
Przygotuj
- garnek żeliwny
- pergamin
Krok 1: Podsmażamy szynkę
Szynkę kroimy w grubszą kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i oprószamy mąką pszenną. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Mięso przesmażamy partiami na złoty kolor. Przesmażone mięso przekładamy do żeliwnego garnka.
Krok 2: Dusimy gulasz
Ząbki czosnku kroimy w cienkie plastry. Cebule kroimy w grubszą kostkę. Na tę samą patelnię, na której smażyliśmy mięso, wkładamy cebulę i czosnek. Podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przesmażamy. Doprawiamy ostrą papryką i kminem rzymskim. Całość przekładamy do garnka. Na patelnię wlewamy wodę, ściągamy resztki z patelni i wlewamy do garnka, tak aby jego zawartość pokryć nią całkowicie. Przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny.
Krok 3: Parujemy ziemniaki
Pieczarki przekrawamy na cztery części. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i podsmażamy pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Usmażone pieczarki przekładamy na talerz.
Ziemniaki obieramy i kroimy na cząstki. Na tę samą patelnię wlewamy olej, dodajemy ziemniaki i przesmażamy. Wrzucamy jedną gałązkę rozmarynu do ziemniaków, a drugą do gulaszu. Oddzieramy kawałek pergaminu, namaczamy go w wodzie. Do ziemniaków dolewamy odrobinę wody i przykrywamy pergaminem. Parujemy na wolnym ogniu do miękkości przez około 15 minut.
Krok 4: Doprawiamy gulasz
Z gulaszu wyjmujemy gałązki rozmarynu, następnie dodajemy uparowane ziemniaki, większą część pieczarek, a także wlewamy wodę, którą puściły pieczarki. Pozostałą część pieczarek podgrzewamy na suchej patelni. Gulasz doprawiamy miodem, skórką i sokiem z cytryny oraz posiekaną miętą. Całość mieszamy. Dekorujemy kawałkami cytryny, świeżą miętą i pieczarkami.
Zobacz podobne
przepisy
Portugalski gulasz rybny
Kuchnia portugalska kocha ryby! Można je zaserwować z warzywami i bulionem, tworząc zupę o niepowtarzalnym smaku.

Etiopski gulasz z kapusty
Doskonałe bezmięsne danie jednogarnkowe – połączenie warzyw z aromatycznymi przyprawami: kuminem rzymskim i kurkumą.

Gulasz z chorizo z ciecierzycą w tortilli
Szybkie i łatwe w wykonaniu danie obiadowe – gulasz z chorizo i ciecierzycą w tortilli!

Gulasz z jelenia
Jak przygotować mięso jelenia? Wypróbuj przepis Okrasy na gulasz z pysznym purée!

Komentarze (2)
128 dni temu
Przepis I klasa, Polcam ;)
odpowiedz
180 dni temu
Przepis świetny, ale pominę kumin ... jego zapach przypomina starą skarpetę albo co gorsze spoconą pachę :/
odpowiedz
zobacz wszystkie