Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- tarkę
- brytfannę
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg)
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach (podobnie jak na placki ziemniaczane). Dodajemy do nich surową kaszę. Cebule kroimy w drobną kostkę. Suszone grzyby gotujemy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Pokrojone cebule smażymy chwilę na oleju i dodajemy suszone grzyby. Chwilę razem dusimy. Studzimy i dodajemy do masy ziemniaczanej z kaszą. Dodajemy mąkę, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Wszystko razem mieszamy. Masa powinna być płynna.
KROK 2: ZAWIJAMY GOŁĄBKI
Z kapusty kiszonej odcinamy liście i zawijamy w nie farsz ziemniaczany. Gołąbki od razu układamy (ściśle, jeden przy drugim, by się nie rozpadały) w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym.
KROK 3: PIECZEMY GOŁĄBKI
Wywar z grzybów (ok. 1 l) mieszamy ze słodką śmietanką, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Zalewamy nim gołąbki, zakrywając je niemal całkowicie. Wkładamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180°C (termoobieg) przez ok. 30 minut, następnie temperaturę obniżamy do 165°C i pieczemy przez ok. 45 minut.
KROK 4: REDUKUJEMY SOS
Po upieczeniu możemy zredukować sos, doprawić go finalnie, zaciągnąć masłem, by był bardziej kremowy, i polewać nim gołąbki.
RADA
Warto na dno beczki przed kiszeniem kapusty włożyć 3-4 główki, po roku będą idealne do gołąbków. Gołąbki można także przygotować ze świeżej kapusty.
Zobacz podobne
przepisy
Gołąbki z mięsem mielonym w sosie z pomarańczy
Gołąbki możesz przygotować na wiele sposobów. Spróbuj tych z mięsem w sosie z pomarańczy i dodatkiem szałwii.
Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami
Przepis Kingi Paruzel na gołąbki – w liściach kapusty włoskiej z kaszą pęczak!
"Hiszpańskie gołąbki" z chorizo w pomidorach z karczochami
Wyraziste składniki zawinięte w liście młodej kapusty to interpretacja tradycyjnego polskiego dania w hiszpańskim stylu.
Proste gołąbki greckie
Kasza, mięso mielone i śródziemnomorskie dodatki – oto prosty sposób na stworzenie smakowitych gołąbków w greckim stylu!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Wigilijny makowiec
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Świąteczne pierniczki
- Pieczona ryba po grecku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Sałatka gyros
- Domek z piernika
- Kapusta z grochem
- Sernik krakowski
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Ciasto na pierogi
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Ciasto marchewkowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
1800 dni temu
a skąd wziąć kapustę kiszoną w całości?
odpowiedz
1800 dni temu
Ed, możesz kupić białą kapustę i samodzielnie ukisić jej liście :) Wystarczy oddzielić od główki, oprószyć solą i odłożyć na 15 minut, a następnie przełożyć do słoika z pokrywką lub kamionkowego naczynia i zalać sokiem z kiszonej kapusty. Odstawione do pomieszczenia o temperaturze pokojowej powinny być gotowe już po ok. 4 dniach. Kiszona kapusta w całości to produkt, który zazwyczaj jest dostępny lokalnie, ale polecamy śledzić ofertę Lidla-często pojawiają się w niej regionalne produkty!
1078 dni temu
Wrocław, Hala Targowa