Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY KREM Z RZEŻUCHY
Rzeżuchę obcinamy i mieszamy z serkiem grani i śmietanką, doprawiamy solą, pieprzem i skórką z cytryny.
KROK 2: GOTUJEMY JAJKA I SMAŻYMY CHLEB
Jajka gotujemy na miękko. W międzyczasie każdą kromkę chleba kroimy na 4 paski i podsmażamy na gorącym maśle ok. 1 minuty z każdej strony.
KROK 3: NAKŁADAMY KREM NA JAJKA
Jajka przelewamy zimną wodą, obieramy ze skorupki i przekładamy po 2 sztuki do szklanki. Lekko nacinamy, doprawiamy solą i pieprzem i rozkładamy na nich krem z rzeżuchy. Dodajemy po 1 łyżeczce kawioru z pstrąga (opcjonalnie). Podajemy z tostowymi paluszkami.
Zobacz podobne
przepisy
Jaja faszerowane łososiowo-chrzanowe
Połówki ugotowanych na twardo jajek wypełnione farszem o wyrazistym smaku. Prosta, efektowna i bardzo smaczna przekąska.
3 sposoby na omlet
Omlet na słodko w stylu azjatyckim oraz z łososiem i awokado – wypróbuj wszystkie trzy przepisy na udany początek dnia!
Szczawiowa na gęsinie z ziemniakami i jajem poszetowym
Latem najlepiej smakują lekkie zupy! Przygotuj szczawiową na mocnym wywarze z gęsi i z efektownym jajem poszetowym.
Jaja faszerowane na dwa sposoby i sos wielkanocny
Faszerowane jaja to pyszna przekąska w wykonaniu Doroty. Z sosem wielkanocnym smakują znakomicie!
Jajka po wiedeńsku — krótka historia tej potrawy
Jajka po wiedeńsku to klasyczne danie, które często pojawia się w menu śniadaniowym wielu restauracji. Jajka wiedeńskie charakteryzują się płynnym żółtkiem i lekko ściętym białkiem, co czyni je doskonałym wyborem na eleganckie śniadanie lub lekką kolację. Wyjątkowa konsystencja oraz atrakcyjny sposób podania z pewnością przyczyniły się do ich popularności. Ale skąd wziął się przepis na jajka po wiedeńsku?
Historia przepisu na jajo po wiedeńsku sięga początków XIX wieku, kiedy to wiedeńscy kucharze zaczęli eksperymentować z przygotowywaniem jajek na miękko. Inspiracją do stworzenia tego dania było prawdopodobnie połączenie tradycji wiedeńskiej kuchni (w której jajka zajmują zaszczytne miejsce) z francuską techniką gotowania jajek. Jajka po wiedeńsku szybko zyskały popularność w kawiarniach i restauracjach, stając się stałym punktem na menu austriackiej gastronomii.
Choć klasyczna wersja jajek po wiedeńsku to jajka ugotowane na półmiękko z płynnym żółtkiem i delikatnie ściętym białkiem oraz masłem to istnieje wiele wariantów tej pysznej potrawy. Niektórzy dodają do jajek po wiedeńsku zioła, przyprawy, a także bardziej treściwe dodatki takie jak wędliny, wędzone ryby, czy drobno pokrojone warzywa, czyniąc ten klasyczny przepis jeszcze lepszym i bardziej sycącym.
Popularne są również wersje wegetariańskie, wzbogacone o różne sosy i inne składniki. Jedną z takich smacznych modyfikacji jest nasz tytułowy przepis na jajka po wiedeńsku z dodatkiem kremu z rzeżuchy oraz tostowymi paluszkami, który zachwyca już od pierwszego kęsa!
Jajka po wiedeńsku — jak i z czym je podać?
Jajka po wiedeńsku to po prostu odpowiednio ugotowane jajka podane w szklance z odrobiną masła i przyprawami. Ten tradycyjny sposób na jajka w szklance aż prosi się o różne modyfikacje, które wzbogacą smak całej potrawy. W jaki sposób i z czym można podawać jaja po wiedeńsku, aby uczynić ten prosty przepis bardziej wyszukanym?
Jeśli chcesz dodać swoim jajkom więcej wyrazu, koniecznie wkomponuj do swojego przepisu odrobinę smażonego szpinaku. W ten sposób nadasz potrawie bardziej odświeżającego charakteru i lekkości.
Chcesz zaserwować jajko po wiedeńsku w iście królewskim stylu? Spróbuj podać je z dodatkiem kremowego sosu holenderskiego. Choć to klasyczny sos do jajek po benedyktyńsku, świetnie sprawdzi się także po wiedeńsku! Do sosu warto dodać coś świeże zioła, a całość ozdobić kawiorem dla unikalnego doświadczenia smakowego.
Jak jeszcze można zrobić jajko po wiedeńsku? Jeśli nie przepadasz za klasyczną formą podania w szklance, możesz spróbować zaserwować jajka w koszyku z sera lub chleba, albo podać je na poduszce z awokado. Do jajek dodać można także plastry wędzonego łososia albo innej ryby. A dla tych, którzy nie przepadają za smakami morza, polecamy dodać do jajek kawałki dojrzewającej szynki i całość oprószyć białym serem o intensywnym smaku (np. fetą lub kozią roladką).
Przyrządzasz wersję dla wegetarian? Dodaj do jajek sałatkę z rukoli i kawałków świeżych pomidorów. Możesz pokusić się także o dodanie innych składników np. słodkiej papryki, oliwek, pieczonego czosnku albo różnych kiszonek. Dodatek oliwek nadadzą potrawie śródziemnomorskiego klimatu, a w połączeniu z pieczonym czosnkiem stworzą prawdziwą poezję na talerzu. Do jajek po wiedeńsku doskonale pasuje także pieczony kalafior i brokuł, a nawet kapusta!
A jeśli nudzi Cię klasyczna forma podania jajek w szklance, możesz spróbować przyrządzić jajka na bagietce z białego pieczywa lub chleba graham, a całość podać w towarzystwie kremowego serka albo sosu berneńskiego. Jeśli tytułowa wersja z kremem z rzeżuchy oraz tostowymi paluszkami przypadła Ci do gustu, to powinieneś koniecznie spróbować jajek z dodatkiem podsmażanej kiełbasy chłopskiej, sosu tatarskiego i pajdy wiejskiego chleba. Masz inny pomysł na kreatywne połączenie jajek po wiedeńsku z ulubionymi składnikami? Nie bój się! Eksperymenty w kuchni zawsze skutkują czymś przepysznym!
Jak zrobić jajka po wiedeńsku?
Jak zrobić genialne jajka po wiedeńsku? Istnieje kilka trików na to, jak zrobić jajko po wiedeńsku, by idealnie podkreślić jego smak i zachować odpowiednią strukturę, a my z przyjemnością się nimi z Tobą podzielimy!
Zacznijmy od rzeczy pozornie oczywistej, jednakże często zaniedbywanej, czyli świeżości produktów! Do jajek z tytułowego przepisu wybierz te najświeższe, by uzyskać doskonałą konsystencję i smak. Liczy się także ich jakość — postaw na jaja od kur na wolnym wybiegu. Takie jajka są zazwyczaj smaczniejsze, a ich żółtka mają bardziej intensywną barwę.
Ile gotuje się jajka po wiedeńsku? Czas gotowania nie powinien przekroczyć 4 minut, jeśli chcemy, aby jajka po wiedeńsku zachowały ścięte białko i płynne żółtko. Przed gotowaniem, podgrzej jajka do temperatury pokojowej, co pomoże Ci je równomiernie ugotować. Dodaj do wody odrobinę oliwy i szczyptę soli, by ułatwić późniejsze obieranie jajek i podkreślić jajeczny smak. Powinieneś wiedzieć, że jajka po wiedeńsku najlepiej smakują, gdy są podawane natychmiast po gotowaniu. Nie warto zwlekać z ich serwowaniem.
A co z dodatkami? Jak udoskonalić tradycyjny przepis na jaja po wiedeńsku? Smak jajek podkreśl, używając do nich świeżych ziół oraz podstawowych przypraw takich jak sól i pieprz. Jeśli chcesz nadać swojej wersji większej głębi smaku, dodaj do jajek odrobinę musztardy (najlepiej francuskiej) lub kwaśną śmietanę.
Jajka po wiedeńsku warto podawać w towarzystwie bukietu ulubionych warzyw, także tych kiszonych. Pokrój ogórki, rzodkiewkę, pomidora oraz cebulę i wymieszaj je ze sobą — taka sałatka świetnie wydobędzie smak jajek, nadając potrawie lekkości. A co z podaniem? Jajka po wiedeńsku podawaj starannie udekorowane, aby podkreślić ich elegancki charakter.
Jajka po wiedeńsku mogą stać się prawdziwą ucztą dla zmysłów, jeśli tylko zadba się o kilka wymienionych wyżej aspektów. Staranność w doborze składników, kreatywność w podawaniu oraz precyzyjne gotowanie to kluczowe elementy, które sprawią, że to danie to na stałe zagości w Twoim jadłospisie.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Śledzie po kaszubsku
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Kompot z suszu z cytryną
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Przekąski sylwestrowe
- Zupa grzybowa z makaronem
- Domek z piernika
- Wegańska ryba po grecku
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto na pierogi
- Uszka z grzybami
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Ryba po japońsku
- Wigilijny makowiec
- Pierniki
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
2403 dni temu
JAJKA GOTOWANE PRZEZ 6 MINUT RACZEJ BĘDĄ NA TWARDO POZDRAWIAM
odpowiedz
2401 dni temu
będą "mollet", czyli twarde bialko i plynne zoltko. po angielsku takie jajka nazywają się nawet "6-minute eggs". Klaniam sie
2840 dni temu
Mieszkam w Wiedniu od 15 lat i nie spotkalem nigdy takiego przepisu. Jedno jest pewne ...... ten przepis nie ma nic wspolnego z Wiedniem. Pozdrawiam :)
odpowiedz
2840 dni temu
Czasami nazwy dań nie mają wiele wspólnego z kuchnią narodową - podobnie jest z pierogami ruskimi :)
2401 dni temu
od lat jeżdżę do Bretanii i jako żywo nigdy nie uświadczyłam tam fasolki po bretońsku. To samo ma się do ryby po grecku.