Tort czekoladowo-miętowy

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Biszkopt czekoladowy

Jajka ubijamy na puszystą masę, pod koniec dodajemy cukier. Do masy przesiewamy mąkę, mączkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Całość delikatnie mieszamy. Dodajemy płynne masło i whisky (opcjonalnie). Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 22 cm. Pieczemy około 30 minut w temp. 170°C z termoobiegiem lub 180°C bez termoobiegu. Studzimy.

Napar miętowy

Parzymy herbatę pod przykryciem 10 minut. Słodzimy.

Mus czekoladowo-miętowy

Czekoladę mleczną oraz czekoladki z nadzieniem miętowym kruszymy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy. Żółtka ubijamy zalewając je stopniowo 50 ml naparu miętowego. Śmietankę ubijamy. Do rozpuszczonej czekolady wlewamy naprzemiennie ubite żółtka i ubitą śmietankę. Następnie dodajemy namoczoną żelatynę i pozostałą część czekolady oraz żółtek. Całość energicznie mieszamy.

Z wystudzonego biszkoptu odkrawamy górę, dzielimy go na trzy części (każda powinn mieć grubość około 1 cm). Dolną warstwę biszkoptu wkładamy do tortownicy, skrapiamy wystudzonym naparem miętowym i smarujemy musem czekoladowym. Czynność powtarzamy z pozostałymi warstwami biszkoptu układając je jedna na drugiej. Gotowy torcik chłodzimy w lodówce około 2 godziny.

Czekoladę deserową i czekoladę mleczną łamiemy, wrzucamy do osobnych miseczek i rozpuszczamy. Po rozpuszczeniu obie czekolady mieszamy, aż będą chłodne (temperowanie). Wystudzoną czekoladę deserową wylewamy równomiernie na blaszkę lub blat granitowy wyłożony folią, bardzo cienko rozsmarowujemy. Odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia. Wystudzoną czekoladę mleczną wylewamy na inną blaszkę lub blat granitowy, rozsmarowujemy bardzo cienko. Czekamy, aż czekolada zastygnie i za pomocą ostrego noża lub szpachelki skrobiemy wiórki z czekolady.

Boki tortu dekorujemy kawałkami łamanej, ciemnej czekolady, górę obsypujemy wiórkami z czekolady mlecznej i listkami mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (41)

Avatar
  • Gość Gość
    541 dni temu
    Pytanie dot. musu czekoladowego - te rozpuszczone czekoladki przestudzić czy dodawać resztę składników do gorącej masy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    541 dni temu
    Czekolada powinna być przestudzona, jednak ciągle płynna :)
  • Przemek Przemek
    780 dni temu
    Witam, przymierzam się do tego tortu, ale mam pytanie odnośnie śmietanki. Napisane jest "wlewamy naprzemiennie ubite żółtka i ubitą śmietankę". Ubita śmietanka jest sztywna, to jak ją wlać? Przecież celem ubijania śmietanki, jest zmiana jej konsystencji z płynnej na stałą, zgadza się? Jaką konsystencję powinna mieć śmietanka po ubiciu? Pozdrawiam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    780 dni temu
    Przemku, naprzemiennie wlewamy żółtka i dodajemy ubitą śmietankę :)
  • Gość Gość
    1000 dni temu
    Do żółtek wlewamy 50 ml gorącego naparu ciągle ubijając. Reszta naparu jest do nasączania biszkoptu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1134 dni temu
    Ja robiłam już kilka razy ten tort.co prawda przepis na biszkopt mam swój sprawdzony ale mus robię dokładnie z tego przepisu i nie wiem jak może wyjść rzadki jak zupa co niektórzy piszą. Nie wiem czy doczytaliście ale naparu miętowego wlewamy tylko troszkę do żółtek, nie całe 300 ml bo może tu ktoś popełnił błąd. A mus jest super zawsze wszyscy chwalą torcik:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1006 dni temu
    ile tego naparu mietowego wlac do zoltek?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1209 dni temu
    Drogi Gościu, żółtka wlewamy naprzemiennie ze śmietanką. Zostawiamy ostatnią porcję żółtek do czekolady razem z żelatyną.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1209 dni temu
    mam pytanie odnośnie punktu dotyczącego mus czekoladowo- miętowy. Na końcu napisane jest, że dodajemy żelatynę oraz pozostałą część czekolady i żółtek. Ale jak to możliwe, że mamy dodać czekoladę oraz żółtka skoro wszystko już znajduje się w jednej misce zgodnie z przepisem.

    odpowiedz

  • anna anna
    1217 dni temu
    no niestety, ale przepis tak jak dobrze brzmiał i wyglądał, tak niestety wyszedł beznadziejnie - biszkopt płaski, niemożliwy do rozkrojenia, mus a właściwie zupa, nawet po nocy w lodówce niestety nadal jest "zupą". nie wiem czy jeszcze dam przepisowi szansę. ps. dobrze by było podać jakiej konsystencji ma być po połączeniu składników albo że np. trzeba wstawić do lodówki.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1232 dni temu
    AniaGość, żółtka ubijamy na pianę i sparzamy je gorącym naparem miętowym. Dopiero do rozpuszczonej czekolady ostrożnie dodajemy masę z żółtek i naparu.

    odpowiedz

  • aniaGość aniaGość
    1233 dni temu
    czy ubitą smietanke dodaje razem z GORĄCYM NAPAREM do rozpusznczonej czekolady?

    odpowiedz

  • Wiktor Rochoń Wiktor Rochoń
    1251 dni temu
    fajne

    odpowiedz

  • Natalia Natalia
    1259 dni temu
    Nie wiem co zrobiłam źle ale masa okazała się totalnym nie wypałem !!!. Rozumiem że w pierwszej kolejności rozpuszczam czekoladę do postaci lejącej się i do gorącej dodaje wcześniej ubite żółtka i śmietankę? Podczas robienia czekolada całkowicie oddzieliła mi się od śmietanki i żółtek .

    odpowiedz

  • Ola Ola
    1260 dni temu
    Świetnie wygląda i super się zapowiada takie połączenie smaków, ale wielka szkoda, że nie ma filmiku, myślę, że mógłby pomóc ponieważ szczególnie mus wydaje mi się skomplikowany w zrobieniu.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1291 dni temu
    Melodyjkaa, może następnym razem skusisz się na połączenie czekolady ze śliwkami i alkoholem: http://kuchnialidla.pl/product/czekoladowy-tort-nicolas ;)

    odpowiedz

  • Melodyjkaa Melodyjkaa
    1291 dni temu
    Bardzo fajny przepis. Użyłam mniejszej foremki (18 cm) i dzięki temu biszkopt spokojnie starczył na 3 kawałki nawet z nadmiarem :) a zamiast czekoladek dodałam czekoladę miętową i też wyszło wspaniale! Na pewno powtórzę ten przepis nie raz, bo torcik pyszny i orzeźwiający :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1305 dni temu
    Cukierniku, tak, możesz zastąpić śmietanę 30% śmietaną 36%.

    odpowiedz

  • cukiernik cukiernik
    1305 dni temu
    Można śmietankę 30% zastąpić 36%?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1306 dni temu
    Drogi Gościu112 - jeśli zastąpisz napar miętowy innym, smak mięty będzie w torcie słabiej wyczuwalny.

    odpowiedz

  • Gość112 Gość112
    1306 dni temu
    Czy napar miętowy można zastąpić czymś innym?

    odpowiedz

  • Kuchareczka Kuchareczka
    1341 dni temu
    Tort wyszedł wspaniały :) Zrobiłam na urodziny. Goście zachwyceni. Jedyny minus to, że tak szybko zniknął;)

    odpowiedz

  • Anna Anna
    1372 dni temu
    Tort jest pyszny. Wszystkim smakował, proszą o powtórzenie wypieku. Jeżeli chodzi o biszkopt , nie wyszedł zbyt wysoki wiec przekroiłam go tylko na dwie części, ale to w niczym nie przeszkodziło. Dekoracji nie potrafię takiej ładnej zrobić, więc starłam czekoladę na tarce o grubych oczkach :).

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1374 dni temu
    Ewo przykro nam, że tort nie wyszedł zgodnie z Twoimi oczekiwaniami. Mus początkowo będzie dość rzadki, gęstnieje dopiero po kilku godzinach w lodówce.

    odpowiedz

  • Ewa Ewa
    1375 dni temu
    W moim przypadku przepis okazał się zupełnie felerny. Biszkopt po upieczeniu miał grubość całego 1 centymetra, a mus był za rzadki mimo że dałam nieco więcej żelatyny. Znajdzie lepiej normalny przepis na biszkopt i krem

    odpowiedz

  • MagdaM MagdaM
    1382 dni temu
    Tort jest obłędny, zrobiłam wszystkim smakował muszę ponownie go zrobić :):):) Ja miałam większą tortownice jak się okazało i wyszedł mi z tych składników lichy biszkopt ale dał radę. Ten mus jak wylewałam na torta był bardzo leisty, ale po kilku godz w lkodówce pięknie stężał. Ponieważ nie miałam juz czasu zrobić takiej dekoracji jak w przepisie to polałam go roztopioną czekoladą tylko - nie polecam - jak stwardniała to ciężko się kroiło kawałki :P - ale smaku to nie popsuło . POLECAM jest wyśmienity.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1383 dni temu
    Nusiu, do biszkoptu wykorzystujemy 4 całe jajka, a do musu potrzebujemy dodatkowo 4 żółtka.

    odpowiedz

  • Nusia Nusia
    1383 dni temu
    "Kuchnio Lidla" mam pytanie (jestem laikiem w pieczeniu ciast) więc proszę o wyrozumiałość :) W przepisie na biszkopt jest napisane, że potrzebujemy 4 jajka natomiast w przepisie na mus jest napisane, że potrzebujemy 4 żółtka jaj. W związku z tym mam pytanie: Czy do zrobienia biszkoptu wykorzystujemy 4 białka na ubicie piany, a pozostałe żółtka wykorzystujemy do zrobienia musu? Czy też do biszkoptu potrzebujemy 4 całe jajka? Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1386 dni temu
    Drogi Gościu, naszym zdaniem dodatek spirytusu jest tutaj zbędny, ale jeśli chcesz nadać ciastu lekko alkoholowy posmak, możesz dodać odrobinę do naparu miętowego.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1386 dni temu
    Czy można do naparu miętowego dodać odrobinę spirytusu, czy popsuje to smak?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1388 dni temu
    Drogi Gościu, dziękujemy za Twoją sugestię. Do tej pory wartości odżywcze były podawane przy przepisach, które rekomendowała dietetyk Kuchni Lidla, Justyna Marszałkowska.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1388 dni temu
    Witaj Lidlu , nie otrzymałam odpowiedzi na zadane poprzednio pytanie, a brzmi ono: czy jest możliwość podania do każdego przepis wartości odżywczych?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1389 dni temu
    Ulu, by żółtka się nie ścięły napar należy wlewać wąską strużką, stale miksując żółtka.

    odpowiedz

  • ula ula
    1389 dni temu
    żółtka zalewamy gorącym naparem? nie zetną się?

    odpowiedz

  • Mîk Mîk
    1389 dni temu
    ~ KuchnioLidla bardzo dziękuję za odpowiedź. Z pewnością wypróbuję bo wygląda obłędnie. Proszę o więcej przepisów na tory.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1390 dni temu
    Drogi Mik, masa jest dość stabilna (ma konsystencję musu), jednak jeśli chcesz, możesz przed nakładaniem ją na tort nieco schłodzić, by była jeszcze gęstsza. Tort wkładamy do lodówki w tortownicy, by nie rozpłynął się pod własnym ciężarem, dlatego boki smarujemy dopiero po schłodzeniu. Część kremu możemy zostawić w temperaturze pokojowej, by później posmarować nim boki i dodać dekoracyjne rozetki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1390 dni temu
    Blagam blokujcie osoby pytające o film,nie pasuje to nie korzystajcie z tej strony. Ksiazki kucharskie kupujecie z filmami? Inteligentna osoba czyta ze zrozumieniem i zrobi danie czy ciasto bez video

    odpowiedz

  • Mîk Mîk
    1390 dni temu
    Bardzo żałuję, iż nie ma filmu. Mam kilka pytań : 1. Na ile stabilny jest ten mus w momencie nakładania na tory? Czy można wyciskacz go z szprycy? 2. Czy boki toru wymagają posmarowania kremem, po schłodzeniuaby utrzymały się np orzechy? 3. Czy po schłodzeniu tortu jeżeli zostawimy kawałek kremu w temp pokojowej wystarczająco zgęstnieje aby na wierzchu wycisnąć rozetki, czy też masa już zdąży ściągnąć.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1391 dni temu
    Gdzie film?

    odpowiedz

  • Okrasa3383 Okrasa3383
    1391 dni temu
    bez mięty super

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram