Gęsty, domowy gulasz wołowy
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: PRZYPRAWIAMY WOŁOWINĘ

Przyprawy (poza solą i czarnym pieprzem) mieszamy w miseczce. Wołowinę kroimy w kostkę o boku ok. 3 cm, obtaczamy w przyprawach, odstawiamy na kilkanaście minut.

Krok 2: KROIMY GRZYBY I WARZYWA

Grzyby suszone opłukujemy dokładnie. Marchewkę obieramy i kroimy na ok. 1 cm kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.

Krok 3: SMAŻYMY SKŁADNIKI GULASZU

Boczek kroimy w kostkę. Wkładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy, aż będzie rumiany. Przekładamy łyżką cedzakową do większego garnka z grubym dnem. Na tłuszczu po boczku wykładamy partiami wołowinę w przyprawach i smażymy z każdej strony.

Usmażone mięso przekładamy do garnka.

Na patelni podsmażamy teraz cebulę, tylko do zeszklenia i przekładamy do garnka. Włączamy gaz pod garnkiem, a kiedy składniki zaczną się lekko smażyć, posypujemy całość mąką przez sitko, mieszamy i jeszcze chwilę smażymy.

Krok 4: GOTUJEMY GULASZ

Wlewamy gorący bulion i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotuj przez 1 i ½ godziny pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, grzyby i marchewkę i gotujemy wszystko jeszcze 25 minut.

Przez cały czas gotowania delikatnie mieszamy gulasz albo lekko poruszamy garnkiem, żeby składniki dania nie przywierały do dna. Jeśli widzimy, że płynu jest zbyt dużo, ostatnie 10-15 minut gotujemy gulasz bez przykrywki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Monika Monika
    268 dni temu
    Dzień dobry kiedy dodajemy grzyby ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    268 dni temu
    Moniko, grzyby dodajemy razem z marchewką :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!