![Różowe jajka z kremem chrzanowym Różowe jajka z kremem chrzanowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/7560868251d5-78cdad1ebd9d-kw11-2023-kinga-paruzel-rozowe-jajka-z-kremem-chrzanowym.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o drobnych oczkach
- ręcznik papierowy
- szeroki, pojemny słoik
Przygotuj wcześniej:
Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie i ostudź, zalewając je zimną wodą w miseczce. Buraki gotuj w skórkach do miękkości, wystudź i obierz (lub wykorzystaj już ugotowane buraki).
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY ZALEWĘ
Buraki ścieramy do rondelka na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy ocet, sok z buraków, rozgnieciony ząbek czosnku, sól i cukier trzcinowy. Całość podgrzewamy, a następnie odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2: BARWIMY JAJKA
Ugotowane i obrane ze skorupek jajka umieszczamy w szerokim słoiku, zalewamy wystudzoną zalewą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 20 minut. Im dłuższy czas jajka spędzą w zalewie, tym intensywniejszy uzyskają kolor.
Krok 3: WYJMUJEMY ŻÓŁTKA
Jajka wyjmujemy z zalewy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i przekrawamy na pół. Delikatnie wyjmujemy ugotowane żółtka. Żółtka przekładamy do miski.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY KREM CHRZANOWY
Do ugotowanych żółtek jaj dodajemy pozostałe składniki kremu: chrzan, śmietanę, posiekany koper, sól i pieprz. Mieszamy, aż żółtka lekko się rozdrobnią i połączą z resztą składników.
Krok 5: FASZERUJEMY I DEKORUJEMY JAJKA
Wgłębienia po żółtkach obficie faszerujemy kremem chrzanowym i przykładamy połówki jajek do siebie. Dekorujemy gałązkami świeżego kopru.
Zobacz podobne
przepisy
Jajko w chlebie – pomysł na śniadanie
Jak przygotować efektowne śniadanie i zaskoczyć domowników? Sprawdź przepis DG na jajko w chlebie tostowym. Szybko, smacznie i oryginalnie!
![Jajko w chlebie – pomysł na śniadanie](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/b0a62853d146-2efc31021437-2_SPOSOBY_NA_ŚNIADANIE_Z_JAJEM_1250x700_1.webp)
Jajka w chmurkach
Jajka można podać na wiele sposobów, ale ten jest naprawdę wyjątkowy. Jajka w chmurkach, czyli puszyste białka z lejącym się żółtkiem i dodatkiem łososia gravlax, to połączenie, które zachwyca.
![Jajka w chmurkach](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/240368c08036-a03315046f38-kw05-2023-karol-okrasa-jajka-w-chmurkach_1250x700.webp)
Chaffle, czyli gofr z jajek i sera z zieloną pastą
Szukasz pomysłu na wyjątkowe śniadanie? Wypróbuj przepis na chaffle, czyli wytrawnego gofra z jajka i sera cheddar. W połączeniu z aromatyczną zieloną pastą i świeżymi warzywami danie to będzie śniadaniowym hitem!
![Chaffle, czyli gofr z jajek i sera z zieloną pastą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/6d881e4d0277-8aa8d3506756-kw15-2023-kinga-paruzel-chaffle-czyli-gofr-z-jajek-i-sera-z-zielona-pasta-1250x700.webp)
Jajka po turecku z chlebkami z patelni
Pełne smaku i aromatu śniadanie w stylu kuchni tureckiej to niemal gwarancja świetnego początku dnia. Dzięki dodatkowi świeżych chlebków z patelni i kremowego awokado nie tylko będzie sycące, ale też podbije serce każdego, kto go skosztuje!
![Jajka po turecku z chlebkami z patelni](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/89c209642582-440387783338-kw21-2023-kinga-paruzel-jajka-po-turecku-z-chlebkami-z-patelni-1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Jaja faszerowane łososiowo-chrzanowe
- Jajka faszerowane awokado
- Jajka faszerowane pastą z kawioru
- Baba drożdżowa
- Pieczona ryba po grecku
- Jaja faszerowane na dwa sposoby i sos wielkanocny
- Pak choi z jajkiem i wędzonym łososiem
- Zupa buraczkowa
- Przecier z marchewki
- Wegańskie leczo ze śliwką
- Wielkanocna babka z pomelo
- Idealne jajka na Wielkanoc
- Jajka faszerowane pieczarkami
- Pasztet z wątróbek drobiowych
- Wegański pasztet z pieczarek
- Sałatka bawarska z kapusty
- Rozgrzewający napar z kurkumy i imbiru
- Grillowane szaszłyki z klopsików z serem halloumi
- Czekoladki z masłem orzechowym
- Kawałki piersi kurczaka w sosie balsamicznym
- Wieniec z Frankfurtu
- Pigs in a blanket, czyli parówki w cieście
- Ciasteczka jaglano-kokosowe
- Pizza hawajska
- Smażone mleko z sosem żurawinowym
- Pieczony cały kurczak bez kości z farszem z bułki
- Smażony seler z boczkiem i migdałami
- Słodki bufet Pawła Małeckiego
- Faszerowany kurczak pieczony w całości
- Sałatka z kaszy jęczmiennej z fasolą, ogórkiem i granatem
Komentarze (6)
477 dni temu
Czy buraki z zalewy można do czegoś wykorzystać?
odpowiedz
477 dni temu
Buraczki można po prostu zjeść jako dodatek do obiadu lub pokusić się o przygotowanie trochę odmienionych (kwaskowatych) gnocchi z burakami z tego przepisu Kingi: https://kuchnialidla.pl/gnocchi-z-burakiem
477 dni temu
Czy po wyjęciu jajek z zalewy, zalewę można jeszcze do czegoś wykorzystać?
odpowiedz
477 dni temu
Zalewy niestety nie można wykorzystać do niczego innego, natomiast buraczki polecamy zjeść jako dodatek do obiadu :)
486 dni temu
Czy zalewa z burakami ma istotny wpływ na smak jajek ?
odpowiedz
486 dni temu
Zalewa ma wpływ na smak jajek, chociaż jeśli ją pominiesz, nadal będą pyszne :)