Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- kawałek pergaminu do pieczenia
- blachę
- tarkę
- Rozgrzej piekarnik do temperatury: 180°C (termoobieg)
Przygotuj wcześniej
Bób obierz i sparz. Kaszę jęczmienną ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Gołąbki w stylu hiszpańskim
Mięso mielone przekładamy do miski. Pokrojoną w kostkę kiełbasę chorizo podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju słonecznikowego. Następnie do chorizo dodajemy posiekane ząbki czosnku i pokrojone w kostkę cebule. Całość chwilę blanszujemy, mieszając. Podsmażoną kiełbasę chorizo z cebulą i czosnkiem przekładamy do miski z mięsem mielonym. Do mięsa dodajemy ugotowaną kaszę jęczmienną oraz pokruszony czarny pieprz w ziarnach. Farsz doprawiamy odrobiną soli oraz sosem piri piri. Mięso dokładnie wyrabiamy.
Sparzone liście kapusty układamy na desce do krojenia. Nakładamy na nie farsz i zawijamy od strony łodygi. Tak przygotowane gołąbki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem posmarowanym oliwą z oliwek. Skrapiamy je oliwą z oliwek, następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) i pieczemy przez 20-25 minut.
Sos
Na patelnię, na której smażyliśmy chorizo z cebulą i czosnkiem, wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek. Na rozgrzanej oliwie smażymy przekrojone na pół karczochy. Przekładamy je na talerz. Na patelnię wrzucamy posiekany czosnek, który przyprawiamy odrobiną pokruszonego pieprzu, następnie dodajemy pomidory z odrobiną wody, startą na tarce skórkę z limonki, kawałki masła oraz oliwki.
Sos mieszamy do momentu, kiedy masło się rozpuści. Dodajemy niewielką ilość cukru. Następnie sos redukujemy. Doprawiamy go odrobiną soli i pokruszonego pieprzu, dodajemy bób. Całość chwilę smażymy. Jeśli karczochy wystygły, możemy je ponownie podgrzać na patelni z niewielką ilością oleju i odrobiną pokruszonego czarnego pieprzu.
Jak podawać
Upieczone gołąbki wykładamy na talerz i polewamy je sosem. Dookoła gołąbków układamy podsmażone karczochy.
Zobacz podobne
przepisy
Proste gołąbki greckie
Kasza, mięso mielone i śródziemnomorskie dodatki – oto prosty sposób na stworzenie smakowitych gołąbków w greckim stylu!
Zapiekanka z kurczakiem i chorizo
Aromatyczne połączenie drobiu, kiełbasy chorizo i warzyw. W towarzystwie lekkiej sałatki smakuje wybornie.
Gołąbki z kaszą gryczaną
Lekkie gołąbki wypełnione farszem z kaszy gryczanej i pieczarek to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tego dania.
Mięsno-serowe empanadas z warzywami
Empanadas przypominają nieco pierogi. Poznaj je, wypróbuj przepis i dowiedz się, jak przygotować mięsno-serową przekąskę.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Domek z piernika
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ryba po japońsku
- Ciasto na pierogi
- Pierniki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ciasto marchewkowe
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Sernik piernikowy
- Pieczona ryba po grecku
- Śledzie po kaszubsku
- Wegańska ryba po grecku
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Zupa grzybowa z makaronem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
3782 dni temu
Wypróbowałam przepis. Zarówno gołąbki jak i sos smakują niebiańsko, przepis łatwy w przygotowaniu. Miła alternatywa dla polskich gołąbków. Polecam :)
odpowiedz
3789 dni temu
Czym można zastąpić karczochy?
odpowiedz
3790 dni temu
Bardzo fajny przepis, a najbardziej podoba mi się sos i to że w Lidlu będą dostępne karczochy :)
odpowiedz
3790 dni temu
Pysznie wyglądają, robiłam już greckie gołąbki Okrasy i były pyszne, te hiszpańskie również wypróbuję :)
odpowiedz