
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- folię spożywczą
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blachę
- papier do pieczenia
Przygotuj wcześniej:
Z limonki wyciśnij sok. Z ćwiartki limonki zetrzyj skórkę.
Sposób przygotowania:
ŁOSOŚ GRAVLAX
KROK 1: MARYNUJEMY ŁOSOSIA
W misce bardzo dokładnie mieszamy sól z cukrem. Około ⅓ takiej mieszanki wysypujemy na spód dość głębokiego talerza, na to wykładamy łososia. Koperek bardzo drobno siekamy, dodajemy do soli i cukru i ponownie dokładnie mieszamy. Taką mieszanką zasypujemy łososia, zalewamy go sokiem wyciśniętym z limonki, szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 24 godziny do lodówki.
KROK 2: OCZYSZCZAMY ŁOSOSIA
Po zamarynowaniu łososia oczyszczamy z przypraw i pozbawiamy widocznych ości.
JAJKA W CHMURKACH
KROK 1: ROZBIJAMY JAJKA
Białka oddzielamy od żółtek, uważając, aby żółtka pozostały w całości. Na talerz wylewamy odrobinę wody i układamy na nim żółtka.
KROK 2: UBIJAMY BIAŁKA I FORMUJEMY CHMURKI
Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem formujemy za pomocą łyżki 4 chmurki, w każdej robimy małe wgłębienie.
KROK 3: PIECZEMY JAJKA W CHMURKACH
Chmurki z białek pieczemy przez ok. 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy je na moment, w każdym wgłębieniu umieszczamy żółtko i wkładamy na ok. 1-2 minuty do pieca.
SOS KOPERKOWY
W misce umieszczamy miód, musztardę i skórkę otartą z limonki. Koperek bardzo drobno siekamy i dodajemy do miski. Całość dokładnie mieszamy.
PODANIE
Łososia bardzo cienko kroimy i układamy po kilka kawałków na talerzu. Obok wykładamy jedno jajko w chmurce. Na talerz i częściowo na jajko i łososia wylewamy odrobinę sosu.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Łazanki
- Mini burgery
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ryba po japońsku
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Makówki śląskie
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Przekąski sylwestrowe
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Pistacjowy sernik baskijski
- Krokiety z mięsem
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Guacamole
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (4)
601 dni temu
Panowie,rewelacja. Proste ale bardzo wykwintne dania. Oczywiście jutro zrobię jajka w chmurce. Dziękuję za pomysł i przepis.
Odpowiedz
984 dni temu
Móżdżek po polsku to rarytas , robiłam często, ale ostatnio nie mogę kupić nigdzie móżdżku. To danie z mojego dzieciństwa - moja mama tez często je robiła .
Odpowiedz
986 dni temu
Gravlaxa oczyszczamy z przypraw, czy opłukujemy z soli?
Odpowiedz
986 dni temu
Łososia dokładnie oczyszczamy z całej marynaty, także z soli.