Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Filety rybne rozmrażamy. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w słupki, czosnek w plasterki. Ciecierzycę odcedzamy na sitku, opłukujemy i osączamy. Cukinię i bakłażana oczyszczamy, kroimy wzdłuż na pół, grubo siekamy i podsmażamy na 2 łyżkach oliwy przez 3-4 minuty, obracając. Doprawiamy solą i pieprzem i wyjmujemy.
Cebulę i czosnek podsmażamy na pozostałej gorącej oliwie przez 1-2 minuty, aż do zeszklenia. Dodajemy czerwone wino, 150 ml bulionu i pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, rozmarynem i liśćmi laurowymi i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy ciecierzycę i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut.
Filety ryby myjemy, osuszamy, kroimy na małe kawałki i lekko solimy. Przekładamy wraz z cukinią, bakłażanem do garnka, dolewając ewentualnie więcej bulionu i gotujemy pod przykryciem przez 6-7 minut, następnie doprawiamy.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Spaghetti carbonara
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Ryba po japońsku
- Pieczona ryba po grecku
- Łazanki
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Zupa grzybowa z makaronem
- Uszka z grzybami
- Domek z piernika
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Sałatka gyros
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Piernik świąteczny
- Jajka na miękko
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Sernik pistacjowy
- Mini burgery
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (9)
2482 dni temu
Czy ta ryba po 7 minutach gotowania już będzie dobra do zjedzenia? Kiedy powinno się połączyć to co na patelni z tym co jest w garnku, bo nie jest to do końca zrozumiałe?
Odpowiedz
2481 dni temu
Tak, filety rybne pokrojone na mniejsze kawałki po 7 minutach gotowania pod przykryciem powinny być gotowe. Sprawdź po tym czasie, czy mięso jest lekko się rozchodzi i w razie potrzeby przedłuż ten czas o 2 minuty. Kiedy bulion z pomidorami, winem i ciecierzycą zagotuje się, należy gotować go jeszcze 10 minut i po tym czasie dodać cukinię, bakłażana oraz rybę. Całość gotujemy jeszcze 6-7 minut, aż ryba będzie gotowa.
3052 dni temu
robiłem już kilka razy i zawsze pyszne
Odpowiedz
3243 dni temu
Zrobilam, nie dalam ciecierzycy ale wyszlo pyszne
Odpowiedz
3519 dni temu
na zdjeciu nie widać bakłażana
Odpowiedz
3512 dni temu
Jest za to cukinia ..
3560 dni temu
w smaku może być, ale wygląd nie przypomina tego z Waszego zdjęcia
Odpowiedz
4102 dni temu
Drogi Gościu, która część przepisu wydaje Ci się niezrozumiała? Postaramy się rozwiać wszelkie wątpliwości :)
Odpowiedz
4103 dni temu
Opis przygotowania jest niespójny. Chyba nikt go nie przeczytał przed dodaniem.
Odpowiedz