
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- wykałaczki
Krok 1: Blanszujemy liście kapusty
8 średnich lub 16 małych liści kapusty włoskiej oddzielamy. Liście kapusty blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 4 minuty, aż będą miękkie. Umieszczamy na sicie, przelewamy zimną wodą i dobrze osączamy, grube środkowe żyłki ścinamy.
Krok 2: Przygotowujemy farsz
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę i podsmażamy na 2 łyżkach gorącej oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na wolnym ogniu przez 3-4 minuty, aż płyn odparuje. Studzimy. Listki szałwii obrywamy i siekamy. Mieszamy z grzybami, mięsem mielonym i jajkiem. Dodajemy bułkę tartą w razie potrzeby, doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 3: Formujemy gołąbki
Z masy formujemy 8 owalnych kotletów, każdy owijamy w jeden liść kapusty (w przypadku mniejszych liści jeden kładziemy na drugim) i spinamy mocno wykałaczką. Podsmażamy na oliwie z wszystkich stron przez 5-7 minut. Zalewamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy i bulionem. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 minut, jeden lub dwa razy obracając. Gołąbki wyjmujemy. Sos zagotowujemy ze śmietaną i doprawiamy do smaku. Gołąbki podajemy polane sosem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Guacamole
- Ryba po japońsku
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Pistacjowy sernik baskijski
- Mini burgery
- Pierniki
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Pieczona ryba po grecku
- Piernik świąteczny
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Makówki śląskie
- Spaghetti carbonara
- Klasyczna sałatka grecka
- Uszka z grzybami
- Ryba z piekarnika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
1364 dni temu
Uczę się od Was gotować Z zawodu jestem ślusarzem i na co dzień mam do czynienia z metalem Kotletry wyszły pyszne Pozdrawiam
Odpowiedz
3207 dni temu
Witam,dlaczego nie podajecie kalorycznosci przepisow?
Odpowiedz
3206 dni temu
Dziękujemy za sugestię, rozważymy to w dalszym rozwoju portalu.