Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o drobnych oczkach
- ręcznik papierowy
- szeroki, pojemny słoik
Przygotuj wcześniej:
Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie i ostudź, zalewając je zimną wodą w miseczce. Buraki gotuj w skórkach do miękkości, wystudź i obierz (lub wykorzystaj już ugotowane buraki).
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY ZALEWĘ
Buraki ścieramy do rondelka na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy ocet, sok z buraków, rozgnieciony ząbek czosnku, sól i cukier trzcinowy. Całość podgrzewamy, a następnie odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2: BARWIMY JAJKA
Ugotowane i obrane ze skorupek jajka umieszczamy w szerokim słoiku, zalewamy wystudzoną zalewą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 20 minut. Im dłuższy czas jajka spędzą w zalewie, tym intensywniejszy uzyskają kolor.
Krok 3: WYJMUJEMY ŻÓŁTKA
Jajka wyjmujemy z zalewy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i przekrawamy na pół. Delikatnie wyjmujemy ugotowane żółtka. Żółtka przekładamy do miski.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY KREM CHRZANOWY
Do ugotowanych żółtek jaj dodajemy pozostałe składniki kremu: chrzan, śmietanę, posiekany koper, sól i pieprz. Mieszamy, aż żółtka lekko się rozdrobnią i połączą z resztą składników.
Krok 5: FASZERUJEMY I DEKORUJEMY JAJKA
Wgłębienia po żółtkach obficie faszerujemy kremem chrzanowym i przykładamy połówki jajek do siebie. Dekorujemy gałązkami świeżego kopru.
Zobacz podobne
przepisy
Jajko w chlebie – pomysł na śniadanie
Jak przygotować efektowne śniadanie i zaskoczyć domowników? Sprawdź przepis DG na jajko w chlebie tostowym. Szybko, smacznie i oryginalnie!
Jajka w chmurkach
Jajka można podać na wiele sposobów, ale ten jest naprawdę wyjątkowy. Jajka w chmurkach, czyli puszyste białka z lejącym się żółtkiem i dodatkiem łososia gravlax, to połączenie, które zachwyca.
Chaffle, czyli gofr z jajek i sera z zieloną pastą
Szukasz pomysłu na wyjątkowe śniadanie? Wypróbuj przepis na chaffle, czyli wytrawnego gofra z jajka i sera cheddar. W połączeniu z aromatyczną zieloną pastą i świeżymi warzywami danie to będzie śniadaniowym hitem!
Jajka po turecku z chlebkami z patelni
Pełne smaku i aromatu śniadanie w stylu kuchni tureckiej to niemal gwarancja świetnego początku dnia. Dzięki dodatkowi świeżych chlebków z patelni i kremowego awokado nie tylko będzie sycące, ale też podbije serce każdego, kto go skosztuje!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przekąski sylwestrowe
- Świąteczne pierniczki
- Wigilijny makowiec
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ciasto na pierogi
- Śledzie po kaszubsku
- Pierniki
- Pieczona ryba po grecku
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Domek z piernika
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Kompot z suszu z cytryną
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Błyskawiczne pierniczki
- Ciasto marchewkowe
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
618 dni temu
Czy buraki z zalewy można do czegoś wykorzystać?
odpowiedz
618 dni temu
Buraczki można po prostu zjeść jako dodatek do obiadu lub pokusić się o przygotowanie trochę odmienionych (kwaskowatych) gnocchi z burakami z tego przepisu Kingi: https://kuchnialidla.pl/gnocchi-z-burakiem
618 dni temu
Czy po wyjęciu jajek z zalewy, zalewę można jeszcze do czegoś wykorzystać?
odpowiedz
618 dni temu
Zalewy niestety nie można wykorzystać do niczego innego, natomiast buraczki polecamy zjeść jako dodatek do obiadu :)
627 dni temu
Czy zalewa z burakami ma istotny wpływ na smak jajek ?
odpowiedz
627 dni temu
Zalewa ma wpływ na smak jajek, chociaż jeśli ją pominiesz, nadal będą pyszne :)