Arabska zupa z soczewicy ze szpinakiem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Cebulę, czosnek, marchew obieramy i kroimy w kostkę. Razem z soczewicą dusimy przez 1-2 minuty na gorącym oleju aż do zeszklenia. Posypujemy przyprawami, smażymy przez chwilę, a następnie rozcieńczamy gorącym bulionem. Dodajemy liść laurowy, lekko solimy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy pod przykryciem mniej więcej przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie.

Szpinak czyścimy i dokładnie myjemy. Blanszujemy w dużej ilości wrzącej, osolonej wody przez 2-3 minuty. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy.

Liście pietruszki obrywamy i grubo siekamy. Usuwamy z zupy liść laurowy, wyjmujemy 1 chochlę marchwi i soczewicy. Pozostałą zupę miksujemy i doprawiamy sokiem z cytryny. Dodajemy marchew i soczewicę, pietruszkę i szpinak i doprawiamy do smaku. Podajemy z chlebem pita.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (17)

Avatar
  • Gość Gość
    386 dni temu
    Pycha...!!! Zagości na stałe w mojej kuchnia.

    odpowiedz

  • rondua rondua
    480 dni temu
    Pyszna! Najpierw zrobilam bez szpinaku i pietruszki, ale dodalam nastepnego dnia. Bez czy z szpinakiem - zupa jest rewelacyjna. Jest to idealna zupa na jesień / sycąca i rozgrzewająca (dzięki chili). Kolejny z przepisów Kuchni Lidla, na którym się nie zawiodłam. Zdecydowanie zupa ta trafia na listę ulubionych!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    480 dni temu
    Liczymy, że ta lista będzie się wciąż rozrastać!
  • Gość Gość
    483 dni temu
    soczewica ma być surowa czy ugotowana?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    482 dni temu
    Używamy surowej soczewicy :)
  • Gość Gość
    651 dni temu
    Jest to ciekawe i smaczne

    odpowiedz

  • Gość Gość
    831 dni temu
    pyszna!

    odpowiedz

  • bobix bobix
    943 dni temu
    Bardzo dobra zupka .

    odpowiedz

  • mitek mitek
    956 dni temu
    Polecam... Z grzaneczkami szczególnie

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    970 dni temu
    alien, dziękujemy za miłe słowa :)

    odpowiedz

  • alien alien
    970 dni temu
    Zupka petarda! Pyszna i sycąca o przyjemnym nie banalnym smaku. Polecam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    979 dni temu
    AZgotuj, czekamy na relację ;)

    odpowiedz

  • AZgotuj AZgotuj
    980 dni temu
    Zribię i podzielę sie wrazeniami:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1035 dni temu
    Drogi Gościu, bardzo nas cieszy Twoja pozytywna opinia :) Zachęcamy do wypróbowania naszych innych przepisów :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1036 dni temu
    Zupa wyśmienita, smak nie do opisania! Naprawdę polecam!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1037 dni temu
    Drogi Gościu, nie trzeba.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1039 dni temu
    Mam pytanie odnośnie soczewicy: czy trzeba ją wcześniej namoczyć?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram