Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Z cytryny ścieramy skórkę i dodajemy 2 łyżki soku. Łączymy z posiekanym czosnkiem i 1 łyżką oliwy, całość mieszamy. Gotową mieszanką nacieramy dno dużego naczynia (powinno pomieścić wszystkie kotlety w jednej warstwie).
Mięso myjemy, osuszamy i przekładamy do posmarowanego naczynia i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie odwracamy kotlety na drugą stronę i ponownie odstawiamy na 5 minut.
Rozmrożony groszek wysypujemy na czysty bawełniany ręcznik i delikatnie go osuszamy. Przesypujemy go do miski, mieszamy z pozostałą oliwą oraz listkami mięty. Przyprawiamy pieprzem. Dodajemy pokruszony ser feta i w razie potrzeby odrobinę soli.
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni C (góra-dół). Kotleciki posypujemy solą i układamy bezpośrednio na ruszcie, na środkowej półce piekarnika. Po około 5 minutach kotleciki będą lekko brązowe i krwiste w środku. Jeśli lubimy mięso bardziej wypieczone, trzymamy je w piekarniku nieco dłużej.
Jak podawać
Kotleciki przekładamy na talerz, podajemy z sałatką z groszku i mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim
Przygotuj się na egzotyczne pulpeciki w azjatyckim sosie z mleczkiem kokosowym, imbirem i pomidorami.
Kotleciki jagnięce z miętą i rozmarynem
Pachnące świeżym rozmarynem, miętą i tymiankiem delikatne kotlety z jagnięciny to idealny pomysł na mięsny obiad.
Wieprzowe szaszłyki z surówką indyjską
Pikantne i soczyste szaszłyki z mielonego mięsa doskonale skomponują się z indyjską surówką z białej kapusty.
Kotlety jagnięce z miętową gremolatą
Sposób na aromatyczne mięso – kotlety jagnięce natarte świeżym rozmarynem, podane z miętą, czosnkiem i skórką z cytryny.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierniki
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Błyskawiczne pierniczki
- Pieczona ryba po grecku
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Wigilijny makowiec
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto na pierogi
- Kapusta z grochem
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Przekąski sylwestrowe
- Sernik krakowski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
3973 dni temu
Tak, zdarzylo mi się kupić w ubiegłą sobotę 25.01.2014, były pakowane po 4 szt, kosztowały 19.90.
odpowiedz
4029 dni temu
CZy mozna w Lidlu w ogole dostać kotlety jagnięce? Jakos nie mogę upolować.
odpowiedz
4030 dni temu
Jak ktoś lubi jagnięcinę to ok, ma specyficzny smak
odpowiedz