
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Gotujemy zupę
Gotujemy wywar z gęsich ud. Uda zachowujemy. Ziemniaki ze skórką kroimy w kostkę. Marchewki i pietruszki obieramy i siekamy w drobną kostkę. Ziemniaki, marchewki, pietruszki i posiekany czosnek przesmażamy na oleju, podlewamy odrobiną wywaru, smażymy jeszcze chwilę. Następnie warzywa zalewamy resztą wywaru, gotujemy ok. 5-8 minut. Mięso z ugotowanych w wywarze ud gęsich rwiemy na mniejsze kawałki, odstawiamy. Do warzyw dodajemy umyty szczaw i gotujemy ok. 5 minut. Hartujemy śmietanę (mieszamy ją z odrobiną gorącego wywaru), delikatnie solimy i dodajemy do zupy, wszystko zagotowujemy. Zupę doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 2: Przygotowujemy jajka poszetowe
Ocet mieszamy z piwem i odrobiną wody. Wszystko zagotowujemy. Do powoli gotującego się płynu wlewamy pojedynczo jaja i parzymy ok. 3 minut, tak żeby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Zupę podajemy na talerzu z jajami i mięsem z gęsich udek.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Zupa grzybowa z makaronem
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Boczek pieczony
- Kutia
- Piernik świąteczny
- Ryba po japońsku
- Sałatka gyros
- Ryba z piekarnika
- Makowiec japoński
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Sernik pistacjowy
- Makówki śląskie
- Przekąski sylwestrowe
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Świąteczne pierniczki
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Pierniki
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
3020 dni temu
Czy kaczka też się tutaj sprawdzi, i jeśli tak, to wystarczą dwa uda? Mam szczaw na grządce, a o gęś chyba trudno o tej porze roku ;-)
Odpowiedz
3017 dni temu
Edyto, możesz dokonać takiej zamiany :)