Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Biszkopt czekoladowy
Jajka ubijamy na puszystą masę, pod koniec dodajemy cukier. Do masy przesiewamy mąkę, mączkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Całość delikatnie mieszamy. Dodajemy roztopione i wystudzone masło oraz whisky (opcjonalnie). Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 22 cm. Pieczemy około 30 minut w temp. 170°C z termoobiegiem lub 180°C bez termoobiegu. Studzimy.
Napar miętowy
Parzymy herbatę pod przykryciem 10 minut. Słodzimy.
Mus czekoladowo-miętowy
Żelatyną namaczamy w zimnej wodzie i odstawiamy do napęcznienia. Czekoladę mleczną oraz czekoladki z nadzieniem miętowym kruszymy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy. Żółtka ubijamy zalewając je stopniowo 50 ml naparu miętowego. Śmietankę ubijamy. Do rozpuszczonej czekolady wlewamy naprzemiennie ubite żółtka i ubitą śmietankę. Następnie dodajemy namoczoną żelatynę i pozostałą część czekolady oraz żółtek. Całość energicznie mieszamy.
Z wystudzonego biszkoptu odkrawamy górę, dzielimy go na trzy części (każda powinn mieć grubość około 1 cm). Dolną warstwę biszkoptu wkładamy do tortownicy, skrapiamy wystudzonym naparem miętowym i smarujemy musem czekoladowym. Czynność powtarzamy z pozostałymi warstwami biszkoptu układając je jedna na drugiej. Gotowy torcik chłodzimy w lodówce około 2 godziny.
Czekoladę deserową i czekoladę mleczną łamiemy, wrzucamy do osobnych miseczek i rozpuszczamy. Po rozpuszczeniu obie czekolady mieszamy, aż będą chłodne (temperowanie). Wystudzoną czekoladę deserową wylewamy równomiernie na blaszkę lub blat granitowy wyłożony folią, bardzo cienko rozsmarowujemy. Odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia. Wystudzoną czekoladę mleczną wylewamy na inną blaszkę lub blat granitowy, rozsmarowujemy bardzo cienko. Czekamy, aż czekolada zastygnie i za pomocą ostrego noża lub szpachelki skrobiemy wiórki z czekolady.
Boki tortu dekorujemy kawałkami łamanej, ciemnej czekolady, górę obsypujemy wiórkami z czekolady mlecznej i listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Czekoladowy sen
Pulchny biszkopt, puszysty mus, gęsta polewa i chrupiące dodatki – wszystko z czekolady! Ten tort to prawdziwy przysmak.
Sycylijskie ciasto pistacjowe Bronte
Ciasto inspirowane kuchnią włoską z polskimi akcentami! Poznaj nasz przepis i delektuj się smakiem doskonałego wypieku na bazie orzechów.
Tarta czekoladowa z konfiturą z czarnej porzeczki
Jesteś ciekaw, jak smakuje tarta czekoladowa z konfiturą z czarnej porzeczki? Cukiernik Paweł Małecki podzieli się z Tobą swoim przepisem!
Ciasto herbaciane
Pulchny biszkopt przełożony musem na bazie śmietany, czekolady i naparu z herbaty. Jego oryginalny smak urzeka każdego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sernik piernikowy
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ryba po japońsku
- Błyskawiczne pierniczki
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Zupa grzybowa z makaronem
- Kompot z suszu z cytryną
- Sałatka gyros
- Piernik staropolski
- Ciasto na pierogi
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Śledzie po kaszubsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (41)
2852 dni temu
Pytanie dot. musu czekoladowego - te rozpuszczone czekoladki przestudzić czy dodawać resztę składników do gorącej masy?
odpowiedz
2852 dni temu
Czekolada powinna być przestudzona, jednak ciągle płynna :)
3092 dni temu
Witam, przymierzam się do tego tortu, ale mam pytanie odnośnie śmietanki. Napisane jest "wlewamy naprzemiennie ubite żółtka i ubitą śmietankę". Ubita śmietanka jest sztywna, to jak ją wlać? Przecież celem ubijania śmietanki, jest zmiana jej konsystencji z płynnej na stałą, zgadza się? Jaką konsystencję powinna mieć śmietanka po ubiciu? Pozdrawiam.
odpowiedz
3091 dni temu
Przemku, naprzemiennie wlewamy żółtka i dodajemy ubitą śmietankę :)
3311 dni temu
Do żółtek wlewamy 50 ml gorącego naparu ciągle ubijając. Reszta naparu jest do nasączania biszkoptu.
odpowiedz
3445 dni temu
Ja robiłam już kilka razy ten tort.co prawda przepis na biszkopt mam swój sprawdzony ale mus robię dokładnie z tego przepisu i nie wiem jak może wyjść rzadki jak zupa co niektórzy piszą. Nie wiem czy doczytaliście ale naparu miętowego wlewamy tylko troszkę do żółtek, nie całe 300 ml bo może tu ktoś popełnił błąd. A mus jest super zawsze wszyscy chwalą torcik:)
odpowiedz
3317 dni temu
ile tego naparu mietowego wlac do zoltek?
3520 dni temu
Drogi Gościu, żółtka wlewamy naprzemiennie ze śmietanką. Zostawiamy ostatnią porcję żółtek do czekolady razem z żelatyną.
odpowiedz
3520 dni temu
mam pytanie odnośnie punktu dotyczącego mus czekoladowo- miętowy. Na końcu napisane jest, że dodajemy żelatynę oraz pozostałą część czekolady i żółtek. Ale jak to możliwe, że mamy dodać czekoladę oraz żółtka skoro wszystko już znajduje się w jednej misce zgodnie z przepisem.
odpowiedz
3528 dni temu
no niestety, ale przepis tak jak dobrze brzmiał i wyglądał, tak niestety wyszedł beznadziejnie - biszkopt płaski, niemożliwy do rozkrojenia, mus a właściwie zupa, nawet po nocy w lodówce niestety nadal jest "zupą". nie wiem czy jeszcze dam przepisowi szansę. ps. dobrze by było podać jakiej konsystencji ma być po połączeniu składników albo że np. trzeba wstawić do lodówki.
odpowiedz
3544 dni temu
AniaGość, żółtka ubijamy na pianę i sparzamy je gorącym naparem miętowym. Dopiero do rozpuszczonej czekolady ostrożnie dodajemy masę z żółtek i naparu.
odpowiedz
3544 dni temu
czy ubitą smietanke dodaje razem z GORĄCYM NAPAREM do rozpusznczonej czekolady?
odpowiedz
3562 dni temu
fajne
odpowiedz
3570 dni temu
Nie wiem co zrobiłam źle ale masa okazała się totalnym nie wypałem !!!. Rozumiem że w pierwszej kolejności rozpuszczam czekoladę do postaci lejącej się i do gorącej dodaje wcześniej ubite żółtka i śmietankę? Podczas robienia czekolada całkowicie oddzieliła mi się od śmietanki i żółtek .
odpowiedz
3572 dni temu
Świetnie wygląda i super się zapowiada takie połączenie smaków, ale wielka szkoda, że nie ma filmiku, myślę, że mógłby pomóc ponieważ szczególnie mus wydaje mi się skomplikowany w zrobieniu.
odpowiedz
3602 dni temu
Melodyjkaa, może następnym razem skusisz się na połączenie czekolady ze śliwkami i alkoholem: https://kuchnialidla.pl/czekoladowy-tort-nicolas ;)
odpowiedz
3603 dni temu
Bardzo fajny przepis. Użyłam mniejszej foremki (18 cm) i dzięki temu biszkopt spokojnie starczył na 3 kawałki nawet z nadmiarem :) a zamiast czekoladek dodałam czekoladę miętową i też wyszło wspaniale! Na pewno powtórzę ten przepis nie raz, bo torcik pyszny i orzeźwiający :)
odpowiedz
3616 dni temu
Cukierniku, tak, możesz zastąpić śmietanę 30% śmietaną 36%.
odpowiedz
3617 dni temu
Można śmietankę 30% zastąpić 36%?
odpowiedz
3617 dni temu
Drogi Gościu112 - jeśli zastąpisz napar miętowy innym, smak mięty będzie w torcie słabiej wyczuwalny.
odpowiedz
3617 dni temu
Czy napar miętowy można zastąpić czymś innym?
odpowiedz
3652 dni temu
Tort wyszedł wspaniały :) Zrobiłam na urodziny. Goście zachwyceni. Jedyny minus to, że tak szybko zniknął;)
odpowiedz
3683 dni temu
Tort jest pyszny. Wszystkim smakował, proszą o powtórzenie wypieku. Jeżeli chodzi o biszkopt , nie wyszedł zbyt wysoki wiec przekroiłam go tylko na dwie części, ale to w niczym nie przeszkodziło. Dekoracji nie potrafię takiej ładnej zrobić, więc starłam czekoladę na tarce o grubych oczkach :).
odpowiedz
3685 dni temu
Ewo przykro nam, że tort nie wyszedł zgodnie z Twoimi oczekiwaniami. Mus początkowo będzie dość rzadki, gęstnieje dopiero po kilku godzinach w lodówce.
odpowiedz
3686 dni temu
W moim przypadku przepis okazał się zupełnie felerny. Biszkopt po upieczeniu miał grubość całego 1 centymetra, a mus był za rzadki mimo że dałam nieco więcej żelatyny. Znajdzie lepiej normalny przepis na biszkopt i krem
odpowiedz
3693 dni temu
Tort jest obłędny, zrobiłam wszystkim smakował muszę ponownie go zrobić :):):) Ja miałam większą tortownice jak się okazało i wyszedł mi z tych składników lichy biszkopt ale dał radę. Ten mus jak wylewałam na torta był bardzo leisty, ale po kilku godz w lkodówce pięknie stężał. Ponieważ nie miałam juz czasu zrobić takiej dekoracji jak w przepisie to polałam go roztopioną czekoladą tylko - nie polecam - jak stwardniała to ciężko się kroiło kawałki :P - ale smaku to nie popsuło . POLECAM jest wyśmienity.
odpowiedz
3694 dni temu
Nusiu, do biszkoptu wykorzystujemy 4 całe jajka, a do musu potrzebujemy dodatkowo 4 żółtka.
odpowiedz
3695 dni temu
"Kuchnio Lidla" mam pytanie (jestem laikiem w pieczeniu ciast) więc proszę o wyrozumiałość :) W przepisie na biszkopt jest napisane, że potrzebujemy 4 jajka natomiast w przepisie na mus jest napisane, że potrzebujemy 4 żółtka jaj. W związku z tym mam pytanie: Czy do zrobienia biszkoptu wykorzystujemy 4 białka na ubicie piany, a pozostałe żółtka wykorzystujemy do zrobienia musu? Czy też do biszkoptu potrzebujemy 4 całe jajka? Pozdrawiam
odpowiedz
3697 dni temu
Drogi Gościu, naszym zdaniem dodatek spirytusu jest tutaj zbędny, ale jeśli chcesz nadać ciastu lekko alkoholowy posmak, możesz dodać odrobinę do naparu miętowego.
odpowiedz
3697 dni temu
Czy można do naparu miętowego dodać odrobinę spirytusu, czy popsuje to smak?
odpowiedz
3699 dni temu
Drogi Gościu, dziękujemy za Twoją sugestię. Do tej pory wartości odżywcze były podawane przy przepisach, które rekomendowała dietetyk Kuchni Lidla, Justyna Marszałkowska.
odpowiedz
3699 dni temu
Witaj Lidlu , nie otrzymałam odpowiedzi na zadane poprzednio pytanie, a brzmi ono: czy jest możliwość podania do każdego przepis wartości odżywczych?
odpowiedz
3700 dni temu
Ulu, by żółtka się nie ścięły napar należy wlewać wąską strużką, stale miksując żółtka.
odpowiedz
3700 dni temu
żółtka zalewamy gorącym naparem? nie zetną się?
odpowiedz
3700 dni temu
~ KuchnioLidla bardzo dziękuję za odpowiedź. Z pewnością wypróbuję bo wygląda obłędnie. Proszę o więcej przepisów na tory.
odpowiedz
3701 dni temu
Drogi Mik, masa jest dość stabilna (ma konsystencję musu), jednak jeśli chcesz, możesz przed nakładaniem ją na tort nieco schłodzić, by była jeszcze gęstsza. Tort wkładamy do lodówki w tortownicy, by nie rozpłynął się pod własnym ciężarem, dlatego boki smarujemy dopiero po schłodzeniu. Część kremu możemy zostawić w temperaturze pokojowej, by później posmarować nim boki i dodać dekoracyjne rozetki.
odpowiedz
3702 dni temu
Blagam blokujcie osoby pytające o film,nie pasuje to nie korzystajcie z tej strony. Ksiazki kucharskie kupujecie z filmami? Inteligentna osoba czyta ze zrozumieniem i zrobi danie czy ciasto bez video
odpowiedz
3702 dni temu
Bardzo żałuję, iż nie ma filmu. Mam kilka pytań : 1. Na ile stabilny jest ten mus w momencie nakładania na tory? Czy można wyciskacz go z szprycy? 2. Czy boki toru wymagają posmarowania kremem, po schłodzeniuaby utrzymały się np orzechy? 3. Czy po schłodzeniu tortu jeżeli zostawimy kawałek kremu w temp pokojowej wystarczająco zgęstnieje aby na wierzchu wycisnąć rozetki, czy też masa już zdąży ściągnąć.
odpowiedz
3702 dni temu
Gdzie film?
odpowiedz
3702 dni temu
bez mięty super
odpowiedz
zobacz wszystkie