![Gołąbki z soczewicą i grzybami Gołąbki z soczewicą i grzybami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/33bca267fc0b-24a091ec62a4-20_Golabki_z_soczewica_i_grzybami_112_WEGANIZM_D_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- moździerz
- tarkę o drobnych oczkach
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 155°C
Krok 1: Moczymy soczewicę i borowiki
Borowiki i soczewicę wkładamy do dwóch osobnych misek, zalewamy letnią wodą i pozostawiamy do namoczenia minimum na 1 godzinę. Borowiki odcedzamy i siekamy.
Soczewicę płuczemy, odcedzamy, przekładamy do garnka i zalewamy 1 litrem wody, solimy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Po upływie tego czasu odkrywamy i odparowujemy nadmiar wody.
Krok 2: Przygotowujemy farsz
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekane drobno ząbki czosnku, szalotki oraz grzyby. Podlewamy octem jabłkowym i dodajemy cukier. Całość chwilę podsmażamy, a następnie dodajemy soczewicę. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i papryką. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Farsz mieszamy z posiekanymi śliwkami i rozdrobnionymi w moździerzu orzechami.
Krok 3: Zwijamy gołąbki
Liście kapusty parzymy wrzątkiem i odcinamy zgrubiałe części. Farsz układamy na środku liści i zwijamy je jak krokiety – liść składamy na pół, zakładamy boki do środka i rolujemy.
Krok 4: Pieczemy gołąbki
Seler ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Łączymy z passatą pomidorową i ksylitolem. Przyprawiamy kozieradką, musztardą, solą i pieprzem. Sos wylewamy na dno naczynia żaroodpornego i ściśle, jeden przy drugim, układamy gołąbki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 155°C i zapiekamy przez 30 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Proste gołąbki greckie
Kasza, mięso mielone i śródziemnomorskie dodatki – oto prosty sposób na stworzenie smakowitych gołąbków w greckim stylu!
![Proste gołąbki greckie](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/32b310e9211a-c67cc10852-OKRASA_KW_28_Golabki_960x540.webp)
Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami
Przepis Kingi Paruzel na gołąbki – w liściach kapusty włoskiej z kaszą pęczak!
![Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/84ad9205c4fe-f3dbeb009a6b-KW47_2016_Kinga_golabki_1250x700.webp)
Gołąbki z kiszonej kapusty
Karol Okrasa jak zwykle inspiruje pysznymi pomysłami. Tym razem przygotował gołąbki z kiszonej kapusty.
![Gołąbki z kiszonej kapusty](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/eff25bc655fb-d3d81b63a446-6 KAPUSTA_pieczone_golabki_z_kiszonej_kapusty_1250x700.webp)
Pieczone gołąbki ziemniaczane z grzybami
Gołąbki z farszem z ziemniaków, kaszy i grzybów smakują wyśmienicie! Musisz ich spróbować!
![Pieczone gołąbki ziemniaczane z grzybami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/3425b120b1d9-539d52b2b4d8-BS_PS_KAROL_PIECZONE_GOLABKI_ZIEMNIACZANE_Z_GRZYBAMI_KW40_23773_170828_MA_2213_rgb_ok.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami
- Kresowa zapiekanka ziemniaczana z grzybami
- Kurczak z makaronem farfalle w sosie śmietanowo-czosnkowym
- Polędwiczka wieprzowa w sosie czekoladowym z gorgonzolą
- Cytrusowy pieczony leszcz
- Zapiekanka ziemniaczana z łososiem
- Gulasz z dzika z grzybami
- Pieczone gołąbki z sosem musztardowym
- Paszteciki z grzybami i soczewicą
- Tabbouleh z trzech rodzajów kaszy
- Curry z kurczaka z ciecierzycą
- Klopsiki sojowe
- Guacamole z pomidorami
- Dolmades z mięsem mielonym i oliwkami
- Zapiekanka ziemniaczana z dorszem
- Drożdżowe bułeczki do burgerów
- Hummus grzybowy
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Wieniec wielkanocny
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Smażona okra z cebulą i suszonymi morelami
- Kuskus z gulaszem jagnięcym
- Gulasz z sarny na winie z pieczarkami
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Nalewka z głogu
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Kotleciki jagnięce
- Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty
Komentarze (1)
1496 dni temu
Nadzienie gołąbków jest bardzo smaczne jednak problemy są z konsystencją, Sposób gotowania soczewicy pasuje do brązowej a nie czerwonej. Dla czerwonej moczenie, 20 minut gotowania i tak dużo wody to pomyłka. W rezultacie powstaje rzadki krem. Nie da się czegoś takiego zawinąć w kapustę. Nawet po zagęszczeniu masy dodatkową soczewicą ugotowaną poprawnie, gołabki przypominają pastę z soczewicy zawiniętą w kapustę. Dodałbym kaszę następnym razem by uzyskać sensowniejszą konsystencję. No czas w piekarniku wydłużyłbym do godziny, bo mimo iż robiłem na młodej kapuście włoskiej była nieco niedogotowana.
odpowiedz