Dania główne - Gołąbki - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Gołąbki z młodej kapusty
Gołąbków nikomu chyba nie trzeba przedstawiać! Chętnie robimy je o każdej porze roku, jednak te wiosenne, z liści młodej kapusty, są szczególnie pyszne. Dlaczego? Może dlatego, że młoda kapusta to warzywo dostępne tylko w określonym czasie w ciągu roku, jedno z tych, na które tak czekamy po zimie. Jak się robi gołąbki z młodej kapusty? Oto nasza propozycja tego obiadowego klasyka!
Pieczone gołąbki z sosem pomidorowym
Aromatyczny farsz, najlepsza kapusta i domowy sos pomidorowy – tak powstają gołąbki, które pokocha cała rodzina. Przygotuj i spróbuj!
Dolmades z mięsem mielonym i oliwkami
Gołąbki po grecku, czyli dolmades z mięsno-ryżowym farszem, polecają się na lekki obiad lub imprezową przekąskę! Przygotuj je, korzystając z przepisu Karola!
Gołąbki bez zawijania
Szybka i prosta wersja tradycyjnych gołąbków to pomysł Karola na pyszny obiad dla całej rodziny! Przygotuj je bez zawijania i zjedz ze smakiem!
Gołąbki z soczewicą i grzybami
Wypróbuj wegańskie gołąbki z soczewicą i grzybami według przepisu Darii. To świetny pomysł na obiad!
Pieczone gołąbki ziemniaczane z grzybami
Gołąbki z farszem z ziemniaków, kaszy i grzybów smakują wyśmienicie! Musisz ich spróbować!
Faszerowane liście winogron
Kuchnia arabska pełna jest przypraw i wyraźnych smaków! Spróbuj liści winogron faszerowanych ryżem z dodatkiem mięty, szafranu i rodzynek.
Gołąbki z kiszonej kapusty
Karol Okrasa jak zwykle inspiruje pysznymi pomysłami. Tym razem przygotował gołąbki z kiszonej kapusty.
Pieczone gołąbki z sosem musztardowym
Pieczone gołąbki z dodatkiem sosu musztardowego to pyszna propozycja Karola Okrasy na domowy obiad.
Gołąbki z mięsem mielonym w sosie z pomarańczy
Gołąbki możesz przygotować na wiele sposobów. Spróbuj tych z mięsem w sosie z pomarańczy i dodatkiem szałwii.
Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami
Przepis Kingi Paruzel na gołąbki – w liściach kapusty włoskiej z kaszą pęczak!
"Hiszpańskie gołąbki" z chorizo w pomidorach z karczochami
Wyraziste składniki zawinięte w liście młodej kapusty to interpretacja tradycyjnego polskiego dania w hiszpańskim stylu.
Jak zrobić gołąbki?
W tradycyjnym przepisie na gołąbki występują mięso mielone, ryż oraz liście kapusty. Każdy jednak ma swój własny sposób na gołąbki, dlatego przepis nie jest aż tak jednoznaczny, jak mogłoby się wydawać. Jeśli więc gubicie się w nadmiarze informacji i nie wiecie, jak zrobić gołąbki, to sięgnijcie po wskazówki i porady Kuchni Lidla. Dzięki nim z pewnością dowiecie się, jaki ryż jest najlepszy na gołąbki i jak właściwie powinno się je zawijać, aby podczas gotowania czy pieczenia nie straciły swego kształtu. Istotną kwestią są również przyprawy, których użyjecie. Kuchnia Lidla podpowie Wam, czym przyprawiać gołąbki, aby cieszyć się pełnią ich smaku. Na koniec poznacie tajniki ostatniego z etapów, czyli gotowania lub pieczenia. Z Kuchnią Lidla będziecie dokładnie wiedzieć, jak gotować – a przede wszystkim – jak długo gotować gołąbki, aby oczarować ich smakiem rodzinę i gości.
Czy gołąbki są kaloryczne?
Gołąbki z ryżem i mięsem mają ok. 100 kalorii w 100 gramach. Same w sobie nie są więc bardzo kalorycznym daniem, jednak należy pamiętać, że zazwyczaj podaje się je z sosami i dipami, które zwiększają ich energetyczną wartość. Jeśli więc jesteście akurat na diecie, to lepiej wybierać gołąbki bez zbędnych dodatków, czyli bez niepotrzebnych kalorii.
Gołąbki – przepis
Przepis na gołąbki dotyczy zwykle przygotowania gołąbków tradycyjnych, czyli takich z ryżem i mięsem. Sztuka kulinarna nieustannie poszukuje jednak nowych rozwiązań, w których to coraz częściej ryż zastępowany jest kaszą czy ziemniakami, a zwykła kapusta różnymi jej odmianami. Dzięki temu obok gołąbków z młodej kapusty mamy np. gołąbki z kapusty włoskiej czy pekińskiej, a zamiast gołąbków z tradycyjnym farszem – gołąbki z kaszą czy z ziemniakami. Co ciekawe, zmienia się również sposób przyrządzania gołąbków, dlatego nie powinien Was dziwić przepis na gołąbki z piekarnika. Jak zwykle inspiracji szukajcie w Kuchni Lidla, w której obok przepisu na popularne gołąbki w sosie pomidorowym znajdziecie także inne oryginalne pomysły na to danie. Sprawdźcie!
- pieczone gołąbki z sosem musztardowym
- gołąbki z mięsem mielonym w sosie z pomarańczy
- hiszpańskie gołąbki z chorizo w pomidorach z karczochami
- gołąbki z kaszą gryczaną
- proste gołąbki greckie
A jeśli interesują Was gołąbki bez mięsa, czyli wegetariańskie, albo gołąbki w wersji wegańskiej, to być może pomocne będą poniższe propozycje Kuchni Lidla.
Przepisy na gołąbki jarskie: