Gęsty, domowy gulasz wołowy
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: PRZYPRAWIAMY WOŁOWINĘ

Przyprawy (poza solą i czarnym pieprzem) mieszamy w miseczce. Wołowinę kroimy w kostkę o boku ok. 3 cm, obtaczamy w przyprawach, odstawiamy na kilkanaście minut.

Krok 2: KROIMY GRZYBY I WARZYWA

Grzyby suszone opłukujemy dokładnie. Marchewkę obieramy i kroimy na ok. 1 cm kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Ząbki czosnku przekrawamy na pół.

Krok 3: SMAŻYMY SKŁADNIKI GULASZU

Boczek kroimy w kostkę. Wkładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy, aż będzie rumiany. Przekładamy łyżką cedzakową do większego garnka z grubym dnem. Na tłuszczu po boczku wykładamy partiami wołowinę w przyprawach i smażymy z każdej strony.

Usmażone mięso przekładamy do garnka.

Na patelni podsmażamy teraz cebulę z czosnkiem, tylko do zeszklenia i przekładamy do garnka. Włączamy gaz pod garnkiem, a kiedy składniki zaczną się lekko smażyć, posypujemy całość mąką przez sitko, mieszamy i jeszcze chwilę smażymy.

Krok 4: GOTUJEMY GULASZ

Wlewamy gorący bulion i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotuj przez 1 i ½ godziny pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, grzyby, marchewkę, sól i pieprz i gotujemy wszystko jeszcze 25 minut.

Przez cały czas gotowania delikatnie mieszamy gulasz albo lekko poruszamy garnkiem, żeby składniki dania nie przywierały do dna. Jeśli widzimy, że płynu jest zbyt dużo, ostatnie 10-15 minut gotujemy gulasz bez przykrywki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Jan Jan
    310 dni temu
    A co z czosnkiem?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    309 dni temu
    Janie, czosnek delikatnie przesmażamy z cebulą. Ta informacja umknęła nam w przepisie-dziękujemy za pytanie, dzięki któremu mogliśmy uściślić sposób przygotowania gulaszu.
  • Ewa Ewa
    885 dni temu
    Kiedy dodajemy sól i pieprz?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    884 dni temu
    Droga Ewo, sól i pieprz dodajemy do gulaszu po ok. półtorej godziny gotowania, razem z koncentratem pomidorowym, grzybami i marchewką.
  • Gość Gość
    630 dni temu
    kiedy przyjdzie na to czas
  • Gość Gość
    495 dni temu
    Po wypiciu kieliszka wódki :)
  • Monika Monika
    1354 dni temu
    Dzień dobry kiedy dodajemy grzyby ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1354 dni temu
    Moniko, grzyby dodajemy razem z marchewką :)
  • Gość Gość
    914 dni temu
    Zmniejszamy ogień i gotuj przez 1 i ½ godziny pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, grzyby i marchewkę i gotujemy wszystko jeszcze 25 minut.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!