Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- moździerz
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg)
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY GOŁĄBKI
Drobno pokrojony boczek smażymy na patelni. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy ok. 3 minut. Rodzynki moczymy w occie jabłkowym, aż będą miękkie. Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wieprzowinę mieszamy z boczkiem, cebulą, ugotowaną kaszą oraz wytopionym tłuszczem. Dodajemy rodzynki i wszystko dokładnie mieszamy. Farsz doprawiamy gorczycą, solą i grubo mielonym pieprzem.
Parzymy liście kapusty. Na sparzone liście kapusty nakładamy farsz, a następnie zwijamy je w rulony o bokach otwartych.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS MUSZTARDOWY
Ziele angielskie ucieramy w moździerzu na pył. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w plastry, następnie podsmażamy je na patelni. Dodajemy ziele angielskie, musztardę i koncentrat pomidorowy, zalewamy wodą, tak by uzyskać płynny sos, i dodajemy masło. Zagotowujemy i doprawiamy miodem, solą i pieprzem.
KROK 3: PIECZEMY GOŁĄBKI
Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C (termoobieg) przez ok. 45 minut do 1 godziny.
Gołąbki podajemy z sosem musztardowym.
Zobacz podobne
przepisy
Proste gołąbki greckie
Kasza, mięso mielone i śródziemnomorskie dodatki – oto prosty sposób na stworzenie smakowitych gołąbków w greckim stylu!
"Hiszpańskie gołąbki" z chorizo w pomidorach z karczochami
Wyraziste składniki zawinięte w liście młodej kapusty to interpretacja tradycyjnego polskiego dania w hiszpańskim stylu.
Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami
Przepis Kingi Paruzel na gołąbki – w liściach kapusty włoskiej z kaszą pęczak!
Gołąbki z mięsem mielonym w sosie z pomarańczy
Gołąbki możesz przygotować na wiele sposobów. Spróbuj tych z mięsem w sosie z pomarańczy i dodatkiem szałwii.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Zupa grzybowa z makaronem
- Przekąski sylwestrowe
- Śledzie po kaszubsku
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Ciasto na pierogi
- Kompot z suszu z cytryną
- Pierniki
- Golonka pieczona po bawarsku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pieczona ryba po grecku
- Sernik piernikowy
- Piernik staropolski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
2025 dni temu
Czy te gołąbki są zrobione z młodej kapusty?
odpowiedz
2024 dni temu
Tak :)