zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj:

  • moździerz
  • drewniane szpadki do szaszłyków

Krok 1: MARYNUJEMY WOŁOWINĘ

Miód łączymy w misce z olejem po suszonych pomidorach i sosem sojowym. Mieszamy. W tak przygotowanej marynacie obtaczamy polędwicę wołową pokrojoną na mniejsze kawałki.

Ziarna pieprzu i gorczycy ucieramy w moździerzu. Dodajemy do mięsa. Mieszamy.

Zamarynowane mięso nadziewamy na szpadki do szaszłyków. Odkładamy, by smaki się przegryzły.

Krok 2: GOTUJEMY SOCZEWICĘ

Do zagotowanej wody dodajemy soczewicę i przyprawy utarte w moździerzu: ziarna kolendry, gorczycę, kmin rzymski i pieprz. Mieszamy. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki. Gotujemy, aż soczewica będzie miękka.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY GULASZ

Dodajemy suszone pomidory pokrojone w kostkę. Mieszamy i zdejmujemy gulasz z ognia. Dodajemy posiekaną kolendrę i posiekaną papryczkę chili. Całość skrapiamy sokiem z limonki.

Krok 4: PODAJEMY DANIE

Przygotowane wcześniej szaszłyki opiekamy nad ogniem, a następnie nad żarem. Podajemy z gulaszem z soczewicy.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Tadeusz Norek Tadeusz Norek
    241 dni temu
    Ile tej wody do soczewicy panie Karolu?!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    240 dni temu
    Przy tej ilości soczewicy i z uwzględnieniem dodatkowych składników gulaszu potrzebujemy ok. 500 ml wody.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram