Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- garnek
- patelnię
- tarkę o grubych oczkach
- dwie miseczki
- półmisek
- talerzyk
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1:UGOTUJ JAJKA
Do garnka wlej wodę, a następnie ugotuj jajka na twardo (ok. 7 minut).
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Cukinię umyj, a następnie zetrzyj na tarce wprost do miseczki. Pietruszkę dokładnie opłucz i wysusz, a następnie drobno posiekaj. Tymianek obierz z listków.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SER
Tarkę umyj, a następnie zetrzyj na niej ser wprost do drugiej miseczki.
KROK 4: SMAŻYMY CEBULĘ
Podsmaż cebulę na patelni na maśle z dodatkiem oliwy. Pozwól jej się zeszklić.
KROK 5: DODAJEMY CUKINIĘ ORAZ TYMIANEK I PIETRUSZKĘ
Do cebuli dodaj cukinię oraz tymianek i połowę pietruszki. Wymieszaj całość i smaż, aż do momentu, w którym cukinia zmięknie. Powinno to zająć maksymalnie 5 minut.
KROK 6: PRZYPRAWIAMY SKŁADNIKI
Przypraw warzywa solą oraz pieprzem i wymieszaj.
KROK 7: STUDZIMY ZAWARTOŚĆ PATELNI
Ściągnij patelnię z kuchenki i delikatnie przestudź składniki.
KROK 8: PRZYGOTOWUJEMY JAJKA
Ugotowane jajka obierz, a następnie przekrój na pół i wyciągnij z nich żółtka na talerz. Żółtka rozgnieć widelcem.
KROK 9: DODAJEMY JOGURT, MUSZTARDĘ, CUKINIĘ I SER
Do zagniecionych żółtek dodaj jogurt oraz musztardę i wymieszaj. Dodaj także cukinię oraz ser i ponownie wymieszaj.
KROK 10: NADZIEWAMY BIAŁKA
Gotowym farszem nadziej każdą połówkę jajka, a następnie posyp ją natką pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Jajka faszerowane awokado
Jajka faszerowane awokado to zdrowa i sycąca przekąska, która sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i eleganckim przyjęciu.
Faszerowane jajka z pistacjami
Smakowity i szybki pomysł na przekąskę – połówki jajek wypełnione pysznym farszem i posypane siekanymi pistacjami.
Różowe jajka z kremem chrzanowym
Faszerowane i na różowo zabarwiane: takie jajka wyróżnią się na wielkanocnym stole! Zobacz, jak łatwo przygotujesz krem chrzanowy, który doskonale uzupełni smak ugotowanych na twardo jaj.
Faszerowane jajka koszyczki w trzech kolorach
Świetny pomysł na kolorowe i pełne smaku danie na śniadanie wielkanocne, czyli faszerowane jajka koszyczki w trzech kolorach! Wypróbuj przepis Kingi i spróbuj czegoś nowego w te święta.
Jajka faszerowane cukinią i żółtym serem — ciekawa alternatywa dla klasycznej potrawy
Jajka faszerowane to klasyczna potrawa, która zawsze cieszy się popularnością, szczególnie podczas świąt i rodzinnych śniadań. Tradycyjnie nadziewa się je majonezem, ale nasza propozycja wprowadza świeżość i lekkość dzięki dodatkowi cukinii, sera, musztardy i jogurtu. To nietypowe połączenie składników nadaje tradycyjnej potrawie nowoczesnego wyrazu, idealnie wpisującego się we współczesne potrzeby i gusta.
Aby przygotować te wyjątkowe jajka faszerowane cukinią i serem, należy ugotować je na twardo, a następnie pokroić na pół i wyjąć żółtka. Cukinia, cebula i ser żółty tworzą aromatyczne nadzienie, które dodaje potrawie delikatności i świeżości, czyniąc jajka faszerowane prawdziwym dziełem sztuki kulinarnej. Wszystkie te składniki należy delikatnie doprawić ziołami, aby jeszcze bardziej podkręcić ich smak. Wykorzystanie świeżych ziół, takich jak szczypiorek, tymianek, oregano czy natka pietruszki, podkreśli aromatyczny charakter dania.
Jeśli chcesz, do naszego przepisu możesz dodać także inne lubiane przez siebie dodatki np. rzeżuchę, suszone pomidory czy drobno posiekanego pora. W ten sposób przygotowane proste jajka faszerowane z cukinią staną się jeszcze ciekawszą alternatywą dla tradycyjnych jajek faszerowanych.
Podanie jajek faszerowanych, w których nadzieniu znajdzie się cukinia oraz ser na święta lub podczas rodzinnej uroczystości z pewnością zaskoczy gości. Smaczne, świeże i pełne aromatu jajka z cukinią, cebulą, serem, musztardą i jogurtem to propozycja dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wegańska ryba po grecku
- Ciasto na pierogi
- Pieczona ryba po grecku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Domek z piernika
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kapusta z grochem
- Sernik piernikowy
- Ciasto marchewkowe
- Ryba po japońsku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pistacjowy sernik baskijski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)