zobacz film Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Przygotowujemy liście kapusty

Wycinamy głąb kapusty. Warzywo wkładamy do garnka z gotującą się wodą. Gotujemy około 4 minut. Wyjmujemy kapustę i ściągamy te liście, które łatwo odchodzą. Kapustę ponownie wkładamy do wody – czynność powtarzamy do momentu, aż zdejmiemy wszystkie liście. Z liści ścinamy twardą, białą część.

Krok 2: Gotujemy kaszę

Kaszę pęczak dokładnie płuczemy – tak długo, aż będzie leciała czysta woda. Kaszę przekładamy do gotującej się wody (3 szklanki wody + 1 łyżka oleju rzepakowego + 0,5 łyżeczki soli). Gotujemy około 15 minut. Kaszę po ugotowaniu zostawiamy na wyłączonym gazie, aby wciągnęła całą wodę.

Krok 3: Smażymy składniki farszu

Pieczarki oczyszczamy i kroimy w ćwiartki. Szalotkę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wlewamy pozostałą łyżkę oleju rzepakowego. Na tłuszczu obsmażamy pokrojone w ćwiartki pieczarki przez 5 minut. Dodajemy do nich pokrojoną w kostkę szalotkę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę przesmażamy i dodajemy suszone śliwki pokrojone w paseczki. Całość doprawiamy majerankiem, świeżym koperkiem i pieprzem. Zawartość patelni przekładamy do miski wraz z kaszą. Dokładnie mieszamy.

Krok 4: Zawijamy gołąbki

W naczyniu do zapiekania gołąbków rozprowadzamy niewielką ilość oleju. Farszem wypełniamy liść kapusty tak, aby można było bez przeszkód zawinąć gołąbek. Gotowe gołąbki układamy w naczyniu. Podlewamy bulionem i pieczemy około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Krok 5: Przygotowujemy sos pomidorowy

Do garnka wlewamy oliwę. Dodajemy pulpę pomidorową. Przyprawiamy solą i pieprzem. Kiedy sos się zagotuje, dodajemy posiekaną, świeżą bazylię i miód. Gotowe gołąbki polewamy sosem pomidorowym. Możemy posypać parmezanem i udekorować koperkiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    1801 dni temu
    To moje pierwsze golabki! Przepis bardzo fajny i mysle ze mozna go zrobic na kilka róznych sposobów. Ja uzylam kaszy gryczanej i swieze (rozmrozone) lesne grzyby a całosc piekłam w sosie grzybowym. Jesli dodacie masełka/smietany to farsz sie fajnie sklei i nie bedzie sie wysypywał :3 Podpiekłabym dluzej bo po 40u minutach kapusta była al dente. Ponieważ to moje pierwsze gołąbki, troche szarpałam się z kapustą warto było :D

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!