zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne
  • 2 garnki
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: PODSMAŻAMY I DUSIMY KAPUSTĘ

Połowę cebuli pokrojonej w kostkę przesmażamy na rozgrzanym oleju w garnku. Doprawiamy solą i pieprzem.

Dodajemy białą kapustę pokrojoną w cienkie paski, przesmażamy chwilę i dolewamy wodę. Podduszamy pod przykryciem ok. 10 minut, tak by kapusta pozostała lekko chrupka. Gdy woda odparuje, przekładamy kapustę do miski i studzimy.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Drugą połowę cebuli przesmażamy na rozgrzanym oleju w osobnym garnku. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy.

Dodajemy pomidory pelati i odrobinę wody. Odparowujemy sos i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz majerankiem. Zagotowujemy.

Dodajemy masło, mieszamy i zdejmujemy sos z ognia.

Krok3: FORMUJEMY GOŁĄBKI

Do przestudzonej białej kapusty dodajemy drobno posiekaną kapustę kiszoną, mielone mięso, kaszę i jajko. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy, z której następnie formujemy podłużne gołąbki.

Krok 4: PIECZEMY GOŁĄBKI

Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym na warstwie sosu pomidorowego i zalewamy resztą sosu do ¾ wysokości naczynia. Na wierzchu układamy gałązki rozmarynu.

Gołąbki pieczemy ok. 30-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    19 dni temu
    Witam, Czy byłaby szansa aby do każdego przepisu podawać kalorie? Fajne przepisy dużo z nich korzystam ale jestem na diecie i byłaby to fajna opcja do planowania dziennych posiłków.

    odpowiedz

  • Dorota Dorota
    21 dni temu
    czy zamiast kaszy jęczmiennej może być jaglana ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    21 dni temu
    Można zrobić taką zamianę, chociaż jęczmienna pasuje bardziej :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram