zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • naczynie żeliwne lub żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Obsmażamy uda

Uda myjemy, osuszamy. Od strony mięsa doprawiamy solą i białym pieprzem. Układamy uda na patelni od strony skóry i obsmażamy z obu stron na złoty kolor.

Cebulę kroimy w grubą kostkę, czosnek w plasterki.

Krok 2: Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos

Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy część tłuszczu. Na pozostałej części tłuszczu podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy 1 łyżkę imbiru, 1 łyżkę ziaren kolendry, goździki i ziele angielskie. Dodajemy połowę posiekanej papryczki chili. Podlewamy piwem. Dodajemy połowę przygotowanego masła i 1 łyżkę miodu. Gdy sos zgęstnieje, dolewamy wodę. Zagotowujemy. Sosem zalewamy nogi gęsi. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 1,5 godziny. Jeśli korzystamy z naczynia żeliwnego, mięso możemy dusić na wolnym ogniu przez około 2 godziny.

Krok 3: Przygotowujemy kapustę

Białą kapustę kroimy w grubą kostkę i sparzamy przez około 10-30 sekund we wrzątku. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy odrobinę oliwy lub oleju rzepakowego, wykładamy kapustę i obtaczamy ją w oliwie. Chili siekamy i posypujemy nim kapustę. Następnie obsypujemy ją świeżym, siekanym tymiankiem. Doprawiamy miodem. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 5-7 minut.

Upieczone gęsi wyjmujemy z sosu, a sos przelewamy przez sitko do garnka. Przecieramy składniki, które zostały na sitku. Dodajemy pozostałą część masła i odrobinę soku z limonki. Miksujemy i zagotowujemy. Okrawamy skórę z kości. Nogi wkładamy znów do sosu i dodajemy żurawiny.

Na upieczoną kapustę ścieramy odrobinę skórki z limonki, doprawiamy sokiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Jacek Jacek
    198 dni temu
    Czy w ten sam sposób mogę przygotować pierś z gęsi? Pytam bo nie udało mi się dziś dostać w Państwa sklepach nóg.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    567 dni temu
    Nogi z gęsi wyszły smaczne, ale piekłam ponad 2 godziny - myślę, że ok. 3 też nie było by za długo.

    odpowiedz

  • MonikaB MonikaB
    567 dni temu
    Wszystko fajnie spoko podałam z pieczonymi ziemniaczkami i ciemnym piwem - jest tylko jedno "ale" - posiadam bardzo dobry piekarnik pewnej szanowanej na rynku marki i już któryś raz w waszych przepisach, czas pieczenia jest zaniżony o co najmniej godzinę - udko musiałam piec 3h w temperaturze 180stopni by nadawało się do spożycia.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram