Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: PRZYPRAWIAMY WOŁOWINĘ
Przyprawy (poza solą i czarnym pieprzem) mieszamy w miseczce. Wołowinę kroimy w kostkę o boku ok. 3 cm, obtaczamy w przyprawach, odstawiamy na kilkanaście minut.
Krok 2: KROIMY GRZYBY I WARZYWA
Grzyby suszone opłukujemy dokładnie. Marchewkę obieramy i kroimy na ok. 1 cm kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Ząbki czosnku przekrawamy na pół.
Krok 3: SMAŻYMY SKŁADNIKI GULASZU
Boczek kroimy w kostkę. Wkładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy, aż będzie rumiany. Przekładamy łyżką cedzakową do większego garnka z grubym dnem. Na tłuszczu po boczku wykładamy partiami wołowinę w przyprawach i smażymy z każdej strony.
Usmażone mięso przekładamy do garnka.
Na patelni podsmażamy teraz cebulę z czosnkiem, tylko do zeszklenia i przekładamy do garnka. Włączamy gaz pod garnkiem, a kiedy składniki zaczną się lekko smażyć, posypujemy całość mąką przez sitko, mieszamy i jeszcze chwilę smażymy.
Krok 4: GOTUJEMY GULASZ
Wlewamy gorący bulion i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotuj przez 1 i ½ godziny pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, grzyby, marchewkę, sól i pieprz i gotujemy wszystko jeszcze 25 minut.
Przez cały czas gotowania delikatnie mieszamy gulasz albo lekko poruszamy garnkiem, żeby składniki dania nie przywierały do dna. Jeśli widzimy, że płynu jest zbyt dużo, ostatnie 10-15 minut gotujemy gulasz bez przykrywki.
Zobacz podobne
przepisy
Gulasz jagnięcy
Aromatyczna, warzywna i podlana czerwonym winem: tak podana jagnięcina sprawdzi się w roli codziennego obiadu i odświętnego dania. Wypróbuj przepis Karola na prosty gulasz o złożonym smaku.
Gulasz z soczewicy z pieczoną wołowiną
Idealne danie dla tych, którzy lubią gotować w plenerze: pieczona polędwica wołowa i sycący gulasz z soczewicy! Wypróbuj przepis Karola – niech te proste smaki przeniosą Cię w czasie.
Soba stir fry z wołowiną
Sprawdź, jak smakuje japoński makaron soba w połączeniu z wołowiną i chrupiącymi warzywami! Przygotuj szybkie soba stir fry według przepisu Karola i ciesz się prawdziwymi smakami Azji!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wegańska ryba po grecku
- Domek z piernika
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto marchewkowe
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Zupa grzybowa z makaronem
- Świąteczne pierniczki
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Sałatka gyros
- Śledzie po kaszubsku
- Przekąski sylwestrowe
- Pieczona ryba po grecku
- Ryba po japońsku
- Pistacjowy sernik baskijski
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
373 dni temu
A co z czosnkiem?
odpowiedz
373 dni temu
Janie, czosnek delikatnie przesmażamy z cebulą. Ta informacja umknęła nam w przepisie-dziękujemy za pytanie, dzięki któremu mogliśmy uściślić sposób przygotowania gulaszu.
948 dni temu
Kiedy dodajemy sól i pieprz?
odpowiedz
948 dni temu
Droga Ewo, sól i pieprz dodajemy do gulaszu po ok. półtorej godziny gotowania, razem z koncentratem pomidorowym, grzybami i marchewką.
694 dni temu
kiedy przyjdzie na to czas
559 dni temu
Po wypiciu kieliszka wódki :)
1418 dni temu
Dzień dobry kiedy dodajemy grzyby ?
odpowiedz
1418 dni temu
Moniko, grzyby dodajemy razem z marchewką :)
978 dni temu
Zmniejszamy ogień i gotuj przez 1 i ½ godziny pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, grzyby i marchewkę i gotujemy wszystko jeszcze 25 minut.