
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o drobnych oczkach
- ręcznik papierowy
- szeroki, pojemny słoik
Przygotuj wcześniej:
Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie i ostudź, zalewając je zimną wodą w miseczce. Buraki gotuj w skórkach do miękkości, wystudź i obierz (lub wykorzystaj już ugotowane buraki).
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY ZALEWĘ
Buraki ścieramy do rondelka na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy ocet, sok z buraków, rozgnieciony ząbek czosnku, sól i cukier trzcinowy. Całość podgrzewamy, a następnie odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2: BARWIMY JAJKA
Ugotowane i obrane ze skorupek jajka umieszczamy w szerokim słoiku, zalewamy wystudzoną zalewą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 20 minut. Im dłuższy czas jajka spędzą w zalewie, tym intensywniejszy uzyskają kolor.
Krok 3: WYJMUJEMY ŻÓŁTKA
Jajka wyjmujemy z zalewy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i przekrawamy na pół. Delikatnie wyjmujemy ugotowane żółtka. Żółtka przekładamy do miski.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY KREM CHRZANOWY
Do ugotowanych żółtek jaj dodajemy pozostałe składniki kremu: chrzan, śmietanę, posiekany koper, sól i pieprz. Mieszamy, aż żółtka lekko się rozdrobnią i połączą z resztą składników.
Krok 5: FASZERUJEMY I DEKORUJEMY JAJKA
Wgłębienia po żółtkach obficie faszerujemy kremem chrzanowym i przykładamy połówki jajek do siebie. Dekorujemy gałązkami świeżego kopru.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Piernik świąteczny
- Sernik pistacjowy
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Pierniki
- Przekąski sylwestrowe
- Krokiety z mięsem
- Świąteczne pierniczki
- Ryba z piekarnika
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto marchewkowe
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ciasto na pierogi
- Guacamole
- Uszka z grzybami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Klasyczna sałatka grecka
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ryba po japońsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (6)
925 dni temu
Czy buraki z zalewy można do czegoś wykorzystać?
Odpowiedz
925 dni temu
Buraczki można po prostu zjeść jako dodatek do obiadu lub pokusić się o przygotowanie trochę odmienionych (kwaskowatych) gnocchi z burakami z tego przepisu Kingi: https://kuchnialidla.pl/gnocchi-z-burakiem
925 dni temu
Czy po wyjęciu jajek z zalewy, zalewę można jeszcze do czegoś wykorzystać?
Odpowiedz
925 dni temu
Zalewy niestety nie można wykorzystać do niczego innego, natomiast buraczki polecamy zjeść jako dodatek do obiadu :)
934 dni temu
Czy zalewa z burakami ma istotny wpływ na smak jajek ?
Odpowiedz
933 dni temu
Zalewa ma wpływ na smak jajek, chociaż jeśli ją pominiesz, nadal będą pyszne :)