• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • wykałaczki

Krok 1: Blanszujemy liście kapusty

8 średnich lub 16 małych liści kapusty włoskiej oddzielamy. Liście kapusty blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 4 minuty, aż będą miękkie. Umieszczamy na sicie, przelewamy zimną wodą i dobrze osączamy, grube środkowe żyłki ścinamy.

Krok 2: Przygotowujemy farsz

Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę i podsmażamy na 2 łyżkach gorącej oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na wolnym ogniu przez 3-4 minuty, aż płyn odparuje. Studzimy. Listki szałwii obrywamy i siekamy. Mieszamy z grzybami, mięsem mielonym i jajkiem. Dodajemy bułkę tartą w razie potrzeby, doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 3: Formujemy gołąbki

Z masy formujemy 8 owalnych kotletów, każdy owijamy w jeden liść kapusty (w przypadku mniejszych liści jeden kładziemy na drugim) i spinamy mocno wykałaczką. Podsmażamy na oliwie z wszystkich stron przez 5-7 minut. Zalewamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy i bulionem. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 minut, jeden lub dwa razy obracając. Gołąbki wyjmujemy. Sos zagotowujemy ze śmietaną i doprawiamy do smaku. Gołąbki podajemy polane sosem.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    478 dni temu
    Witam,dlaczego nie podajecie kalorycznosci przepisow?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    477 dni temu
    Dziękujemy za sugestię, rozważymy to w dalszym rozwoju portalu.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram