozić, no i jak później będzie się zachowywał jak będzie się odmrażał?).

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3648 dni temu
    Kalypso1, biszkopt mógł nie wyrosnąć jak należy z wielu powodów. Być może jaja były za słabo ubite, albo mąka zbyt ciężko wrzucona na ubite jajka. Czasami również zdarza się, że biszkopt nie wyrasta z powodu użycia starego proszku do pieczenia.

    odpowiedz

  • Kalypso1 Kalypso1
    3649 dni temu
    Witam!Tort smakuje wspaniale-pachnie Świętami i przyprawami korzennymi. Mam jedno zastrzeżenie i pytanie: z podanej ilości składników na biszkopt wyszło mi bardzo płaskie, zbite ciasto.Nie było szansy,że przekroję je na dwie połówki a co dopiero mówić o 3 poziomach.Czy Mistrz ma podejrzenia co do tego gdzie tkwi mój błąd, czy może jest pomyłka w rozpisce składników?

    odpowiedz

  • Andrzej Stempi Andrzej Stempi
    3650 dni temu
    Wykorzystałem do swojego tortu przepis na polewę, fajna rzecz, polecam gorąco :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3652 dni temu
    Drogi Gościu, można, lecz wtedy trudniej będzie wygładzić brzegi tortu. Proponujemy jednak schłodzić tort w lodówce, przez nieco dłuższy czas niż zalecane jest to w zamrażalniku.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3653 dni temu
    Czy można pominąć etap mrożenia tortu? Mam zamrażarkę w wersji mikro i nie ma opcji, aby zmieścił się tam tort....

    odpowiedz

  • Anna Anna
    3661 dni temu
    Wygląda smakowicie ...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3662 dni temu
    Drogi Gościu, nie zalecamy rezygnowania z konfitury, gdyż nadaje ona charakteru. Zamrożenie tortu służy temu, by polewa dobrze się rozprowadziła. Po wyciągnięciu tortu z zamrażalnika nic się z nim nie stanie - nie zwilgotnieje, ani nie podejdzie wodą. Tort proponujemy również przechowywać w lodówce :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3664 dni temu
    Czy tort podaje się mrożony, czy już po rozmrożeniu? Czy pod wpływem temperatury (rozmrażania) konsystencja się nie zepsuje (podejdzie wodą, spłynie)?

    odpowiedz

  • Magda Magda
    3665 dni temu
    Te wszystkie produkty są od poniedziałku 10.11.2014 :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3666 dni temu
    Czy konfitura jest konieczna, czy można się obyć bez niej? I do kiedy w Lidlu będą dostępne produkty potrzebne do tego ciasta, m.in. gwiazdki anyżu czy laski cynamonu?

    odpowiedz

  • Asia Asia
    3666 dni temu
    Nie posiadam mikrofali, czy żelatynę można rozpuścić tradycyjnie?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3666 dni temu
    Trudne ale musi być dobre

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3668 dni temu
    makowiec, tak jak wspomniane zostało w przepisie, najlepsza będzie okrągła forma o średnicy około 20 cm.

    odpowiedz

  • makowiec makowiec
    3668 dni temu
    Jaką formę należy użyć?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3669 dni temu
    mała, możesz zamiast polecanego przez nas biszkoptu przygotować ciasto na bazie np. mąki migdałowej.

    odpowiedz

  • mała mała
    3669 dni temu
    Czy można przygotować tort, ale bez użycia mąki pszennej- w wersji dla bezglutenowców ? :-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3670 dni temu
    Kociaro, możesz zastąpić wino np. sokiem. Jeśli chcesz, możesz zastąpić konfiturę z przepisu, konfiturą własnego wyrobu.

    odpowiedz

  • Kociara Kociara
    3670 dni temu
    Nie używam w kuchni i nie piję żadnego alkoholu, jak mogłabym przygotować "konfiturę" bez dodatku wina? Czy mogłabym czymś je zastąpić? Może mogłabym dodać zwykłą konfiturę z własnej spiżarni? Dziękuję za inspirujący przepis.

    odpowiedz

  • Mîk Mîk
    3670 dni temu
    Jednak chciałbym wiedzieć czy efekt jest podobny, gdyż na podstawie przepisów p. Pawła planuje zrobić tort kawowy i zastanawiam się jaką techniką wykonać krem. Swoją drogą czy będzie w tym roku konkurs świąteczny?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3671 dni temu
    Drogi gościu, dzięki temu łatwiej będzie wyrównać brzegi tortu, przed polaniem go polewą. Mik, są to dwie różne techniki, wykorzystywane w różnych przepisach.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3671 dni temu
    Dlaczego trzeba włożyć tort do zamrażalnika?

    odpowiedz

  • Mîk Mîk
    3672 dni temu
    Wygląda smakowicie. To już drugi tort cynamonowy. Z pewnością dopiszę do świątecznej listy wypieków. Mam też małe pytanko techniczne: kiedyś p. Paweł do swoich kremów ubijał żółtka na parze, teraz zaparza je gorącym syropem, czy ma to wpływ na konsystencję uzyskanego musu?

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!