![Pieczone gołąbki z sosem musztardowym Pieczone gołąbki z sosem musztardowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/6879bb4e6fb1-bc5fb158f36b-3 KAPUSTA_golabki_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- moździerz
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg)
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY GOŁĄBKI
Drobno pokrojony boczek smażymy na patelni. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy ok. 3 minut. Rodzynki moczymy w occie jabłkowym, aż będą miękkie. Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wieprzowinę mieszamy z boczkiem, cebulą, ugotowaną kaszą oraz wytopionym tłuszczem. Dodajemy rodzynki i wszystko dokładnie mieszamy. Farsz doprawiamy gorczycą, solą i grubo mielonym pieprzem.
Parzymy liście kapusty. Na sparzone liście kapusty nakładamy farsz, a następnie zwijamy je w rulony o bokach otwartych.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS MUSZTARDOWY
Ziele angielskie ucieramy w moździerzu na pył. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w plastry, następnie podsmażamy je na patelni. Dodajemy ziele angielskie, musztardę i koncentrat pomidorowy, zalewamy wodą, tak by uzyskać płynny sos, i dodajemy masło. Zagotowujemy i doprawiamy miodem, solą i pieprzem.
KROK 3: PIECZEMY GOŁĄBKI
Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C (termoobieg) przez ok. 45 minut do 1 godziny.
Gołąbki podajemy z sosem musztardowym.
Zobacz podobne
przepisy
Proste gołąbki greckie
Kasza, mięso mielone i śródziemnomorskie dodatki – oto prosty sposób na stworzenie smakowitych gołąbków w greckim stylu!
![Proste gołąbki greckie](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/32b310e9211a-c67cc10852-OKRASA_KW_28_Golabki_960x540.webp)
"Hiszpańskie gołąbki" z chorizo w pomidorach z karczochami
Wyraziste składniki zawinięte w liście młodej kapusty to interpretacja tradycyjnego polskiego dania w hiszpańskim stylu.
!["Hiszpańskie gołąbki" z chorizo w pomidorach z karczochami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/98a206998467-0574c0602a-KAROL_hiszpanskie_golabki-z_chorizo_w_pomidorach_z_karczochmi_960x540.webp)
Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami
Przepis Kingi Paruzel na gołąbki – w liściach kapusty włoskiej z kaszą pęczak!
![Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/84ad9205c4fe-f3dbeb009a6b-KW47_2016_Kinga_golabki_1250x700.webp)
Gołąbki z mięsem mielonym w sosie z pomarańczy
Gołąbki możesz przygotować na wiele sposobów. Spróbuj tych z mięsem w sosie z pomarańczy i dodatkiem szałwii.
![Gołąbki z mięsem mielonym w sosie z pomarańczy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/67ef977cff57-1c3f36d140c6-Wirsingwickel.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kopytka gryczane z delikatnym bolognese
- Polędwiczka wieprzowa w sosie czekoladowym z gorgonzolą
- Grillowane szaszłyki z kurczaka z sosem z masła orzechowego i sałatką z fasolki szparagowej
- Minipizza z kabanosami
- Gołąbki z mięsem mielonym w sosie z pomarańczy
- Carpaccio z buraków z salsą z rukoli i serem kozim
- Pizza z mięsem mielonym i suszonymi pomidorami
- Pieczone marchewki i cukinia z ziołowym pesto
- Makaron w sosie sojowym
- Gołąbki z soczewicą i grzybami
- Pieczone warzywa z sosem jogurtowym
- Kolorowa zapiekanka
- Dolmades z mięsem mielonym i oliwkami
- Pieczone gołąbki z sosem pomidorowym
- KANAPKA SŁONECZNA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
- Chili sin carne con tofu
- Kluski śląskie z jarmużem i wędzonym pstrągiem
- 2 sposoby na kaczkę i mandarynki
- Rolada cytrynowa
- Makaron z sosem brzoskwiniowo-pomidorowym
- Sałatka z kaszą gryczaną, pieczarkami i czerwoną fasolą
- Biała kiełbasa nadziewana śliwkami z grilla
- Indyk caprese
- Masło kasztanowe
- Słodka pizza owocowa
- Czekoladowe jajko z niespodzianką
- Pizza z czekoladą
- Walentynkowe ravioli z burakiem i fetą
- Filet z pstrąga łososiowego z sosem maślanym i zapiekanką bakłażanowo-pomidorową
- Mus jabłkowo-pigwowy z serkiem waniliowym
Komentarze (2)
1885 dni temu
Czy te gołąbki są zrobione z młodej kapusty?
odpowiedz
1884 dni temu
Tak :)