Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- tarkę o dużych oczkach
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: ŚCIERAMY WARZYWA NA TARCE
Marchewkę, pietruszkę i seler myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Krok 2: GOTUJEMY KAPUSTĘ
Z kapusty wycinamy głąb. Warzywo oczyszczamy z zewnętrznych liści, umieszczamy w dużym garnku i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy sól. Gotujemy ok. 6-8 minut na małym ogniu, aż liście zaczną mięknąć.
Po upływie czasu kapustę wyjmujemy z garnka i odstawiamy do lekkiego wystudzenia.
Krok 3: ODDZIELAMY LIŚCIE KAPUSTY
Liście przestudzonej kapusty delikatnie oddzielamy od główki. Powinniśmy uzyskać około 10 całych liści. Resztę kapusty oraz liście uszkodzone podczas zdejmowania, odkładamy do późniejszego wykorzystania.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
W dużej misce łączymy ugotowany, wystudzony ryż z mielonym mięsem. Doprawiamy tymiankiem, oregano, papryką, solą i pieprzem. Mieszamy.
Krok 5: ZWIJAMY GOŁĄBKI
Porcje farszu wykładamy na wystudzone liście kapusty. Boki i dół liści zakładamy do środka, a następnie zwijamy gołąbki.
Krok 6: PIECZEMY GOŁĄBKI
Dno naczynia żaroodpornego wykładamy pozostałymi, odłożonymi wcześniej liśćmi kapusty, na których następnie układamy pierwszą porcję gołąbków.
Gołąbki posypujemy połową startych warzyw korzeniowych i układamy na nich drugą porcję gołąbków. Wierzch dania posypujemy drugą połową startych warzyw. Całość zalewamy bulionem i przykrywamy pozostałymi liśćmi kapusty.
Gołąbki pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Krok 7: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Pomidory łączymy w rondelku z oliwą, tymiankiem, cukrem, solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż kawałki pomidorów rozpadną się, a sos zgęstnieje.
Jeśli w trakcie gotowania sos stanie się zbyt gęsty, dodajemy odrobinę bulionu z gołąbków i gotujemy chwilę, by uzyskać pożądaną konsystencję.
Krok 8: PODAJEMY GOŁĄBKI
Gotowe gołąbki wykładamy na talerze. Polewamy sosem pomidorowym.
Zobacz podobne
przepisy
Gęsty, domowy gulasz wołowy
Z najlepszego mięsa wołowego powstaje najlepszy gulasz! Niech kuchnia wypełni się aromatem tego sycącego dania, które z pewnością trafi na Twoją listę ulubionych.
Rolada śląska z kluskami i modrą kapustą
Jeśli śląski obiad, to tylko według przepisu Kingi Paruzel! Przygotuj mięsne rolady, które razem z kluskami śląskimi i modrą kapustą stworzą pyszne, domowe danie rodem z naszej regionalnej kuchni!
Kurczak w sosie jogurtowym
Masz ochotę na szybki i lekki obiad, ale wszystkie dotychczasowe propozycje Ci się już znudziły? Skorzystaj z dobrze znanych składników, lecz przyrządź je w nowy sposób! Kurczaka w jogurcie przygotujesz w bardzo szybkim tempie i nie spędzisz wielu godzin w kuchni.
Dolmades z mięsem mielonym i oliwkami
Gołąbki po grecku, czyli dolmades z mięsno-ryżowym farszem, polecają się na lekki obiad lub imprezową przekąskę! Przygotuj je, korzystając z przepisu Karola!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto na pierogi
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kompot z suszu z cytryną
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Przekąski sylwestrowe
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Śledzie po kaszubsku
- Ryba po japońsku
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Pieczona ryba po grecku
- Świąteczne pierniczki
- Kapusta z grochem
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
687 dni temu
Po wykonaniu zastanawiam się jedynie nad sensem ścierania warzyw. Jest to czasochłonne a efekty mierne.
odpowiedz