
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Podsmażamy ryż
Cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy z orientalną mieszanką przypraw na gorącej oliwie przez 1 minutę aż do zeszklenia. Dodajemy ryż i smażymy na wolnym ogniu przez 1 minutę, mieszając. Dolewamy gorącą wodę, dodajemy szafran, orzeszki piniowe i rodzynki. Doprawiamy solą i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 20-25 minut, aż ryż spęcznieje, od czasu do czasu mieszając, a w razie potrzeby dolewając gorącej wody. Listki mięty obrywamy i siekamy, dodajemy do ryżu. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Lekko studzimy.
Krok 2: Faszerujemy liście winogron
Liście winogron dokładnie opłukujemy gorącą wodą, osuszamy, a łodygi usuwamy. W zależności od użytego rodzaju kiszone liście winogron mogą być bardzo słone. Dlatego przed faszerowaniem próbujemy kawałek i jeśli to konieczne, moczymy przez jakiś czas w wodzie. Na każdym dużym liściu (lub na dwóch mniejszych liściach ułożonych jeden na drugim) kładziemy porcję ryżu, brzegi zakładamy do góry, a następnie liść zwijamy. Roladki układamy jedną obok drugiej w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą z oliwek. Dodajemy liść laurowy i dolewamy gorącego wywaru. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 40 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia i podajemy z plasterkami cytryny.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Klasyczna sałatka grecka
- Zupa grzybowa z makaronem
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Sałatka gyros
- Śledź w oleju
- Łazanki
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Burek ze szpinakiem
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Spaghetti carbonara
- Przekąski sylwestrowe
- Makowiec japoński
- Pistacjowy sernik baskijski
- Uszka z grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)