
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: PRZYPRAWIAMY WOŁOWINĘ
Przyprawy (poza solą i czarnym pieprzem) mieszamy w miseczce. Wołowinę kroimy w kostkę o boku ok. 3 cm, obtaczamy w przyprawach, odstawiamy na kilkanaście minut.
Krok 2: KROIMY GRZYBY I WARZYWA
Grzyby suszone opłukujemy dokładnie. Marchewkę obieramy i kroimy na ok. 1 cm kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Ząbki czosnku przekrawamy na pół.
Krok 3: SMAŻYMY SKŁADNIKI GULASZU
Boczek kroimy w kostkę. Wkładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy, aż będzie rumiany. Przekładamy łyżką cedzakową do większego garnka z grubym dnem. Na tłuszczu po boczku wykładamy partiami wołowinę w przyprawach i smażymy z każdej strony.
Usmażone mięso przekładamy do garnka.
Na patelni podsmażamy teraz cebulę z czosnkiem, tylko do zeszklenia i przekładamy do garnka. Włączamy gaz pod garnkiem, a kiedy składniki zaczną się lekko smażyć, posypujemy całość mąką przez sitko, mieszamy i jeszcze chwilę smażymy.
Krok 4: GOTUJEMY GULASZ
Wlewamy gorący bulion i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotuj przez 1 i ½ godziny pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, grzyby, marchewkę, sól i pieprz i gotujemy wszystko jeszcze 25 minut.
Przez cały czas gotowania delikatnie mieszamy gulasz albo lekko poruszamy garnkiem, żeby składniki dania nie przywierały do dna. Jeśli widzimy, że płynu jest zbyt dużo, ostatnie 10-15 minut gotujemy gulasz bez przykrywki.
Zobacz podobne
przepisy
Gulasz jagnięcy
Aromatyczna, warzywna i podlana czerwonym winem: tak podana jagnięcina sprawdzi się w roli codziennego obiadu i odświętnego dania. Wypróbuj przepis Karola na prosty gulasz o złożonym smaku.

Gulasz z soczewicy z pieczoną wołowiną
Idealne danie dla tych, którzy lubią gotować w plenerze: pieczona polędwica wołowa i sycący gulasz z soczewicy! Wypróbuj przepis Karola – niech te proste smaki przeniosą Cię w czasie.

Soba stir fry z wołowiną
Sprawdź, jak smakuje japoński makaron soba w połączeniu z wołowiną i chrupiącymi warzywami! Przygotuj szybkie soba stir fry według przepisu Karola i ciesz się prawdziwymi smakami Azji!

Zobacz przepisy
na święta
- Pasztet z ciecierzycy
- Słodkie wegańskie bułeczki Hot Cross Buns
- Miniserniczki z serka homogenizowanego
- Biała kiełbasa z suszonymi pomidorami
- Sałatka z melonem, mozzarellą, szynką parmeńską i miętą
- Babka bezglutenowa z lukrem malinowym
- Świąteczna sałatka z pieczonym kalafiorem
- Babeczki waniliowe – przepis
- Marmolada z fig i wanilii
- Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną
- Pasztet z jelenia i mus jabłkowo-chrzanowy
- Wegański mazurek ze świeżymi owocami
- Gravlax z tartymi buraczkami
- Pasztet z dzika
- Ajerkoniakowy tort wielkanocny
- Muffinki wielkanocne
- Wegański pasztet z orzechami włoskimi
- Jajko pieczone w awokado
- Tatar z buraków z żółtkiem z mango
- Pascha
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
440 dni temu
A co z czosnkiem?
odpowiedz
439 dni temu
Janie, czosnek delikatnie przesmażamy z cebulą. Ta informacja umknęła nam w przepisie-dziękujemy za pytanie, dzięki któremu mogliśmy uściślić sposób przygotowania gulaszu.
1015 dni temu
Kiedy dodajemy sól i pieprz?
odpowiedz
1014 dni temu
Droga Ewo, sól i pieprz dodajemy do gulaszu po ok. półtorej godziny gotowania, razem z koncentratem pomidorowym, grzybami i marchewką.
760 dni temu
kiedy przyjdzie na to czas
625 dni temu
Po wypiciu kieliszka wódki :)
1484 dni temu
Dzień dobry kiedy dodajemy grzyby ?
odpowiedz
1484 dni temu
Moniko, grzyby dodajemy razem z marchewką :)
1044 dni temu
Zmniejszamy ogień i gotuj przez 1 i ½ godziny pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, grzyby i marchewkę i gotujemy wszystko jeszcze 25 minut.