Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krok 1: Gotujemy zupę

Gotujemy wywar z gęsich ud. Uda zachowujemy. Ziemniaki ze skórką kroimy w kostkę. Marchewki i pietruszki obieramy i siekamy w drobną kostkę. Ziemniaki, marchewki, pietruszki i posiekany czosnek przesmażamy na oleju, podlewamy odrobiną wywaru, smażymy jeszcze chwilę. Następnie warzywa zalewamy resztą wywaru, gotujemy ok. 5-8 minut. Mięso z ugotowanych w wywarze ud gęsich rwiemy na mniejsze kawałki, odstawiamy. Do warzyw dodajemy umyty szczaw i gotujemy ok. 5 minut. Hartujemy śmietanę (mieszamy ją z odrobiną gorącego wywaru), delikatnie solimy i dodajemy do zupy, wszystko zagotowujemy. Zupę doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 2: Przygotowujemy jajka poszetowe

Ocet mieszamy z piwem i odrobiną wody. Wszystko zagotowujemy. Do powoli gotującego się płynu wlewamy pojedynczo jaja i parzymy ok. 3 minut, tak żeby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Zupę podajemy na talerzu z jajami i mięsem z gęsich udek.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Edyta Edyta
    286 dni temu
    Czy kaczka też się tutaj sprawdzi, i jeśli tak, to wystarczą dwa uda? Mam szczaw na grządce, a o gęś chyba trudno o tej porze roku ;-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    283 dni temu
    Edyto, możesz dokonać takiej zamiany :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram