![Gołąbki z kiszonej kapusty Gołąbki z kiszonej kapusty](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/2d85e803a47a-d3d81b63a446-6 KAPUSTA_pieczone_golabki_z_kiszonej_kapusty_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- tarkę
- brytfannę
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg)
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach (podobnie jak na placki ziemniaczane). Dodajemy do nich surową kaszę. Cebule kroimy w drobną kostkę. Suszone grzyby gotujemy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Pokrojone cebule smażymy chwilę na oleju i dodajemy suszone grzyby. Chwilę razem dusimy. Studzimy i dodajemy do masy ziemniaczanej z kaszą. Dodajemy mąkę, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Wszystko razem mieszamy. Masa powinna być płynna.
KROK 2: ZAWIJAMY GOŁĄBKI
Z kapusty kiszonej odcinamy liście i zawijamy w nie farsz ziemniaczany. Gołąbki od razu układamy (ściśle, jeden przy drugim, by się nie rozpadały) w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym.
KROK 3: PIECZEMY GOŁĄBKI
Wywar z grzybów (ok. 1 l) mieszamy ze słodką śmietanką, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Zalewamy nim gołąbki, zakrywając je niemal całkowicie. Wkładamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180°C (termoobieg) przez ok. 30 minut, następnie temperaturę obniżamy do 165°C i pieczemy przez ok. 45 minut.
KROK 4: REDUKUJEMY SOS
Po upieczeniu możemy zredukować sos, doprawić go finalnie, zaciągnąć masłem, by był bardziej kremowy, i polewać nim gołąbki.
RADA
Warto na dno beczki przed kiszeniem kapusty włożyć 3-4 główki, po roku będą idealne do gołąbków. Gołąbki można także przygotować ze świeżej kapusty.
Zobacz podobne
przepisy
Gołąbki z mięsem mielonym w sosie z pomarańczy
Gołąbki możesz przygotować na wiele sposobów. Spróbuj tych z mięsem w sosie z pomarańczy i dodatkiem szałwii.
![Gołąbki z mięsem mielonym w sosie z pomarańczy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/67ef977cff57-1c3f36d140c6-Wirsingwickel.webp)
Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami
Przepis Kingi Paruzel na gołąbki – w liściach kapusty włoskiej z kaszą pęczak!
![Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/84ad9205c4fe-f3dbeb009a6b-KW47_2016_Kinga_golabki_1250x700.webp)
"Hiszpańskie gołąbki" z chorizo w pomidorach z karczochami
Wyraziste składniki zawinięte w liście młodej kapusty to interpretacja tradycyjnego polskiego dania w hiszpańskim stylu.
!["Hiszpańskie gołąbki" z chorizo w pomidorach z karczochami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/98a206998467-0574c0602a-KAROL_hiszpanskie_golabki-z_chorizo_w_pomidorach_z_karczochmi_960x540.webp)
Proste gołąbki greckie
Kasza, mięso mielone i śródziemnomorskie dodatki – oto prosty sposób na stworzenie smakowitych gołąbków w greckim stylu!
![Proste gołąbki greckie](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/32b310e9211a-c67cc10852-OKRASA_KW_28_Golabki_960x540.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym
- Chrupiące bułki faszerowane kiszoną kapustą
- Śledź marynowany po mazursku
- Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami
- Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną i duszoną cebulką
- Dorsz pieczony z sosem piwnym i szpinakiem
- Pasztet z fasoli z grzybami
- Kruche babeczki z musem z pieczonego rabarbaru
- Pstrąg w papilotach z czosnkowymi ziemniakami
- Pieczone burgery z indyka
- Kiszonka orientalna
- Kapusta z pigwą i wędzonym łososiem
- Krokiety z kapustą i grzybami – przepis
- Kaczka w sosie jabłkowo-musztardowym
- Wigilijne pierogi
- Pierogi z kaszą gryczaną, serem i miętą
- Pierogi z serem i kaszą
- Zupa rybna z karpia
- Pączkowe bułeczki z konfiturą różano-malinową
- Buraczane brownie z musem malinowo-buraczanym
- Kaczka w sosie pomarańczowym z zapiekaną sałatą rzymską z serem
- Duszone udka z indyka na winie
- Kurczak faszerowany kaszą gryczaną i żurawinami
- Saksońskie ciasto drożdżowe z marcepanem
- Zapiekanka z amarantusem i tuńczykiem
- Wielkanocna baba drożdżowa
- Konfitura z pomidorów z curry
- Kompot jabłkowy
- Chrupiące ziemniaczki z serem i salami
- Halibutowe kąski w ziołowym cieście
Komentarze (3)
1660 dni temu
a skąd wziąć kapustę kiszoną w całości?
odpowiedz
1660 dni temu
Ed, możesz kupić białą kapustę i samodzielnie ukisić jej liście :) Wystarczy oddzielić od główki, oprószyć solą i odłożyć na 15 minut, a następnie przełożyć do słoika z pokrywką lub kamionkowego naczynia i zalać sokiem z kiszonej kapusty. Odstawione do pomieszczenia o temperaturze pokojowej powinny być gotowe już po ok. 4 dniach. Kiszona kapusta w całości to produkt, który zazwyczaj jest dostępny lokalnie, ale polecamy śledzić ofertę Lidla-często pojawiają się w niej regionalne produkty!
938 dni temu
Wrocław, Hala Targowa