
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Masło rozpuszczamy w rondelku, studzimy. Jajka ubijamy na puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy stopniowo cukier, cukier wanilinowy i wolnym strumieniem wlewamy rozpuszczone masło (pół łyżeczki roztopionego masła pozostawiamy w rondlu do posmarowania tortownicy). Wyłączamy mikser. Dodajemy mąkę przesianą przez sito, proszek do pieczenia i zmielone migdały. Całość mieszamy.
Masę przekładamy do tortownicy (średnica 26 cm) posmarowanej masłem, wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy powierzchnię ciasta. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Na wierzchu ciasta układamy plasterki jabłek w kształt wachlarza i pieczemy 40 minut w temp. 180°C (bez termoobiegu). Masło, cukier trzcinowy i śmietankę zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy płatki kukurydziane, mieszamy i studzimy. Na wypieczone ciasto, między jabłkami, za pomocą worka cukierniczego wyciskamy konfiturę truskawkową. Całość posypujemy kruchą posypką z płatków. Ciasto ponownie pieczemy w temp. 180°C około 20 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Torcik Saksoński
Dwa rodzaje musu, delikatne biszkopciki i świeże owoce – przepis na pyszny torcik, który przygotujesz bez pieczenia!

Minitorcik migdałowy "Paris"
Cukiernicza inspiracja prosto z Francji! Torcik na bazie migdałów, pistacji i czekolady to deser, który pokochasz!

Francuskie brioche z czekoladą
Popularne w kuchni francuskiej bułeczki z ciasta drożdżowego wzbogacone kawałkami czekolady. Idealne na śniadanie!

Grzybki
Zaskocz gości słodkimi grzybkami! Dwa rodzaje ciasta, polewa czekoladowa i krem cytrynowy sprawią, że będą oczarowani.

Komentarze (14)
2535 dni temu
Coś mi się zdaje, że ten przepis nie jest autorstwa Pana Pawła, tylko ściągnięty z pewnej strony internetowej o słodkościach: malacukierenka.pl. Prawie nic nie zmienione tylko proporcje są tutaj podane w gramach...
odpowiedz
2885 dni temu
Kate, wymiary foremki podane są w przepisie - średnica 26 cm.
odpowiedz
2885 dni temu
brakuje wymiarów foremki!!
odpowiedz
2885 dni temu
wczoraj upiekłam to ciasto. niesety nie wyszło mi tak jakbym chciała. posypka z płatków jest nadla sypka, nie tryzma się :( ciasot nie miało konsystencji lejącej, bardziej jak tarta, moze za duzo maki ? jest suche :( nie wiem co zrobiłam zle, wszystko odmierzylam dokaldnie jak w przepisie
odpowiedz
2896 dni temu
Gosiu, może wypróbuj nasz przepis na lekki torcik jogurtowo-owocowy: http://kuchnialidla.pl/product/tort-jogurtowo-owocowy :)
odpowiedz
2897 dni temu
A może jakieś zdrowe przepisy dla tych co są na diecie ??? I liczą kalorie ??? Proszę 😊🍰
odpowiedz
2909 dni temu
Drogi Gościu, posypka jest sklejona (zwarta), ale też chrupiąca :)
odpowiedz
2910 dni temu
Ciasto wyszło pyszne ale mam pytanie czy posypka po upieczeniu ma się tak kruszyć czy raczej jest bardziej zwarta ?
odpowiedz
2998 dni temu
Polecam, ciasto bardzo dobre, posypka z płatków kukurydzianych + ciasto z migdałami i jabłkami to fajne połączenie, polecam niezdecydowanym :)
odpowiedz
3017 dni temu
Moje ulubione ciasto, babcia była nim zachwycona !
odpowiedz
3030 dni temu
Przepis na pewno wypróbuje dla gości przygotuję je na święto zmarłych 1.11.14.Napisze czy smakowało.
odpowiedz
3036 dni temu
Ale piekliśmy z filmikiem ;-)
odpowiedz
3036 dni temu
Matyldo, w tym tygodniu gotujemy samodzielnie, bez filmików :)
odpowiedz
3037 dni temu
Ciasto super. Ale gdzie są nowe filmy Pascala i Karola???
odpowiedz
zobacz wszystkie