Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- 2 naczynia żaroodporne (jedno z przykryciem)
- papier do pieczenia
- moździerz
- blender
- Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg)
Przygotuj wcześniej:
Zamarynuj gęś 24 godziny przed rozpoczęciem gotowania i odstaw do lodówki. Masło przed przygotowaniem sosu włóż do zamrażalki, aby w momencie użycia było bardzo zimne, prawie zmrożone.
Marynata
Ziarna kolendry, goździki i przyprawę do piernika umieszczamy w moździerzu. Ucieramy, następnie wysypujemy marynatą dno naczynia żaroodpornego.
Gruszki
Gruszki myjemy, kroimy na pół, przesmażamy na patelni. Następnie pieczemy je w naczyniu żaroodpornym, wyłożonym pergaminem, w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) przez 40 minut.
Po 40 minutach dodajemy 2-3 gałązki rozmarynu i pieczemy jeszcze przez 20-30 minut.
Piersi gęsi
Piersi myjemy i osuszamy. Skórę nacinamy. Piersi gęsi obtaczamy w przygotowanej marynacie (tylko od strony mięsa). Odstawiamy na dobę do lodówki.
Następnie mięso smażymy na patelni (skórą do dołu), wytapiając jak najwięcej tłuszczu ze skóry. Po kilku minutach smażenia przekładamy piersi do naczynia (piersi smażymy tylko z jednej strony). Całą zawartość tłuszczu z patelni przelewamy do miseczki.
Piersi układamy mięsem do dołu na suchej już patelni i przysmażamy. Zapieczone piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Na patelnię przelewamy 1/2 słoika kompotu z wiśni, czerwone wino wytrawne oraz wrzucamy 1-2 gałązki świeżego rozmarynu. Dodajemy szczyptę przyprawy do piernika oraz miód i 2 łyżki octu balsamicznego. Gotujemy.
Po zagotowaniu przelewamy do przesmażonych piersi, całość polewamy niewielką ilością tłuszczu, który pozostał z wytopienia skóry, następnie dusimy pod przykryciem przez mniej więcej 1-1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180°C (z termoobiegiem). Po tym czasie piersi wykładamy na talerz.
Sos
Z sosu, w którym dusiliśmy gęś, wyjmujemy gałązki rozmarynu, sos przelewamy do garnka i zagotowujemy. Następnie miksujemy za pomocą blendera. Gotujemy około 5 minut.
Gęstniejący sos przecedzamy przez sitko do drugiego garnka, ponownie go podgrzewamy, gotujemy do momentu zagotowania. Na końcu do sosu dodajemy zmrożone masło, mieszamy i podgrzewamy.
Glazura do buraków
Na rozgrzaną patelnię wylewamy 3-4 łyżki miodu (czekamy, az miód zacznie sie karmelizować) i dodajemy 2-3 goździki, skórkę z cytryny, 3-4 łyżki wiśni z kompotu wraz z sokiem. Całość doprawiamy octem balsamicznym i dodajemy gałązki rozmarynu. Na patelnię wrzucamy pokrojone buraki. Mieszamy i gotujemy około 5 minut. Następnie redukujemy sos.
Jak podawać
Na talerz wykładamy buraki, a na nie piersi gęsi (możemy je również pokroić), obok wylewamy sos i wykładamy gruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym
Aromatyczne, duszone mięso doprawione indyjskim curry i złamane kwasowością pomidorów. Do tego porcja warzyw i… gotowe!
Indyk faszerowany suszonymi morelami z grilla
Potrawy z grilla także mogą być bardzo wyrafinowane. Dowód? Roladki z faszerowanego indyka.
Eskalopki z indyka w papilotce
Jeden z pyszniejszych przepisów na pysznego indyka - pieczonego w formie eskalopek i serwowanego z ziemniaczaną zapiekanką.
Gęś w sosie musztardowym z sałatką z bobu i marchewki
Stwórz wyszukane danie, przygotowując gęś w sosie musztardowym z dodatkiem nietypowej sałatki z bobu i marchewki.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Piernik staropolski
- Świąteczne pierniczki
- Sernik piernikowy
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Golonka pieczona po bawarsku
- Kutia
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Pierniki
- Pieczona ryba po grecku
- Ryba po japońsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Śledzie po kaszubsku
- Sernik krakowski
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (71)
1459 dni temu
Czy skrócenie czasu marynowania o polowe bardzo wplynie na smak potrawy? Czym mozna zastapic wino?
odpowiedz
1458 dni temu
Doba marynowania to maksymalny czas, który należy poświęcić na tę czynność, jednak po 12 godzinach mięso powinno być już odpowiednio przygotowane do dalszej obróbki. Możesz skrócić więc bez obaw czas marynowania-danie wyjdzie równie smaczne :) Jeśli chodzi o zamiennik wina, pewną opcją jest dodanie na patelnię soku z winogron (kwaśny, lekko cierpki smak jest tutaj ważny, przełamuje słodycz miodu i kompotu), więc możesz skorzystać z takiej opcji. Rekomendujemy jednak, by w tym wypadku pozostać przy oryginalnym składniku.
2550 dni temu
Czy ten sam przepis można stosować do kaczki lub indyka zamiast gęsiny?
odpowiedz
2549 dni temu
Bardziej pasuje do kaczki niż do indyka :)
1707 dni temu
Robiłam dwa razy gęś i dwa razy kaczkę, uważam ze wychodzi równie smacznie
3281 dni temu
Witam, Wśród składników marynaty brak soli. Czy piersi nie należy posolic? Pozdrawiam
odpowiedz
3315 dni temu
Wow! Najlepszy obiad jaki kiedykolwiek jadlam i zrobilam. Okrasa i Pascal jestescie najlepsi - wracajcie!
odpowiedz
3313 dni temu
Zachęcamy do wypróbowania również najnowszych przepisów na gęsinę! https://kuchnialidla.pl/dorota-karol/gesina/przepisy
3332 dni temu
Chcę podać tę gęś jako danie główne na kolację ze znajomymi.Nie wiem jakie dodatki tutaj pasują,ziemniaki?może pieczone?kasza?jeśli tak to jaka,może kluski półfrancuskie?kluski śląskie?Ale czy do takiego eleganckiego dania pasują takie dodatki?Proszę o szybka odpowiedź bo kolacja już w sobotę.Dziękuję Dyzia.
odpowiedz
3332 dni temu
Dyziu, kluski śląskie to strzał w dziesiątkę. Będą świetnie pasowały do gęsi. Sprawdzą się również pieczone ziemniaczki.
3322 dni temu
tu nie pasuja żadne dodatki to co jest wystarczy Buraki robia za ziemniaki
3293 dni temu
Zrobiłam,podałam z ziemniakami pieczonymi z rozmarynem,było PRZE-PYSZ-NIE,I-DE-AL-NIE-to zdanie gości,nie moje. Na pewno jeszcze powtórzę i to nie raz.Może przygotuje na II dzień Swiąt.Dziękuje za taki oryginalny przepis.Mniam.Dyzia.
3364 dni temu
1 opakowanie ugotowanych buraków - ile to sztuk czy gram? Mam surowe buraki i chcę je upiec w folii w piekarniku. Ile mam ich użyć by było tyle samo co w przepisie?
odpowiedz
3362 dni temu
F-cia, 1 opakowanie zawiera około 4 buraków. Opakowanie ma około 500 g. Udanego gotowania!
3453 dni temu
Moja mama robiła już kilka razy gęś z tego przepisu i jest WYŚMIENITA! uwielbiam ten smak i aromat! Fantastyczny przepis godny polecenia!
odpowiedz
3498 dni temu
Dziękuję za odpowiedź.
odpowiedz
3500 dni temu
Ewelino, piersi kaczki przygotuj w identyczny sposób. Ważne jest, byś obserwowała mięso podczas pieczenia i wobec poczynionych spostrzeżeń ewentualnie wydłużyła, bądź skróciła czas pieczenia.
odpowiedz
3500 dni temu
Przepis jest genialny. Chciałabym wypróbować teraz z kaczką. Wątek zamiany piersi z gęsi na piersi z kaczki został już kilkakrotnie poruszony, ale uściślijmy: czy piersi z kaczki pieczemy dokładnie tak, jak piersi z gęsi w tym przepisie (czas, temperatura)? Dziękuję;)
odpowiedz
3540 dni temu
Krzysztofie, sposób na upieczenie piersi z kaczki znajdziesz tutaj: https://kuchnialidla.pl/piersi-kaczki-z-sosem-czekoladowym-i-z-zapiekanka-z-kozim-serem
odpowiedz
3540 dni temu
Ile minut piec piersi z kaczki i jaka temperatura
odpowiedz
3642 dni temu
Asiula, możesz użyć udek :)
odpowiedz
3643 dni temu
Witam, czy zamiast piersi mogę użyć gęsich udek? I czy procedura przygotowania będzie taka sama?
odpowiedz
3677 dni temu
Drogi Gościu, możesz zamienić mięso gęsi na kaczkę. Również będzie się świetnie komponować.
odpowiedz
3680 dni temu
Witam, czy zamiast piersi z gęsi można użyć piersi z kaczki. Pozdrawiam
odpowiedz
3682 dni temu
Dziękujemy za miłe słowa i polecamy nasze przepisy! :)
odpowiedz
3684 dni temu
Aha. A sos tak aromatyczny i smaczny ze lepszy od wszystkiego innego w tym daniu ;)
odpowiedz
3684 dni temu
Wszystko wg przepisu, wyszlo pysznie, piers rewelacyjna, ale najlepsze chyba gruszki :) A po tym wszystkim zostaje jeszcze sloiczek super wytopionego tluszczu z gesi.
odpowiedz
3686 dni temu
Już wiem :). Obejrzałam film. Wcześniej tylko przeczytałam przepis.
odpowiedz
3686 dni temu
A te gruszki tylko umyć? Nie obierać ze skórki?
odpowiedz
3687 dni temu
Szanowni Państwo, niezmiernie ubolewam nad wycofywaniem najlepszych produktów z Waszej oferty handlowej. Zniknęły panierowane filety rybne. Ocean Trader Alaska Pollock Fillets. Przykro mi, że w Państwa ofercie ubożeje rybny asortyment, przy czym za granicą w dalszym ciągu można kupić te produkty. czy Polska jest krajem trzeciej kategorii?
odpowiedz
3729 dni temu
Paulo, oczywiście możesz dokonać zamiany. Koniecznie podziel się z nami swoimi wrażeniami :)
odpowiedz
3730 dni temu
czy mogę zastąpić pierś z gęsi piersią z kaczki?
odpowiedz
3797 dni temu
Gęś w sosie piernikowymi. To brzmi dumnie... Danie jest wspaniałe, smaczne ,a na dodatek bardzo aromatyczne. Uwielbiam Pana Karola za nowatorskie podejście do kuchni polskiej. Wracając do Gąski. Robiłam dwa razy to danie i cała rodzina była zachwycona tak jak ja. Gorąco polecam. Czapki z głów dla Pana Karola
odpowiedz
3954 dni temu
Sylwio, dziękujemy bardzo za miłe słowa!
odpowiedz
3954 dni temu
Robiłam dwukrotnie, polecam gorąco! Przepis bardzo pracochłonny, spędziłam nad nim sporo czasu ale było warto! Gęś wyszła soczysta, sos niesamowicie zaskakujący smakiem i zapachem, buraczki rewelacyjne, gruszka bomba. a to, że bez soli najbardziej mnie zaskoczyło, bo unikam jej jak ognia. Uwielbiam Wasze wynalazki, ten portal jest moją najlepszą ,,książką kucharska" Pozdrawiam
odpowiedz
4007 dni temu
Gęś wyszła soczysta i aromstyczna. Buraczki równiez smaczne. Niestety nie udało się skarmelizować gruszek, nie puściły w ogóle soku.
odpowiedz
4023 dni temu
Wyśmienity przepis we wszystkich detalach. Orgia smaków całego zestawu. Chyle czoła przed Mistrzem. Mam nadzieję ze gęsina będzie częściej w LIDLU
odpowiedz
4031 dni temu
Blackfox, do sosu dodajemy 250 ml czerwonego, wytrawnego wina
odpowiedz
4031 dni temu
A ile dodać wina?
odpowiedz
4042 dni temu
Aga: ja na przykład wykorzystałam kość z resztkami mięsa na dodatek do pysznego rosołku. W tradycyjnej polskiej kuchni nic nie powinno się marnować :)
odpowiedz
4042 dni temu
K. po co sól, dawnej to był drogi rarytas, a można sobie doskonale radzić bez niej i ten przepis to udowadnia, tylko trzeba się nauczyć żyć bez tej białej śmierci a to podobno trudniejsze niż oduczyć się stosowania cukru.
odpowiedz
4042 dni temu
Nie miałam kompotu z wiśni, użyłam konfitury. Też wyszło pysznie, uwielbiam połączenie mięsa z owocami. Genialny przepis Panie Karolu.
odpowiedz
4043 dni temu
Moja gęś też wyszła za sucha, po 1,5 godziny pieczenia sos całkowicie wyparował. Nie wiem też czy suchość gęsi to kwestia zbyt długiego obsmażenia jej wcześniej na patelni czy też kwestia piekarnika, który mimo danej temperatury grzał mocniej.
odpowiedz
4043 dni temu
Pierś z gęsi soczysta, aromatyczna - po prostu mniammm.... A buraczki niebo w gębie ! Polecam :)
odpowiedz
4044 dni temu
Łukaszu, dziękujemy za Twoją opinię! Mamy nadzieję, że wypróbujesz inne nasze przepisy.
odpowiedz
4045 dni temu
Gąska wyszła super, delikatna i soczysta, sosik rewelacja, buraczki pierwsza klasa
odpowiedz
4045 dni temu
niestety mojej rodzinie gęś z tego przepisu nie smakowała, ale są inne potrawy z kuchni Lidla które są rewelacyjne
odpowiedz
4047 dni temu
Ciut za sucha wyszła - może to inny niż zwykle gatunek gęsi, może zbyt długie "odtłuszczanie", może to zbyt długie pieczenie, nie wiem. Pomijając powyższe: doskonałe danie, na pewno będę z nim znów eksperymentował. Buraki BOSKIE!!!!
odpowiedz
4048 dni temu
komentarze się nie wyświetlają.
odpowiedz
4048 dni temu
To całe danie jest pyszne! Wszystkim bardzo smakowało. Mięso wyszło kruche a z tym sosem przepyszne.
odpowiedz
4048 dni temu
a gdzie sól???? Ani grama soli??
odpowiedz
4049 dni temu
Zajebisty przepis, palce lizac....
odpowiedz
4050 dni temu
hm... wszystko super tylko w przepisie nie ma mowy o tym, że pierś gęsi kupiona w lidlu jest z kością...może to nie wielki problem, ale pierś jest droga a po usunięciu kości zostaje dużo mniejszy kawałek.
odpowiedz
4050 dni temu
Gęsi z tego przepisu nie solimy!
odpowiedz
4050 dni temu
w chromie żadne zdjęcia się nie ładują...
odpowiedz
4050 dni temu
Też nie działa mi filmik
odpowiedz
4050 dni temu
nie działa mi filmik, próbowałem już na 3 komputerach
odpowiedz
4051 dni temu
Buraczki wyśmienite, gruszki idealne do mięsa choć ja użyłam marynowanych ze swojej spiżarni, a gęś ...........proszę o jeszcze!!! soli nie trzeba!!!! dzięki
odpowiedz
4051 dni temu
No właśnie, w ogóle tego mięsa nie solimy?
odpowiedz
4051 dni temu
BENDE TO ZJADŁ !!!
odpowiedz
4051 dni temu
napiszcie co z tą solą
odpowiedz
4051 dni temu
Wygląda to wszystko wspaniale, ale tej gęsi nie trzeba przed marynowaniem posolić?
odpowiedz
4051 dni temu
W filmiku Karol wyjaśnia, dlaczego tak trzeba zrobić – sok wyciekający z gruszki podczas pieczenia ładnie skarmelizuje, nadając smaku, który chcemy osiągnąć. Warto spróbować! Smacznego.
odpowiedz
4051 dni temu
Czy gruszki trzeba piec aż godzinę?! Po wcześniejszym przesmażeniu?
odpowiedz
4052 dni temu
Zapewniamy, że Karol Okrasa z ostrzeniem noży radzi sobie wyśmienicie. Może tylko tyle, że na co dzień ma do dyspozycji nieco bardziej profesjonalne narzędzia ;-) Niemniej dziękujemy za komentarz! Miło wiedzieć, że wśród naszych Użytkowników mamy kogoś, kto wie, jak dobrze wyostrzyć noże, żeby praca w kuchni szła gładko. Pozdrawiamy!
odpowiedz
4052 dni temu
Szczerze powiem, że przyjemniej ogląda mi się Pana Karola niż jakiegoś tam Pascala... A przepis bardzo dobry :) prawdopodobnie wykorzystam .
odpowiedz
4052 dni temu
Czy nic nie solimy ?
odpowiedz
4052 dni temu
Mniam..... !!!!!! zrobię, ale podstawą sosu będzie u mnie żurawinka.
odpowiedz
4053 dni temu
Panie Panie ale w reklamie to dał Pan ciała.Jako kucharz powinien Pan umieć ostrzyć nóż
odpowiedz
4054 dni temu
Piękne kawałki mięsa,potrawa idealna na święta,dobrze że można kupic gęś w Lidlu,bardzo ją lubię.
odpowiedz
zobacz wszystkie