Gołąbki z soczewicą i grzybami

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • moździerz
  • tarkę o drobnych oczkach
  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 155°C

Krok 1: Moczymy soczewicę i borowiki

Borowiki i soczewicę wkładamy do dwóch osobnych misek, zalewamy letnią wodą i pozostawiamy do namoczenia minimum na 1 godzinę. Borowiki odcedzamy i siekamy.

Soczewicę płuczemy, odcedzamy, przekładamy do garnka i zalewamy 1 litrem wody, solimy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Po upływie tego czasu odkrywamy i odparowujemy nadmiar wody.

Krok 2: Przygotowujemy farsz

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekane drobno ząbki czosnku, szalotki oraz grzyby. Podlewamy octem jabłkowym i dodajemy cukier. Całość chwilę podsmażamy, a następnie dodajemy soczewicę. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i papryką. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Farsz mieszamy z posiekanymi śliwkami i rozdrobnionymi w moździerzu orzechami.

Krok 3: Zwijamy gołąbki

Liście kapusty parzymy wrzątkiem i odcinamy zgrubiałe części. Farsz układamy na środku liści i zwijamy je jak krokiety – liść składamy na pół, zakładamy boki do środka i rolujemy.

Krok 4: Pieczemy gołąbki

Seler ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Łączymy z passatą pomidorową i ksylitolem. Przyprawiamy kozieradką, musztardą, solą i pieprzem. Sos wylewamy na dno naczynia żaroodpornego i ściśle, jeden przy drugim, układamy gołąbki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 155°C i zapiekamy przez 30 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Leszek Leszek
    1366 dni temu
    Nadzienie gołąbków jest bardzo smaczne jednak problemy są z konsystencją, Sposób gotowania soczewicy pasuje do brązowej a nie czerwonej. Dla czerwonej moczenie, 20 minut gotowania i tak dużo wody to pomyłka. W rezultacie powstaje rzadki krem. Nie da się czegoś takiego zawinąć w kapustę. Nawet po zagęszczeniu masy dodatkową soczewicą ugotowaną poprawnie, gołabki przypominają pastę z soczewicy zawiniętą w kapustę. Dodałbym kaszę następnym razem by uzyskać sensowniejszą konsystencję. No czas w piekarniku wydłużyłbym do godziny, bo mimo iż robiłem na młodej kapuście włoskiej była nieco niedogotowana.

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!