GĘSINA

ZAPOMNIANA PRZEZ CHWILĘ GĘSINA PRZECHODZI KULINARNY RENESANS I WRACA NA NASZE STOŁY!

Listopad to czas, kiedy w całej Europie gęś obchodzi swoje święto i pojawia się na wielu stołach. To doskonała okazja, by wykorzystać gęsinę także w swojej kuchni i pozwolić jej zaistnieć w jadłospisie nie tylko raz w roku. Zarówno profesjonalni kucharze, jak i amatorzy gotujący w domu coraz częściej sięgają po ten rodzaj drobiu i tworzą autorskie przepisy na wyśmienite dania. Dzięki temu możemy czerpać inspiracje nie tylko z receptur naszych babć, ale także kuchni fusion, która łączy klasykę z nowatorskimi pomysłami.

Karol Okrasa i jego goście przygotowali swoje popisowe dania z gęsiną w roli głównej. Jest w czym wybierać! Krysia z Wielkopolski zaserwowała duszoną w pomarańczach pierś w towarzystwie drożdżowej pyzy gotowanej na parze oraz modrej kapusty. Kapusta była dodatkiem także do piersi gęsi wędzonej w woku wg przepisu Bernadetty ze Śląska. Udka aromatyzowane goździkami i suszonymi śliwkami przygotowane przez Grażynę z Kaszub doskonale smakują z kładzionymi kluskami. Basia przywiozła z Podlasia prosty, ale wyjątkowo efektowny przepis na pierś zapiekaną pod grzybowo-cebulową pierzynką. Paweł, który przyjechał do Kuchni Lidla z Orawy, wykorzystał w swoim daniu suszone owoce i ziemniaczane talarki. Karol natomiast udusił uda gęsi w miodzie, soku z kapusty kiszonej i białym winie z kawałkami jabłka. Swoje danie podał ze smażonym grochem. Jak widać, gęś można serwować na wiele sposobów i każdy z nich jest doskonały.

W tym tygodniu Lidl obniża cenę gęsiny, aby każdy mógł przyrządzić ją w swoim domu! Wybierz to, co lubisz najbardziej, i przetestuj co najmniej jeden z sześciu przepisów.

Goście z całej Polski

Przyjechali do Doroty i Karola z różnych zakątków Polski i przywieźli sprawdzone sposoby na idealną gęsinę.

Cała Polska robi gęsinę z Kuchnią Lidla


Komentarze (3)

Avatar
  • f-cia f-cia
    1783 dni temu
    Jeszcze kilka lat temu gęsina była tańsza a hodowcy narzekali że nikt jej nie chce kupować i jest mało popularna na polskich stołach, temat nagłośniono zaczęto promować gęsinę, wielkie gwiazdy jak Okrasa, Amaro włączyły się do akcji i co ? -typowe nasze "polactwo" - gęsina sporo podrożała.... Najeść się można także małą łyżeczką, ale nikt tego nie rozumie. Wszyscy chcą się szybko nachapać, a najbardziej pośrednicy, których w ogóle być nie powinno.... Polska ma duży problem z pośrednikami, a producenci i hodowcy nie jednoczą się by razem taniej i bezpośrednio sprzedawać swoje produkty. I dlatego pomidory czy jabłka w skupie to 0,5zł za kilogram, a w sprzedaży detalicznej to już 2,50zł. W mojej okolicy za zbiór kilograma orzechów laskowych dla właściciela z jego uprawy dostaje się 5zł, a w sklepie kilogram to 40-50zł. Ja się pytam skąd ta różnica i dlaczego ja mam za to płacić i napełniać kieszenie tym, którzy szukają łatwego pieniądza. Nie narobić się a zarobić - o to ich dewiza! Największa część ceny powinna trafiać do źródła (producenci, hodowcy), tam gdzie jest największa praca i ryzyko porażki! Wtedy, bez posredników i ceny były by niższe.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2147 dni temu
    Piersi z gęsi zakupione w Lidlu mają kości - troche nie fair, bo zazwyczaj piersi z kurczaka czy indyka są sprzedawane bez kości...Na opakowaniu jest tylko informacja - pierś z gęsi, powinna być "pierś z kością'

    odpowiedz

  • gość gość
    2116 dni temu
    Jeżeli nie jest napisane FILET z piersi, a w dodatku widzisz, że są ze skórą i połączone, to spodziewaj się kości, niezależnie jaki to drób.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!