Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Podsmażamy ryż
Cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy z orientalną mieszanką przypraw na gorącej oliwie przez 1 minutę aż do zeszklenia. Dodajemy ryż i smażymy na wolnym ogniu przez 1 minutę, mieszając. Dolewamy gorącą wodę, dodajemy szafran, orzeszki piniowe i rodzynki. Doprawiamy solą i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 20-25 minut, aż ryż spęcznieje, od czasu do czasu mieszając, a w razie potrzeby dolewając gorącej wody. Listki mięty obrywamy i siekamy, dodajemy do ryżu. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Lekko studzimy.
Krok 2: Faszerujemy liście winogron
Liście winogron dokładnie opłukujemy gorącą wodą, osuszamy, a łodygi usuwamy. W zależności od użytego rodzaju kiszone liście winogron mogą być bardzo słone. Dlatego przed faszerowaniem próbujemy kawałek i jeśli to konieczne, moczymy przez jakiś czas w wodzie. Na każdym dużym liściu (lub na dwóch mniejszych liściach ułożonych jeden na drugim) kładziemy porcję ryżu, brzegi zakładamy do góry, a następnie liść zwijamy. Roladki układamy jedną obok drugiej w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą z oliwek. Dodajemy liść laurowy i dolewamy gorącego wywaru. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 40 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia i podajemy z plasterkami cytryny.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa pomidorowa z ryżem i klopsikami jagnięcymi
Doskonała zupa pomidorowa z ryżem, klopsikami jagnięcymi oraz aromatycznym jogurtem ziołowym.
Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym
Łatwa i szybka w wykonaniu zupa pomidorowa z orientalnym akcentem w wykonaniu Moniki Mrozowskiej!
Arabska zupa z soczewicy ze szpinakiem
Sycąca, rozgrzewająca propozycja dla miłośników Orientu. Aromatyczna zupa krem doskonale smakuje i kusi zapachem!
Kremowa zupa z pomidorów i pietruszki
Kusząca nie tylko smakiem, ale również zapachem i barwą, sycąca zupa łącząca pyszne pomidory z aromatem pietruszki.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Makaron farfalle w kremowym sosie z łososia wędzonego
- Zupa krem z rukoli i kalafiora
- Pikantna zupa tajska z krewetkami
- Ostra zupa rybna z ryżem
- Pieczone udka kurczaka z ryżem z warzywami i świeżą miętą
- Szarlotka z winogronem
- Pieczona papryka z fetą i dressingiem miętowym
- Babka ziemniaczana z kaszanką
- Pierogi z kaszą gryczaną, serem i miętą
- Drożdżowe zajączki
- Curry z jagnięciny z fasolką
- Wigilijny makowiec
- Faszerowane pieczarki portobello
- Parzybroda
- Rustykalny chleb na zakwasie z bakaliami
- Sałatka z jabłkiem i granatem
- Proste kimchi
- Chlebek mango
- Królik w sosie śliwkowym
- Kanapka z pstrągiem z rzodkiewką i rzeżuchą
- Koncentrat bulionu drobiowego
- Burgery na sałacie
- Plastry kandyzowanych pomarańczy w czekoladzie deserowej
- Burger z pasztetem i surówką coleslaw
- Kruche babeczki z musem z pieczonego rabarbaru
- Bigos na kaczce z suszonymi śliwkami
- Fasolka szparagowa z serem feta i orzechami
- Toscakaka z migdałami i dżemem z borówek
- Surówka z pora
- Spaghetti z mulami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)