
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- kawałek pergaminu do pieczenia
- blachę
- tarkę
- Rozgrzej piekarnik do temperatury: 180°C (termoobieg)
Przygotuj wcześniej
Bób obierz i sparz. Kaszę jęczmienną ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Gołąbki w stylu hiszpańskim
Mięso mielone przekładamy do miski. Pokrojoną w kostkę kiełbasę chorizo podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju słonecznikowego. Następnie do chorizo dodajemy posiekane ząbki czosnku i pokrojone w kostkę cebule. Całość chwilę blanszujemy, mieszając. Podsmażoną kiełbasę chorizo z cebulą i czosnkiem przekładamy do miski z mięsem mielonym. Do mięsa dodajemy ugotowaną kaszę jęczmienną oraz pokruszony czarny pieprz w ziarnach. Farsz doprawiamy odrobiną soli oraz sosem piri piri. Mięso dokładnie wyrabiamy.
Sparzone liście kapusty układamy na desce do krojenia. Nakładamy na nie farsz i zawijamy od strony łodygi. Tak przygotowane gołąbki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem posmarowanym oliwą z oliwek. Skrapiamy je oliwą z oliwek, następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) i pieczemy przez 20-25 minut.
Sos
Na patelnię, na której smażyliśmy chorizo z cebulą i czosnkiem, wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek. Na rozgrzanej oliwie smażymy przekrojone na pół karczochy. Przekładamy je na talerz. Na patelnię wrzucamy posiekany czosnek, który przyprawiamy odrobiną pokruszonego pieprzu, następnie dodajemy pomidory z odrobiną wody, startą na tarce skórkę z limonki, kawałki masła oraz oliwki.
Sos mieszamy do momentu, kiedy masło się rozpuści. Dodajemy niewielką ilość cukru. Następnie sos redukujemy. Doprawiamy go odrobiną soli i pokruszonego pieprzu, dodajemy bób. Całość chwilę smażymy. Jeśli karczochy wystygły, możemy je ponownie podgrzać na patelni z niewielką ilością oleju i odrobiną pokruszonego czarnego pieprzu.
Jak podawać
Upieczone gołąbki wykładamy na talerz i polewamy je sosem. Dookoła gołąbków układamy podsmażone karczochy.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Sernik pistacjowy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Ciasto na pierogi
- Makówki śląskie
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pistacjowy sernik baskijski
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Klasyczna sałatka grecka
- Makowiec japoński
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Mini burgery
- Kutia
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Przekąski sylwestrowe
- Śledź w oleju
- Uszka z grzybami
- Barszcz czerwony z ziemniakami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (4)
4088 dni temu
Wypróbowałam przepis. Zarówno gołąbki jak i sos smakują niebiańsko, przepis łatwy w przygotowaniu. Miła alternatywa dla polskich gołąbków. Polecam :)
Odpowiedz
4096 dni temu
Czym można zastąpić karczochy?
Odpowiedz
4096 dni temu
Bardzo fajny przepis, a najbardziej podoba mi się sos i to że w Lidlu będą dostępne karczochy :)
Odpowiedz
4097 dni temu
Pysznie wyglądają, robiłam już greckie gołąbki Okrasy i były pyszne, te hiszpańskie również wypróbuję :)
Odpowiedz