
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- kawałek pergaminu do pieczenia
- blachę
- tarkę
- Rozgrzej piekarnik do temperatury: 180°C (termoobieg)
Przygotuj wcześniej
Bób obierz i sparz. Kaszę jęczmienną ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Gołąbki w stylu hiszpańskim
Mięso mielone przekładamy do miski. Pokrojoną w kostkę kiełbasę chorizo podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju słonecznikowego. Następnie do chorizo dodajemy posiekane ząbki czosnku i pokrojone w kostkę cebule. Całość chwilę blanszujemy, mieszając. Podsmażoną kiełbasę chorizo z cebulą i czosnkiem przekładamy do miski z mięsem mielonym. Do mięsa dodajemy ugotowaną kaszę jęczmienną oraz pokruszony czarny pieprz w ziarnach. Farsz doprawiamy odrobiną soli oraz sosem piri piri. Mięso dokładnie wyrabiamy.
Sparzone liście kapusty układamy na desce do krojenia. Nakładamy na nie farsz i zawijamy od strony łodygi. Tak przygotowane gołąbki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem posmarowanym oliwą z oliwek. Skrapiamy je oliwą z oliwek, następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) i pieczemy przez 20-25 minut.
Sos
Na patelnię, na której smażyliśmy chorizo z cebulą i czosnkiem, wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek. Na rozgrzanej oliwie smażymy przekrojone na pół karczochy. Przekładamy je na talerz. Na patelnię wrzucamy posiekany czosnek, który przyprawiamy odrobiną pokruszonego pieprzu, następnie dodajemy pomidory z odrobiną wody, startą na tarce skórkę z limonki, kawałki masła oraz oliwki.
Sos mieszamy do momentu, kiedy masło się rozpuści. Dodajemy niewielką ilość cukru. Następnie sos redukujemy. Doprawiamy go odrobiną soli i pokruszonego pieprzu, dodajemy bób. Całość chwilę smażymy. Jeśli karczochy wystygły, możemy je ponownie podgrzać na patelni z niewielką ilością oleju i odrobiną pokruszonego czarnego pieprzu.
Jak podawać
Upieczone gołąbki wykładamy na talerz i polewamy je sosem. Dookoła gołąbków układamy podsmażone karczochy.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Gnocchi własnej roboty
- Risotto z kurczakiem
- Risotto z warzywami
- Gnocchi dyniowe
- Gnocchi w sosie pomidorowym
- Czekoladowe ciasto z mascarpone – szybki przepis
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Ramen
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Corn dog
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Spaghetti carbonara
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Butter chicken
- Lody tajskie
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (4)
3997 dni temu
Wypróbowałam przepis. Zarówno gołąbki jak i sos smakują niebiańsko, przepis łatwy w przygotowaniu. Miła alternatywa dla polskich gołąbków. Polecam :)
odpowiedz
4004 dni temu
Czym można zastąpić karczochy?
odpowiedz
4005 dni temu
Bardzo fajny przepis, a najbardziej podoba mi się sos i to że w Lidlu będą dostępne karczochy :)
odpowiedz
4005 dni temu
Pysznie wyglądają, robiłam już greckie gołąbki Okrasy i były pyszne, te hiszpańskie również wypróbuję :)
odpowiedz