
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Gotujemy zupę
Gotujemy wywar z gęsich ud. Uda zachowujemy. Ziemniaki ze skórką kroimy w kostkę. Marchewki i pietruszki obieramy i siekamy w drobną kostkę. Ziemniaki, marchewki, pietruszki i posiekany czosnek przesmażamy na oleju, podlewamy odrobiną wywaru, smażymy jeszcze chwilę. Następnie warzywa zalewamy resztą wywaru, gotujemy ok. 5-8 minut. Mięso z ugotowanych w wywarze ud gęsich rwiemy na mniejsze kawałki, odstawiamy. Do warzyw dodajemy umyty szczaw i gotujemy ok. 5 minut. Hartujemy śmietanę (mieszamy ją z odrobiną gorącego wywaru), delikatnie solimy i dodajemy do zupy, wszystko zagotowujemy. Zupę doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 2: Przygotowujemy jajka poszetowe
Ocet mieszamy z piwem i odrobiną wody. Wszystko zagotowujemy. Do powoli gotującego się płynu wlewamy pojedynczo jaja i parzymy ok. 3 minut, tak żeby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Zupę podajemy na talerzu z jajami i mięsem z gęsich udek.
Zobacz podobne
przepisy
Piersi z gęsi z podgrzybkami lub borowikami
Wypróbuj przepis z Podlasia na pyszną gęś z grzybami. Jesteśmy pewni, że Ci zasmakuje!

Uda gęsi z jabłkami i grochem smażonym z kapustą
Wykorzystaj pomysł Okrasy na doskonałą gęsinę z aromatycznie przyprawionym duszonym grochem.

Nogi gęsi w piwie z pieczoną kapustą
Skosztuj nóg gęsi wolno duszonych w ciemnym piwie, podanych z pieczoną kapustą!

Śliwkowe piersi gęsi
Nie wiesz, jak przygotować gęsinę? Zainspiruj się przepisem na śliwkowe piersi gęsi.

Komentarze (2)
2261 dni temu
Czy kaczka też się tutaj sprawdzi, i jeśli tak, to wystarczą dwa uda? Mam szczaw na grządce, a o gęś chyba trudno o tej porze roku ;-)
odpowiedz
2259 dni temu
Edyto, możesz dokonać takiej zamiany :)
zobacz wszystkie