
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Masło rozpuszczamy w rondelku, studzimy. Jajka ubijamy na puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy stopniowo cukier, cukier wanilinowy i wolnym strumieniem wlewamy rozpuszczone masło (pół łyżeczki roztopionego masła pozostawiamy w rondlu do posmarowania tortownicy). Wyłączamy mikser. Dodajemy mąkę przesianą przez sito, proszek do pieczenia i zmielone migdały. Całość mieszamy.
Masę przekładamy do tortownicy (średnica 26 cm) posmarowanej masłem, wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy powierzchnię ciasta. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Na wierzchu ciasta układamy plasterki jabłek w kształt wachlarza i pieczemy 40 minut w temp. 180°C (bez termoobiegu). Masło, cukier trzcinowy i śmietankę zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy płatki kukurydziane, mieszamy i studzimy. Na wypieczone ciasto, między jabłkami, za pomocą worka cukierniczego wyciskamy konfiturę truskawkową. Całość posypujemy kruchą posypką z płatków. Ciasto ponownie pieczemy w temp. 180°C około 20 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Torcik Saksoński
Dwa rodzaje musu, delikatne biszkopciki i świeże owoce – przepis na pyszny torcik, który przygotujesz bez pieczenia!

Minitorcik migdałowy "Paris"
Cukiernicza inspiracja prosto z Francji! Torcik na bazie migdałów, pistacji i czekolady to deser, który pokochasz!

Francuskie brioche z czekoladą
Popularne w kuchni francuskiej bułeczki z ciasta drożdżowego wzbogacone kawałkami czekolady. Idealne na śniadanie!

Grzybki
Zaskocz gości słodkimi grzybkami! Dwa rodzaje ciasta, polewa czekoladowa i krem cytrynowy sprawią, że będą oczarowani.

Zobacz przepisy
na święta
- Żurek wegański z chrzanem i wędzonym tofu
- Jajka z majonezem i awokado
- Babka z herbatą matcha
- Żurek babci
- Zupa chrzanowa z szynką
- Ciasteczka maślano-cytrynowe
- Pasztet z wątróbek drobiowych
- Baba drożdżowa
- Kołacz z białym serem
- Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką
- Kurczak w sosie pieczarkowym z estragonem
- Żurek z makaronem
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Smażone jajka w bezglutenowej panierce z sałatką z buraków
- Ciasto z profiterolkami
- Królik duszony w marchewce i maśle
- Pasztet z ciecierzycy
- Słodkie wegańskie bułeczki Hot Cross Buns
- Miniserniczki z serka homogenizowanego
- Biała kiełbasa z suszonymi pomidorami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (14)
3329 dni temu
Coś mi się zdaje, że ten przepis nie jest autorstwa Pana Pawła, tylko ściągnięty z pewnej strony internetowej o słodkościach: malacukierenka.pl. Prawie nic nie zmienione tylko proporcje są tutaj podane w gramach...
odpowiedz
3679 dni temu
Kate, wymiary foremki podane są w przepisie - średnica 26 cm.
odpowiedz
3679 dni temu
brakuje wymiarów foremki!!
odpowiedz
3679 dni temu
wczoraj upiekłam to ciasto. niesety nie wyszło mi tak jakbym chciała. posypka z płatków jest nadla sypka, nie tryzma się :( ciasot nie miało konsystencji lejącej, bardziej jak tarta, moze za duzo maki ? jest suche :( nie wiem co zrobiłam zle, wszystko odmierzylam dokaldnie jak w przepisie
odpowiedz
3691 dni temu
Gosiu, może wypróbuj nasz przepis na lekki torcik jogurtowo-owocowy: https://kuchnialidla.pl/tort-jogurtowo-owocowy :)
odpowiedz
3692 dni temu
A może jakieś zdrowe przepisy dla tych co są na diecie ??? I liczą kalorie ??? Proszę 😊🍰
odpowiedz
3703 dni temu
Drogi Gościu, posypka jest sklejona (zwarta), ale też chrupiąca :)
odpowiedz
3704 dni temu
Ciasto wyszło pyszne ale mam pytanie czy posypka po upieczeniu ma się tak kruszyć czy raczej jest bardziej zwarta ?
odpowiedz
3792 dni temu
Polecam, ciasto bardzo dobre, posypka z płatków kukurydzianych + ciasto z migdałami i jabłkami to fajne połączenie, polecam niezdecydowanym :)
odpowiedz
3811 dni temu
Moje ulubione ciasto, babcia była nim zachwycona !
odpowiedz
3824 dni temu
Przepis na pewno wypróbuje dla gości przygotuję je na święto zmarłych 1.11.14.Napisze czy smakowało.
odpowiedz
3830 dni temu
Ale piekliśmy z filmikiem ;-)
odpowiedz
3830 dni temu
Matyldo, w tym tygodniu gotujemy samodzielnie, bez filmików :)
odpowiedz
3831 dni temu
Ciasto super. Ale gdzie są nowe filmy Pascala i Karola???
odpowiedz
zobacz wszystkie