• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krok 1: Marynujemy jagnięcinę

Jagnięcinę myjemy, osuszamy, w razie potrzeby usuwamy ścięgna i kroimy na kawałki. Mieszamy z mieszanką przyprawową i cynamonem i odstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki do przegryzienia się smaków. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Włoszczyznę i marchew oczyszczamy, obieramy i kroimy na kawałki.

Krok 2: Przygotowujemy gulasz

Jagnięcinę mocno podsmażamy porcjami w niewielkiej ilości gorącego oleju przez 5 minut, mieszając, solimy i odkładamy na bok. Cebulę i włoszczyznę podsmażamy na tłuszczu pozostałym po smażeniu przez 5 minut, doprawiamy solą i pieprzem cayenne, a następnie dolewamy wywar. Dodajemy pomidory wraz z sokiem i mięso, dorzucamy liść laurowy i dusimy pod przykryciem przez 75 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, w razie potrzeby dodajemy więcej wywaru.

Krok 3: Dodajemy ciecierzycę

Ciecierzycę odcedzamy na sitku, płuczemy i dobrze osączamy. Ciecierzycę dodajemy, gdy minie wskazany czas duszenia, i dusimy kolejne 15 minut. Gulasz doprawiamy do smaku. Podajemy z kaszą kuskus lub chlebem pita.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • Gość Gość
    286 dni temu
    jeżeli ktoś nie przepada za jagnięcina, to na jakie inne mięso można ją zamienić?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    286 dni temu
    W tym przepisie sprawdzi się tak naprawdę każde mięso - możesz wykorzystać zarówno kurczaka, jak i indyka czy mięso wieprzowe :)
  • Gość Gość
    132 dni temu
    myślę , ze wołowinka da radę , tylko trzeba ją dłużej dusić albo zrobić w garnku rzymskim . Będzie super :)
  • Sebastian Sebastian
    325 dni temu
    A co z ta soczewica bo w składnikach jej nie ma. Ona też ma być z puszki i jaka czerwona, zielona czy czarna?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    324 dni temu
    Do gulaszu dodajemy ciecierzycę :)
  • Gość Gość
    633 dni temu
    Czemu na zdjęciu jest papryka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    633 dni temu
    To nie papryka, a marchewka :)
  • Gość Gość
    662 dni temu
    to w końcu cielęcina czy jagnięcina ? :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    661 dni temu
    Oczywiście jagnięcina :)
  • Joanna Joanna
    716 dni temu
    o jaką "orientalną mieszankę przypraw" chodzi w przepisie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    716 dni temu
    To gotowa mieszanka, jeśli jednak takiej nie znalazłaś, możesz użyć imbiru, curry, ostrej i słodkiej papryki w proszku, kawałek świeżego chili i oczywiście kmin rzymski :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram