Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Kurczaka myjemy i osuszamy, także w środku. Nacieramy oliwą, solą, czosnkiem, miodem (2 łyżki) i przyprawami.
Obieramy jabłka i kroimy w ćwiartki; odkładamy 10 kawałków, resztę mieszamy z rodzynkami i pozostałymi 2 łyżkami miodu. Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym, do środka wkładamy jabłka z miodem i rodzynkami, a resztą jabłek obkładamy kurczaka.
Jabłka posypujemy majerankiem. Wlewamy na dno naczynia sok jabłkowy.
Kurczaka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy przez około 1,5 godziny (1 godzinę na każdy kilogram kurczaka).
Zobacz podobne
przepisy
Łatwa saltimbocca z kurczaka
Soczysty filet zapieczony z szynką szwarcwaldzką i żółtym serem. Popularna potrawa inspirowana kuchnią Włoch w drobiowym wydaniu.
Kurczak z Antyli
Świeże spojrzenie na kurczaka. Wypróbuj przepis na pyszny drób z sosem z mleczka kokosowego, pomidorów, ananasa i kurkumy.
Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami
Kurczak i ziemniaki? To nie musi być nudne! Soczyste mięso z pysznymi dodatkami to nowatorski sposób na klasyczny obiad.
Podudzie kurczaka z pomidorami i porami
Kurczak w azjatyckim wydaniu: smażony z pysznymi pomidorami i porami, podawany z młodymi ziemniakami.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Piernik staropolski
- Ciasto marchewkowe
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Sernik piernikowy
- Zupa grzybowa z makaronem
- Uszka z grzybami
- Domek z piernika
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Świąteczne pierniczki
- Błyskawiczne pierniczki
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Wigilijny makowiec
- Dorsz w czosnku i cytrynie
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
3761 dni temu
Cudowny kurczak. Prosty przepis , a tyle radosci z jedzenia.
odpowiedz
4047 dni temu
Aleksandro, może zainteresuje Cię też przepis na piersi kurczaka duszone z kapustą i jabłkami? #
odpowiedz
4048 dni temu
Wczoraj wypróbowałam ten przepis, kurczak wyszedł bardzo smaczny, nie za słodki, mięciutki, wilgotny. Polecam wypróbować :)
odpowiedz
4262 dni temu
Przepis prosty i szybki, ale trzeba lubić mięso na słodko. Część kurczaka leżąca w naczyniu jest słodsza z racji ściekającego miodu i wlanego soku.
odpowiedz
4264 dni temu
przepis ciekawy. zadziwiająco nie jest bardzo na słodko. na pewno dodam następnym razem pieprzu lub ostrej papryki dla ostrego smakusmaku, a jabłka z rodzynkami w miodzie dają niezły aromat. nie jest to danie "na co dzień" na obiad ale "od święta" jest super :)
odpowiedz
4302 dni temu
W złym miejscu po prostu słowa. Kurczaka umyć, natrzeć oliwą, solą, miodem (2 łyżki), obsypać z obydwu stron przyprawami.
odpowiedz
4314 dni temu
Zgadzam się! bez sensu smarować kuraka by za moment moczyć go ... a co z pozostawieniem kury w lodówce z przyprawami żeby się wchłonęły?
odpowiedz
4319 dni temu
nie szkoda miodu i oliwy, skoro tak czesto trzeba myc tego kurczaka ???
odpowiedz