Ciasto herbaciane
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Biszkopt

Białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier, miksujemy do całkowitego rozpuszczenia. Cały czas mieszając dodajemy stopniowo żółtka, przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz skórkę z limonki. Dno foremki (30 x 12 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto przekładamy do foremki. Pieczemy 30 min. w temp. 170°C (do złotego koloru). Ciasto wraz z formą spuszczamy z wysokości 20-30 cm (od podłoża) górą do dołu na papier do pieczenia. Studzimy (najlepiej całą noc) i wyjmujemy ciasto z formy.

Napar z herbaty

Parzymy herbatę pod przykryciem około 10 minut.

Mus herbaciany

Czekoladę kruszymy, zalewamy gorącym naparem z herbaty i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml naparu herbacianego, dodajemy do rozpuszczonej czekolady. Studzimy i łączymy z ubitą śmietanką.

Poncz herbaciany

Napar zagotowujemy z cukrem, studzimy, dodajemy rum. Z biszkoptu odkrawamy górną warstwę i kroimy na dwa blaty. Spód wkładamy do formy, w której pieczony był biszkopt, skrapiamy ponczem i wylewamy 1/2 musu herbacianego. Nakładamy drugą część biszkoptu, ponownie nasączamy ponczem i wylewamy pozostałą część musu. Chłodzimy w lodówce 1-1,5 godziny. Dekorujemy kakao i patyczkami czekoladowymi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (17)

Avatar
  • Gość Gość
    813 dni temu
    Ciasto ma byc pieczone w prostokątnej foremce czy tortownicy. W przepisie są obie nazwy i nie wiem co robić...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    812 dni temu
    Dziękujemy za zwrócenie uwagi, wkradł się nam błąd. Nie używamy w tym przepisie tortownicy.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1217 dni temu
    Drogi Gościu, sformułowanie jest poprawne. Formę spuszczamy na papier do pieczenia, wierzchem ciasta ku dołowi :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1217 dni temu
    "spuszczamy formę z ciastem górą do dołu" cóż to u licha znaczy? :) Rozumiem ciasto rzucone, ale dołem do dołu. Tutaj trzeba odwrotnie, czy ktoś się pomylił?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1225 dni temu
    A ja robię na święta:) ten i roladę pomarańczową sobie wybrałam:D bezy się boję:/

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1263 dni temu
    mozna dodac cos zeby przelamac ta slodycz nie wiem jakas mase orzechowa

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1266 dni temu
    Drogi Gościu, 100 ml naparu z herbaty potrzebujemy do zalania czekolady, 50 ml do żelatyny, a 150 ml do ponczu :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1266 dni temu
    zalewamy goracym naparem czekolade a dokladnie ile tego 100 ml bo potem zelatyne w 50 ml i taka goraca dodac odrazu do tej szekolady

    odpowiedz

  • MN MN
    1269 dni temu
    Ciasto rewelacyjne!!!!!!!!!!!!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1269 dni temu
    Koniecznie napisz nam, jak wyszło :)

    odpowiedz

  • KASIA KASIA
    1270 dni temu
    Dziękuję za szybką odpowiedź :) Dzisiaj będę testowała ciasto :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1270 dni temu
    Kasiu, przygotowujemy 300 ml naparu. 150 ml wykorzystujemy do musu herbacianego (z podziałem 100+50ml), a drugą połowę do ponczu.

    odpowiedz

  • KASIA KASIA
    1270 dni temu
    czy czekoladę zalewamy 300ml naparu? Czy robimy 300ml naparu i 150ml zalewamy czekoladę a 150 ml wykorzystujemy do ponczu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1272 dni temu
    Drogi Gościu, dokładnie tak - zużywamy dwie całe tabliczki :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1272 dni temu
    mam pytanie czy w masie chodzi o 2 całe czekolady ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1275 dni temu
    Gdzie film??

    odpowiedz

  • Okrasa3383 Okrasa3383
    1275 dni temu
    Pyszne

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram