Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- praskę do ziemniaków
- duży garnek lub naczynie żeliwne
Przygotuj wcześniej
- Obierz i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie.
Krok 1: Podsmażamy składniki gulaszu
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę o wymiarach 2 x 2 cm. Mięso doprawiamy solą oraz pieprzem i oprószamy mąką. Przesmażamy partiami na rozgrzanym oleju, aż nabierze brązowego koloru, i przekładamy do dużego garnka lub żeliwnego naczynia. Warzywa również przesmażamy partiami na rozgrzanym oleju i dodajemy do mięsa. Całość zalewamy winem i dodajemy tymianek. Na patelni po mięsie i warzywach przesmażamy pastę pomidorową z mieloną ostrą papryką oraz kminem rzymskim, a następnie dodajemy do mięsa.
Krok 2: Dusimy gulasz
Płyn w naczyniu odparowujemy do ⅓ objętości i wlewamy tyle wody, aby przykryła mięso. Gulasz dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości przez około 2 godziny. Doprawiamy solą, pieprzem, miodem i sosem worcestershire. Dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny. Odparowujemy gulasz, tak aby był aksamitny i lekko zawiesisty. Studzimy do temperatury około 5°C.
Krok 3: Przygotowujemy kopytka
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Wykładamy na stolnicę, dodajemy jajko i dosypujemy mąkę pszenną. Delikatnie wyrabiamy ciasto, aby składniki dokładnie się połączyły – pamiętając, że ciasta na kopytka nie można wyrabiać zbyt długo. Ciasto kroimy na kawałki, formujemy z nich wałki o średnicy około 3-4 cm, podsypując mąką. Z wałków pod lekkim kątem wycinamy kopytka.
Krok 4: Gotujemy kopytka
Kopytka wrzucamy partiami do wrzącej i osolonej wody. Delikatnie mieszamy, aby kopytka się nie posklejały, i gotujemy każdą partię przez około 3 minuty od wypłynięcia. Następnie wyciągamy je łyżką cedzakową i odkładamy na talerz. Talerz możemy oblać zimną wodą, aby kopytka się nie posklejały.
Gulasz podajemy z ugotowanymi kopytkami.
Zobacz podobne
przepisy
Orientalny gulasz jagnięcy z ciecierzycą
Przygotuj danie pełne bliskowschodnich aromatów. Doskonale doprawiona jagnięcina i chrupiąca cieciorka to jego mocne atuty!
Gulasz cielęcy po azjatycku
Spróbuj azjatyckiej kuchni według Karola Okrasy! Przygotuj gulasz z cielęciny z aromatycznymi przyprawami i mleczkiem kokosowym!
Gulasz niemiecki
Poznaj przepis na wołowo-wieprzowy gulasz z dodatkiem warzyw korzeniowych i aromatycznych przypraw!
Gulasz po węgiersku
Wołowina, warzywa i odrobina cierpliwości – to sprawdzony przepis na doskonały gulasz!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto na pierogi
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Uszka z grzybami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Śledzie po kaszubsku
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Sernik krakowski
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Wegańska ryba po grecku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kapusta z grochem
- Przekąski sylwestrowe
- Pierniki
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
2272 dni temu
Wyśmienity brawo. Kubki smakowe dostają obledu
odpowiedz