Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Biszkopt
Białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier, miksujemy do całkowitego rozpuszczenia. Cały czas mieszając dodajemy stopniowo żółtka, przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz skórkę z limonki. Dno foremki (30 x 12 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto przekładamy do foremki. Pieczemy 30 min. w temp. 170°C (do złotego koloru). Ciasto wraz z formą spuszczamy z wysokości 20-30 cm (od podłoża) górą do dołu na papier do pieczenia. Studzimy (najlepiej całą noc) i wyjmujemy ciasto z formy.
Napar z herbaty
Parzymy herbatę pod przykryciem około 10 minut.
Mus herbaciany
Czekoladę kruszymy, zalewamy gorącym naparem z herbaty i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml naparu herbacianego, dodajemy do rozpuszczonej czekolady. Studzimy i łączymy z ubitą śmietanką.
Poncz herbaciany
Napar zagotowujemy z cukrem, studzimy, dodajemy rum. Z biszkoptu odkrawamy górną warstwę i kroimy na dwa blaty. Spód wkładamy do formy, w której pieczony był biszkopt, skrapiamy ponczem i wylewamy 1/2 musu herbacianego. Nakładamy drugą część biszkoptu, ponownie nasączamy ponczem i wylewamy pozostałą część musu. Chłodzimy w lodówce 1-1,5 godziny. Dekorujemy kakao i patyczkami czekoladowymi.
Zobacz podobne
przepisy
Tort czekoladowo-miętowy
Wyśmienite połączenie słodkiej oraz gorzkiej czekolady i orzeźwiającej mięty. Taki deser uświetni niejedną okazję.
Migdałowe ciasto z jabłkami i konfiturą truskawkową
Pachnące, złociste i pulchne ciasto, słodkie owoce oraz nietypowa kruszonka z płatków kukurydzianych i konfitury. Pycha!
Słodko-słony bezowiec
Niepowtarzalne, bardzo pyszne połączenie słodkiego karmelu i soli. Wypróbuj je w swojej kuchni i zaskocz swoich gości!
Ciasto ryżowe
Pyszne ciasto z ryżu, cytrusów i orzechów to wspaniała przekąska dla wszystkich dorosłych, ale też dla dzieci!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pistacjowy sernik baskijski
- Sałatka gyros
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Piernik staropolski
- Ciasto marchewkowe
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Błyskawiczne pierniczki
- Ryba po japońsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Uszka z grzybami
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pieczona ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (22)
562 dni temu
Co się ostatnio dzieje z Waszymi przepisami? Ze składnikami wszystko jest ok, a tu pewnego dnia BUM! i wszystko się sypie. Zmienia Wam proporcje, część dubluje (czemu mąka jest podzielona na 20 i 60 g?, a cukier 2x?). Ciasto robiłem już wiele razy i wyglądało to inaczej. Nie jest to pierwszy przepis, który nagle wariuje.
odpowiedz
1688 dni temu
Moje pytanie, ponieważ w przepisie jest podane "Ciasto wraz z formą spuszczamy z wysokości 20-30 cm (od podłoża) górą do dołu na papier do pieczenia. Studzimy (najlepiej całą noc) i wyjmujemy ciasto z formy.", to rozumiem, że ciasto spuszczamy wierzchem do dołu ok, ale potem je tak zostawiamy czy stawiamy już normalnie (spodem do dołu) ?
odpowiedz
1688 dni temu
Weroniko, jeśli wierzch ciasta jest nierówny, dla stabilności wypieku możesz je odwrócić po wystudzeniu.
2124 dni temu
Chciałam zapytać czy jest możliwość zastąpienia herbaty Earl Grey jakaś inna? Np. Rooibos wanilia z karmelem ? Czy lepiej nie kombinować i zostawić tak jak jest w przepisie :)
odpowiedz
2122 dni temu
Oczywiście możesz zmienić rodzaj herbaty, ale pamiętaj, że nie każda herbata odda tak intensywny smak :)
3236 dni temu
Ciasto ma byc pieczone w prostokątnej foremce czy tortownicy. W przepisie są obie nazwy i nie wiem co robić...
odpowiedz
3235 dni temu
Dziękujemy za zwrócenie uwagi, wkradł się nam błąd. Nie używamy w tym przepisie tortownicy.
3640 dni temu
Drogi Gościu, sformułowanie jest poprawne. Formę spuszczamy na papier do pieczenia, wierzchem ciasta ku dołowi :)
odpowiedz
3641 dni temu
"spuszczamy formę z ciastem górą do dołu" cóż to u licha znaczy? :) Rozumiem ciasto rzucone, ale dołem do dołu. Tutaj trzeba odwrotnie, czy ktoś się pomylił?
odpowiedz
3649 dni temu
A ja robię na święta:) ten i roladę pomarańczową sobie wybrałam:D bezy się boję:/
odpowiedz
3687 dni temu
mozna dodac cos zeby przelamac ta slodycz nie wiem jakas mase orzechowa
odpowiedz
3690 dni temu
Drogi Gościu, 100 ml naparu z herbaty potrzebujemy do zalania czekolady, 50 ml do żelatyny, a 150 ml do ponczu :)
odpowiedz
3690 dni temu
zalewamy goracym naparem czekolade a dokladnie ile tego 100 ml bo potem zelatyne w 50 ml i taka goraca dodac odrazu do tej szekolady
odpowiedz
3692 dni temu
Ciasto rewelacyjne!!!!!!!!!!!!!!
odpowiedz
3693 dni temu
Koniecznie napisz nam, jak wyszło :)
odpowiedz
3693 dni temu
Dziękuję za szybką odpowiedź :) Dzisiaj będę testowała ciasto :)
odpowiedz
3693 dni temu
Kasiu, przygotowujemy 300 ml naparu. 150 ml wykorzystujemy do musu herbacianego (z podziałem 100+50ml), a drugą połowę do ponczu.
odpowiedz
3693 dni temu
czy czekoladę zalewamy 300ml naparu? Czy robimy 300ml naparu i 150ml zalewamy czekoladę a 150 ml wykorzystujemy do ponczu?
odpowiedz
3695 dni temu
Drogi Gościu, dokładnie tak - zużywamy dwie całe tabliczki :)
odpowiedz
3695 dni temu
mam pytanie czy w masie chodzi o 2 całe czekolady ?
odpowiedz
3698 dni temu
Gdzie film??
odpowiedz
3698 dni temu
Pyszne
odpowiedz
zobacz wszystkie