
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o drobnych oczkach
- ręcznik papierowy
- szeroki, pojemny słoik
Przygotuj wcześniej:
Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie i ostudź, zalewając je zimną wodą w miseczce. Buraki gotuj w skórkach do miękkości, wystudź i obierz (lub wykorzystaj już ugotowane buraki).
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY ZALEWĘ
Buraki ścieramy do rondelka na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy ocet, sok z buraków, rozgnieciony ząbek czosnku, sól i cukier trzcinowy. Całość podgrzewamy, a następnie odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2: BARWIMY JAJKA
Ugotowane i obrane ze skorupek jajka umieszczamy w szerokim słoiku, zalewamy wystudzoną zalewą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 20 minut. Im dłuższy czas jajka spędzą w zalewie, tym intensywniejszy uzyskają kolor.
Krok 3: WYJMUJEMY ŻÓŁTKA
Jajka wyjmujemy z zalewy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i przekrawamy na pół. Delikatnie wyjmujemy ugotowane żółtka. Żółtka przekładamy do miski.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY KREM CHRZANOWY
Do ugotowanych żółtek jaj dodajemy pozostałe składniki kremu: chrzan, śmietanę, posiekany koper, sól i pieprz. Mieszamy, aż żółtka lekko się rozdrobnią i połączą z resztą składników.
Krok 5: FASZERUJEMY I DEKORUJEMY JAJKA
Wgłębienia po żółtkach obficie faszerujemy kremem chrzanowym i przykładamy połówki jajek do siebie. Dekorujemy gałązkami świeżego kopru.
Komentarze (2)
4 dni temu
Czy zalewa z burakami ma istotny wpływ na smak jajek ?
odpowiedz
3 dni temu
Zalewa ma wpływ na smak jajek, chociaż jeśli ją pominiesz, nadal będą pyszne :)
zobacz wszystkie