
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Masło rozpuszczamy w rondelku, studzimy. Jajka ubijamy na puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy stopniowo cukier, cukier wanilinowy i wolnym strumieniem wlewamy rozpuszczone masło (pół łyżeczki roztopionego masła pozostawiamy w rondlu do posmarowania tortownicy). Wyłączamy mikser. Dodajemy mąkę przesianą przez sito, proszek do pieczenia i zmielone migdały. Całość mieszamy.
Masę przekładamy do tortownicy (średnica 26 cm) posmarowanej masłem, wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy powierzchnię ciasta. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Na wierzchu ciasta układamy plasterki jabłek w kształt wachlarza i pieczemy 40 minut w temp. 180°C (bez termoobiegu). Masło, cukier trzcinowy i śmietankę zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy płatki kukurydziane, mieszamy i studzimy. Na wypieczone ciasto, między jabłkami, za pomocą worka cukierniczego wyciskamy konfiturę truskawkową. Całość posypujemy kruchą posypką z płatków. Ciasto ponownie pieczemy w temp. 180°C około 20 minut.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Mini burgery
- Nuggetsy z kurczaka
- Pieczona ryba po grecku
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Makówki śląskie
- Zupa grzybowa z makaronem
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ryba z piekarnika
- Jajka na miękko
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Świąteczne pierniczki
- Spaghetti carbonara
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Ciasto na pierogi
- Burek ze szpinakiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (14)
3531 dni temu
Coś mi się zdaje, że ten przepis nie jest autorstwa Pana Pawła, tylko ściągnięty z pewnej strony internetowej o słodkościach: malacukierenka.pl. Prawie nic nie zmienione tylko proporcje są tutaj podane w gramach...
Odpowiedz
3880 dni temu
Kate, wymiary foremki podane są w przepisie - średnica 26 cm.
Odpowiedz
3881 dni temu
brakuje wymiarów foremki!!
Odpowiedz
3881 dni temu
wczoraj upiekłam to ciasto. niesety nie wyszło mi tak jakbym chciała. posypka z płatków jest nadla sypka, nie tryzma się :( ciasot nie miało konsystencji lejącej, bardziej jak tarta, moze za duzo maki ? jest suche :( nie wiem co zrobiłam zle, wszystko odmierzylam dokaldnie jak w przepisie
Odpowiedz
3892 dni temu
Gosiu, może wypróbuj nasz przepis na lekki torcik jogurtowo-owocowy: https://kuchnialidla.pl/tort-jogurtowo-owocowy :)
Odpowiedz
3893 dni temu
A może jakieś zdrowe przepisy dla tych co są na diecie ??? I liczą kalorie ??? Proszę 😊🍰
Odpowiedz
3905 dni temu
Drogi Gościu, posypka jest sklejona (zwarta), ale też chrupiąca :)
Odpowiedz
3905 dni temu
Ciasto wyszło pyszne ale mam pytanie czy posypka po upieczeniu ma się tak kruszyć czy raczej jest bardziej zwarta ?
Odpowiedz
3994 dni temu
Polecam, ciasto bardzo dobre, posypka z płatków kukurydzianych + ciasto z migdałami i jabłkami to fajne połączenie, polecam niezdecydowanym :)
Odpowiedz
4013 dni temu
Moje ulubione ciasto, babcia była nim zachwycona !
Odpowiedz
4026 dni temu
Przepis na pewno wypróbuje dla gości przygotuję je na święto zmarłych 1.11.14.Napisze czy smakowało.
Odpowiedz
4032 dni temu
Ale piekliśmy z filmikiem ;-)
Odpowiedz
4032 dni temu
Matyldo, w tym tygodniu gotujemy samodzielnie, bez filmików :)
Odpowiedz
4033 dni temu
Ciasto super. Ale gdzie są nowe filmy Pascala i Karola???
Odpowiedz
zobacz wszystkie