Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- folię spożywczą
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blachę
- papier do pieczenia
Przygotuj wcześniej:
Z limonki wyciśnij sok. Z ćwiartki limonki zetrzyj skórkę.
Sposób przygotowania:
ŁOSOŚ GRAVLAX
KROK 1: MARYNUJEMY ŁOSOSIA
W misce bardzo dokładnie mieszamy sól z cukrem. Około ⅓ takiej mieszanki wysypujemy na spód dość głębokiego talerza, na to wykładamy łososia. Koperek bardzo drobno siekamy, dodajemy do soli i cukru i ponownie dokładnie mieszamy. Taką mieszanką zasypujemy łososia, zalewamy go sokiem wyciśniętym z limonki, szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 24 godziny do lodówki.
KROK 2: OCZYSZCZAMY ŁOSOSIA
Po zamarynowaniu łososia oczyszczamy z przypraw i pozbawiamy widocznych ości.
JAJKA W CHMURKACH
KROK 1: ROZBIJAMY JAJKA
Białka oddzielamy od żółtek, uważając, aby żółtka pozostały w całości. Na talerz wylewamy odrobinę wody i układamy na nim żółtka.
KROK 2: UBIJAMY BIAŁKA I FORMUJEMY CHMURKI
Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem formujemy za pomocą łyżki 4 chmurki, w każdej robimy małe wgłębienie.
KROK 3: PIECZEMY JAJKA W CHMURKACH
Chmurki z białek pieczemy przez ok. 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy je na moment, w każdym wgłębieniu umieszczamy żółtko i wkładamy na ok. 1-2 minuty do pieca.
SOS KOPERKOWY
W misce umieszczamy miód, musztardę i skórkę otartą z limonki. Koperek bardzo drobno siekamy i dodajemy do miski. Całość dokładnie mieszamy.
PODANIE
Łososia bardzo cienko kroimy i układamy po kilka kawałków na talerzu. Obok wykładamy jedno jajko w chmurce. Na talerz i częściowo na jajko i łososia wylewamy odrobinę sosu.
Zobacz podobne
przepisy
Jajka faszerowane pastą z kawioru
Pyszna przekąska na przyjęcie – jajka faszerowane wyśmienitą pastą z kawioru, podane z gałązką koperku i pieczywem.
Jajko cocotte z wędzonym łososiem i prowansalskim ratatouille
Tym razem będzie bardzo francusko i bardzo fit. Bo taka jest potrawa ratatouille rodem z Nicei oraz jajka cocotte.
Jajko zapiekane w bagietce
DG jak zawsze ma świetny pomysł na łatwe i szybkie w przygotowaniu śniadanie! Wypróbuj przepis na zapiekane bagietki z jajkiem!
Jajka po wiedeńsku z kremem z rzeżuchy i tostowymi paluszkami
Krem z rzeżuchy i tostowe paluszki to świetne dodatki do jajek. Wypróbuj koniecznie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Grillowany łosoś z masłem ziołowym
- Jajka po benedyktyńsku
- Domowe lody śmietankowo-malinowe na 5 sposobów
- Gołąbki z mięsem mielonym w sosie z pomarańczy
- Zapiekane jajka z salami i papryką
- Naleśniki z boczkiem
- Ragoût z jajek z warzywami
- Roladki z tortilli
- Mazurek z kremem pistacjowym
- Sałatka ze szparagów, jajek i koziego sera
- Puszyste bułeczki z sałatką
- Bliny z kremem awokado i fetą
- Gravlax z tartymi buraczkami
- Różowy makaron z burakami
- Łosoś pieczony na ogniu z surówką z czerwonej kapusty
- Gruszki parowane w białym winie
- Nadziewane daktyle w czekoladzie
- Croquetas z purée ziemniaczanym i chorizo
- MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY Z ŻELEM TRUSKAWKOWYM
- Gniazdka z bułek ze szparagami i jajkiem
- Roladki z tortilli z guacamole i kabanosami
- DALGONA COFFEE Z MALINAMI
- Obiad jednoblaszkowy z tofu
- Nadziewane marchewki z ciasta francuskiego
- Crostini z mango i awokado
- Proteinowy deser z ciasteczkami cantuccini
- Vol-au-vent (korpusy z ciasta francuskiego) z ubijaną fetą
- Wegańska kapusta faszerowana
- Sałatka warstwowa z szynką
- Jednogarnkowy kociołek z kiełbasą i cukinią
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
231 dni temu
Panowie,rewelacja. Proste ale bardzo wykwintne dania. Oczywiście jutro zrobię jajka w chmurce. Dziękuję za pomysł i przepis.
odpowiedz
614 dni temu
Móżdżek po polsku to rarytas , robiłam często, ale ostatnio nie mogę kupić nigdzie móżdżku. To danie z mojego dzieciństwa - moja mama tez często je robiła .
odpowiedz
617 dni temu
Gravlaxa oczyszczamy z przypraw, czy opłukujemy z soli?
odpowiedz
617 dni temu
Łososia dokładnie oczyszczamy z całej marynaty, także z soli.