Dania główne - Gołąbki - przepisy i pomysły:

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Gołąbki są tradycyjną potrawą kuchni polskiej, ale znane są również w innych krajach regionu Europy Środkowo-Wschodniej. Ich przygotowanie jest co prawda czasochłonne, jednak efekt końcowy w postaci mięsno-ryżowego farszu zawiniętego w liście kapusty pozwala się cieszyć smakiem tej potrawy nawet przez kilka dni. Warto więc spędzić więcej czasu w kuchni i przyrządzić gołąbki na obiad czy kolację.

Jak zrobić gołąbki?

W tradycyjnym przepisie na gołąbki występują mięso mielone, ryż oraz liście kapusty. Każdy jednak ma swój własny sposób na gołąbki, dlatego przepis nie jest aż tak jednoznaczny, jak mogłoby się wydawać. Jeśli więc gubicie się w nadmiarze informacji i nie wiecie, jak zrobić gołąbki, to sięgnijcie po wskazówki i porady Kuchni Lidla. Dzięki nim z pewnością dowiecie się, jaki ryż jest najlepszy na gołąbki i jak właściwie powinno się je zawijać, aby podczas gotowania czy pieczenia nie straciły swego kształtu. Istotną kwestią są również przyprawy, których użyjecie. Kuchnia Lidla podpowie Wam, czym przyprawiać gołąbki, aby cieszyć się pełnią ich smaku. Na koniec poznacie tajniki ostatniego z etapów, czyli gotowania lub pieczenia. Z Kuchnią Lidla będziecie dokładnie wiedzieć, jak gotować – a przede wszystkim – jak długo gotować gołąbki, aby oczarować ich smakiem rodzinę i gości.

Czy gołąbki są kaloryczne?

Gołąbki z ryżem i mięsem mają ok. 100 kalorii w 100 gramach. Same w sobie nie są więc bardzo kalorycznym daniem, jednak należy pamiętać, że zazwyczaj podaje się je z sosami i dipami, które zwiększają ich energetyczną wartość. Jeśli więc jesteście akurat na diecie, to lepiej wybierać gołąbki bez zbędnych dodatków, czyli bez niepotrzebnych kalorii.

Gołąbki – przepis

Przepis na gołąbki dotyczy zwykle przygotowania gołąbków tradycyjnych, czyli takich z ryżem i mięsem. Sztuka kulinarna nieustannie poszukuje jednak nowych rozwiązań, w których to coraz częściej ryż zastępowany jest kaszą czy ziemniakami, a zwykła kapusta różnymi jej odmianami. Dzięki temu obok gołąbków z młodej kapusty mamy np. gołąbki z kapusty włoskiej czy pekińskiej, a zamiast gołąbków z tradycyjnym farszem – gołąbki z kaszą czy z ziemniakami. Co ciekawe, zmienia się również sposób przyrządzania gołąbków, dlatego nie powinien Was dziwić przepis na gołąbki z piekarnika. Jak zwykle inspiracji szukajcie w Kuchni Lidla, w której obok przepisu na popularne gołąbki w sosie pomidorowym znajdziecie także inne oryginalne pomysły na to danie. Sprawdźcie!

A jeśli interesują Was gołąbki bez mięsa, czyli wegetariańskie, albo gołąbki w wersji wegańskiej, to być może pomocne będą poniższe propozycje Kuchni Lidla.

Przepisy na gołąbki jarskie:

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!