Pieczone gołąbki z sosem pomidorowym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • tarkę o dużych oczkach
  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: ŚCIERAMY WARZYWA NA TARCE

Marchewkę, pietruszkę i seler myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Krok 2: GOTUJEMY KAPUSTĘ

Z kapusty wycinamy głąb. Warzywo oczyszczamy z zewnętrznych liści, umieszczamy w dużym garnku i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy sól. Gotujemy ok. 6-8 minut na małym ogniu, aż liście zaczną mięknąć.

Po upływie czasu kapustę wyjmujemy z garnka i odstawiamy do lekkiego wystudzenia.

Krok 3: ODDZIELAMY LIŚCIE KAPUSTY

Liście przestudzonej kapusty delikatnie oddzielamy od główki. Powinniśmy uzyskać około 10 całych liści. Resztę kapusty oraz liście uszkodzone podczas zdejmowania, odkładamy do późniejszego wykorzystania. 

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

W dużej misce łączymy ugotowany, wystudzony ryż z mielonym mięsem. Doprawiamy tymiankiem, oregano, papryką, solą i pieprzem. Mieszamy.

Krok 5: ZWIJAMY GOŁĄBKI

Porcje farszu wykładamy na wystudzone liście kapusty. Boki i dół liści zakładamy do środka, a następnie zwijamy gołąbki.

Krok 6: PIECZEMY GOŁĄBKI

Dno naczynia żaroodpornego wykładamy pozostałymi, odłożonymi wcześniej liśćmi kapusty, na których następnie układamy pierwszą porcję gołąbków.

Gołąbki posypujemy połową startych warzyw korzeniowych i układamy na nich drugą porcję gołąbków. Wierzch dania posypujemy drugą połową startych warzyw. Całość zalewamy bulionem i przykrywamy pozostałymi liśćmi kapusty.

Gołąbki pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Krok 7: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Pomidory łączymy w rondelku z oliwą, tymiankiem, cukrem, solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż kawałki pomidorów rozpadną się, a sos zgęstnieje.

Jeśli w trakcie gotowania sos stanie się zbyt gęsty, dodajemy odrobinę bulionu z gołąbków i gotujemy chwilę, by uzyskać pożądaną konsystencję.

Krok 8: PODAJEMY GOŁĄBKI

Gotowe gołąbki wykładamy na talerze. Polewamy sosem pomidorowym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Lidlomaniak Lidlomaniak
    695 dni temu
    Po wykonaniu zastanawiam się jedynie nad sensem ścierania warzyw. Jest to czasochłonne a efekty mierne.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!