zobacz film Pierś z gęsi z sosem piernikowym

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • 2 naczynia żaroodporne (jedno z przykryciem)
  • papier do pieczenia
  • moździerz
  • blender
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg)

Przygotuj wcześniej:

Zamarynuj gęś 24 godziny przed rozpoczęciem gotowania i odstaw do lodówki. Masło przed przygotowaniem sosu włóż do zamrażalki, aby w momencie użycia było bardzo zimne, prawie zmrożone.

Marynata

Ziarna kolendry, goździki i przyprawę do piernika umieszczamy w moździerzu. Ucieramy, następnie wysypujemy marynatą dno naczynia żaroodpornego.

Gruszki

Gruszki myjemy, kroimy na pół, przesmażamy na patelni. Następnie pieczemy je w naczyniu żaroodpornym, wyłożonym pergaminem, w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) przez 40 minut.

Po 40 minutach dodajemy 2-3 gałązki rozmarynu i pieczemy jeszcze przez 20-30 minut.

Piersi gęsi

Piersi myjemy i osuszamy. Skórę nacinamy. Piersi gęsi obtaczamy w przygotowanej marynacie (tylko od strony mięsa). Odstawiamy na dobę do lodówki.

Następnie mięso smażymy na patelni (skórą do dołu), wytapiając jak najwięcej tłuszczu ze skóry. Po kilku minutach smażenia przekładamy piersi do naczynia (piersi smażymy tylko z jednej strony). Całą zawartość tłuszczu z patelni przelewamy do miseczki.

Piersi układamy mięsem do dołu na suchej już patelni i przysmażamy. Zapieczone piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Na patelnię przelewamy 1/2 słoika kompotu z wiśni, czerwone wino wytrawne oraz wrzucamy 1-2 gałązki świeżego rozmarynu. Dodajemy szczyptę przyprawy do piernika oraz miód i 2 łyżki octu balsamicznego. Gotujemy.

Po zagotowaniu przelewamy do przesmażonych piersi, całość polewamy niewielką ilością tłuszczu, który pozostał z wytopienia skóry, następnie dusimy pod przykryciem przez mniej więcej 1-1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180°C (z termoobiegiem). Po tym czasie piersi wykładamy na talerz.

Sos

Z sosu, w którym dusiliśmy gęś, wyjmujemy gałązki rozmarynu, sos przelewamy do garnka i zagotowujemy. Następnie miksujemy za pomocą blendera. Gotujemy około 5 minut.

Gęstniejący sos przecedzamy przez sitko do drugiego garnka, ponownie go podgrzewamy, gotujemy do momentu zagotowania. Na końcu do sosu dodajemy zmrożone masło, mieszamy i podgrzewamy.

Glazura do buraków

Na rozgrzaną patelnię wylewamy 3-4 łyżki miodu (czekamy, az miód zacznie sie karmelizować) i dodajemy 2-3 goździki, skórkę z cytryny, 3-4 łyżki wiśni z kompotu wraz z sokiem. Całość doprawiamy octem balsamicznym i dodajemy gałązki rozmarynu. Na patelnię wrzucamy pokrojone buraki. Mieszamy i gotujemy około 5 minut. Następnie redukujemy sos.

Jak podawać

Na talerz wykładamy buraki, a na nie piersi gęsi (możemy je również pokroić), obok wylewamy sos i wykładamy gruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (71)

Avatar
  • Gość Gość
    1191 dni temu
    Czy skrócenie czasu marynowania o polowe bardzo wplynie na smak potrawy? Czym mozna zastapic wino?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1190 dni temu
    Doba marynowania to maksymalny czas, który należy poświęcić na tę czynność, jednak po 12 godzinach mięso powinno być już odpowiednio przygotowane do dalszej obróbki. Możesz skrócić więc bez obaw czas marynowania-danie wyjdzie równie smaczne :) Jeśli chodzi o zamiennik wina, pewną opcją jest dodanie na patelnię soku z winogron (kwaśny, lekko cierpki smak jest tutaj ważny, przełamuje słodycz miodu i kompotu), więc możesz skorzystać z takiej opcji. Rekomendujemy jednak, by w tym wypadku pozostać przy oryginalnym składniku.
  • Paweł Paweł
    2282 dni temu
    Czy ten sam przepis można stosować do kaczki lub indyka zamiast gęsiny?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2282 dni temu
    Bardziej pasuje do kaczki niż do indyka :)
  • Anita Anita
    1439 dni temu
    Robiłam dwa razy gęś i dwa razy kaczkę, uważam ze wychodzi równie smacznie
  • Gość Gość
    3013 dni temu
    Witam, Wśród składników marynaty brak soli. Czy piersi nie należy posolic? Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3047 dni temu
    Wow! Najlepszy obiad jaki kiedykolwiek jadlam i zrobilam. Okrasa i Pascal jestescie najlepsi - wracajcie!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3045 dni temu
    Zachęcamy do wypróbowania również najnowszych przepisów na gęsinę! http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/gesina/przepisy
  • Gość Gość
    3064 dni temu
    Chcę podać tę gęś jako danie główne na kolację ze znajomymi.Nie wiem jakie dodatki tutaj pasują,ziemniaki?może pieczone?kasza?jeśli tak to jaka,może kluski półfrancuskie?kluski śląskie?Ale czy do takiego eleganckiego dania pasują takie dodatki?Proszę o szybka odpowiedź bo kolacja już w sobotę.Dziękuję Dyzia.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3064 dni temu
    Dyziu, kluski śląskie to strzał w dziesiątkę. Będą świetnie pasowały do gęsi. Sprawdzą się również pieczone ziemniaczki.
  • Gość Gość
    3054 dni temu
    tu nie pasuja żadne dodatki to co jest wystarczy Buraki robia za ziemniaki
  • Gość Gość
    3025 dni temu
    Zrobiłam,podałam z ziemniakami pieczonymi z rozmarynem,było PRZE-PYSZ-NIE,I-DE-AL-NIE-to zdanie gości,nie moje. Na pewno jeszcze powtórzę i to nie raz.Może przygotuje na II dzień Swiąt.Dziękuje za taki oryginalny przepis.Mniam.Dyzia.
  • f-cia f-cia
    3096 dni temu
    1 opakowanie ugotowanych buraków - ile to sztuk czy gram? Mam surowe buraki i chcę je upiec w folii w piekarniku. Ile mam ich użyć by było tyle samo co w przepisie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3094 dni temu
    F-cia, 1 opakowanie zawiera około 4 buraków. Opakowanie ma około 500 g. Udanego gotowania!
  • OlaBabel OlaBabel
    3185 dni temu
    Moja mama robiła już kilka razy gęś z tego przepisu i jest WYŚMIENITA! uwielbiam ten smak i aromat! Fantastyczny przepis godny polecenia!

    odpowiedz

  • Ewelina Ewelina
    3230 dni temu
    Dziękuję za odpowiedź.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3232 dni temu
    Ewelino, piersi kaczki przygotuj w identyczny sposób. Ważne jest, byś obserwowała mięso podczas pieczenia i wobec poczynionych spostrzeżeń ewentualnie wydłużyła, bądź skróciła czas pieczenia.

    odpowiedz

  • Ewelina Ewelina
    3232 dni temu
    Przepis jest genialny. Chciałabym wypróbować teraz z kaczką. Wątek zamiany piersi z gęsi na piersi z kaczki został już kilkakrotnie poruszony, ale uściślijmy: czy piersi z kaczki pieczemy dokładnie tak, jak piersi z gęsi w tym przepisie (czas, temperatura)? Dziękuję;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3272 dni temu
    Krzysztofie, sposób na upieczenie piersi z kaczki znajdziesz tutaj: http://kuchnialidla.pl/product/piersi-kaczki-z-sosem-czekoladowym-i-z-zapiekanka-z-kozim-serem

    odpowiedz

  • Krzysztof Krzysztof
    3272 dni temu
    Ile minut piec piersi z kaczki i jaka temperatura

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3374 dni temu
    Asiula, możesz użyć udek :)

    odpowiedz

  • Asiula Asiula
    3375 dni temu
    Witam, czy zamiast piersi mogę użyć gęsich udek? I czy procedura przygotowania będzie taka sama?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3410 dni temu
    Drogi Gościu, możesz zamienić mięso gęsi na kaczkę. Również będzie się świetnie komponować.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3412 dni temu
    Witam, czy zamiast piersi z gęsi można użyć piersi z kaczki. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3414 dni temu
    Dziękujemy za miłe słowa i polecamy nasze przepisy! :)

    odpowiedz

  • Marcin Marcin
    3416 dni temu
    Aha. A sos tak aromatyczny i smaczny ze lepszy od wszystkiego innego w tym daniu ;)

    odpowiedz

  • Marcin Marcin
    3416 dni temu
    Wszystko wg przepisu, wyszlo pysznie, piers rewelacyjna, ale najlepsze chyba gruszki :) A po tym wszystkim zostaje jeszcze sloiczek super wytopionego tluszczu z gesi.

    odpowiedz

  • Ketmia Ketmia
    3418 dni temu
    Już wiem :). Obejrzałam film. Wcześniej tylko przeczytałam przepis.

    odpowiedz

  • Ketmia Ketmia
    3418 dni temu
    A te gruszki tylko umyć? Nie obierać ze skórki?

    odpowiedz

  • Joanna Gość Joanna Gość
    3419 dni temu
    Szanowni Państwo, niezmiernie ubolewam nad wycofywaniem najlepszych produktów z Waszej oferty handlowej. Zniknęły panierowane filety rybne. Ocean Trader Alaska Pollock Fillets. Przykro mi, że w Państwa ofercie ubożeje rybny asortyment, przy czym za granicą w dalszym ciągu można kupić te produkty. czy Polska jest krajem trzeciej kategorii?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3461 dni temu
    Paulo, oczywiście możesz dokonać zamiany. Koniecznie podziel się z nami swoimi wrażeniami :)

    odpowiedz

  • Paula Paula
    3462 dni temu
    czy mogę zastąpić pierś z gęsi piersią z kaczki?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3530 dni temu
    Gęś w sosie piernikowymi. To brzmi dumnie... Danie jest wspaniałe, smaczne ,a na dodatek bardzo aromatyczne. Uwielbiam Pana Karola za nowatorskie podejście do kuchni polskiej. Wracając do Gąski. Robiłam dwa razy to danie i cała rodzina była zachwycona tak jak ja. Gorąco polecam. Czapki z głów dla Pana Karola

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3686 dni temu
    Sylwio, dziękujemy bardzo za miłe słowa!

    odpowiedz

  • Sylwia Sylwia
    3686 dni temu
    Robiłam dwukrotnie, polecam gorąco! Przepis bardzo pracochłonny, spędziłam nad nim sporo czasu ale było warto! Gęś wyszła soczysta, sos niesamowicie zaskakujący smakiem i zapachem, buraczki rewelacyjne, gruszka bomba. a to, że bez soli najbardziej mnie zaskoczyło, bo unikam jej jak ognia. Uwielbiam Wasze wynalazki, ten portal jest moją najlepszą ,,książką kucharska" Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3739 dni temu
    Gęś wyszła soczysta i aromstyczna. Buraczki równiez smaczne. Niestety nie udało się skarmelizować gruszek, nie puściły w ogóle soku.

    odpowiedz

  • Rosemelia Rosemelia
    3755 dni temu
    Wyśmienity przepis we wszystkich detalach. Orgia smaków całego zestawu. Chyle czoła przed Mistrzem. Mam nadzieję ze gęsina będzie częściej w LIDLU

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3763 dni temu
    Blackfox, do sosu dodajemy 250 ml czerwonego, wytrawnego wina

    odpowiedz

  • Blackfox Blackfox
    3763 dni temu
    A ile dodać wina?

    odpowiedz

  • Wilith Wilith
    3774 dni temu
    Aga: ja na przykład wykorzystałam kość z resztkami mięsa na dodatek do pysznego rosołku. W tradycyjnej polskiej kuchni nic nie powinno się marnować :)

    odpowiedz

  • Wilith Wilith
    3774 dni temu
    K. po co sól, dawnej to był drogi rarytas, a można sobie doskonale radzić bez niej i ten przepis to udowadnia, tylko trzeba się nauczyć żyć bez tej białej śmierci a to podobno trudniejsze niż oduczyć się stosowania cukru.

    odpowiedz

  • Wilith Wilith
    3774 dni temu
    Nie miałam kompotu z wiśni, użyłam konfitury. Też wyszło pysznie, uwielbiam połączenie mięsa z owocami. Genialny przepis Panie Karolu.

    odpowiedz

  • N. N.
    3775 dni temu
    Moja gęś też wyszła za sucha, po 1,5 godziny pieczenia sos całkowicie wyparował. Nie wiem też czy suchość gęsi to kwestia zbyt długiego obsmażenia jej wcześniej na patelni czy też kwestia piekarnika, który mimo danej temperatury grzał mocniej.

    odpowiedz

  • Cookie Monster Cookie Monster
    3775 dni temu
    Pierś z gęsi soczysta, aromatyczna - po prostu mniammm.... A buraczki niebo w gębie ! Polecam :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3776 dni temu
    Łukaszu, dziękujemy za Twoją opinię! Mamy nadzieję, że wypróbujesz inne nasze przepisy.

    odpowiedz

  • Łukasz Łukasz
    3777 dni temu
    Gąska wyszła super, delikatna i soczysta, sosik rewelacja, buraczki pierwsza klasa

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3777 dni temu
    niestety mojej rodzinie gęś z tego przepisu nie smakowała, ale są inne potrawy z kuchni Lidla które są rewelacyjne

    odpowiedz

  • MaciejKa MaciejKa
    3779 dni temu
    Ciut za sucha wyszła - może to inny niż zwykle gatunek gęsi, może zbyt długie "odtłuszczanie", może to zbyt długie pieczenie, nie wiem. Pomijając powyższe: doskonałe danie, na pewno będę z nim znów eksperymentował. Buraki BOSKIE!!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3780 dni temu
    komentarze się nie wyświetlają.

    odpowiedz

  • Meffi Meffi
    3780 dni temu
    To całe danie jest pyszne! Wszystkim bardzo smakowało. Mięso wyszło kruche a z tym sosem przepyszne.

    odpowiedz

  • K. K.
    3780 dni temu
    a gdzie sól???? Ani grama soli??

    odpowiedz

  • dzieckowojny87 dzieckowojny87
    3781 dni temu
    Zajebisty przepis, palce lizac....

    odpowiedz

  • Aga Aga
    3782 dni temu
    hm... wszystko super tylko w przepisie nie ma mowy o tym, że pierś gęsi kupiona w lidlu jest z kością...może to nie wielki problem, ale pierś jest droga a po usunięciu kości zostaje dużo mniejszy kawałek.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3782 dni temu
    Gęsi z tego przepisu nie solimy!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3782 dni temu
    w chromie żadne zdjęcia się nie ładują...

    odpowiedz

  • Jola Jola
    3782 dni temu
    Też nie działa mi filmik

    odpowiedz

  • Miki Miki
    3782 dni temu
    nie działa mi filmik, próbowałem już na 3 komputerach

    odpowiedz

  • Monika Monika
    3783 dni temu
    Buraczki wyśmienite, gruszki idealne do mięsa choć ja użyłam marynowanych ze swojej spiżarni, a gęś ...........proszę o jeszcze!!! soli nie trzeba!!!! dzięki

    odpowiedz

  • Meffi Meffi
    3783 dni temu
    No właśnie, w ogóle tego mięsa nie solimy?

    odpowiedz

  • mhm mhm
    3783 dni temu
    BENDE TO ZJADŁ !!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3783 dni temu
    napiszcie co z tą solą

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3783 dni temu
    Wygląda to wszystko wspaniale, ale tej gęsi nie trzeba przed marynowaniem posolić?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3783 dni temu
    W filmiku Karol wyjaśnia, dlaczego tak trzeba zrobić – sok wyciekający z gruszki podczas pieczenia ładnie skarmelizuje, nadając smaku, który chcemy osiągnąć. Warto spróbować! Smacznego.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3783 dni temu
    Czy gruszki trzeba piec aż godzinę?! Po wcześniejszym przesmażeniu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3784 dni temu
    Zapewniamy, że Karol Okrasa z ostrzeniem noży radzi sobie wyśmienicie. Może tylko tyle, że na co dzień ma do dyspozycji nieco bardziej profesjonalne narzędzia ;-) Niemniej dziękujemy za komentarz! Miło wiedzieć, że wśród naszych Użytkowników mamy kogoś, kto wie, jak dobrze wyostrzyć noże, żeby praca w kuchni szła gładko. Pozdrawiamy!

    odpowiedz

  • Szpadyzor Szpadyzor
    3784 dni temu
    Szczerze powiem, że przyjemniej ogląda mi się Pana Karola niż jakiegoś tam Pascala... A przepis bardzo dobry :) prawdopodobnie wykorzystam .

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3784 dni temu
    Czy nic nie solimy ?

    odpowiedz

  • Aga Aga
    3784 dni temu
    Mniam..... !!!!!! zrobię, ale podstawą sosu będzie u mnie żurawinka.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3785 dni temu
    Panie Panie ale w reklamie to dał Pan ciała.Jako kucharz powinien Pan umieć ostrzyć nóż

    odpowiedz

  • Marta Marta
    3786 dni temu
    Piękne kawałki mięsa,potrawa idealna na święta,dobrze że można kupic gęś w Lidlu,bardzo ją lubię.

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!