Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Marynujemy jagnięcinę
Jagnięcinę myjemy, osuszamy, w razie potrzeby usuwamy ścięgna i kroimy na kawałki. Mieszamy z mieszanką przyprawową i cynamonem i odstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki do przegryzienia się smaków. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Włoszczyznę i marchew oczyszczamy, obieramy i kroimy na kawałki.
Krok 2: Przygotowujemy gulasz
Jagnięcinę mocno podsmażamy porcjami w niewielkiej ilości gorącego oleju przez 5 minut, mieszając, solimy i odkładamy na bok. Cebulę i włoszczyznę podsmażamy na tłuszczu pozostałym po smażeniu przez 5 minut, doprawiamy solą i pieprzem cayenne, a następnie dolewamy wywar. Dodajemy pomidory wraz z sokiem i mięso, dorzucamy liść laurowy i dusimy pod przykryciem przez 75 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, w razie potrzeby dodajemy więcej wywaru.
Krok 3: Dodajemy ciecierzycę
Ciecierzycę odcedzamy na sitku, płuczemy i dobrze osączamy. Ciecierzycę dodajemy, gdy minie wskazany czas duszenia, i dusimy kolejne 15 minut. Gulasz doprawiamy do smaku. Podajemy z kaszą kuskus lub chlebem pita.
Zobacz podobne
przepisy
Kotlety jagnięce z miętową gremolatą
Sposób na aromatyczne mięso – kotlety jagnięce natarte świeżym rozmarynem, podane z miętą, czosnkiem i skórką z cytryny.
Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty
Efektowny obiad? Delikatne kawałki jagnięciny podane z soczyście zieloną sałatką z groszku, mięty oraz sera feta.
Jagnięcina w marynacie musztardowej
Pomysł na obiad: delikatne kotlety jagnięce przygotowane w marynacie musztardowej i przyrządzone na patelni grillowej.
Jagnięcina z tymiankiem i pomarańczą
Pyszny pomysł na wyjątkowy obiad: kruche kotlety jagnięce marynowane w mieszance ziół oraz soku ze świeżej pomarańczy.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kuleczki z gorgonzoli i rozmarynu
- Kurczak w pomidorach z pieczoną kapustą
- Zupa szpinakowa z fetą
- Schab w cieście piwnym z kaszą jaglaną z karmelizowanymi jabłkami
- Karidopita, czyli greckie ciasto orzechowe z kremem jogurtowym
- Sałatka z cukinią, kaszą bulgur i serem kozim
- Tarta cytrynowa z jagodami
- Grillowana makrela w ostrej marynacie
- Minestrone z pesto z pomidorów
- Kawa po portugalsku
- Zupa jabłkowo-ziemniaczana
- Makaron stir-fry
- Gulasz jagnięcy
- Spaghetti z królikiem
- Faszerowana dynia piżmowa
Komentarze (12)
2209 dni temu
jeżeli ktoś nie przepada za jagnięcina, to na jakie inne mięso można ją zamienić?
odpowiedz
2208 dni temu
W tym przepisie sprawdzi się tak naprawdę każde mięso - możesz wykorzystać zarówno kurczaka, jak i indyka czy mięso wieprzowe :)
2054 dni temu
myślę , ze wołowinka da radę , tylko trzeba ją dłużej dusić albo zrobić w garnku rzymskim . Będzie super :)
1716 dni temu
Jeśli ktoś nie przepada za jagnięciną to nie korzysta z tego przepisu...
2247 dni temu
A co z ta soczewica bo w składnikach jej nie ma. Ona też ma być z puszki i jaka czerwona, zielona czy czarna?
odpowiedz
2247 dni temu
Do gulaszu dodajemy ciecierzycę :)
2556 dni temu
Czemu na zdjęciu jest papryka?
odpowiedz
2555 dni temu
To nie papryka, a marchewka :)
2584 dni temu
to w końcu cielęcina czy jagnięcina ? :)
odpowiedz
2583 dni temu
Oczywiście jagnięcina :)
2638 dni temu
o jaką "orientalną mieszankę przypraw" chodzi w przepisie?
odpowiedz
2638 dni temu
To gotowa mieszanka, jeśli jednak takiej nie znalazłaś, możesz użyć imbiru, curry, ostrej i słodkiej papryki w proszku, kawałek świeżego chili i oczywiście kmin rzymski :)
zobacz wszystkie