Arabska zupa z soczewicy ze szpinakiem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Cebulę, czosnek, marchew obieramy i kroimy w kostkę. Razem z soczewicą dusimy przez 1-2 minuty na gorącym oleju aż do zeszklenia. Posypujemy przyprawami, smażymy przez chwilę, a następnie rozcieńczamy gorącym bulionem. Dodajemy liść laurowy, lekko solimy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy pod przykryciem mniej więcej przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie.

Szpinak czyścimy i dokładnie myjemy. Blanszujemy w dużej ilości wrzącej, osolonej wody przez 2-3 minuty. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy.

Liście pietruszki obrywamy i grubo siekamy. Usuwamy z zupy liść laurowy, wyjmujemy 1 chochlę marchwi i soczewicy. Pozostałą zupę miksujemy i doprawiamy sokiem z cytryny. Dodajemy marchew i soczewicę, pietruszkę i szpinak i doprawiamy do smaku. Podajemy z chlebem pita.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (22)

Avatar
  • korfika korfika
    326 dni temu
    Smakowała u nas wszystkim☺

    odpowiedz

  • Gość Gość
    339 dni temu
    PRZE-PY-SZNE!!!!! Arabowie to jednak jest wyższa rasa człowieka. Pozdrawiam!!

    odpowiedz

  • Sawka Sawka
    443 dni temu
    Przepyszna! Dodalam seler naciowy zeby było jeszcze więcej składników. Dziękuję za przepis!

    odpowiedz

  • slawek 22 slawek 22
    817 dni temu
    dodaje do ulubionych 😉

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    817 dni temu
    ❤️
  • Gość Gość
    1539 dni temu
    Pycha...!!! Zagości na stałe w mojej kuchnia.

    odpowiedz

  • rondua rondua
    1633 dni temu
    Pyszna! Najpierw zrobilam bez szpinaku i pietruszki, ale dodalam nastepnego dnia. Bez czy z szpinakiem - zupa jest rewelacyjna. Jest to idealna zupa na jesień / sycąca i rozgrzewająca (dzięki chili). Kolejny z przepisów Kuchni Lidla, na którym się nie zawiodłam. Zdecydowanie zupa ta trafia na listę ulubionych!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1633 dni temu
    Liczymy, że ta lista będzie się wciąż rozrastać!
  • Gość Gość
    1636 dni temu
    soczewica ma być surowa czy ugotowana?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1635 dni temu
    Używamy surowej soczewicy :)
  • Gość Gość
    1804 dni temu
    Jest to ciekawe i smaczne

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1984 dni temu
    pyszna!

    odpowiedz

  • bobix bobix
    2096 dni temu
    Bardzo dobra zupka .

    odpowiedz

  • mitek mitek
    2109 dni temu
    Polecam... Z grzaneczkami szczególnie

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2123 dni temu
    alien, dziękujemy za miłe słowa :)

    odpowiedz

  • alien alien
    2123 dni temu
    Zupka petarda! Pyszna i sycąca o przyjemnym nie banalnym smaku. Polecam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2132 dni temu
    AZgotuj, czekamy na relację ;)

    odpowiedz

  • AZgotuj AZgotuj
    2133 dni temu
    Zribię i podzielę sie wrazeniami:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2188 dni temu
    Drogi Gościu, bardzo nas cieszy Twoja pozytywna opinia :) Zachęcamy do wypróbowania naszych innych przepisów :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2189 dni temu
    Zupa wyśmienita, smak nie do opisania! Naprawdę polecam!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2190 dni temu
    Drogi Gościu, nie trzeba.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2192 dni temu
    Mam pytanie odnośnie soczewicy: czy trzeba ją wcześniej namoczyć?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram