Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- moździerz
- tarkę o drobnych oczkach
KROK 1: DOPRAWIAMY I SMAŻYMY MIĘSO
Jagnięcinę doprawiamy solą, pieprzem i oprószamy mąką. Partiami przesmażamy mięso w garnku na rozgrzanym oleju, aż zbrązowieje. Odkładamy na bok.
KROK 2: PODSMAŻAMY PRZYPRAWY I WARZYWA
Ziarna kolendry kruszymy w moździerzu. W tym samym garnku przesmażamy delikatnie przyprawy z posiekanymi szalotkami i czosnkiem. Całość zalewamy winem i gotujemy ok. 10 minut.
KROK 3: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI I DUSIMY GULASZ
Dodajemy mięso, pokrojoną w kostkę marchewkę i seler. Zalewamy wodą tak, by przykryć powierzchnię. Gotujemy do miękkości ok. 1,5-2 godzin. Pod koniec gotowania dodajemy połowę suszonych moreli w całości, a resztę – pokrojoną w paski. Dorzucamy skórkę startą z połowy pomarańczy, sok i miód. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gulasz podajemy z jogurtem naturalnym bez laktozy. Dekorujemy listkami mięty i zestem, czyli skórką z pomarańczy.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Kutia
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Świąteczne pierniczki
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ciasto na pierogi
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Krokiety z mięsem
- Pieczona ryba po grecku
- Boczek pieczony
- Przekąski sylwestrowe
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Golonka pieczona po bawarsku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Sałatka gyros
- Śledź w oleju
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Uszka z grzybami
- Ryba z piekarnika
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)