Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Nogi gęsi
Nogi z gęsi dokładnie myjemy i osuszamy. Z kostek nóg gęsi usuwamy ścięgna, odcinamy chrząstkę. Z nóg gęsi ściągamy nadmiar skóry i tłuszcz (nie wyrzucamy tłuszczu i skóry). Skórę gęsi delikatnie nacinamy w kratkę, następnie w miejscu torebki stawowej dzielimy nogi gęsi na pół.
W garnku rozpuszczamy odłożony tłuszcz i skórę gęsi, a gęś doprawiamy solą i pieprzem z obu stron.
Podsmażoną skórę gęsi wyjmujemy z garnka, a na wytopionym z niej tłuszczu wraz z niewielką ilością masła podsmażamy kawałki gęsi (najpierw od strony skóry). Gdy skórka mięsa stanie się brązowawa i chrupka, wyciągamy nogi gęsi z garnka i wylewamy tłuszcz.
W tym samym garnku smażymy drobno posiekaną cebulę i pół ząbka posiekanego czosnku, po czym ponownie wkładamy nogi gęsi i je podsmażamy, dodajemy 2 szklanki białego wytrawnego wina. Całość mieszamy. Do garnka dodajemy 1 opakowanie śmietany, zmniejszamy ogień, dodajemy 1 liść laurowy. Garnek przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok. 25 minut.
Wyjmujemy mięso z garnka, do pozostałego sosu wlewamy 1 opakowanie śmietany. Mieszamy.
Wyłączamy ogień, dodajemy musztardę z gorczycą, pieprz, posiekaną pietruszkę i mieszamy.
Jak podawać
Sos wylewamy na talerz, a na sosie układamy mięso. Mięso posypujemy drobno posiekaną pietruszką. Podajemy z sałatką z marchewki.
Sałatka z bobu i marchwi
Do gotującej się wody wsypujemy bób. Gdy odpowiednio się sparzy ok. 30 sekund, odcedzamy go na durszlaku (możemy również durszlak z bobem trzymać w gotującej się wodzie). Następnie zanurzamy bób w zimnej wodzie, po czym obieramy.
W rondlu podgrzewamy oliwę, podsmażamy drobno posiekany czosnek, a po kilku minutach dodajemy pociętą w piórka szalotkę. Całość podsmażamy 2-3 minuty na mocnym ogniu. Dodajemy pozostałe kawałki masła, a gdy masło sie rozpuści, dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę. Całość energicznie mieszamy. Podlewamy niewielką ilościa wody.
Podsmażoną marchewke z szalotka dodajemy do obranego bobu, całość mieszamy. Dodajemy do tego pieprz, sól oraz trochę posiekanej bazylii (można również użyć mięty), mieszamy.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczony kurczak z jabłkami i rodzynkami
Pomysł na rodzinny obiad? Delikatne mięso kurczaka z chrupiącą skórką, przyrządzone w towarzystwie jabłek i przypraw.
Piersi kurczaka w marynacie jogurtowo-pomarańczowej
Soczyste mięso skąpane w aromatycznej marynacie. Doskonale smakuje w towarzystwie ryżu i sałaty z dressingiem.
Grillowany indyk z pieczoną gruszką i serem pleśniowym
Indyk, jako wykwintny drób, zasługuje na równie wysublimowaną oprawę. Podaj go z pieczoną gruszką i pleśniowym serem.
Pierś z gęsi z sosem piernikowym
Idealnie wypieczona gęsina z rozmarynowymi gruszkami z piekarnika. Pyszny sposób na tradycyjne polskie mięso.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Czekoladowy pudding z croissantów
- Sałatka z awokado i ogórków z szynką prosciutto
- Sałatka owocowo-warzywna z kaszą jaglaną, bakaliami i musztardowo-imbirowym winegretem
- Piersi z gęsi z podgrzybkami lub borowikami
- Gęsie uda duszone ze śliwkami i jabłkami
- Piersi gęsi duszone z jabłkami, suszonymi śliwkami i żurawinami
- Indyk w sosie czekoladowym
- Sałatka z bobu z pesto z prażonej dymki
- Golonka indyka w sosie musztardowym
- Sałatka z boczkiem i ciecierzycą
- Makaron z wędzonym łososiem w sosie musztardowym
- Makaron z łososiem
- Gęś z farszem i pureé dyniowym z dodatkiem gruszek z borówkami
- Makaron z pesto z bobu
- Kalafior w jogurtowym sosie curry
- Pieczony udziec z jelenia w marynacie winno-musztardowej
- Burek z serem kozim i oliwkami
- Sałatka z kaszą i ziarnami
- Czekoladowy placek ze śliwkami
- Kanapka cała wspaniała
- Kawałki sera koziego na roszponce z orzechami
- Zębacz smugowy pieczony w limonkowej marynacie
- Różowe cynamonki
- Nuggetsy z tempehu
- Pizza bez drożdży
- Kanapka rybaka
- Bulion warzywny
- Kanapka szybka rybka
- Chleb na domowym zakwasie z koprem włoskim
- Sernikoblondie z owocami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (37)
3609 dni temu
Tak jak proponowałam wcześniej- po wszystkim wrzuciłam jeszcze na 2 godziny do piekarnika i wyszło obłędnie pysznie! Polecam ten sposób.
odpowiedz
3620 dni temu
do bani
odpowiedz
3665 dni temu
hmmm... a tylko ja zaważyłem jakieś dziwne jazdy przy dodawaniu śmietany?
odpowiedz
3666 dni temu
A gdyby tak wrzucić tą gęś jeszcze do piekarnika, żeby się podpiekła? Byłaby miękka wtedy, bo sos jest pyszny... Ktoś próbował?
odpowiedz
3922 dni temu
Dzisiaj zrobiłam, ale nie gęsinę tylko kaczkę. Dałam dwie piersi i dwie nogi. Troszkę dłużej poddusiłam - ze względu na komentarze poniżej. Wyszło kruche, pyszne, sos cudowny, sałatka obłędna. Polecam, przynajmniej z kaczką;-)
odpowiedz
4016 dni temu
No cóż, myślałam, że tylko ja miałam takiego pecha, ale po komentarzach widzę, że sporej liczbie osób to danie wyszło niejadalne z powodu twardego mięsa. Ja mięso dusiłam ponad dwukrotnie dłużej, niż podaje Pascal, a i tak było bardzo twarde, łykowate, poprzerastane takimi błonami, brrr... Właściwie zjedliśmy tylko sos z ziemniakami i sałatką z bobu. Myślę, że cza duszenia podany w przepisie jest nieco za krótki, ale winna jest tu przede wszystkim jakość tych gęsich nóg w Lidlu - chyba to jakieś stuletnie gęsi były...
odpowiedz
4019 dni temu
Najgorszy przepis z jakim się spotkałem na waszej stronie. Nie do zjedzenie. Wyrzucone pieniądze w błoto , wszystko "poszło w śmieć" Równie dobrze można próbować jeść zimową oponę do samochodu ale pewnie i ona miałaby "miększą" strukturę.
odpowiedz
4021 dni temu
Zrobiłam to danie dziś i mogę potwierdzić, że gąskę dusić trzeba dużo dłuzej niż 25 minut. Pouczona komentarzami zamarynowałam nogi wieczorem - majerankiem, rozmarynem, pieprzem, solą i winem wytrawnym i tak przeleżały sobie gąski całą noc. Dziś je przygotowałam zgodnie z przepisem, lecz czas duszenia wyniósł prawie 3 godziny a i tak jedna noga (z czterech) była nieco twardawa. Reszta była miękka, ale nie aż tak miękka jak lubię. Sos musiałam odparować przed jego wykończeniem bo był zdecydowanie za rzadki, ale po odparowaniu i dodadaniu musztardy - dodałam tylko połowę porcji z przepisu - wyszdł naprawde pycha! Sałatka - moja nie wyglądała tak jak na filmie gdyż bób posiadał resztki błonek i nie był aż tak piękie zielony a przy mieszaniu choć robiłam to delikatnie część bobu uległa samodestrukcji nadając całości papkowaty wyglad. Nie była też aż tak dobra jak się spodziewałam, spokojnie można ją zastąpić inną przystawką. Najlepszy z tego wszystkiego jest sos. Gęś moim zdaniem lepsza jest w całości nadziana jabłkami i długo pieczona w piekarniku.
odpowiedz
4022 dni temu
Zakupy mam zrobione, jutro planowane udka z gęsi, tylko też martwi mnie czas duszenia tego, jest zbyt krótki. NIE STAĆ MNIE na zepsucie takiego dania. Co zrobić, jakie proporcje zastosować by wydłużyć czas duszenia i nie stracić na smaku? No i co z marynowaniem, w celu kruszenia mięsa?? Bardzo proszę o doprecyzowanie przepisu. Będę bardzo wdzięczna::))
odpowiedz
4024 dni temu
Zwracam Honor! Dziś udka z gęsi były wybitnie pyszne! TYLE, ŻE DUSIŁEM JE 2H A NIE 25 MINUT.
odpowiedz
4024 dni temu
Mnie te udka wyszły PYSZNE - potwierdziły 4 osoby na obiedzie - ALE!!! - najpierw udka marynowałam w mieszaninie wino, majeranek, rozmaryn i trochę soli przez ok 4 godziny (w lodówce) - dusiłam 2 GODZINY Pycha.
odpowiedz
4025 dni temu
Uwielbiam wasze przepisy, ale na tym niestety się bardzo mocno zawiodłam. Było to moje pierwsze podejście do robienia gęsi i powtórzę to, co pisali już inni - gęś wyszła koszmarnie gumowata, prawie jeść się nie dało. W rozmowie mama, która wiele razy gęsi robiła, od razu powiedziała, ze dwa podstawowe błędy to brak marynaty, w której gęś powinna kruszeć przynajmniej kilka godzin i strasznie krótki czas gotowania - na takie nogi min. 2h. Jestem bardzo zawiedziona, że w przepisie tak świetnego kucharza znalazł się tak kiepski przepis.
odpowiedz
4025 dni temu
Nie będę orginalny, mięso twarde mimo długiego duszenia, sos przepyszny. Gdybym robił gęś pierwszy raz to pewnie zwaliłbym na przepis, niestety tu odpowiedzialna jest jakość zaopatrzenia. Szkoda.
odpowiedz
4026 dni temu
Czas gotowania to min 1,5 godziny!!!!!!!
odpowiedz
4027 dni temu
Rewelacyjny sos winno-śmietanowy, w moim wykonaniu doskonały do smażonych ziemnaiczków, plus zasmażane buraczki i oczywiście nogi z gęsi, pyszny obid :)
odpowiedz
4027 dni temu
ok
odpowiedz
4027 dni temu
Po 25 min duszenia mięso jest twarde i gumowe! Zobaczymy co będzie dalej...
odpowiedz
4027 dni temu
Fajne danie, ciekawy ten bób z marchewką, tylko czemu gęś była twarda, mięso nie odchodziło od kości, w ogóle problem był, żeby to ugryźć. Może ktoś coś podpowie - czy trzeba dłużej to dusić / gotować, niż w przepisie?
odpowiedz
4028 dni temu
Witam, jestem bardzo rozczarowana słabym zaopatrzeniem sklepów w to mięsko. Byłam w sklepie dwa razy i nie udało mi się kupić ani piersi ani udek.
odpowiedz
4028 dni temu
stare gumowate niezjadliwe mieso...sos ok
odpowiedz
4028 dni temu
Sosik super ale mięso twarde mimo , że gotowałem/dusiłem 2,5 raza dłużej niż w przepisie. Totalna porażka. Jestem teraz głodny bo obiadu niestety dzisiaj nie było.
odpowiedz
4028 dni temu
po 25 min gotowania udek sa one surowe przy kosci !!! obecnie robia sie juz 45 min i sa suche jak wior te stare gesi
odpowiedz
4029 dni temu
Niestety za krótki czas gotowania..po 25 min w gęś nie dało się włożyć widelca, gotowałam ok. 1 h i nadal nie było to miękkie mięso.W innych przepisach gęś pieczę się ok 2 -3 h, więc następnym razem skorzystam z innego źródła. Na plus sos- po prostu pyszny !
odpowiedz
4029 dni temu
to tak jak mi. chyba za krótki czas gotowania. resztę włożylem do piekarnika i za godzię sprawdzę
odpowiedz
4029 dni temu
wyszła mi twarda i żylasta :(
odpowiedz
4029 dni temu
Wygląda pysznie :) Jutro robię na obiad! Swoją drogą strasznie się cieszę że wreszcie w Lidlu można dostać gęś (u mnie w mieście w żadnym sklepie nie ma takiego mięsnego asortymentu) :))) Super!
odpowiedz
4029 dni temu
Tak jak w przepisie, dodajemy 30% śmietanę. Pozdrawiamy!
odpowiedz
4030 dni temu
W przepisie jest jako składnik śmietana. Natomiast na filmie Pascal wydaję się dodawać śmietanki (rzadka konsystencja). To który składnik jest właściwy ?
odpowiedz
4030 dni temu
przepis Pascala wydaje mi sie niesamowicie smaczny, zakupy zrobione i zabieram się za przygotowanie dania:)
odpowiedz
4031 dni temu
Andrzeju, szkoda, że nie przypadło Ci do gustu. Może jednak wypróbujesz inny z naszych przepisów?
odpowiedz
4031 dni temu
Nie smakuje mi danie jest nudne i mdłe liczyłem na lepszy smak...
odpowiedz
4031 dni temu
Katarzyno, bób trzeba ugotować bez wcześniejszego rozmrażania. Na potrzeby filmiku bób został ugotowany wcześniej, a później już tylko sparzony. Pozdrawiamy!
odpowiedz
4032 dni temu
Mam pytanie odnośnie bobu - w przepisie jest mrożony, a na filmie już ugotowany i tylko wrzucony na 30 sekund. Czy ten bób trzeba najpierw rozmrozić i ugotować? czy rozmrozić i sparzyć (bo już jest ugotowany przed zamrożeniem?)
odpowiedz
4034 dni temu
Aniu, a jak smakuje! Wypróbuj koniecznie! :)
odpowiedz
4034 dni temu
Sałatka wygląda znakomicie i mięsko też :)
odpowiedz
4034 dni temu
Informacja w filmie się powtarza, specjalnie dla osób, które trafiają na przepisy Pascala w Kuchni Lidla po raz pierwszy, ale każdego zachęcamy też do obejrzenia starszych przepisów naszych kucharzy! :)
odpowiedz
4034 dni temu
czy on w kazdym przepisie musi pokazywac jak obcina koncowki nozek ? i za kazdym razem mowic to samo ?
odpowiedz
zobacz wszystkie