Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • moździerz
  • tarkę o drobnych oczkach

KROK 1: DOPRAWIAMY I SMAŻYMY MIĘSO

Jagnięcinę doprawiamy solą, pieprzem i oprószamy mąką. Partiami przesmażamy mięso w garnku na rozgrzanym oleju, aż zbrązowieje. Odkładamy na bok.

KROK 2: PODSMAŻAMY PRZYPRAWY I WARZYWA

Ziarna kolendry kruszymy w moździerzu. W tym samym garnku przesmażamy delikatnie przyprawy z posiekanymi szalotkami i czosnkiem. Całość zalewamy winem i gotujemy ok. 10 minut.

KROK 3: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI I DUSIMY GULASZ

Dodajemy mięso, pokrojoną w kostkę marchewkę i seler. Zalewamy wodą tak, by przykryć powierzchnię. Gotujemy do miękkości ok. 1,5-2 godzin. Pod koniec gotowania dodajemy połowę suszonych moreli w całości, a resztę – pokrojoną w paski. Dorzucamy skórkę startą z połowy pomarańczy, sok i miód. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Gulasz podajemy z jogurtem naturalnym bez laktozy. Dekorujemy listkami mięty i zestem, czyli skórką z pomarańczy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram