Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Paprykę czyścimy, kroimy wzdłuż na pół, pozbawiamy nasion i układamy skórką do góry na blasze wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy pod rozgrzanym grillem w piekarniku w temperaturze 240°C przez 10 minut, aż na skórce pojawią się czarne pęcherze. Wyjmujemy, połówki papryki przykrywamy wilgotnym ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na 10 minut.
Orzechy pinii lekko prażymy na patelni bez tłuszczu, wyjmujemy i studzimy. Obrywamy igiełki z 1 gałązki rozmarynu i drobno siekamy. Orzechy pinii siekamy i mieszamy z rozmarynem, skórką pomarańczową, kozim serem i śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem.
Połówki papryki obieramy ze skórki i układamy na platerze. Krem z sera przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką z dużym otworem i nadziewamy nim połówki papryki. Podajemy ozdobione oberwanymi, pozostałymi igiełkami rozmarynu.
Wskazówki: podajemy z mocnym czerwonym winem hiszpańskim. Ostre papryki możemy również zastąpić 4 strąkami czerwonej papryki pokrojonymi w ćwiartki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Guacamole
- Mini burgery
- Jajka na miękko
- Klasyczna sałatka grecka
- Nuggetsy z kurczaka
- Kutia
- Krokiety z mięsem
- Pieczona ryba po grecku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ryba po japońsku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Ryba z piekarnika
- Makowiec japoński
- Uszka z grzybami
- Ciasto na pierogi
- Golonka pieczona po bawarsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
4108 dni temu
Przepis pyszny, moi goście byli papryczkami zachwyceni, są super pyszne. Polecam wszystkim.
Odpowiedz