Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- wykałaczki
Krok 1: Blanszujemy liście kapusty
8 średnich lub 16 małych liści kapusty włoskiej oddzielamy. Liście kapusty blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 4 minuty, aż będą miękkie. Umieszczamy na sicie, przelewamy zimną wodą i dobrze osączamy, grube środkowe żyłki ścinamy.
Krok 2: Przygotowujemy farsz
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę i podsmażamy na 2 łyżkach gorącej oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na wolnym ogniu przez 3-4 minuty, aż płyn odparuje. Studzimy. Listki szałwii obrywamy i siekamy. Mieszamy z grzybami, mięsem mielonym i jajkiem. Dodajemy bułkę tartą w razie potrzeby, doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 3: Formujemy gołąbki
Z masy formujemy 8 owalnych kotletów, każdy owijamy w jeden liść kapusty (w przypadku mniejszych liści jeden kładziemy na drugim) i spinamy mocno wykałaczką. Podsmażamy na oliwie z wszystkich stron przez 5-7 minut. Zalewamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy i bulionem. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 minut, jeden lub dwa razy obracając. Gołąbki wyjmujemy. Sos zagotowujemy ze śmietaną i doprawiamy do smaku. Gołąbki podajemy polane sosem.
Zobacz podobne
przepisy
Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami
Przepis Kingi Paruzel na gołąbki – w liściach kapusty włoskiej z kaszą pęczak!
"Hiszpańskie gołąbki" z chorizo w pomidorach z karczochami
Wyraziste składniki zawinięte w liście młodej kapusty to interpretacja tradycyjnego polskiego dania w hiszpańskim stylu.
Gołąbki z kaszą gryczaną
Lekkie gołąbki wypełnione farszem z kaszy gryczanej i pieczarek to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tego dania.
Proste gołąbki greckie
Kasza, mięso mielone i śródziemnomorskie dodatki – oto prosty sposób na stworzenie smakowitych gołąbków w greckim stylu!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ciasto marchewkowe
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Zupa grzybowa z makaronem
- Piernik staropolski
- Ciasto na pierogi
- Pierniki
- Śledzie po kaszubsku
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Przekąski sylwestrowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
1060 dni temu
Uczę się od Was gotować Z zawodu jestem ślusarzem i na co dzień mam do czynienia z metalem Kotletry wyszły pyszne Pozdrawiam
odpowiedz
2903 dni temu
Witam,dlaczego nie podajecie kalorycznosci przepisow?
odpowiedz
2903 dni temu
Dziękujemy za sugestię, rozważymy to w dalszym rozwoju portalu.