Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- moździerz
- tarkę o drobnych oczkach
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 155°C
Krok 1: Moczymy soczewicę i borowiki
Borowiki i soczewicę wkładamy do dwóch osobnych misek, zalewamy letnią wodą i pozostawiamy do namoczenia minimum na 1 godzinę. Borowiki odcedzamy i siekamy.
Soczewicę płuczemy, odcedzamy, przekładamy do garnka i zalewamy 1 litrem wody, solimy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Po upływie tego czasu odkrywamy i odparowujemy nadmiar wody.
Krok 2: Przygotowujemy farsz
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekane drobno ząbki czosnku, szalotki oraz grzyby. Podlewamy octem jabłkowym i dodajemy cukier. Całość chwilę podsmażamy, a następnie dodajemy soczewicę. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i papryką. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Farsz mieszamy z posiekanymi śliwkami i rozdrobnionymi w moździerzu orzechami.
Krok 3: Zwijamy gołąbki
Liście kapusty parzymy wrzątkiem i odcinamy zgrubiałe części. Farsz układamy na środku liści i zwijamy je jak krokiety – liść składamy na pół, zakładamy boki do środka i rolujemy.
Krok 4: Pieczemy gołąbki
Seler ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Łączymy z passatą pomidorową i ksylitolem. Przyprawiamy kozieradką, musztardą, solą i pieprzem. Sos wylewamy na dno naczynia żaroodpornego i ściśle, jeden przy drugim, układamy gołąbki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 155°C i zapiekamy przez 30 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Proste gołąbki greckie
Kasza, mięso mielone i śródziemnomorskie dodatki – oto prosty sposób na stworzenie smakowitych gołąbków w greckim stylu!
Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami
Przepis Kingi Paruzel na gołąbki – w liściach kapusty włoskiej z kaszą pęczak!
Gołąbki z kiszonej kapusty
Karol Okrasa jak zwykle inspiruje pysznymi pomysłami. Tym razem przygotował gołąbki z kiszonej kapusty.
Pieczone gołąbki ziemniaczane z grzybami
Gołąbki z farszem z ziemniaków, kaszy i grzybów smakują wyśmienicie! Musisz ich spróbować!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kapusta z grochem
- Sernik krakowski
- Ciasto na pierogi
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Uszka z grzybami
- Wegańska ryba po grecku
- Pierniki
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Śledzie po kaszubsku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
1634 dni temu
Nadzienie gołąbków jest bardzo smaczne jednak problemy są z konsystencją, Sposób gotowania soczewicy pasuje do brązowej a nie czerwonej. Dla czerwonej moczenie, 20 minut gotowania i tak dużo wody to pomyłka. W rezultacie powstaje rzadki krem. Nie da się czegoś takiego zawinąć w kapustę. Nawet po zagęszczeniu masy dodatkową soczewicą ugotowaną poprawnie, gołabki przypominają pastę z soczewicy zawiniętą w kapustę. Dodałbym kaszę następnym razem by uzyskać sensowniejszą konsystencję. No czas w piekarniku wydłużyłbym do godziny, bo mimo iż robiłem na młodej kapuście włoskiej była nieco niedogotowana.
odpowiedz