zobacz film Jajka w chmurkach

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • folię spożywczą
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • blachę
  • papier do pieczenia

Przygotuj wcześniej:

Z limonki wyciśnij sok. Z ćwiartki limonki zetrzyj skórkę.

Sposób przygotowania:

ŁOSOŚ GRAVLAX

KROK 1: MARYNUJEMY ŁOSOSIA

W misce bardzo dokładnie mieszamy sól z cukrem. Około ⅓ takiej mieszanki wysypujemy na spód dość głębokiego talerza, na to wykładamy łososia. Koperek bardzo drobno siekamy, dodajemy do soli i cukru i ponownie dokładnie mieszamy. Taką mieszanką zasypujemy łososia, zalewamy go sokiem wyciśniętym z limonki, szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 24 godziny do lodówki.

KROK 2: OCZYSZCZAMY ŁOSOSIA

Po zamarynowaniu łososia oczyszczamy z przypraw i pozbawiamy widocznych ości.

JAJKA W CHMURKACH

KROK 1: ROZBIJAMY JAJKA

Białka oddzielamy od żółtek, uważając, aby żółtka pozostały w całości. Na talerz wylewamy odrobinę wody i układamy na nim żółtka.

KROK 2: UBIJAMY BIAŁKA I FORMUJEMY CHMURKI

Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem formujemy za pomocą łyżki 4 chmurki, w każdej robimy małe wgłębienie.

KROK 3: PIECZEMY JAJKA W CHMURKACH

Chmurki z białek pieczemy przez ok. 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy je na moment, w każdym wgłębieniu umieszczamy żółtko i wkładamy na ok. 1-2 minuty do pieca.

SOS KOPERKOWY

W misce umieszczamy miód, musztardę i skórkę otartą z limonki. Koperek bardzo drobno siekamy i dodajemy do miski. Całość dokładnie mieszamy.

PODANIE

Łososia bardzo cienko kroimy i układamy po kilka kawałków na talerzu. Obok wykładamy jedno jajko w chmurce. Na talerz i częściowo na jajko i łososia wylewamy odrobinę sosu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    57 dni temu
    Panowie,rewelacja. Proste ale bardzo wykwintne dania. Oczywiście jutro zrobię jajka w chmurce. Dziękuję za pomysł i przepis.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    440 dni temu
    Móżdżek po polsku to rarytas , robiłam często, ale ostatnio nie mogę kupić nigdzie móżdżku. To danie z mojego dzieciństwa - moja mama tez często je robiła .

    odpowiedz

  • Gość Gość
    442 dni temu
    Gravlaxa oczyszczamy z przypraw, czy opłukujemy z soli?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    442 dni temu
    Łososia dokładnie oczyszczamy z całej marynaty, także z soli.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!