Jajka faszerowane cukinią i żółtym serem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • garnek
  • patelnię
  • tarkę o grubych oczkach
  • dwie miseczki
  • półmisek
  • talerzyk

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1:UGOTUJ JAJKA

Do garnka wlej wodę, a następnie ugotuj jajka na twardo (ok. 7 minut).

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Cukinię umyj, a następnie zetrzyj na tarce wprost do miseczki. Pietruszkę dokładnie opłucz i wysusz, a następnie drobno posiekaj. Tymianek obierz z listków.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SER

Tarkę umyj, a następnie zetrzyj na niej ser wprost do drugiej miseczki.

KROK 4: SMAŻYMY CEBULĘ

Podsmaż cebulę na patelni na maśle z dodatkiem oliwy. Pozwól jej się zeszklić.

KROK 5: DODAJEMY CUKINIĘ ORAZ TYMIANEK I PIETRUSZKĘ

Do cebuli dodaj cukinię oraz tymianek i połowę pietruszki. Wymieszaj całość i smaż, aż do momentu, w którym cukinia zmięknie. Powinno to zająć maksymalnie 5 minut.

KROK 6: PRZYPRAWIAMY SKŁADNIKI

Przypraw warzywa solą oraz pieprzem i wymieszaj.

KROK 7: STUDZIMY ZAWARTOŚĆ PATELNI

Ściągnij patelnię z kuchenki i delikatnie przestudź składniki.

KROK 8: PRZYGOTOWUJEMY JAJKA

Ugotowane jajka obierz, a następnie przekrój na pół i wyciągnij z nich żółtka na talerz. Żółtka rozgnieć widelcem.

KROK 9: DODAJEMY JOGURT, MUSZTARDĘ, CUKINIĘ I SER

Do zagniecionych żółtek dodaj jogurt oraz musztardę i wymieszaj. Dodaj także cukinię oraz ser i ponownie wymieszaj.

KROK 10: NADZIEWAMY BIAŁKA

Gotowym farszem nadziej każdą połówkę jajka, a następnie posyp ją natką pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Jajka faszerowane cukinią i żółtym serem — ciekawa alternatywa dla klasycznej potrawy

Jajka faszerowane to klasyczna potrawa, która zawsze cieszy się popularnością, szczególnie podczas świąt i rodzinnych śniadań. Tradycyjnie nadziewa się je majonezem, ale nasza propozycja wprowadza świeżość i lekkość dzięki dodatkowi cukinii, sera, musztardy i jogurtu. To nietypowe połączenie składników nadaje tradycyjnej potrawie nowoczesnego wyrazu, idealnie wpisującego się we współczesne potrzeby i gusta.

Aby przygotować te wyjątkowe jajka faszerowane cukinią i serem, należy ugotować je na twardo, a następnie pokroić na pół i wyjąć żółtka. Cukinia, cebula i ser żółty tworzą aromatyczne nadzienie, które dodaje potrawie delikatności i świeżości, czyniąc jajka faszerowane prawdziwym dziełem sztuki kulinarnej. Wszystkie te składniki należy delikatnie doprawić ziołami, aby jeszcze bardziej podkręcić ich smak. Wykorzystanie świeżych ziół, takich jak szczypiorek, tymianek, oregano czy natka pietruszki, podkreśli aromatyczny charakter dania.

Jeśli chcesz, do naszego przepisu możesz dodać także inne lubiane przez siebie dodatki np. rzeżuchę, suszone pomidory czy drobno posiekanego pora. W ten sposób przygotowane proste jajka faszerowane z cukinią staną się jeszcze ciekawszą alternatywą dla tradycyjnych jajek faszerowanych.

Podanie jajek faszerowanych, w których nadzieniu znajdzie się cukinia oraz ser na święta lub podczas rodzinnej uroczystości z pewnością zaskoczy gości. Smaczne, świeże i pełne aromatu jajka z cukinią, cebulą, serem, musztardą i jogurtem to propozycja dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!