Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Ścieramy ziemniaki

Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach, tak jak na placki ziemniaczane. Dodajemy kaszę. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Jeśli używamy suszonych grzybów, najpierw je gotujemy, a następnie siekamy. Jeśli używamy świeżych grzybów, siekamy je i podsmażamy razem z cebulą. Podsmażone grzyby i cebulę studzimy i dodajemy do masy z ziemniaków oraz kaszy. Dodajemy mąkę, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Całość mieszamy, masa będzie płynna i mało związana.

Krok 2: Zawijamy gołąbki

Z kapusty wycinamy głąb i odcinamy liście. Sparzamy w gorącej wodzie, aż będą miękkie. W liście zawijamy ziemniaczane nadzienie, uważając, by nie wypłynęło. Gołąbki układamy ciasno, jeden przy drugim, w naczyniu żaroodpornym.

Krok 3: Zalewamy gołąbki bulionem i śmietaną

Bulion grzybowy łączymy ze śmietanką, doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy gołąbki, tak by były pokryte całkowicie płynem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 1 godzinę. Jeśli gołąbki będą się zbyt przypiekać, możemy przykryć naczynie.

Po upieczeniu sos przelewamy na patelnię i redukujemy. Doprawiamy i polewamy nim gołąbki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • Gość Gość
    3 dni temu
    wyszły na prawdę świetne, masę do zawijania mieliśmy jednak zwięzłą. Sucha kasza w całości praktycznie pochłonęła sos, którym były zalewane. Ciasno były ułożone w naczyniu żaroodpornym, nie rozpadały się. Godne polecenia chociaż sceptycznie to tego podchodziliśmy.

    odpowiedz

  • Danusia Danusia
    7 dni temu
    Zrobiłam z suszonymi grzybami. Sos pyszny. Kapusta włoska średnio się nadawała. Już po 30 min pieczenia była jak na mój gust zbyt rozgotowana. Farsz zbyt kleisty. Ziemniaki dały kleistość ale kasza nieprażona nie dała żadnego smaku. Danie dla głodnego. Dobre ale tylko gdy każdy kęs polany suto sosem inaczej bez smaku. Nawet majeranek i pieprz nie uratował sprawy.

    odpowiedz

  • kucharz kucharz
    9 dni temu
    "100 gram grzybów suszonych lub świeżych" -- już to dyskwalifikuje te przepisy, nie mówiąc o "200 gram ziemniaków" . Jeśli już podajecie przepisy Okrasy ( nie wierzę by je widział), analizujcie czy to możliwe.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    11 dni temu
    200 g ziemniaków? Na pewno?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    9 dni temu
    tak :)
  • Gość Gość
    13 dni temu
    Na zdjęciu jest kapusta włoska? Chciałabym zrobić takie gołąbki ale czekam na więcej komentarzy.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    13 dni temu
    W przepisie sprawdzi się zarówno kapusta włoska, a jak i biała :)
  • Gość Gość
    14 dni temu
    I kasza i ziemniaki mają być surowe?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    14 dni temu
    Tak, surowe :)
  • Gość Gość
    15 dni temu
    Gołąbki ziemniaczane w moim domu były od zawsze. Najpierw robiła je babcia, potem mama, a ja niestety już nie kultywuje tej tradycji, choć ich smak pamiętam do dziś. Kojarzą mi się z dniem 1 listopada, kiedy to były zawsze serwowane po powrocie z cmentarza. Od rana piekły się w kaflowym piecu. Były doskonale wypieczone, przesiąknięte aromatem i rozpływajace się się w ustach. Doskonale rozgrzewały zmarznięte na cmentarzu osoby...Pycha....

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2 dni temu
    U mnie robi się je na Wigilię, z sosem grzybowym są pyszne ! Jednak zamiast kaszy gryczanej dodaję kaszę manną i są lepsze! Pozdrawiam

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram