Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- folię spożywczą
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blachę
- papier do pieczenia
Przygotuj wcześniej:
Z limonki wyciśnij sok. Z ćwiartki limonki zetrzyj skórkę.
Sposób przygotowania:
ŁOSOŚ GRAVLAX
KROK 1: MARYNUJEMY ŁOSOSIA
W misce bardzo dokładnie mieszamy sól z cukrem. Około ⅓ takiej mieszanki wysypujemy na spód dość głębokiego talerza, na to wykładamy łososia. Koperek bardzo drobno siekamy, dodajemy do soli i cukru i ponownie dokładnie mieszamy. Taką mieszanką zasypujemy łososia, zalewamy go sokiem wyciśniętym z limonki, szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 24 godziny do lodówki.
KROK 2: OCZYSZCZAMY ŁOSOSIA
Po zamarynowaniu łososia oczyszczamy z przypraw i pozbawiamy widocznych ości.
JAJKA W CHMURKACH
KROK 1: ROZBIJAMY JAJKA
Białka oddzielamy od żółtek, uważając, aby żółtka pozostały w całości. Na talerz wylewamy odrobinę wody i układamy na nim żółtka.
KROK 2: UBIJAMY BIAŁKA I FORMUJEMY CHMURKI
Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem formujemy za pomocą łyżki 4 chmurki, w każdej robimy małe wgłębienie.
KROK 3: PIECZEMY JAJKA W CHMURKACH
Chmurki z białek pieczemy przez ok. 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy je na moment, w każdym wgłębieniu umieszczamy żółtko i wkładamy na ok. 1-2 minuty do pieca.
SOS KOPERKOWY
W misce umieszczamy miód, musztardę i skórkę otartą z limonki. Koperek bardzo drobno siekamy i dodajemy do miski. Całość dokładnie mieszamy.
PODANIE
Łososia bardzo cienko kroimy i układamy po kilka kawałków na talerzu. Obok wykładamy jedno jajko w chmurce. Na talerz i częściowo na jajko i łososia wylewamy odrobinę sosu.
Zobacz podobne
przepisy
Jajka faszerowane pastą z kawioru
Pyszna przekąska na przyjęcie – jajka faszerowane wyśmienitą pastą z kawioru, podane z gałązką koperku i pieczywem.
Jajko cocotte z wędzonym łososiem i prowansalskim ratatouille
Tym razem będzie bardzo francusko i bardzo fit. Bo taka jest potrawa ratatouille rodem z Nicei oraz jajka cocotte.
Jajko zapiekane w bagietce
DG jak zawsze ma świetny pomysł na łatwe i szybkie w przygotowaniu śniadanie! Wypróbuj przepis na zapiekane bagietki z jajkiem!
Jajka po wiedeńsku z kremem z rzeżuchy i tostowymi paluszkami
Krem z rzeżuchy i tostowe paluszki to świetne dodatki do jajek. Wypróbuj koniecznie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Świąteczne pierniczki
- Pistacjowy sernik baskijski
- Uszka z grzybami
- Kapusta z grochem
- Sernik krakowski
- Błyskawiczne pierniczki
- Przekąski sylwestrowe
- Śledzie po kaszubsku
- Wigilijny makowiec
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Kutia
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
293 dni temu
Panowie,rewelacja. Proste ale bardzo wykwintne dania. Oczywiście jutro zrobię jajka w chmurce. Dziękuję za pomysł i przepis.
odpowiedz
677 dni temu
Móżdżek po polsku to rarytas , robiłam często, ale ostatnio nie mogę kupić nigdzie móżdżku. To danie z mojego dzieciństwa - moja mama tez często je robiła .
odpowiedz
679 dni temu
Gravlaxa oczyszczamy z przypraw, czy opłukujemy z soli?
odpowiedz
679 dni temu
Łososia dokładnie oczyszczamy z całej marynaty, także z soli.