Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- moździerz
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg)
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY GOŁĄBKI
Drobno pokrojony boczek smażymy na patelni. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy ok. 3 minut. Rodzynki moczymy w occie jabłkowym, aż będą miękkie. Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wieprzowinę mieszamy z boczkiem, cebulą, ugotowaną kaszą oraz wytopionym tłuszczem. Dodajemy rodzynki i wszystko dokładnie mieszamy. Farsz doprawiamy gorczycą, solą i grubo mielonym pieprzem.
Parzymy liście kapusty. Na sparzone liście kapusty nakładamy farsz, a następnie zwijamy je w rulony o bokach otwartych.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS MUSZTARDOWY
Ziele angielskie ucieramy w moździerzu na pył. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w plastry, następnie podsmażamy je na patelni. Dodajemy ziele angielskie, musztardę i koncentrat pomidorowy, zalewamy wodą, tak by uzyskać płynny sos, i dodajemy masło. Zagotowujemy i doprawiamy miodem, solą i pieprzem.
KROK 3: PIECZEMY GOŁĄBKI
Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C (termoobieg) przez ok. 45 minut do 1 godziny.
Gołąbki podajemy z sosem musztardowym.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Klasyczna sałatka grecka
- Golonka pieczona po bawarsku
- Makówki śląskie
- Pieczona ryba po grecku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Jajka na miękko
- Zupa grzybowa z makaronem
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Makowiec japoński
- Krokiety z mięsem
- Ciasto na pierogi
- Boczek pieczony
- Śledzie po kaszubsku
- Kutia
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Ryba z piekarnika
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
2403 dni temu
Czy te gołąbki są zrobione z młodej kapusty?
Odpowiedz
2402 dni temu
Tak :)