Portugalski gulasz rybny
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Filety rybne rozmrażamy. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w słupki, czosnek w plasterki. Ciecierzycę odcedzamy na sitku, opłukujemy i osączamy. Cukinię i bakłażana oczyszczamy, kroimy wzdłuż na pół, grubo siekamy i podsmażamy na 2 łyżkach oliwy przez 3-4 minuty, obracając. Doprawiamy solą i pieprzem i wyjmujemy.

Cebulę i czosnek podsmażamy na pozostałej gorącej oliwie przez 1-2 minuty, aż do zeszklenia. Dodajemy czerwone wino, 150 ml bulionu i pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, rozmarynem i liśćmi laurowymi i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy ciecierzycę i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut.

Filety ryby myjemy, osuszamy, kroimy na małe kawałki i lekko solimy. Przekładamy wraz z cukinią, bakłażanem do garnka, dolewając ewentualnie więcej bulionu i gotujemy pod przykryciem przez 6-7 minut, następnie doprawiamy.

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Xavier Xavier
    2141 dni temu
    Czy ta ryba po 7 minutach gotowania już będzie dobra do zjedzenia? Kiedy powinno się połączyć to co na patelni z tym co jest w garnku, bo nie jest to do końca zrozumiałe?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2141 dni temu
    Tak, filety rybne pokrojone na mniejsze kawałki po 7 minutach gotowania pod przykryciem powinny być gotowe. Sprawdź po tym czasie, czy mięso jest lekko się rozchodzi i w razie potrzeby przedłuż ten czas o 2 minuty. Kiedy bulion z pomidorami, winem i ciecierzycą zagotuje się, należy gotować go jeszcze 10 minut i po tym czasie dodać cukinię, bakłażana oraz rybę. Całość gotujemy jeszcze 6-7 minut, aż ryba będzie gotowa.
  • Gość Gość
    2712 dni temu
    robiłem już kilka razy i zawsze pyszne

    odpowiedz

  • Joanka Joanka
    2902 dni temu
    Zrobilam, nie dalam ciecierzycy ale wyszlo pyszne

    odpowiedz

  • Dusia Dusia
    3178 dni temu
    na zdjeciu nie widać bakłażana

    odpowiedz

  • Katarzyna Katarzyna
    3171 dni temu
    Jest za to cukinia ..
  • Hans Hans
    3219 dni temu
    w smaku może być, ale wygląd nie przypomina tego z Waszego zdjęcia

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3762 dni temu
    Drogi Gościu, która część przepisu wydaje Ci się niezrozumiała? Postaramy się rozwiać wszelkie wątpliwości :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3762 dni temu
    Opis przygotowania jest niespójny. Chyba nikt go nie przeczytał przed dodaniem.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!