Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Ścieramy ziemniaki
Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach, tak jak na placki ziemniaczane. Dodajemy kaszę. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Jeśli używamy suszonych grzybów, najpierw je gotujemy, a następnie siekamy. Jeśli używamy świeżych grzybów, siekamy je i podsmażamy razem z cebulą. Podsmażone grzyby i cebulę studzimy i dodajemy do masy z ziemniaków oraz kaszy. Dodajemy mąkę, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Całość mieszamy, masa będzie płynna i mało związana.
Krok 2: Zawijamy gołąbki
Z kapusty wycinamy głąb i odcinamy liście. Sparzamy w gorącej wodzie, aż będą miękkie. W liście zawijamy ziemniaczane nadzienie, uważając, by nie wypłynęło. Gołąbki układamy ciasno, jeden przy drugim, w naczyniu żaroodpornym.
Krok 3: Zalewamy gołąbki bulionem i śmietaną
Bulion grzybowy łączymy ze śmietanką, doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy gołąbki, tak by były pokryte całkowicie płynem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 1 godzinę. Jeśli gołąbki będą się zbyt przypiekać, możemy przykryć naczynie.
Po upieczeniu sos przelewamy na patelnię i redukujemy. Doprawiamy i polewamy nim gołąbki.
Zobacz podobne
przepisy
Proste gołąbki greckie
Kasza, mięso mielone i śródziemnomorskie dodatki – oto prosty sposób na stworzenie smakowitych gołąbków w greckim stylu!
"Hiszpańskie gołąbki" z chorizo w pomidorach z karczochami
Wyraziste składniki zawinięte w liście młodej kapusty to interpretacja tradycyjnego polskiego dania w hiszpańskim stylu.
Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami
Przepis Kingi Paruzel na gołąbki – w liściach kapusty włoskiej z kaszą pęczak!
Gołąbki z kiszonej kapusty
Karol Okrasa jak zwykle inspiruje pysznymi pomysłami. Tym razem przygotował gołąbki z kiszonej kapusty.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kompot z suszu z cytryną
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Sałatka gyros
- Pierniki
- Świąteczne pierniczki
- Przekąski sylwestrowe
- Wegańska ryba po grecku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Śledzie po kaszubsku
- Piernik staropolski
- Ryba po japońsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pistacjowy sernik baskijski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (13)
2617 dni temu
wyszły na prawdę świetne, masę do zawijania mieliśmy jednak zwięzłą. Sucha kasza w całości praktycznie pochłonęła sos, którym były zalewane. Ciasno były ułożone w naczyniu żaroodpornym, nie rozpadały się. Godne polecenia chociaż sceptycznie to tego podchodziliśmy.
odpowiedz
2549 dni temu
witam, a ile wyszlo?
2549 dni temu
Ilość gołąbków, zależy od wielkości kapusty, jednak powinno ich wyjść około 10-15 :)
2620 dni temu
Zrobiłam z suszonymi grzybami. Sos pyszny. Kapusta włoska średnio się nadawała. Już po 30 min pieczenia była jak na mój gust zbyt rozgotowana. Farsz zbyt kleisty. Ziemniaki dały kleistość ale kasza nieprażona nie dała żadnego smaku. Danie dla głodnego. Dobre ale tylko gdy każdy kęs polany suto sosem inaczej bez smaku. Nawet majeranek i pieprz nie uratował sprawy.
odpowiedz
2623 dni temu
"100 gram grzybów suszonych lub świeżych" -- już to dyskwalifikuje te przepisy, nie mówiąc o "200 gram ziemniaków" . Jeśli już podajecie przepisy Okrasy ( nie wierzę by je widział), analizujcie czy to możliwe.
odpowiedz
2625 dni temu
200 g ziemniaków? Na pewno?
odpowiedz
2622 dni temu
tak :)
2626 dni temu
Na zdjęciu jest kapusta włoska? Chciałabym zrobić takie gołąbki ale czekam na więcej komentarzy.
odpowiedz
2626 dni temu
W przepisie sprawdzi się zarówno kapusta włoska, a jak i biała :)
2627 dni temu
I kasza i ziemniaki mają być surowe?
odpowiedz
2627 dni temu
Tak, surowe :)
2628 dni temu
Gołąbki ziemniaczane w moim domu były od zawsze. Najpierw robiła je babcia, potem mama, a ja niestety już nie kultywuje tej tradycji, choć ich smak pamiętam do dziś. Kojarzą mi się z dniem 1 listopada, kiedy to były zawsze serwowane po powrocie z cmentarza. Od rana piekły się w kaflowym piecu. Były doskonale wypieczone, przesiąknięte aromatem i rozpływajace się się w ustach. Doskonale rozgrzewały zmarznięte na cmentarzu osoby...Pycha....
odpowiedz
2615 dni temu
U mnie robi się je na Wigilię, z sosem grzybowym są pyszne ! Jednak zamiast kaszy gryczanej dodaję kaszę manną i są lepsze! Pozdrawiam
zobacz wszystkie