Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żeliwne lub żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Obsmażamy uda
Uda myjemy, osuszamy. Od strony mięsa doprawiamy solą i białym pieprzem. Układamy uda na patelni od strony skóry i obsmażamy z obu stron na złoty kolor.
Cebulę kroimy w grubą kostkę, czosnek w plasterki.
Krok 2: Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos
Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy część tłuszczu. Na pozostałej części tłuszczu podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy 1 łyżkę imbiru, 1 łyżkę ziaren kolendry, goździki i ziele angielskie. Dodajemy połowę posiekanej papryczki chili. Podlewamy piwem. Dodajemy połowę przygotowanego masła i 1 łyżkę miodu. Gdy sos zgęstnieje, dolewamy wodę. Zagotowujemy. Sosem zalewamy nogi gęsi. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 1,5 godziny. Jeśli korzystamy z naczynia żeliwnego, mięso możemy dusić na wolnym ogniu przez około 2 godziny.
Krok 3: Przygotowujemy kapustę
Białą kapustę kroimy w grubą kostkę i sparzamy przez około 10-30 sekund we wrzątku. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy odrobinę oliwy lub oleju rzepakowego, wykładamy kapustę i obtaczamy ją w oliwie. Chili siekamy i posypujemy nim kapustę. Następnie obsypujemy ją świeżym, siekanym tymiankiem. Doprawiamy miodem. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 5-7 minut.
Upieczone gęsi wyjmujemy z sosu, a sos przelewamy przez sitko do garnka. Przecieramy składniki, które zostały na sitku. Dodajemy pozostałą część masła i odrobinę soku z limonki. Miksujemy i zagotowujemy. Okrawamy skórę z kości. Nogi wkładamy znów do sosu i dodajemy żurawiny.
Na upieczoną kapustę ścieramy odrobinę skórki z limonki, doprawiamy sokiem.
Zobacz podobne
przepisy
Uda gęsi z jabłkami i grochem smażonym z kapustą
Wykorzystaj pomysł Okrasy na doskonałą gęsinę z aromatycznie przyprawionym duszonym grochem.
Gęsie uda duszone ze śliwkami i jabłkami
Kaszubski pomysł na obiad? Gęś z kluskami kładzionymi oraz słodko-kwaśną kapustą!
Piersi z gęsi z podgrzybkami lub borowikami
Wypróbuj przepis z Podlasia na pyszną gęś z grzybami. Jesteśmy pewni, że Ci zasmakuje!
Gęś w sosie musztardowym z sałatką z bobu i marchewki
Stwórz wyszukane danie, przygotowując gęś w sosie musztardowym z dodatkiem nietypowej sałatki z bobu i marchewki.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Uszka z grzybami
- Zupa grzybowa z makaronem
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pieczona ryba po grecku
- Kompot z suszu z cytryną
- Piernik staropolski
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Sernik krakowski
- Sałatka gyros
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciasto na pierogi
- Ciasto marchewkowe
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
2590 dni temu
Czy w ten sam sposób mogę przygotować pierś z gęsi? Pytam bo nie udało mi się dziś dostać w Państwa sklepach nóg.
odpowiedz
2959 dni temu
Nogi z gęsi wyszły smaczne, ale piekłam ponad 2 godziny - myślę, że ok. 3 też nie było by za długo.
odpowiedz
2959 dni temu
Wszystko fajnie spoko podałam z pieczonymi ziemniaczkami i ciemnym piwem - jest tylko jedno "ale" - posiadam bardzo dobry piekarnik pewnej szanowanej na rynku marki i już któryś raz w waszych przepisach, czas pieczenia jest zaniżony o co najmniej godzinę - udko musiałam piec 3h w temperaturze 180stopni by nadawało się do spożycia.
odpowiedz