Gulasz po węgiersku

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Kroimy warzywa i mięso

Mięso kroimy w kostkę (1 x 1 cm). Cebulę i paprykę kroimy w kostkę (2 x 2 cm). Czosnek drobno siekamy, pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Marchew kroimy w kostkę.

Krok 2: Gotujemy gulasz 

Mięso oprószamy mąką i przesmażamy na smalcu na brązowy kolor. Przekładamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy paprykę mieloną (i słodka, i ostrą) i koncentrat. Chwilę podsmażamy, a następnie dodajemy pomidory z puszki i skórkę otartą z cytryny. Dusimy przez ok. 10 minut, w razie potrzeby podlewamy wodą. Całość dodajemy do mięsa. Dolewamy wody, tak aby pokryła całkowicie mięso. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy do miękkości przez ok. 1,5 godziny.

Krok 3: Doprawiamy gulasz

Marchew przesmażamy na patelni i dodajemy do gotującego się mięsa. 20 minut przed końcem gotowania do gulaszu dodajemy przesmażoną paprykę i pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (23)

Avatar
  • Gość Gość
    501 dni temu
    Proszę spojrzeć na krok 3, tam jest napisane o papryce

    odpowiedz

  • Gość Gość
    570 dni temu
    Witam, a kiedy dodajemy paprykę świeża ?? Brak opisu w przepisie.

    odpowiedz

  • pooflece pooflece
    893 dni temu
    hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das ist wohl thema? hmmmm , best regards for all :) POO I need to use eng or can GER?

    odpowiedz

  • kellyomigh kellyomigh
    1072 dni temu
    hello. topic for me thanks kelly

    odpowiedz

  • muuacets muuacets
    1191 dni temu
    Hello everyone on this forum - thanks. My name is Mark and i am from luxembourg best regards :)

    odpowiedz

  • Wojtek Wojtek
    1320 dni temu
    A czy jak chcę ten gulasz zapasteryzować w słoikach to mam skrócić czas duszenia gulaszu np. do godziny, żeby się podczas pasteryzacji nie rozgotowało? Marchew i pieczarki też dodać wtedy dopiero przed samą pasteryzacją?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1319 dni temu
    Wojtku, owszem-warto skrócić czas gotowania gulaszu do 1 godziny. Składniki, które należy przesmażyć i dodać do gulaszu 20 minut przed końcem gotowania, dodaj tuż przed rozpoczęciem pasteryzacji.
  • upssnug upssnug
    1338 dni temu
    How do I move a thread to a different topic? hi all :)

    odpowiedz

  • upssnug upssnug
    1342 dni temu
    How do I move a thread to a different topic? hi all :)

    odpowiedz

  • sellnug sellnug
    1359 dni temu
    yyy where can i find a shoutbox message? / sells

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1359 dni temu
    Hello Sellnug,to send an e-mail to Lidl Kitchen, kindly complete the contact form: https://kuchnialidla.pl/kontakt
  • sellnug sellnug
    1366 dni temu
    yyy where can i find a shoutbox message? / sells

    odpowiedz

  • Joanna Stefańska Joanna Stefańska
    1479 dni temu
    W którym momencie dodajemy marchew? Nie jest to jasno napisane :(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1479 dni temu
    Joanno, kiedy gulasz będzie się już dusił na patelni, osobno podsmaż delikatnie marchewkę, a następnie dodaj do gulaszu tak, aby dusiła się razem z całością :)
  • Gość Gość
    1471 dni temu
    po zeszkleniu sie cebuli
  • terwixonse terwixonse
    2018 dni temu
    Help. I am looking for guide

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2416 dni temu
    Spróbuj przed smarzeniem miesa oprószyć je mąką pszenną i odstawić w temperaturze pokojowej na pół godziny przed smarzeniem robiłam ten gulasz juz kilka razy na poaczątku nie wychodziło mi za bardzo ale jak już spróbowałam tej sztuczki to jest w miare ok :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2179 dni temu
    smażeniem!!!!
  • Gość Gość
    2424 dni temu
    Co zrobić żeby mięso nie było twarde?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2424 dni temu
    Wołowinę należy długo dusić na wolnym ogniu - jeśli po upływie czasu, który jest podany w przepisie wołowina nadal jest twarda, może to być wina mięsa i należy ją po prostu dusić dłużej, do miękkości oraz jeśli zajdzie taka konieczność dolać wody :)
  • Gość Gość
    2468 dni temu
    a co z pieczarkami ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2467 dni temu
    Jest w przepisie, ze dodajemy 20 min przed końcem gotowania :) Czyytanie ze zrozumieniem 😋
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2467 dni temu
    W pierwszym kroku kroimy pieczarki, a w trzecim jest informacja, kiedy należy je dodać :)

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!