Ciasto herbaciane

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Biszkopt

Białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier, miksujemy do całkowitego rozpuszczenia. Cały czas mieszając dodajemy stopniowo żółtka, przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz skórkę z limonki. Dno foremki (30 x 12 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto przekładamy do foremki. Pieczemy 30 min. w temp. 170°C (do złotego koloru). Ciasto wraz z formą spuszczamy z wysokości 20-30 cm (od podłoża) górą do dołu na papier do pieczenia. Studzimy (najlepiej całą noc) i wyjmujemy ciasto z formy.

Napar z herbaty

Parzymy herbatę pod przykryciem około 10 minut.

Mus herbaciany

Czekoladę kruszymy, zalewamy gorącym naparem z herbaty i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml naparu herbacianego, dodajemy do rozpuszczonej czekolady. Studzimy i łączymy z ubitą śmietanką.

Poncz herbaciany

Napar zagotowujemy z cukrem, studzimy, dodajemy rum. Z biszkoptu odkrawamy górną warstwę i kroimy na dwa blaty. Spód wkładamy do formy, w której pieczony był biszkopt, skrapiamy ponczem i wylewamy 1/2 musu herbacianego. Nakładamy drugą część biszkoptu, ponownie nasączamy ponczem i wylewamy pozostałą część musu. Chłodzimy w lodówce 1-1,5 godziny. Dekorujemy kakao i patyczkami czekoladowymi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (22)

Avatar
  • Ventas Ventas
    566 dni temu
    Co się ostatnio dzieje z Waszymi przepisami? Ze składnikami wszystko jest ok, a tu pewnego dnia BUM! i wszystko się sypie. Zmienia Wam proporcje, część dubluje (czemu mąka jest podzielona na 20 i 60 g?, a cukier 2x?). Ciasto robiłem już wiele razy i wyglądało to inaczej. Nie jest to pierwszy przepis, który nagle wariuje.

    odpowiedz

  • WeronikaSz WeronikaSz
    1692 dni temu
    Moje pytanie, ponieważ w przepisie jest podane "Ciasto wraz z formą spuszczamy z wysokości 20-30 cm (od podłoża) górą do dołu na papier do pieczenia. Studzimy (najlepiej całą noc) i wyjmujemy ciasto z formy.", to rozumiem, że ciasto spuszczamy wierzchem do dołu ok, ale potem je tak zostawiamy czy stawiamy już normalnie (spodem do dołu) ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1691 dni temu
    Weroniko, jeśli wierzch ciasta jest nierówny, dla stabilności wypieku możesz je odwrócić po wystudzeniu.
  • Daria Daria
    2127 dni temu
    Chciałam zapytać czy jest możliwość zastąpienia herbaty Earl Grey jakaś inna? Np. Rooibos wanilia z karmelem ? Czy lepiej nie kombinować i zostawić tak jak jest w przepisie :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2126 dni temu
    Oczywiście możesz zmienić rodzaj herbaty, ale pamiętaj, że nie każda herbata odda tak intensywny smak :)
  • Gość Gość
    3239 dni temu
    Ciasto ma byc pieczone w prostokątnej foremce czy tortownicy. W przepisie są obie nazwy i nie wiem co robić...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3239 dni temu
    Dziękujemy za zwrócenie uwagi, wkradł się nam błąd. Nie używamy w tym przepisie tortownicy.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3644 dni temu
    Drogi Gościu, sformułowanie jest poprawne. Formę spuszczamy na papier do pieczenia, wierzchem ciasta ku dołowi :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3644 dni temu
    "spuszczamy formę z ciastem górą do dołu" cóż to u licha znaczy? :) Rozumiem ciasto rzucone, ale dołem do dołu. Tutaj trzeba odwrotnie, czy ktoś się pomylił?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3652 dni temu
    A ja robię na święta:) ten i roladę pomarańczową sobie wybrałam:D bezy się boję:/

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3690 dni temu
    mozna dodac cos zeby przelamac ta slodycz nie wiem jakas mase orzechowa

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3693 dni temu
    Drogi Gościu, 100 ml naparu z herbaty potrzebujemy do zalania czekolady, 50 ml do żelatyny, a 150 ml do ponczu :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3693 dni temu
    zalewamy goracym naparem czekolade a dokladnie ile tego 100 ml bo potem zelatyne w 50 ml i taka goraca dodac odrazu do tej szekolady

    odpowiedz

  • MN MN
    3696 dni temu
    Ciasto rewelacyjne!!!!!!!!!!!!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3696 dni temu
    Koniecznie napisz nam, jak wyszło :)

    odpowiedz

  • KASIA KASIA
    3696 dni temu
    Dziękuję za szybką odpowiedź :) Dzisiaj będę testowała ciasto :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3696 dni temu
    Kasiu, przygotowujemy 300 ml naparu. 150 ml wykorzystujemy do musu herbacianego (z podziałem 100+50ml), a drugą połowę do ponczu.

    odpowiedz

  • KASIA KASIA
    3696 dni temu
    czy czekoladę zalewamy 300ml naparu? Czy robimy 300ml naparu i 150ml zalewamy czekoladę a 150 ml wykorzystujemy do ponczu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3699 dni temu
    Drogi Gościu, dokładnie tak - zużywamy dwie całe tabliczki :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3699 dni temu
    mam pytanie czy w masie chodzi o 2 całe czekolady ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3701 dni temu
    Gdzie film??

    odpowiedz

  • Okrasa3383 Okrasa3383
    3702 dni temu
    Pyszne

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!