Francuskie brioche z czekoladą

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Drożdże ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym aż staną się płynne, dodajemy ciepłe ( ale nie gorące) mleko. Do dużej miski przesiewamy mąkę, w mące robimy zagłębienie, do którego wlewamy drożdże z cukrem i mlekiem. Robimy rozczyn (z niewielkiej części mąki!) i odstawiamy do wyrośnięcia.

Obejrzyj trik, jak prawidłowo przygotować rozczyn.

Gdy rozczyn wyrośnie, wyrabiamy ciasto. Stopniowo dodajemy jajka, żółtko oraz miękkie masło. Czekoladę kroimy w kostkę 5 x 5 mm, na końcu wyrabiania dodajemy ją do ciasta. Odstawiamy do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).

Ciasto ponownie zagniatamy i chłodzimy w lodówce około 1,5h. W zależności od wielkości foremek ciasto dzielimy na 12-15 dużych części i 12-15 małych części. Ze wszystkich części formujemy kulki. Foremki do babeczek smarujemy masłem, na dnie umieszczamy dużą kulkę, na wierzchu mniejszą. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Brioche smarujemy białkiem. Pieczemy 12-15 minut w temp. 180°C.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (15)

Avatar
  • Gość Gość
    631 dni temu
    Ilość mąki to katastrofa. Wyszła papka. Dodałam więcej według uznania. Trochę mało słodkie po zwiększeniu ilości mąki ale do konfitury ok. Mało starannie podany sposób wykonania. Dla laika - problematyczne. Nie każdy musi się urodzić od razu cukiernikiem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    667 dni temu
    Zrobiłam brioche według przepisu z książki. Zamiast rozczynu uzyskałam ciasto na pizzę :/ Po dodaniu płynnych składników wyszła katastrofa. Zmarnowałam czas, energię i składniki. Uważam, że przepisy powinny być staranniej opracowywane przed publikacją.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    667 dni temu
    Drogi Gościu, podczas pieczenia często zdarza się, że rozczyn nie wychodzi. Należy przygotować go wtedy jeszcze raz, zwracając szczególną uwagę na temperaturę składników. Dopiero z prawidłowo przygotowanym rozczynem, można kontynuować dalszą pracę z brioche :)
  • Gość Gość
    744 dni temu
    Jeżeli dodałem trochę mąki do rozczynu , to według przepisu mam dodać całe 500 gramów czy mniejsza ilość ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    743 dni temu
    Do rozczynu idzie mniejsza ilość, dopiero gdy drożdże wyrosną, mieszamy z pozostałą częścią mąki.
  • Gość Gość
    1351 dni temu
    właśnie zaczęłam robić brioche...przepis z książki za kupony w Lidl...cóż zgadzam się z osobą,która pisała napisała powyżej, jak dla laika poszczególne etapy wykonanie brioche są nieprecyzyjne ;-( dodałam całą mąkę, która jest podana w przepisie i wyszły wióry ;-( i zamiast tutaj zajrzeć pomyślałam,że coś z mlekiem w przepisie jest nie tak i dodałam jeszcze 150 ml ;-) ciasto zagniecione,odstawione do wyrośnięcia... zajrzałam tutaj i chyba to wyrzucę i zacznę od nowa...skoro piszecie,że takie smaczne a już miałam wykreślić ten przepis.

    odpowiedz

  • Iza Iza
    1369 dni temu
    Ja dzisiaj pierwszy raz brioche według przepisu. Jestem dumna ze swojego wypieku. Idealnie się udały. Przepis (jak dla mnie) jest czytelny i łatwy. :) domownicy wszyscy u mnie tak się zajadali, że kwadrans i nie ma :) Pozdrawiam!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1389 dni temu
    Drogi Gościu, rozczyn można zrobić na dwa sposoby. Ten w komentarzu, jak i ten, który podaje Paweł. na początku będzie się wydawało, że mąki jest więcej niż mokrych składników, jednak po jakimś czasie proporcje te ulegną zmianie. Zachęcamy do obejrzenia triku, jak przygotować rozczyn? http://kuchnialidla.pl/product/jak-przygotowac-rozczyn-z-drozdzy

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1389 dni temu
    W takim razie przepis powyżej nieprecyzyjnie podaje etapy przygotowania. Dla osób które po raz pierwszy robią brioche taki opis jest niewystarczający.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1389 dni temu
    Gościu, podana ilość mąki jest prawidłowa. Rozczyn należy robić tylko z jej niewielkiej ilości. Dopiero po wyrośnięciu drożdży, zagniatamy resztę mąki z drożdżami i pozostałymi składnikami.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1390 dni temu
    Wyglądają pięknie i pysznie, ale się nie udały. Coś jest nie tak w przepisie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1390 dni temu
    Witam, Zaczęłam robić brioche i zastanawiam się czy 500-550 g mąki to nie za dużo, bo zamiast rozczynu wyszła mi taka sypka mieszanina. Czy tak ma być?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1417 dni temu
    SweetStudent w tym wypadku 90 minut całkowicie wystarczy. Nie rekomendujemy jednak zamiany drożdży świeżych na drożdże instant.

    odpowiedz

  • SweetStudent SweetStudent
    1418 dni temu
    Zrobię na pewno. Już od dawna szukam przepisu na brioche i mam nadzieję, że wyjdą takie same jak w mojej ulubionej francuskiej kawiarni na wrocławskim rynku. Mam tylko pytanie: we wszystkch przepisach, które dotąd sprawdzałam ciasto musi odstać w lodówce całą noc, czy skrócenie czasu do 90 minut sktkuje znaczną różnicą w strukturze ciasta? I jeszcze jedno: czy mogę zastąpić wskazane w przepisie drożdże świeże 5 gramami drożdży suszonych? Z góry dziękuję za odpowiedż.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1446 dni temu
    pierwszy !

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram