Szczawiowa na gęsinie z ziemniakami i jajem poszetowym

Karol Okrasa


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Gotujemy zupę

Gotujemy wywar z gęsich ud. Uda zachowujemy. Ziemniaki ze skórką kroimy w kostkę. Marchewki i pietruszki obieramy i siekamy w drobną kostkę. Ziemniaki, marchewki, pietruszki i posiekany czosnek przesmażamy na oleju, podlewamy odrobiną wywaru, smażymy jeszcze chwilę. Następnie warzywa zalewamy resztą wywaru, gotujemy ok. 5-8 minut. Mięso z ugotowanych w wywarze ud gęsich rwiemy na mniejsze kawałki, odstawiamy. Do warzyw dodajemy umyty szczaw i gotujemy ok. 5 minut. Hartujemy śmietanę (mieszamy ją z odrobiną gorącego wywaru), delikatnie solimy i dodajemy do zupy, wszystko zagotowujemy. Zupę doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 2: Przygotowujemy jajka poszetowe

Ocet mieszamy z piwem i odrobiną wody. Wszystko zagotowujemy. Do powoli gotującego się płynu wlewamy pojedynczo jaja i parzymy ok. 3 minut, tak żeby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Zupę podajemy na talerzu z jajami i mięsem z gęsich udek.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Karol Okrasa

Nogi gęsi w piwie z pieczoną kapustą

Skosztuj nóg gęsi wolno duszonych w ciemnym piwie, podanych z pieczoną kapustą!

Nogi gęsi w piwie z pieczoną kapustą
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: średni czas przygotowania: 3:00 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Halina Bielińska

Śliwkowe piersi gęsi

Nie wiesz, jak przygotować gęsinę? Zainspiruj się przepisem na śliwkowe piersi gęsi.

Śliwkowe piersi gęsi

poziom trudności: średni czas przygotowania: 2:30 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (2)

Avatar
  • Edyta Edyta
    2909 dni temu
    Czy kaczka też się tutaj sprawdzi, i jeśli tak, to wystarczą dwa uda? Mam szczaw na grządce, a o gęś chyba trudno o tej porze roku ;-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2906 dni temu
    Edyto, możesz dokonać takiej zamiany :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!