zobacz film Gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • garnek żeliwny
  • pergamin

Krok 1: Podsmażamy szynkę

Szynkę kroimy w grubszą kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i oprószamy mąką pszenną. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Mięso przesmażamy partiami na złoty kolor. Przesmażone mięso przekładamy do żeliwnego garnka.

Krok 2: Dusimy gulasz

Ząbki czosnku kroimy w cienkie plastry. Cebule kroimy w grubszą kostkę. Na tę samą patelnię, na której smażyliśmy mięso, wkładamy cebulę i czosnek. Podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przesmażamy. Doprawiamy ostrą papryką i kminem rzymskim. Całość przekładamy do garnka. Na patelnię wlewamy wodę, ściągamy resztki z patelni i wlewamy do garnka, tak aby jego zawartość pokryć nią całkowicie. Przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny.

Krok 3: Parujemy ziemniaki

Pieczarki przekrawamy na cztery części. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i podsmażamy pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Usmażone pieczarki przekładamy na talerz. 

Ziemniaki obieramy i kroimy na cząstki. Na tę samą patelnię wlewamy olej, dodajemy ziemniaki i przesmażamy. Wrzucamy jedną gałązkę rozmarynu do ziemniaków, a drugą do gulaszu. Oddzieramy kawałek pergaminu, namaczamy go w wodzie. Do ziemniaków dolewamy odrobinę wody i przykrywamy pergaminem. Parujemy na wolnym ogniu do miękkości przez około 15 minut.

Krok 4: Doprawiamy gulasz

Z gulaszu wyjmujemy gałązki rozmarynu, następnie dodajemy uparowane ziemniaki, większą część pieczarek, a także wlewamy wodę, którą puściły pieczarki. Pozostałą część pieczarek podgrzewamy na suchej patelni. Gulasz doprawiamy miodem, skórką i sokiem z cytryny oraz posiekaną miętą. Całość mieszamy. Dekorujemy kawałkami cytryny, świeżą miętą i pieczarkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Monika Monika
    325 dni temu
    W liście produktów jest kminek a w opisie kumin. O jaką przyprawę chodzi?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    325 dni temu
    Kmin :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    324 dni temu
    Moniko, w przepisie należy wykorzystać mielony kumin. Bardzo dziękujemy za zwrócenie naszej uwagi na tę nieścisłość! Poprawiliśmy już listę składników :)
  • Gość Gość
    1146 dni temu
    Czy 1kg pieczarek w przepisie to aby nie za dużo?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1144 dni temu
    Można dodać mniej pieczarek. 500-700 g też będzie wystarczającą ilością ;)
  • qlencja qlencja
    2138 dni temu
    Przepis jest FE-NO-ME-NAL-NY. Można zrobić na co dzień, ale spokojnie też da radę na kolację z przyjaciółmi. Prosty w wykonaniu, a gulasz wychodzi przepyszny i niepospolity (chociaż też nie jakiś ekscentryczny w smaku). Zrobiłam prawie dokładnie wg przepisu, jedyna modyfikacja to zastąpienie przecieru pomidorowego (akurat nie miałam) pastą paprykową (czerwona papryka ostra i jalapeno) - nie dodałam już papryki w proszku. No i kuminu dałam połowę tego co w przepisie, bo obawiałam się że cała łyżeczka zdominuje pozostałe smaki. No i nie wolno ominąć świeżego rozmarynu - to tajemnica całej kompozycji. Może jeszcze warto podkreślić, że ziemniaczki nie powinny być mączne do tego przepisy, żeby się nie rozpadły. Najlepiej użyć odmiany do pieczenia labo sałatkowej.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2533 dni temu
    Przepis I klasa, Polcam ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2585 dni temu
    Przepis świetny, ale pominę kumin ... jego zapach przypomina starą skarpetę albo co gorsze spoconą pachę :/

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!