Gęś w sosie musztardowym z sałatką z bobu i marchewki
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Nogi gęsi

Z kostek nóg gęsi usuwamy ścięgna, odcinamy chrząstkę. Z nóg gęsi ściągamy nadmiar skóry i tłuszcz (nie wyrzucamy tłuszczu i skóry). Skórę gęsi delikatnie nacinamy w kratkę, następnie w miejscu torebki stawowej dzielimy nogi gęsi na pół.

W garnku rozpuszczamy odłożony tłuszcz i skórę gęsi, a gęś doprawiamy solą i pieprzem z obu stron.

Podsmażoną skórę gęsi wyjmujemy z garnka, a na wytopionym z niej tłuszczu wraz z niewielką ilością masła podsmażamy kawałki gęsi (najpierw od strony skóry). Gdy skórka mięsa stanie się brązowawa i chrupka, wyciągamy nogi gęsi z garnka i wylewamy tłuszcz.

W tym samym garnku smażymy drobno posiekaną cebulę i pół ząbka posiekanego czosnku, po czym ponownie wkładamy nogi gęsi i je podsmażamy, dodajemy 2 szklanki białego wytrawnego wina. Całość mieszamy. Do garnka dodajemy 1 opakowanie śmietany, zmniejszamy ogień, dodajemy 1 liść laurowy. Garnek przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok. 25 minut.

Wyjmujemy mięso z garnka, do pozostałego sosu wlewamy 1 opakowanie śmietany. Mieszamy.

Wyłączamy ogień, dodajemy musztardę z gorczycą i pieprz, posiekaną pietruszkę mieszamy.

Jak podawać

Sos wylewamy na talerz, a na sosie układamy mięso. Mięso posypujemy drobno posiekaną pietruszką. Podajemy z sałatką z marchewki.

Sałatka z bobu i marchwi

Do gotującej się wody wsypujemy bób. Gdy odpowiednio się sparzy ok. 30 sekund, odcedzamy go na durszlaku (możemy również durszlak z bobem trzymać w gotującej się wodzie). Następnie zanurzamy bób w zimnej wodzie, po czym obieramy.

W rondlu podgrzewamy oliwę, podsmażamy czosnek, a po kilku minutach dodajemy pociętą w piórka szalotkę. Całość podsmażamy 2-3 minuty na mocnym ogniu. Dodajemy pozostałe kawałki masła, a gdy masło sie rozpuści, dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę. Całość energicznie mieszamy. Podlewamy niewielką ilościa wody.

Podsmażoną marchewke z szalotka dodajemy do obranego bobu, całość mieszamy. Dodajemy do tego pieprz, sól oraz trochę posiekanej bazylii (można również użyć mięty), mieszamy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (37)

Avatar
  • Gosia Gosia
    1207 dni temu
    Tak jak proponowałam wcześniej- po wszystkim wrzuciłam jeszcze na 2 godziny do piekarnika i wyszło obłędnie pysznie! Polecam ten sposób.

    odpowiedz

  • bułek bułek
    1218 dni temu
    do bani

    odpowiedz

  • pawełek pawełek
    1263 dni temu
    hmmm... a tylko ja zaważyłem jakieś dziwne jazdy przy dodawaniu śmietany?

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    1264 dni temu
    A gdyby tak wrzucić tą gęś jeszcze do piekarnika, żeby się podpiekła? Byłaby miękka wtedy, bo sos jest pyszny... Ktoś próbował?

    odpowiedz

  • Karolcia Karolcia
    1520 dni temu
    Dzisiaj zrobiłam, ale nie gęsinę tylko kaczkę. Dałam dwie piersi i dwie nogi. Troszkę dłużej poddusiłam - ze względu na komentarze poniżej. Wyszło kruche, pyszne, sos cudowny, sałatka obłędna. Polecam, przynajmniej z kaczką;-)

    odpowiedz

  • medvidek33 medvidek33
    1614 dni temu
    No cóż, myślałam, że tylko ja miałam takiego pecha, ale po komentarzach widzę, że sporej liczbie osób to danie wyszło niejadalne z powodu twardego mięsa. Ja mięso dusiłam ponad dwukrotnie dłużej, niż podaje Pascal, a i tak było bardzo twarde, łykowate, poprzerastane takimi błonami, brrr... Właściwie zjedliśmy tylko sos z ziemniakami i sałatką z bobu. Myślę, że cza duszenia podany w przepisie jest nieco za krótki, ale winna jest tu przede wszystkim jakość tych gęsich nóg w Lidlu - chyba to jakieś stuletnie gęsi były...

    odpowiedz

  • Michal Peliszko Michal Peliszko
    1617 dni temu
    Najgorszy przepis z jakim się spotkałem na waszej stronie. Nie do zjedzenie. Wyrzucone pieniądze w błoto , wszystko "poszło w śmieć" Równie dobrze można próbować jeść zimową oponę do samochodu ale pewnie i ona miałaby "miększą" strukturę.

    odpowiedz

  • Katarzyna Katarzyna
    1619 dni temu
    Zrobiłam to danie dziś i mogę potwierdzić, że gąskę dusić trzeba dużo dłuzej niż 25 minut. Pouczona komentarzami zamarynowałam nogi wieczorem - majerankiem, rozmarynem, pieprzem, solą i winem wytrawnym i tak przeleżały sobie gąski całą noc. Dziś je przygotowałam zgodnie z przepisem, lecz czas duszenia wyniósł prawie 3 godziny a i tak jedna noga (z czterech) była nieco twardawa. Reszta była miękka, ale nie aż tak miękka jak lubię. Sos musiałam odparować przed jego wykończeniem bo był zdecydowanie za rzadki, ale po odparowaniu i dodadaniu musztardy - dodałam tylko połowę porcji z przepisu - wyszdł naprawde pycha! Sałatka - moja nie wyglądała tak jak na filmie gdyż bób posiadał resztki błonek i nie był aż tak piękie zielony a przy mieszaniu choć robiłam to delikatnie część bobu uległa samodestrukcji nadając całości papkowaty wyglad. Nie była też aż tak dobra jak się spodziewałam, spokojnie można ją zastąpić inną przystawką. Najlepszy z tego wszystkiego jest sos. Gęś moim zdaniem lepsza jest w całości nadziana jabłkami i długo pieczona w piekarniku.

    odpowiedz

  • Agnieszka Agnieszka
    1620 dni temu
    Zakupy mam zrobione, jutro planowane udka z gęsi, tylko też martwi mnie czas duszenia tego, jest zbyt krótki. NIE STAĆ MNIE na zepsucie takiego dania. Co zrobić, jakie proporcje zastosować by wydłużyć czas duszenia i nie stracić na smaku? No i co z marynowaniem, w celu kruszenia mięsa?? Bardzo proszę o doprecyzowanie przepisu. Będę bardzo wdzięczna::))

    odpowiedz

  • Kamil Kamil
    1622 dni temu
    Zwracam Honor! Dziś udka z gęsi były wybitnie pyszne! TYLE, ŻE DUSIŁEM JE 2H A NIE 25 MINUT.

    odpowiedz

  • Ewa Ewa
    1622 dni temu
    Mnie te udka wyszły PYSZNE - potwierdziły 4 osoby na obiedzie - ALE!!! - najpierw udka marynowałam w mieszaninie wino, majeranek, rozmaryn i trochę soli przez ok 4 godziny (w lodówce) - dusiłam 2 GODZINY Pycha.

    odpowiedz

  • Mikjam Mikjam
    1623 dni temu
    Uwielbiam wasze przepisy, ale na tym niestety się bardzo mocno zawiodłam. Było to moje pierwsze podejście do robienia gęsi i powtórzę to, co pisali już inni - gęś wyszła koszmarnie gumowata, prawie jeść się nie dało. W rozmowie mama, która wiele razy gęsi robiła, od razu powiedziała, ze dwa podstawowe błędy to brak marynaty, w której gęś powinna kruszeć przynajmniej kilka godzin i strasznie krótki czas gotowania - na takie nogi min. 2h. Jestem bardzo zawiedziona, że w przepisie tak świetnego kucharza znalazł się tak kiepski przepis.

    odpowiedz

  • Kamil Kamil
    1623 dni temu
    Nie będę orginalny, mięso twarde mimo długiego duszenia, sos przepyszny. Gdybym robił gęś pierwszy raz to pewnie zwaliłbym na przepis, niestety tu odpowiedzialna jest jakość zaopatrzenia. Szkoda.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1624 dni temu
    Czas gotowania to min 1,5 godziny!!!!!!!

    odpowiedz

  • Kasia M. Kasia M.
    1625 dni temu
    Rewelacyjny sos winno-śmietanowy, w moim wykonaniu doskonały do smażonych ziemnaiczków, plus zasmażane buraczki i oczywiście nogi z gęsi, pyszny obid :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1625 dni temu
    ok

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1625 dni temu
    Po 25 min duszenia mięso jest twarde i gumowe! Zobaczymy co będzie dalej...

    odpowiedz

  • Mezame Mezame
    1625 dni temu
    Fajne danie, ciekawy ten bób z marchewką, tylko czemu gęś była twarda, mięso nie odchodziło od kości, w ogóle problem był, żeby to ugryźć. Może ktoś coś podpowie - czy trzeba dłużej to dusić / gotować, niż w przepisie?

    odpowiedz

  • Angelika Angelika
    1626 dni temu
    Witam, jestem bardzo rozczarowana słabym zaopatrzeniem sklepów w to mięsko. Byłam w sklepie dwa razy i nie udało mi się kupić ani piersi ani udek.

    odpowiedz


  • 1626 dni temu
    stare gumowate niezjadliwe mieso...sos ok

    odpowiedz

  • Kupiłem to to w Lidlu i zrobiłem według przepisu:( Kupiłem to to w Lidlu i zrobiłem według przepisu:(
    1626 dni temu
    Sosik super ale mięso twarde mimo , że gotowałem/dusiłem 2,5 raza dłużej niż w przepisie. Totalna porażka. Jestem teraz głodny bo obiadu niestety dzisiaj nie było.

    odpowiedz

  • Jarek z Kedzierzyna-Kozla Jarek z Kedzierzyna-Kozla
    1626 dni temu
    po 25 min gotowania udek sa one surowe przy kosci !!! obecnie robia sie juz 45 min i sa suche jak wior te stare gesi

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1627 dni temu
    Niestety za krótki czas gotowania..po 25 min w gęś nie dało się włożyć widelca, gotowałam ok. 1 h i nadal nie było to miękkie mięso.W innych przepisach gęś pieczę się ok 2 -3 h, więc następnym razem skorzystam z innego źródła. Na plus sos- po prostu pyszny !

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1627 dni temu
    to tak jak mi. chyba za krótki czas gotowania. resztę włożylem do piekarnika i za godzię sprawdzę

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1627 dni temu
    wyszła mi twarda i żylasta :(

    odpowiedz

  • Ala Ala
    1627 dni temu
    Wygląda pysznie :) Jutro robię na obiad! Swoją drogą strasznie się cieszę że wreszcie w Lidlu można dostać gęś (u mnie w mieście w żadnym sklepie nie ma takiego mięsnego asortymentu) :))) Super!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1627 dni temu
    Tak jak w przepisie, dodajemy 30% śmietanę. Pozdrawiamy!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1628 dni temu
    W przepisie jest jako składnik śmietana. Natomiast na filmie Pascal wydaję się dodawać śmietanki (rzadka konsystencja). To który składnik jest właściwy ?

    odpowiedz

  • Małgosia Małgosia
    1628 dni temu
    przepis Pascala wydaje mi sie niesamowicie smaczny, zakupy zrobione i zabieram się za przygotowanie dania:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1628 dni temu
    Andrzeju, szkoda, że nie przypadło Ci do gustu. Może jednak wypróbujesz inny z naszych przepisów?

    odpowiedz

  • Andrzej Andrzej
    1629 dni temu
    Nie smakuje mi danie jest nudne i mdłe liczyłem na lepszy smak...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1629 dni temu
    Katarzyno, bób trzeba ugotować bez wcześniejszego rozmrażania. Na potrzeby filmiku bób został ugotowany wcześniej, a później już tylko sparzony. Pozdrawiamy!

    odpowiedz

  • Katarzyna Katarzyna
    1629 dni temu
    Mam pytanie odnośnie bobu - w przepisie jest mrożony, a na filmie już ugotowany i tylko wrzucony na 30 sekund. Czy ten bób trzeba najpierw rozmrozić i ugotować? czy rozmrozić i sparzyć (bo już jest ugotowany przed zamrożeniem?)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1631 dni temu
    Aniu, a jak smakuje! Wypróbuj koniecznie! :)

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1631 dni temu
    Sałatka wygląda znakomicie i mięsko też :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1632 dni temu
    Informacja w filmie się powtarza, specjalnie dla osób, które trafiają na przepisy Pascala w Kuchni Lidla po raz pierwszy, ale każdego zachęcamy też do obejrzenia starszych przepisów naszych kucharzy! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1632 dni temu
    czy on w kazdym przepisie musi pokazywac jak obcina koncowki nozek ? i za kazdym razem mowic to samo ?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram