Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- wykałaczki
Krok 1: Blanszujemy liście kapusty
8 średnich lub 16 małych liści kapusty włoskiej oddzielamy. Liście kapusty blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 4 minuty, aż będą miękkie. Umieszczamy na sicie, przelewamy zimną wodą i dobrze osączamy, grube środkowe żyłki ścinamy.
Krok 2: Przygotowujemy farsz
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę i podsmażamy na 2 łyżkach gorącej oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na wolnym ogniu przez 3-4 minuty, aż płyn odparuje. Studzimy. Listki szałwii obrywamy i siekamy. Mieszamy z grzybami, mięsem mielonym i jajkiem. Dodajemy bułkę tartą w razie potrzeby, doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 3: Formujemy gołąbki
Z masy formujemy 8 owalnych kotletów, każdy owijamy w jeden liść kapusty (w przypadku mniejszych liści jeden kładziemy na drugim) i spinamy mocno wykałaczką. Podsmażamy na oliwie z wszystkich stron przez 5-7 minut. Zalewamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy i bulionem. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 minut, jeden lub dwa razy obracając. Gołąbki wyjmujemy. Sos zagotowujemy ze śmietaną i doprawiamy do smaku. Gołąbki podajemy polane sosem.
Zobacz podobne
przepisy
Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami
Przepis Kingi Paruzel na gołąbki – w liściach kapusty włoskiej z kaszą pęczak!
"Hiszpańskie gołąbki" z chorizo w pomidorach z karczochami
Wyraziste składniki zawinięte w liście młodej kapusty to interpretacja tradycyjnego polskiego dania w hiszpańskim stylu.
Gołąbki z kaszą gryczaną
Lekkie gołąbki wypełnione farszem z kaszy gryczanej i pieczarek to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tego dania.
Proste gołąbki greckie
Kasza, mięso mielone i śródziemnomorskie dodatki – oto prosty sposób na stworzenie smakowitych gołąbków w greckim stylu!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Domowe lody śmietankowo-malinowe na 5 sposobów
- Indyczka glazurowana miodem i piwem
- Pieczone gołąbki z sosem musztardowym
- Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i kapustą
- Miodowe sezamki ze słonecznikiem
- Nalewka z miodu spadziowego
- Gofry bananowe z polewą czekoladową
- Kleik ryżowy z jabłkiem
- Kalmary w sosie pomidorowym
- Risotto czekoladowo-jabłkowe
- Gołąbki z soczewicą i grzybami
- Chlebek bananowy
- Duszone buraczki
- Bliny z kremem awokado i fetą
- Jajka w chmurkach
- Uda gęsi z jabłkami i grochem smażonym z kapustą
- Udka perliczki z pomarańczą i rozmarynem
- Proste ciasto z truskawkami
- Ogórkowa agua fresca
- Surówka z białej kapusty
- Kotlety śledziowe
- Chlebek z pesto i kabanosami
- Szaszłyki z jagnięciny
- Gryczane kaszotto z marchewką, nerkowcami i pieczarkami
- Zielony falafel burger
- Łosoś z salsą z botwinki i maślanymi szparagami
- Deser czekoladowo-kawowy z gorącymi malinami
- Konfitura truskawkowo-porzeczkowa
- Drożdżówki z marcepanem i brzoskwiniami
- Szparagi w cieście twarogowym z trzech składników
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
1037 dni temu
Uczę się od Was gotować Z zawodu jestem ślusarzem i na co dzień mam do czynienia z metalem Kotletry wyszły pyszne Pozdrawiam
odpowiedz
2880 dni temu
Witam,dlaczego nie podajecie kalorycznosci przepisow?
odpowiedz
2880 dni temu
Dziękujemy za sugestię, rozważymy to w dalszym rozwoju portalu.