Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- kawałek pergaminu do pieczenia
- blachę
- tarkę
- Rozgrzej piekarnik do temperatury: 180°C (termoobieg)
Przygotuj wcześniej
Bób obierz i sparz. Kaszę jęczmienną ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Gołąbki w stylu hiszpańskim
Mięso mielone przekładamy do miski. Pokrojoną w kostkę kiełbasę chorizo podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju słonecznikowego. Następnie do chorizo dodajemy posiekane ząbki czosnku i pokrojone w kostkę cebule. Całość chwilę blanszujemy, mieszając. Podsmażoną kiełbasę chorizo z cebulą i czosnkiem przekładamy do miski z mięsem mielonym. Do mięsa dodajemy ugotowaną kaszę jęczmienną oraz pokruszony czarny pieprz w ziarnach. Farsz doprawiamy odrobiną soli oraz sosem piri piri. Mięso dokładnie wyrabiamy.
Sparzone liście kapusty układamy na desce do krojenia. Nakładamy na nie farsz i zawijamy od strony łodygi. Tak przygotowane gołąbki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem posmarowanym oliwą z oliwek. Skrapiamy je oliwą z oliwek, następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) i pieczemy przez 20-25 minut.
Sos
Na patelnię, na której smażyliśmy chorizo z cebulą i czosnkiem, wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek. Na rozgrzanej oliwie smażymy przekrojone na pół karczochy. Przekładamy je na talerz. Na patelnię wrzucamy posiekany czosnek, który przyprawiamy odrobiną pokruszonego pieprzu, następnie dodajemy pomidory z odrobiną wody, startą na tarce skórkę z limonki, kawałki masła oraz oliwki.
Sos mieszamy do momentu, kiedy masło się rozpuści. Dodajemy niewielką ilość cukru. Następnie sos redukujemy. Doprawiamy go odrobiną soli i pokruszonego pieprzu, dodajemy bób. Całość chwilę smażymy. Jeśli karczochy wystygły, możemy je ponownie podgrzać na patelni z niewielką ilością oleju i odrobiną pokruszonego czarnego pieprzu.
Jak podawać
Upieczone gołąbki wykładamy na talerz i polewamy je sosem. Dookoła gołąbków układamy podsmażone karczochy.
Zobacz podobne
przepisy
Proste gołąbki greckie
Kasza, mięso mielone i śródziemnomorskie dodatki – oto prosty sposób na stworzenie smakowitych gołąbków w greckim stylu!
Zapiekanka z kurczakiem i chorizo
Aromatyczne połączenie drobiu, kiełbasy chorizo i warzyw. W towarzystwie lekkiej sałatki smakuje wybornie.
Gołąbki z kaszą gryczaną
Lekkie gołąbki wypełnione farszem z kaszy gryczanej i pieczarek to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tego dania.
Mięsno-serowe empanadas z warzywami
Empanadas przypominają nieco pierogi. Poznaj je, wypróbuj przepis i dowiedz się, jak przygotować mięsno-serową przekąskę.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak z Chorizo i serem Manchego
- Tosty z gruszkami i serem
- Roladki z mięsa mielonego z szynką, serem feta i szpinakiem w sosie pomidorowym
- Kaszotto kokosowe z klopsikami z mięsa mielonego z warzywami i kozim serem
- Zapiekane naleśniki z ratatouille
- Roladki z wędzonego łososia z jabłkiem
- 2 sposoby na kaczkę i mandarynki
- Bigos z młodej kapusty ze schabem i kiełbasą
- Paella z owocami morza
- Kotleciki z ciecierzycy i młodej kapusty
- Młoda kapusta z salsą z pomidorów
- Kurczak z ostrą pastą curry i liczi!
- Wegańskie tacos z szarpanymi boczniakami i surówką
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
- Sałatka śniadaniowa z chorizo
- Mandarynkowy pulled pork
- Spaghetti z wołowym ragu
- Tort szwarcwaldzki z wiśniami
- Lizaki z łososia z pieczonymi ziemniaczkami w pesto i ze szpinakiem
- Penne z białą kiełbasą i pieczoną papryką
- Puszyste pianki w czekoladzie
- Zakwas żytni
- Golonka na sposób azjatycki
- Lekki bigos z suszonymi morelami
- Wegański green bowl
- Kawowa panna cotta z wiśniami
- Tumbet
- Penne z salsą freddo
- Ziołowa lemoniada
- Tarta ze śliwkami i orzechami pekan
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
3761 dni temu
Wypróbowałam przepis. Zarówno gołąbki jak i sos smakują niebiańsko, przepis łatwy w przygotowaniu. Miła alternatywa dla polskich gołąbków. Polecam :)
odpowiedz
3768 dni temu
Czym można zastąpić karczochy?
odpowiedz
3769 dni temu
Bardzo fajny przepis, a najbardziej podoba mi się sos i to że w Lidlu będą dostępne karczochy :)
odpowiedz
3770 dni temu
Pysznie wyglądają, robiłam już greckie gołąbki Okrasy i były pyszne, te hiszpańskie również wypróbuję :)
odpowiedz