Arabska zupa z soczewicy ze szpinakiem

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Cebulę, czosnek, marchew obieramy i kroimy w kostkę. Razem z soczewicą dusimy przez 1-2 minuty na gorącym oleju aż do zeszklenia. Posypujemy przyprawami, smażymy przez chwilę, a następnie rozcieńczamy gorącym bulionem. Dodajemy liść laurowy, lekko solimy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy pod przykryciem mniej więcej przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie.

Szpinak czyścimy i dokładnie myjemy. Blanszujemy w dużej ilości wrzącej, osolonej wody przez 2-3 minuty. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy.

Liście pietruszki obrywamy i grubo siekamy. Usuwamy z zupy liść laurowy, wyjmujemy 1 chochlę marchwi i soczewicy. Pozostałą zupę miksujemy i doprawiamy sokiem z cytryny. Dodajemy marchew i soczewicę, pietruszkę i szpinak i doprawiamy do smaku. Podajemy z chlebem pita.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (24)

Dodaj swój komentarz
Avatar
  • Irekkuzlak Irekkuzlak
    549 dni temu
    Ile to jest porcji?

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    547 dni temu
    Ta zupa to 4 porcje.
  • korfika korfika
    1939 dni temu
    Smakowała u nas wszystkim☺

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    1951 dni temu
    PRZE-PY-SZNE!!!!! Arabowie to jednak jest wyższa rasa człowieka. Pozdrawiam!!

    Odpowiedz

  • Sawka Sawka
    2056 dni temu
    Przepyszna! Dodalam seler naciowy zeby było jeszcze więcej składników. Dziękuję za przepis!

    Odpowiedz

  • slawek 22 slawek 22
    2429 dni temu
    dodaje do ulubionych 😉

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2429 dni temu
    ❤️
  • Gość Gość
    3151 dni temu
    Pycha...!!! Zagości na stałe w mojej kuchnia.

    Odpowiedz

  • rondua rondua
    3245 dni temu
    Pyszna! Najpierw zrobilam bez szpinaku i pietruszki, ale dodalam nastepnego dnia. Bez czy z szpinakiem - zupa jest rewelacyjna. Jest to idealna zupa na jesień / sycąca i rozgrzewająca (dzięki chili). Kolejny z przepisów Kuchni Lidla, na którym się nie zawiodłam. Zdecydowanie zupa ta trafia na listę ulubionych!

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3245 dni temu
    Liczymy, że ta lista będzie się wciąż rozrastać!
  • Gość Gość
    3248 dni temu
    soczewica ma być surowa czy ugotowana?

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3247 dni temu
    Używamy surowej soczewicy :)
  • Gość Gość
    3417 dni temu
    Jest to ciekawe i smaczne

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    3596 dni temu
    pyszna!

    Odpowiedz

  • bobix bobix
    3708 dni temu
    Bardzo dobra zupka .

    Odpowiedz

  • mitek mitek
    3721 dni temu
    Polecam... Z grzaneczkami szczególnie

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3735 dni temu
    alien, dziękujemy za miłe słowa :)

    Odpowiedz

  • alien alien
    3735 dni temu
    Zupka petarda! Pyszna i sycąca o przyjemnym nie banalnym smaku. Polecam

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3744 dni temu
    AZgotuj, czekamy na relację ;)

    Odpowiedz

  • AZgotuj AZgotuj
    3745 dni temu
    Zribię i podzielę sie wrazeniami:)

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3800 dni temu
    Drogi Gościu, bardzo nas cieszy Twoja pozytywna opinia :) Zachęcamy do wypróbowania naszych innych przepisów :)

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    3801 dni temu
    Zupa wyśmienita, smak nie do opisania! Naprawdę polecam!!!

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3802 dni temu
    Drogi Gościu, nie trzeba.

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    3804 dni temu
    Mam pytanie odnośnie soczewicy: czy trzeba ją wcześniej namoczyć?

    Odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl