![Migdałowe ciasto z jabłkami i konfiturą truskawkową Migdałowe ciasto z jabłkami i konfiturą truskawkową](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/b59849dddf72-01436f79aa-960x540_KW_41_Migdalowe_ciasto_z_jablkami_i_konfitura_15696_S_MARCIN54573_poziom_RGB.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Masło rozpuszczamy w rondelku, studzimy. Jajka ubijamy na puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy stopniowo cukier, cukier wanilinowy i wolnym strumieniem wlewamy rozpuszczone masło (pół łyżeczki roztopionego masła pozostawiamy w rondlu do posmarowania tortownicy). Wyłączamy mikser. Dodajemy mąkę przesianą przez sito, proszek do pieczenia i zmielone migdały. Całość mieszamy.
Masę przekładamy do tortownicy (średnica 26 cm) posmarowanej masłem, wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy powierzchnię ciasta. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Na wierzchu ciasta układamy plasterki jabłek w kształt wachlarza i pieczemy 40 minut w temp. 180°C (bez termoobiegu). Masło, cukier trzcinowy i śmietankę zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy płatki kukurydziane, mieszamy i studzimy. Na wypieczone ciasto, między jabłkami, za pomocą worka cukierniczego wyciskamy konfiturę truskawkową. Całość posypujemy kruchą posypką z płatków. Ciasto ponownie pieczemy w temp. 180°C około 20 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Torcik Saksoński
Dwa rodzaje musu, delikatne biszkopciki i świeże owoce – przepis na pyszny torcik, który przygotujesz bez pieczenia!
![Torcik Saksoński](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/92519dfbeea2-1a9515b1d0-Torcik_saksonski.webp)
Minitorcik migdałowy "Paris"
Cukiernicza inspiracja prosto z Francji! Torcik na bazie migdałów, pistacji i czekolady to deser, który pokochasz!
![Minitorcik migdałowy "Paris"](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/688be3ce0bf3-872268c39f-MINI_TORCINK_MIGDALOWY_PARIS.webp)
Francuskie brioche z czekoladą
Popularne w kuchni francuskiej bułeczki z ciasta drożdżowego wzbogacone kawałkami czekolady. Idealne na śniadanie!
![Francuskie brioche z czekoladą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/7eebdf9f43c9-1ec69115ce-Francuskie_Brioche.webp)
Grzybki
Zaskocz gości słodkimi grzybkami! Dwa rodzaje ciasta, polewa czekoladowa i krem cytrynowy sprawią, że będą oczarowani.
![Grzybki](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/980ab03cd092-5226438979-960x540_KW_41_Grzybki_PL_15521_-185_POZIOM_RGB.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Schab pieczony z oliwkami i sałatką z grillowanego bakłażana
- Grillowane piersi kurczaka w marynacie jogurtowej
- Imbirowe skrzydełka z grilla
- Pierś z kurczaka z piekarnika w sosie – najczęstsze pytania adeptów sztuki kulinarnej
- Amerykańskie naleśniki
- Wieniec drożdżowy z powidłami
- Francuskie tosty z karmelizowanymi jabłkami
- Gruszki z grilla nadziewane konfiturą malinowo-żurawinową
- Pizza z gruszką i serem roquefort podawana z rukolą
- Bigos rybny
- Ciasto drożdżowe ze śliwkami
- Kokosowa konfitura z mango
- Owoce z kruszonką owsianą
- Ciasto ucierane ze śliwkami
- Tarta waniliowa na spodzie z płatków cynamonowych
- Muffiny jaglane na dwa sposoby
- Borówkowe semifreddo
- Wegańskie uszka nadziewane soczewicą
- Wytrawna tarta Tatin
- Eskalopki z indyka w cieście francuskim z fetą i pieczoną papryką ze smażonymi brzoskwiniami
- Zupa pomidorowa z ryżem i klopsikami jagnięcymi
- Jogurtowiec na cieście francuskim
- Śledź w jabłkach
- Wielkanocny mazurek bez cukru
- Crumble bars z rabarbarem i wiśniami
- Tort jogurtowy z owocami leśnymi
- Łosoś w maku z sosem szmaragdowym
- Jadalne zawieszki – kruche maślane ciasteczka
- Śmietankowe ciasto z owocami
- Chleb drwalski z serkiem chrzanowym i krewetkami
Komentarze (14)
3080 dni temu
Coś mi się zdaje, że ten przepis nie jest autorstwa Pana Pawła, tylko ściągnięty z pewnej strony internetowej o słodkościach: malacukierenka.pl. Prawie nic nie zmienione tylko proporcje są tutaj podane w gramach...
odpowiedz
3430 dni temu
Kate, wymiary foremki podane są w przepisie - średnica 26 cm.
odpowiedz
3430 dni temu
brakuje wymiarów foremki!!
odpowiedz
3430 dni temu
wczoraj upiekłam to ciasto. niesety nie wyszło mi tak jakbym chciała. posypka z płatków jest nadla sypka, nie tryzma się :( ciasot nie miało konsystencji lejącej, bardziej jak tarta, moze za duzo maki ? jest suche :( nie wiem co zrobiłam zle, wszystko odmierzylam dokaldnie jak w przepisie
odpowiedz
3441 dni temu
Gosiu, może wypróbuj nasz przepis na lekki torcik jogurtowo-owocowy: https://kuchnialidla.pl/tort-jogurtowo-owocowy :)
odpowiedz
3442 dni temu
A może jakieś zdrowe przepisy dla tych co są na diecie ??? I liczą kalorie ??? Proszę 😊🍰
odpowiedz
3454 dni temu
Drogi Gościu, posypka jest sklejona (zwarta), ale też chrupiąca :)
odpowiedz
3455 dni temu
Ciasto wyszło pyszne ale mam pytanie czy posypka po upieczeniu ma się tak kruszyć czy raczej jest bardziej zwarta ?
odpowiedz
3543 dni temu
Polecam, ciasto bardzo dobre, posypka z płatków kukurydzianych + ciasto z migdałami i jabłkami to fajne połączenie, polecam niezdecydowanym :)
odpowiedz
3562 dni temu
Moje ulubione ciasto, babcia była nim zachwycona !
odpowiedz
3575 dni temu
Przepis na pewno wypróbuje dla gości przygotuję je na święto zmarłych 1.11.14.Napisze czy smakowało.
odpowiedz
3581 dni temu
Ale piekliśmy z filmikiem ;-)
odpowiedz
3581 dni temu
Matyldo, w tym tygodniu gotujemy samodzielnie, bez filmików :)
odpowiedz
3582 dni temu
Ciasto super. Ale gdzie są nowe filmy Pascala i Karola???
odpowiedz
zobacz wszystkie