Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- garnek żeliwny
- pergamin
Krok 1: Podsmażamy szynkę
Szynkę kroimy w grubszą kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i oprószamy mąką pszenną. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Mięso przesmażamy partiami na złoty kolor. Przesmażone mięso przekładamy do żeliwnego garnka.
Krok 2: Dusimy gulasz
Ząbki czosnku kroimy w cienkie plastry. Cebule kroimy w grubszą kostkę. Na tę samą patelnię, na której smażyliśmy mięso, wkładamy cebulę i czosnek. Podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przesmażamy. Doprawiamy ostrą papryką i kminem rzymskim. Całość przekładamy do garnka. Na patelnię wlewamy wodę, ściągamy resztki z patelni i wlewamy do garnka, tak aby jego zawartość pokryć nią całkowicie. Przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny.
Krok 3: Parujemy ziemniaki
Pieczarki przekrawamy na cztery części. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i podsmażamy pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Usmażone pieczarki przekładamy na talerz.
Ziemniaki obieramy i kroimy na cząstki. Na tę samą patelnię wlewamy olej, dodajemy ziemniaki i przesmażamy. Wrzucamy jedną gałązkę rozmarynu do ziemniaków, a drugą do gulaszu. Oddzieramy kawałek pergaminu, namaczamy go w wodzie. Do ziemniaków dolewamy odrobinę wody i przykrywamy pergaminem. Parujemy na wolnym ogniu do miękkości przez około 15 minut.
Krok 4: Doprawiamy gulasz
Z gulaszu wyjmujemy gałązki rozmarynu, następnie dodajemy uparowane ziemniaki, większą część pieczarek, a także wlewamy wodę, którą puściły pieczarki. Pozostałą część pieczarek podgrzewamy na suchej patelni. Gulasz doprawiamy miodem, skórką i sokiem z cytryny oraz posiekaną miętą. Całość mieszamy. Dekorujemy kawałkami cytryny, świeżą miętą i pieczarkami.
Zobacz podobne
przepisy
Portugalski gulasz rybny
Kuchnia inspirowana Portugalią kocha ryby! Można je zaserwować z warzywami i bulionem, tworząc zupę o niepowtarzalnym smaku.
Etiopski gulasz z kapusty
Doskonałe bezmięsne danie jednogarnkowe – połączenie warzyw z aromatycznymi przyprawami: kuminem rzymskim i kurkumą.
Gulasz z chorizo z ciecierzycą w tortilli
Szybkie i łatwe w wykonaniu danie obiadowe – gulasz z chorizo i ciecierzycą w tortilli!
Gulasz z jelenia
Jak przygotować mięso jelenia? Wypróbuj przepis Okrasy na gulasz z pysznym purée!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto na pierogi
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Sernik krakowski
- Pierniki
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Kompot z suszu z cytryną
- Ryba po japońsku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sernik piernikowy
- Wigilijny makowiec
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
345 dni temu
W liście produktów jest kminek a w opisie kumin. O jaką przyprawę chodzi?
odpowiedz
345 dni temu
Kmin :)
344 dni temu
Moniko, w przepisie należy wykorzystać mielony kumin. Bardzo dziękujemy za zwrócenie naszej uwagi na tę nieścisłość! Poprawiliśmy już listę składników :)
1166 dni temu
Czy 1kg pieczarek w przepisie to aby nie za dużo?
odpowiedz
1164 dni temu
Można dodać mniej pieczarek. 500-700 g też będzie wystarczającą ilością ;)
2159 dni temu
Przepis jest FE-NO-ME-NAL-NY. Można zrobić na co dzień, ale spokojnie też da radę na kolację z przyjaciółmi. Prosty w wykonaniu, a gulasz wychodzi przepyszny i niepospolity (chociaż też nie jakiś ekscentryczny w smaku). Zrobiłam prawie dokładnie wg przepisu, jedyna modyfikacja to zastąpienie przecieru pomidorowego (akurat nie miałam) pastą paprykową (czerwona papryka ostra i jalapeno) - nie dodałam już papryki w proszku. No i kuminu dałam połowę tego co w przepisie, bo obawiałam się że cała łyżeczka zdominuje pozostałe smaki. No i nie wolno ominąć świeżego rozmarynu - to tajemnica całej kompozycji. Może jeszcze warto podkreślić, że ziemniaczki nie powinny być mączne do tego przepisy, żeby się nie rozpadły. Najlepiej użyć odmiany do pieczenia labo sałatkowej.
odpowiedz
2553 dni temu
Przepis I klasa, Polcam ;)
odpowiedz
2605 dni temu
Przepis świetny, ale pominę kumin ... jego zapach przypomina starą skarpetę albo co gorsze spoconą pachę :/
odpowiedz